Weekend u Mamy: Pâté z drobiowych wątróbek 219łyżką miękkiego masła na gładką masę i przekładamy do kokilek. Wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie na patelni topimy resztę masła i odstawiamy do ostygnięcia. Na pastę z wątróbki wykładamy żurawinę i sklarowane masło. Wkładamy na dwie godziny do lodówki. Gotowe
My Culinary Art
Diabelskie brownie czekoladowe 362dodatkiem gorzkiej czekolady i całusków czekoladowych. Przepis pochodzi z książki Erica Lanlarda pt.: "Czekolada". Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 150 g masła + dodatkowa ilość do natłuszczenia formy 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej 150 g drobnego cukru trzcinowego 3 jajka 75 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka soli 100 g całusków z gorzkiej czekolady Piekarnik nastawić
wyzwania kuchenne
Zapiekanka makaronowa z wędzoną makrelą 284mówi zdziwiona: -Nie rozumiem! Przecież Andriej sam sobie robił kanapki do pracy... Gość: monami, 213.134.163.* 2011/09/21 16:55:20 makrela kojarzyła mi się do tej pory jedynie z pastą ;) sowa_nie_sowa 2011/09/22 17:52:12 Jukejka , nie dziwię się, zapiekanka pierwsza klasa:) Degustatorka , dzięki, pomysł co prawda nie mój, ale zawsze to miłe jak się podoba
Zdrowa Kuchnia Sowy
Bigos z młodej kapusty. 201rosołową, startą marchewke i pokrojoną cebulkę. Wsztstko dusimy do miękkości. Kiełbasę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy, dodajemy do kapusty. Kiedy wszystko jest już miękkie, dodajemy ok. pół puszki pasty pomidorowej lub pokrojone pomidory obrane ze skórki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Smacznego
W kuchennym oknie Ewy
Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści. 263Costagne Speziate alla Nicola Taurino - dziki królik w miodzie z przyprawionymi kasztanami a la Nicola Taurino) Kalabria (np. Minestra di Cipolle di Fropea - zupa z cebulami z Tropei, Pasta Brasata con le Quaglie di San Giovanni da Fiore - makaron duszony z przepiórką z San Giovanni da Fiore) Sycylia (np. Olive Nere e Verdi con Aglio Intero al Forno - czarne
Brzuszki Łakomczuszki
Ryba z rozmarynem 184oraz pieprzem cytrynowym. Na petelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki rozmarynu. Smażymy przez chwilę, po czym uzyskaną "pastą" smaryjemy rybę. Zawijamy filety osobno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Podajemy z rukolą. Moja propozycja podania z marchewką i ziemniakami
Moje Kuchenne Rewelacje
Krewetki na ostro 189czosnku 1 cebula szalotka puszka pomidorów pokrojonych pęczek pietruszki pęczek szczypiorku 1 papryka 1 marchewka 1 por puszka kolb mini kukurydzy 100 g kiełek fasoli 2 łyżki pasty węgierskiej 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody Przygotowanie: Krewetki myjemy, obieramy ( możemy odciąć główkę, jednak ja zostawiłam). Na patelni
Niezły Młynek
Entliczek pentliczek i oto serniczek 181jajko 2 łyżki śmietany 18% masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 10 dag cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka małe opakowanie rodzynek 2 łyżeczki pasty waniliowej Wykonanie: Na stolnice wysypujemy przesianą mąkę. Dodajemy roztopione masło, jajko i resztę składników. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Gotowe układamy w brytfance na cienką warstwę. Pieczemy
ciastkarnia na kruchym spodzie
PIECZONY CZOSNEK. 261wysokiej temperatury zostają uwolnione, a więc ulatniają się, dzięki czemu czosnek staje się delikatniejszy i przystępniejszy do spożycia. Używam go jako dodatku do potraw, przyprawy, do przyrządzania pasty do pieczywa, albo po prostu jako przekąski. Naprawdę! I tak, jak po spożywaniu czosnku w stanie surowym, nawet w dipach czy sosach, w przypadku pieczonego z pewnością nie odstraszysz ukochanego/ukochanej. Nie ucieknie
W kuchni Karmel-itki
"Sup h̄ĕd" z makaronem z paluszków krabowych 196ugotowaniu przyjęły formę makaronu. Wyszła fantastyczna, naprawdę polecam wypróbować ten przepis! Składniki na bulion: 500ml wody + 100ml z namaczania shitake 1 trawa cytrynowa (można zastąpić 1 łyżeczką pasty) 1 dymka w całości 2 cm imbiru 1 ząbek czosnku 3 małe suszone papryczki chilli 3 strąki kardamonu bulion rybny w kostce (opcjonalnie) 4 liście limonki kaffir (opcjonalnie) 2 cm galangalu
Tajskie smaki
Papryka marynowana z rozmarynem 263Tradycyjnie Margarytka zadbała o to bym się w kuchni nie nudziła, przywiozła mi 10 kg papryki prosto od producenta. Przygotowałam już z niej pyszne sos paprykowy i niesamowicie smaczną pasty paprykową, a teraz przyszła pora na paprykę marynowaną, ale z dodatkiem rozmarynu. Ten pomysł na dodanie rozmarynu do słoika zobaczyłam na grupie Zdrowo Podjeść. Papryka marynowana z rozmarynem jest lekko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatki i przystawki 292tuńczykiem Dip czosnkowy z kiszoną cytryną Cygara z filo z fetą i ziołami Dip z pieczonych pomidorów Roladki z pieczonej papryki Kolorowa tortilla na imprezę Sałatka na przeziębienie Turecka pasta z bakłażana Panzanella Sałatka z fasolki szparagowej Letnia sałatka z kuskusem
Chilli Czosnek i Oliwa
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 186chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje: Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie używane są: kumin, kolendra, szafran, cynamon, goździki i chilli, a także pikantne pasty harissa i ras el hanout słodyczy dodają suszone owoce, jak daktyle, rodzynki i morele, charakterystycznym produktem są kiszone cytryny ze zbóż jadane są kuskus i bulgur, podawane w towarzystwie gulaszy
Chilli Czosnek i Oliwa
Chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą, czosnkiem i migdałami 237trik na przyszłość:) Zwróćcie uwagę, że przy odcedzaniu ciecierzycy należy zachować 1/2 szklanki wody. Jest aromatyczna i wnosi smak na dalszym etapie gotowania. Chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą Pasta Croccante e Liscia con i Ceci przepis pochodzi z książki Smaki południowej Italii Marleny de Blasi na 4 porcje Składniki: 225 g suszonej ciecierzycy 2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej
Chilli Czosnek i Oliwa
Targi Natura Food 2013 - krótka relacja 199tylko w szklanych butelkach. Oprócz kwasów w ofercie są również sok z selera korzeniowego oraz sok z buraka. Konfitura do serów z papryki i daktyli, Towary niezwykłe - słodko-pikantna pasta, doskonała do serów, wędlin i chleba. Ostatnio przepadam za różnymi wytrawnymi przetworami, jak ajwar czy dżem z pomidorów (na który przepis już wkrótce). Kupiliśmy ją na Festiwalu Czas Dobrego Sera
Chilli Czosnek i Oliwa