Domaradzki pasztet z królika - kuchnia podkarpacka Dzisiejsze podkarpackie danie to specjał z Ziemi Brzozowskiej, z Domaradza. Delikatny pasztet z królika podbity słoniną, warzywami i grzybami to pyszne śniadanie, albo kolacja. Warto przygotować taki pasztet samemu zamiast kupować mieloną tekturę w sklepie ;) Mięso królika i warzywa sprawiają, że domaradzki pasztet ma delikatny, subtelny smak. Natomiast ułożone na dnie foremki do zapiekania(...)cienkie plasterki słoniny nadają mu nie tylko właściwą konsystencję, ale sprawiają też, że ciekawie wygląda. Swoją drogą ten akurat pasztet piecze się z przodka królika, ale nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby upiec go z całej tuszki nawet nie zmieniając pozostałych proporcji. Jeśli jednak zdecydujecie się na wersję oryginalną, to niedługo na blogu pojawi się przepis na udka z królika
Trzeci talerzPasztet z fasoli jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnej wędliny lub pasztetu. Uwielbiam kanapki z nim. Co ciekawe w konsystencji i także w smaku jest podobny do tego mięsnego. W mojej rodzinie w mięsnych pasztetach specjalizują się mama i babcia – to im zostawiam tradycyjny pasztet, a sama eksperymentuję. Po części dlatego, że nie posiadam maszynki do mielenia mięsa. Fasolowy(...)pasztet przypadł do gustu niejednemu mięsożercy. Kremowy, delikatny i pyszny. Zdecydowanie warto zaryzykować i wypróbować go we własnej kuchni. Pasztet z fasoli: 400 g białej fasoli np. piękny jaś 100 g selera (ok. 1/4 średniej sztuki) garść suszonych grzybów leśnych 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 3 ekologiczne jajka 1 jabłko (użyłam dużego, zielonego jabłka) 1 łyżka musztardy
Poezja smakuZawsze miałem słabość do dobrych pasztetów , jednak niestety większość z nich zawiera bułkę, zarówno zwykłą jak i tartą. Dodatkowo kupne pasztety są robione z najtańszych i najgorszych rodzajów mięsa, najczęściej z odpadków przy produkcji wędlin (skórki, ścięgna…). Staram się jeść nie tylko mięso jako mięśnie, ale także wątróbkę, jednak wiem, że są osoby nieprzepadające za jej smakiem. Pasztet(...)wątróbką nie ma jej typowego smaku i uzupełniony warzywami stanowi fantastyczne śniadanie paleo . I nie potrzebujesz maszynki do mielenia mięsa! Przepis na paleo pasztet z wątróbką : 1 kg wołowiny dobrej jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PaleoSMAKmojej kuchni klęska urodzaju – cukinia w ilościach nie-do-przerobienia aż się prosi o spożytkowanie. A ponieważ już dawno chciałam spróbować zrobić pasztet z…. soczewicy, postanowiłam że zrobię pasztet mieszany – cukinia z soczewicą. Danie wyszło super – lekkie, zwarte i wilgotne. Choć doprawiałam je jedynie solą, pieprzem (dużo pieprzu!) i natką pietruszki pasztet ma wyraźny, ostry smak. Jadłam go dzisiaj(...)śniadanie – schłodzony, bez dodatków – nic więcej nie było potrzebne. Ale docelowo dzisiaj zastąpi też mięso podczas obiadu – oczywiście podany na ciepło z sosem i ziemniaczkami. Pasztet nie jest gładki i jednolity, ale taki był mój zamiar :) Aaaa… na dnie keksówki ułożyłam podgotowaną fasolkę szparagową – taką miałam fantazję – ale nie jest niezbędna :) Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 250 g czerwonej soczewicy
Trzeci talerzbiałym winie Schab pieczony w piwie imbirowym Schab pieczony – domowa wędlina Schab pieczony w ziołach po włosku Pieczony schab cynamonowy Cielęcina pieczona Boczek pieczony w miodzie Boczek pieczony Pasztet mięsny Pasztet – najlepszy Pasztet – przepis Delikatny pasztet drobiowy Pasztet z królika domowy Pasztet z kaczki Pasztet w boczku Indyk w galarecie malaga Pasztet z wątróbek gęsich z galaretką jabłkową i trawą(...)żubrową Pasztet wieprzowy z morelami Pieczeń rzymska Pasztet z dzika Rolada z kurczaka ze szpinakiem i serem Grillowane polędwiczki z solanki Artykuł Domowe wędliny na Wielkanoc pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota SmakujePasztet jajeczny z pieczarkami to kolejna wersja cudownego wynalazku mojej teściowej, tym razem z dodatkiem pieczarek, które rewelacyjnie do niego pasują! Poprzednio przygotowała pasztet jajeczny będący inną formą jej przepysznych kotletów jajecznych . Co więcej, teściowa przygotowuje farsz jajeczny tak jak tradycyjne mielone, po prostu zamiast mięsa są dodane posiekane w kostkę ugotowane na twardo jajka. Pasztet smakuje nieziemsko, świetnie(...)nada się na śniadanie lub na Wielkanocny stół Przepis na pasztet jajeczny z pieczarkami Składniki mała bułka (może być czerstwa) 30-40 dag pieczarek łyżka oleju lub masła * (10 g) łyżka soku z cytryny 10 jajek ugotowanych na twardo 2-3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku jajko łyżka
WegePrzepisadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasztet z królika Przepis na pyszny domowy pasztet z królika, naprawdę wyborny i dokładnie taki jak zawsze był robiony w moim rodzinnym domu, pamiętam jak jeszcze gorący zaczynał znikać z foremki. Z poniższego przepisu wychodzą dwie foremki pasztetu. Pasztet z królika – przepis Składniki: 1,5kg tuszka z królika 800g podgardla wieprzowego 600g wątróbki drobiowej 5 jajek(...)rosołowe 2 marchewki 1 pietruszka 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 bulka kajzerka Gałka muszkatołowe Sól Pieprz Bułka tarta Łyżka masła 2 foremki keksówki o wymiarach 11x25cm Pasztet z królika – przepis Przygotowanie: Tuszkę z królika dzielimy na części, wkładamy do dużego garnka, dodajemy również podgardle wieprzowe bez skóry podzielone na mniejsze kawałki, a z wierzchu układamy wątróbki drobiowe
Księga-SmakuŚwiąteczny keto pasztet Odliczanie do Wielkanocy Niecałe 2 dni zostały do faktycznych Świąt Wielkanocnych. W większości domów trwają pewnie intensywne przygotowania. Ja o dziwo też już zabrałam się za sprzątanie i obmyślanie wielkanocnego menu, chociaż przez natłok różnych obowiązków trochę za późno. No ale u mnie zazwyczaj wszystko jest na ostatnią chwilę, więc w sumie nie powinno mnie to dziwić(...)Dzisiaj zabieram się dopiero za pierwsze wielkanocne potrawy, w tym keto pasztet świąteczny. Rzutem na taśmę Jeśli chodzi o gotowanie i przygotowywanie świątecznych potraw, to tutaj nie da się zrobić zbyt wiele z dużym wyprzedzeniem. Prawie wszystko musi być świeże, zrobione na bieżąco. Nie do końca dotyczy to jednak świątecznego keto pasztetu. Za ten można nie tylko zabrać się odrobinę
Modern Cave GirlChwila, wróć. Może raczej bezpieczniej będzie napisać „nikt poza kotami” na ten brak mięsa nie narzeka. Jak tu narzekać, kiedy przed nosem ma się coś tak dobrego jak pasztet z fasoli? Ten pasztet ma kilka głębokich smakowych akordów, które nie pozwalają koło niego przejść obojętnie. Prażone szalotki i dobór przypraw czynią z pasztetu z fasoli naprawdę pyszny zamiennik klasycznych, smarownych(...)mięsnych pasztetów. Spróbujcie! Od razu uprzedzam pytania – żółta i czerwona cebula do tego przepisu się nie nadają. Plasterki będą za grube, a żółta cebula jest za słodka, przy dłuższej obróbce termicznej zacznie się przypalać i rozpadać. Tutaj kawałki cebuli powinny być widoczne i wyczuwalne na podniebieniu – to nie przecierany sos. Szalotki dostaniecie bez problemu w każdym większym markecie i dyskoncie
Karo in the Kitchenzisiaj mam dla Was przepis na pyszny pasztet z soczewicy, który idealnie sprawdza się nie tylko do kanapek, ale również jako danie na ciepło. Soczewica jest bogata w białko, dlatego jest świetną alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Poza tym ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Z mojego przepisu wychodzi około 4-5 porcji pasztetu(...)danie obiadowe. Oczywiście podane przeze mnie proporcje możecie zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania Wegański pasztet z soczewicy – przepis krok po kroku Do przygotowania pasztetu będziecie potrzebować: 200 g soczewicy czerwonej 200 g soczewicy zielonej 200 g kaszy jaglanej 2 cebule 2 ząbki czosnku mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki oleju rzepakowego (można użyć innego dowolnego oleju
Okiem Blondynki by McBlondidiecie bezmlecznej najtrudniej jest kupić produkty przetworzone takie jak pasztety czy wędliny. Znalezienie takich, bez dodatku mleka lub jego śladowych ilości graniczy z cudem. Do tego nigdy nie mam pewności, co znajduje się w sklepowych pasztetach. Dlatego właśnie najlepiej upiec własny, domowy pasztet. W wersji z warzywami i żurawiną ma on delikatny i lekko słodkawy smak. Choć lista składników(...)domowy pasztet jest długa, to nie obawiajcie się. Przygotowanie go jest proste. Po wystygnięciu taki pasztet można kroić w plastry, lub smarować nim chleb. Upiec go można zarówno w jednorazowej formie do pasztetu jak i w zwykłej keksówce. Domowy pasztet można go podać 1,5 rocznemu dziecku. 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 ćwiartka kurczaka 0,25 kg wątróbki drobiowej
Dieta bez mlekaPasztet z kurczaka świąteczny…W tym roku nabrałam ochoty na pasztet z kurczaka. Dawno nie piekłam pasztetu, więc zapomniałam jak szybko go się przyrządza. Zapomniałam jak smakuje…U mnie w domu zawsze był pasztet na święta, więc w tym roku i ja podtrzymuję tradycję. Z drobiu lub mięsa to pyszna potrawa nie tylko na święta. Pasztet można również(...)przyrządzić w wersji jarskiej . Dla smakoszy mięsa polecam delikatny pasztet z kurczaka. Pasztet z kurczaka Składniki: na podłużną formę12 cm x 30 cm 1 ,4 kg kurczaka 450 g wątróbki z kurczaka 1 bułka kajzerka 150 ml śmietanki, 36% tłuszczu 3 jajka, duże 1 biała cebula, duża 2 łyżki masła 2 laurowe liście 4 ziarna angielskiego ziela 4 goździki ¼ łyżeczki
codojedzeniaprzyjemność z pysznego jedzenia. Jeśli tylko się da zmniejszam kaloryczność potraw, aby nie mieć wyrzutów sumienia;) Dzisiejszy przepis gdyby nie był, to dodałabym masło, kajzerki i byłoby pysznie. Pasztet z kurczaka wg poniższego przepisu zdecydowanie odchudziłam - dodałam tylko łyżkę oleju i nie dodałam węglowodanów. Aby pasztet nie był zbyt suchy, dodałam bulionu drobiowego. Jeżeli nie chcecie w Święta(...)liczyć kalorii, odchudzajcie swoje potrawy, a później zjedzcie porcję pierogów lub makowca;) Dietetyczny pasztet z kurczaka z dodatkiem sosu chrzanowego z żurawiną Składniki: 4 uda z kurczaka, 1 podwójna pierś z kurczaka - mięso po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ważyło łącznie - 1,30 kg 0,5 kg pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 pietruszki
Codziennik Kuchenny