Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy, warzyw i curry. Kremowy, aromatyczny, pyszny. Idealny dodatek do pieczywa, na śniadanie, przekąskę lub kolację. Pasztet podawaj pokrojony na plastry lub rozsmarowany na kanapce z dodatkiem chrzanu, ketchupu, ćwikły lub sosu chrzanowego , świeżych i konserwowych warzyw (pomidory, ogórki szklarniowe, ogórki kiszone, papryka marynowana). Pasztet z soczewicy podasz na wszelakie okazje pokrojony w plastry i ułożony(...)półmisku, a także na Wielkanoc. Smakuje także z zimnym, wytrawno-słodkim sosem cumberland przyrządzonego z żurawiny, chrzanu i wina. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pasztet z soczewicy i marchewki (opis krok po kroku) oraz kilka ciekawych porad. Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy, warzyw i curry. SKŁADNIKI: 200 g czerwonej soczewicy 3 marchewki – 250 g ¼ selera
Zasmakuj KuchniPasztet mieszany wieprzowo drobiowy Dzisiaj sprawdzony przepis na domowy pasztet z mięsa mieszanego. Klasyczny pasztet pieczony z gotowanego mięsa wieprzowo – drobiowego. Jak zrobić pasztet z różnego rodzaju mięsa? Polecam stary przepis na pasztet z mięsa z rosołu, wieprzowiny i wątróbki. Prosty przewodnik krok po kroku jak zrobić pasztet domowy. Jakie proporcje do pasztetu wątróbki do mięsa? Masz prawo wybrać(...)wolisz mniej czy więcej wątróbki. Czy wolisz aby to był miękki pasztet do smarowania, czy bardziej twardy do krojenia? Jak zrobić pyszny, prosty pasztet domowy, zapraszam na ciąg dalszy. Sprawdzony przepis na domowy pasztet z mięsa mieszanego Klasyczny pasztet pieczony swój wyjątkowy smak zawdzięcza mieszaniu różnych gatunków mięs. Delikatność pasztety domowego to mięso drobiowe, bardziej wyraziste jest mięso wieprzowe
Dieta moja pasjaPasztet domowy Domowy pasztet to świetna alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie. Swojego rodzaju odskocznia i z pewnością świetny recykling, bo właśnie przy pasztetach można zdziałać w tym temacie cuda. Pasztet drobiowy z gotowanego mięsa nie wymaga pieczenia. Nawet bez tego jest gęsty, pysznie kremowy, wprost doskonały. Ja bardzo lubiłam małe paszteciki, z tego co pamiętam najbardziej odpowiadał mi pasztet(...)pomidorowy , ale nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy, że jego zrobienie z prostych składników może być tak łatwe. Pasztet z kurczaka i suszonych pomidorów posmakował nam wszystkim, a na najwyższą notę zasługuje dlatego, że bardzo posmakował mojemu 5 letniemu synkowi, który prosił o dokładkę kanapki z pysznym pasztecikiem. Pasztet z gotowanego mięsa ma też kolejną zaletę - to ekspresowy pasztet
MamaOskarkazrobić najlepszy pasztet wielkanocny? Nic trudnego! Poniżej znajdziecie odpowiedź na to pytanie. Ten przepis na najlepszy pasztet wielkanocny jest bardzo łatwy, poradzą sobie z nim nawet niezaawansowane w przygotowywaniu pasztetów osoby. Lubicie domowy pasztet? Czy pieczecie pasztety na Wielkanoc? Ja proponuję Wam przygotować pyszny domowy pasztet z różnych gatunków mięsa i warzyw. Ten pasztet można podawać na co dzień(...)uroczystą kolację, na wielkanocne śniadanie. Czemu na Wielkanoc? Bo pasztety wpisują się idealnie w tradycję polskiego menu Wielkanocnego. Ja piekę pasztety dosyć regularnie, gdyż bardzo lubimy domowe pasztety, a ten jest na prawdę bardzo smaczny. Polecam też inny przepis na pasztet. Przepis na pasztet wielkanocny: Składniki na bazę do pasztetu ½ kg łopatki wieprzowej, ½ kg wołowiny ½ kg wątróbki drobiowej ( u mnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDomowe pasztety i inne mięsne wyroby są o niebo lepsze od tych sklepowych. Przede wszystkim dlatego, że doskonale wiemy z czego one są zrobione. Pasztet doskonale smakuje z marmoladą z cebuli, przepis znajdziecie tutaj: konfitura z czerwonej cebuli Składniki: 1 cały kurczak ( u mnie 1,7 kg) 2 jajka 1 marchewka 1 pietruszka 2 czerstwe bułki najlepiej graham(...)kostkę i podsmażyć na maśle. Ugotowane mięso zemleć w maszynce do mielenia 2 razy razem z cebulą, marchewką i odciśniętymi od mleka bułkami. (pietruszki do pasztetu nie dodajemy). Dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Następnie wyrobić rękoma. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić mięsem. Piec w 180 stopniach
Bon Appetit MałgorzatyWielkanocy jest jeszcze trochę czasu, ale powoli zaczynam już szukać pomysłów na świąteczne potrawy. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój pasztet drobiowy. Wyszedł kremowy, delikatny i pachnący - świetna propozycja na Wielkanocny stół. Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 3 pokrojone w kostkę cebule 2 obrane i pokrojone na kawałki pietruszki 4 obrane i pokrojone na kawałki marchewki 4 ząbki(...)pieprz. Całość dokładnie wymieszałam. 6. Masę przełożyłam do silikonowej keksówki i wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekłam około godziny, a po wyłączeniu piekarnika zostawiłam w nim pasztet do wystygnięcia. Przepis bierze udział w akcji
Kulinarny PamiętnikBył już pasztet z przepisu mojej mamy. Teraz przepis z "Polskie tradycje kulinarne. Przysmaki do chleba." Pasztet mięsno - warzywny. Składniki: 6 udek z kurczaka; 300 g mięsa wołowego; 200 g wątróbki drobiowej; 2 jajka; 2 marchewki; pietruszka; 1/2 selera; 3 łyżki mielonych orzechów włoskich; liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane
MiksturownikUwielbiam domowe pasztety, bo są o niebo lepsze niż te kupne ... no i wiem co mielę. Tym razem na święta Wielkanocne postanowiłam zrobić wersję lżejszą, czyli drobiową. Mam nadzieję, że mile was zaskoczy jego smak :) Składniki: 1,2 kg udek drobiowych (z kurczaka), 1 skrzydło z indyka, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, 1 jajko(...)mielę dwukrotnie. Do masy dodaję 1/2 szklanki wywaru z mięsa oraz wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, podduszony por, posiekaną pietruszkę, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz i wbijamy jajko. Ewentualnie można pasztet dosolić. Wszystko delikatnie mieszamy, wkładamy do keksówki o wymiarach 26x12 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 80 minut
Delicious Titbitsprzyrządzić coś szybko, ale smacznie i zdrowo. Śniadanie w domu lub w pracy, niespodziewani goście czy wyprawka dla dziecka do szkoły? Postawmy na nieskomplikowane, ale pożywne kanapki z pasztetem. Wbrew pozorom wcale nie muszą być nudne czy monotonne. Wystarczy, że zadbamy o odpowiednie dodatki i nasza przekąska będzie gotowa oraz bardzo apetyczna. Szybko, ale zdrowo Pasztet to produkt, który zawsze(...)naszej lodówce. Jego delikatny smak sprawia, że chętnie wybierany jest nie tylko przez dorosłych, ale też przez dzieci. Na jego podstawie przygotujemy szybką przekąskę, ale przede wszystkim zdrową. Pasztety drobiowe to idealne rozwiązanie, aby zjeść coś pożywnego. Drób zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak białko oraz szereg witamin i mikroelementów. Mięso drobiowe zawiera, m.in. cynk niezbędny do prawidłowego rozwoju oraz
Moja smaczna kuchniaMoja własna kompozycja, ulepszana - doprawiana :), pyszny pasztet z zielonej soczewicy z pikantną przyprawą harrisa, którą dostałam od skworcu.com.pl. Sama soczewica może się wydawać trochę mdła, a ja lubię zdecydowane smaki, wiec dodanie harrisy dodaje intensywności, w zależności jak bardzo pikantny lubimy pasztet :) Składniki: 500 g zielonej soczewicy 4 marchewki 1 pietruszka 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka świeżo(...)mięsa mielimy soczewicę razem ze smażoną cebulką, czosnkiem, ugotowaną marchewką i pietruszką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, ziarna, otręby i wszystkie pozostałe przyprawy, ścieramy gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku. Pasztet przekładamy do przygotowanej formy keksowej lub do muffinek. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Gotowy pasztet jest pyszny z sosami lub z czerwonym barszczem
Apetyczna babeczkaprzepis na pasztet jarski, dla tych co nie lubią mięsa :) Składniki : szklanka fasoli "piękny Jaś" pół szklanki ciecierzycy natka pietruszki tłuszcz do smażenia 20 dag pieczarek sól, pieprz ziołowy 4 ząbki czosnku Przygotowanie : Fasolkę i ciecierzycę moczyłam przez noc w wodzie z dodatkiem szczypty kminku Rano ugotowałam je do miękkości w świeżej wodzie Umyte i pokrojone pieczarki przesmażyłam(...)koniec smażenia przeciśnięty czosnek Wszystkie składniki połączyłam w misce i zmiksowałam (nie musi być tak zupełnie na jednolitą masę :) Dodałam pieprz, sól, pokrojoną drobno natkę i wszystko dobrze wymieszałam Pasztet przechowujemy w lodówce w szczelnym słoiczku. Spożywamy przez kilka dni. Myślę, że gdyby pasteryzować go w słoiczkach, to można byłoby przetrzymać go dłużej :) Ja do części dodałam jajko,wyrobiłam
Proste PotrawyPierwsza myśl- jak to pasztet bez mięsa? Druga- z cukinią to może się udać! ;) Pasztet jest pyszny, pachnący a co najważniejsze lekki i nietłusty. Mówię Wam PYCHA! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj z Cukiereczkiem . Blaszka 11x23cm. Składniki: 2 szklanki startej cukinii 2 małe marchewki cebula 175g sera żółtego 2 jajka 2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju
Czerwona PorzeczkaPrzepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Zostało mi kawałek zamrożonego świątecznego pasztetu. Postanowiłam zrobić prościutkie krokiety. Farsz to po prostu przesmażona z pasztetem cebulka. Doprawiony szczodrze majerankiem i tymiankiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym , że wpływa korzystnie na zmianę smaku przygotowywanej na niej
Buniabaje w kuchnidrzewa i krzewy, całe miasto, wyglądać będą jak na zimowej pocztówce. Aż ślady sanek prowadzić mnie będą do najbliższego parku. Aż małe rączki ulepią z radością bałwana. ŚWIĄTECZNY PASZTET. / źródło: PASZTET / 1 kg łopatki 1 kg podgardla 1 kg wątroby wieprzowej garść suszonych grzybów 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula szklanka bułki tartej 3 liście laurowe
W kuchni Karmel-itkidziś na kanapki? Proponuję prosty i pyszny pasztet z soczewicy czerwonej i marchewki . W przeciwieństwie do klasycznej mięsnej wersji jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo smakuje po prostu rewelacyjnie! Spróbuj go na kanapkach, pokrojony w plastry w towarzystwie warzyw lub dodaj do sałatki. Wegetariański pasztet z soczewicy i marchewki Czy ten pasztet z soczewicy i marchewki smakuje może(...)udawać mięsny pasztet? Nie, bo nie musi! Sam w sobie jest pyszny i wyjątkowy. Świetnie pasuje na co dzień, ale też np. jako jedna z potraw na wielkanocnym stole. Podstawą pasztetu jest czerwona soczewica, która szybko i pięknie się gotuje, dzięki czemu przygotowanie tego wege przysmaku nie jest wcale czasochłonne. Dodatkowo, soczewica chłonie wszystkie przyprawy jak gąbka, więc nie wahaj
Na-talerzu.plPasztet z ziołami oraz z żurawiną Tradycyjnie w pasztecie powinno znaleźć pięć rodzajów mięsa, jednak według tego przepisu zrobicie pyszny, lekki i pachnący ziołami pasztet z kurczaka. Im lepszej jakości mięso, tym lepszy pasztet! Przygotowanie zajmie ok. 2,5 godz., ale Wasza wątroba będzie Wam wdzięczna Składniki na pasztet: 2 ćwiartki z kurczaka (koniecznie z kośćmi i ze skórką(...)szklance wrzącego rosołu zaparzamy wątróbkę drobiową - nie gotujemy! Ostudzone mięso oddzielamy o kości i dzielimy na drobne kawałeczki. Rozdrabniamy również ugotowane marchewki i pietruszkę (jeżeli ktoś nie lubi pasztetu z warzywami może z nich zrezygnować). Mięso, namoczoną bułkę, zaparzoną wątróbkę i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub miksujemy na gładką masę. Dodajemy utarte jajko na twardo oraz surowe. Wszystko
Gotujemy i jemyPasztet z fasoli to typowy. Pasty i jarskie pasztety są smaczne i zdrowe, a przy tym tanie. Pasztet z fasoli przyrządzam z każdej fasoli jacka wpadnie mi w ręce. Ten pasztet zrobiłam z fasoli pinto. Fasolę moczę przez noc, a na drugi dzień gotuję i miksuję na ziarnistą masę. Pasztet doprawiam ziołami i przyprawami, aby dobrze smakował podobnie jak pasztet(...)mięsa. Do pasztetu z fasoli dodałam świeży rozmaryn i nasiona jałowca. Dodałam również kilka suszonych grzybów. Pasztet nabrał fajnego, leśnego smaku. Przyprawy i zioła bez wątpnienia wzbogacają smak pasztetu. Pasztet z fasoli to typowy pasztet do smarowania. Kremowy i delikatny w smaku. Polecam! Pasztet z fasoli Składniki: ½ kg fasoli, u mnie fasola pinto 50 ml oleju 1 cebula 2 ząbki
codojedzeniaPrzyznam się szczerze, że jeszcze nigdy nie robiłam warzywnego pasztetu , ale po tym wiem na pewno, że w przyszłości będę różne różne jego wariacje :) Niestety jednak nie za często, bo rodzinka choć nie wzbrania się od warzyw, to raczej jest mięsożerna :) Składniki: 8o dag cukinii, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 średnie marchewki, 5 łyżek kaszy manny lub bułki
Delicious TitbitsPrzepis na ten pyszny wielkanocny pasztet moja Mama dostała od swojej siostry Alicji. To bardzo proste danie, które jest naprawdę smaczne i będzie ładnie wyglądać na wielkanocnym stole. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandry