sylwestrowy wieczór jedną naszych z przekąsek był klasyczny hummus , który po raz pierwszy zrobiliśmy z pastą tahini. Dosyć często przygotowujemy hummus z wieloma dodatkami, dlatego możemy podzielić się kilkoma wskazówkami na zrobienie domowej pasty z ciecierzycy. Warto zaopatrzyć się w pastę tahini, dzięki której hummus ma niepowtarzalny smak i aksamitną konsystencję. Do tej pory sami mieliliśmy podprażone ziarenka sezamu(...)ziarnami sezamu, czarnuszką, mieloną papryką, natką pietruszki – najczęściej do grzanek z bagietki, surowych warzyw korzeniowych, selera naciowego lub krakersów. Składniki na hummus 125 g ciecierzycy 5 łyżek pasty sezamowej (tahini) 1 / 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki zimnej wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżeczki sody 1 łyżka
niecodziennikparyWiecie, że jestem wielkim miłośnikiem past na kanapki, jak i fanką jajek. Oj bez jajek żyć bym nie umiała! Dzisiaj mam dla Was bardzo fajną pastę, pyszną, prostą i smakuje każdemu. Pastę możecie wykorzystywać na kanapki, ale sprawdzi się wyśmienicie, jako nadzienie do naleśników na wytrawnie. U nas gościła w formie kanapek przygotowanych z wypiekanego parzonego ciasta. Gorąco polecam(...)PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ Z ŁOSOSIEM: - 4 jajka ugotowane na twardo - 3-4 ogórki kiszone - 1 duży lub dwa małe brzuszki łososia - 1/5 kostki sera feta - serek śmietankowy light (można też użyć grani lub twarogowy, ale z takim kremowym smakuje mi najbardziej) - pieprz ( nie dodajemy soli, feta załatwi nam sprawę) - 1/2 łyżeczki chrzanu lub musztardy wykonanie: Jajka kroimy w kostkę
SMYKWKUCHNIpszennej 175 g zimnego masła 50 g żółtek (2-3 sztuki) 1 łyżeczka miodu – użyłam nektarowy miód wielokwiatowy Pszczelarz Kozacki 60 g cukru pudru mała szczypta soli pół łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 0,5 laski wanilii skórka starta z 0,5 cytryny lub pomarańczy (można pominąć, ale nadaje ciekawego smaku) Na krem – do wyboru(...)poniższych przepisów: Krem śmietankowy z mascarpone: 250 g serka mascarpone (z lodówki) 250 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej!) około 0,5 szklanki cukru pudru 1-2 łyżeczki pasty waniliowej (można pominąć lub zastąpić ziarenkami z 0,5 laski wanilii) Krem patissiere : 500 ml mleka ziarenka z 1 laski wanilii 5 dużych żółtek 80 g cukru 30 g mąki pszennej
Słodkie okruszkiparmigiane z bakłażanami i lasagne z bakłażanami . Smacznego! **** La stagione delle melanzane si sta lentamente concludendo, ragion per cui è opportuno approfittarne per preparare una deliziosa pasta al forno con melanzane, salsa al pomodoro ed erbe aromatiche. Avremo così modo di portare in tavola un semplice ma gustosissimo piatto, ideale per tutta la famiglia(...)matto per le melanzane, non posso che consigliare le mie precedenti ricette come la pasta al forno con ratatouille , la parmigiana con melanzane o le lasagne con melanzane e besciamella . Buon appetito! SKŁ ADNIKI Zapiekanka 500 g makaronu 150 g mozzarelli 2 bakla ż any oliwa z oliwek s ó l, pieprz Sos pomidorowy 500 g passaty pomidorowej 10 listków
La grande e la piccola cuocaPasta jajeczna ze smażonymi pieczarkami do kanapek Prosta i pyszna pasta jajeczna ze smażonymi pieczarkami . Jest naprawdę ciekawy dodatek do pieczywa szczególnie jeśli lubicie pieczarki , no i oczywiście jajka . Pasta jest lekka i z powodzeniem może uchodzić za wegetariańska . Wegańska to ona nigdy nie będzie z uwagi na fakt ,że pasta jajeczna musi zawierać jajka . Smakuje doskonale na śniadanie(...)zrobią się złociste i przysmażone . Odstawiamy do wystygnięcia . Jak już wszystko wystygnie , przekładamy do miski , dodajemy jajka , gałkę , sól i pieprz do smaku . Blendujemy blenderem na średnio gładka pastę . Gotowe . Można smarować tosty lub pieczywo , posypane dodatkowo koperkiem lub szczypiorkiem smakuje wyśmienicie . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta jajeczna ze smażonymi pieczarkami do kanapek pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyczosnkiem. Danie pełne smaku i kolorów, pachnące latem, słońcem, wakacjami, wprost idealne dla wielbicieli śródziemnomorskiej kuchni ;) **** Quello che voglio qui proporVi è lo sformato di pasta, una ricetta capace di catapultarVi in pochi istanti negli angoli più soleggiati dell'Europa meridionale. Per realizzarla sarà necessario unire la pasta ad un ratatouille a base di zucchine, melanzane(...)bakłażany 2 czerwone papryki 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di pasta 50 g di parmigiano grattugiato 2 zucchine 2 melanzane 2 peperoni rossi 2 scalogni 3 spicchi d'aglio 1 cucchiaino di erbe di provenza sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Makaron
La grande e la piccola cuocaKremowa, delikatna, wspaniała i zdrowa – tak mogę określić pastę na dzisiejszym śniadaniowym stole. Polecam pastę z tuńczyka, jajek, suszonych pomidorów i czarnego sezamu. Na kanapki, tosty, chrupiącą bagietkę, śniadanie, podwieczorek, coś na zimno “na ząb” w ciągu dnia – dla mnie jak znalazł! Pasta świetna na stół do bagietki, poczęstujcie ją znajomych;) Do pasty wybieram tuńczyka(...)kawałkach, najlepiej w sosie własnym. Zazwyczaj najczęściej po niego sięgam. Pastę na kanapce dekoruję świeżymi lub marynowanymi warzywami, koprem lub natką. Świetnie pasują tu: świeży ogórek, pomidor, rzodkiew, kiszone lub konserwowe ogórki, papryka, szczypior, natka, rukola, koper. Ma być zdrowo i kolorowo, wręcz wiosennie! Zwiastun wiosny z dodatkiem świeżych warzyw. SKŁADNIKI: puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
Zasmakuj KuchniŚledziowa pasta to pyszne smarowidło do chleba, w nieco sałatkowej formie. Nazwałabym ją nawet śledziową salsą, ponieważ wszystkie składniki są w kształcie zgrabnych diamencików. Pasta śledziowa do chleba jak widzicie na zdjęciach została przeze mnie pokazana na sałacie z tostami i tak też proponuję ją podać. Pasta śledziowo - jajeczna składa się z kilku składników, które się ze sobą świetnie(...)komponują. Pasta śledziowa z jajkiem poleca się na pyszną kolację lub rewelacyjną przekąskę na imprezę! Potrzebujemy: 3 śledzie w occie 4 duże jaja ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu sól, pieprz Śledzie kroimy w kosteczkę, jajka na twardo również kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pokrojone śledzie z octu, pokrojone jajka na twardo, kukurydzę
MamaOskarkaJuż od jakiegoś czasu na moim blogu możecie znaleźć potrawy inspirowane smakami Indii, z dodatkiem pysznych past i sosów Patak’s. Zebrałam je dla Was w jedną kategorię i dostęp do wszystkich znajdziecie w głównym menu w kategorii „ KUCHNIA INDYJSKA” . A dziś mam dla Was przepis na pyszne curry do którego przygotowania użyłam pasty Patak’s tikka masala(...)Pasta dostępna jest obecnie na rynku w dwóch rodzajach opakowań – w tradycyjnym słoiczku w którym znajdziecie pastę na 8-10 posiłków, lub w wygodnym paste pots w którym są 2 niewielkie opakowania pasty, każde z nich idealne na jeden posiłek. Na pierwszym zdjęciu pod przepisem zobaczycie obydwa opakowania. Moje danie podałam tym razem z chlebkiem naan i pappadums
nietylkopasta.plPastę rybną uwielbiam i basta. Co powiecie na pastę rybną z marynowanymi grzybkami ? Zapewniam, że to dobry pomysł i bardzo smaczne połączenie. Pasty rybne robię dość często. Najczęściej robię pastę z wędzonej makreli lub szprotek, ale inne wędzone ryby też się na podobne rybne smarowidło nadają. Tym razem miałam do wykorzystania wędzonego dorsza i to właśnie z takiego białego, rybiego(...)mięsa zrobiłam swoją pastę. Do pasty rybnej można dorzucić co się chce, ale u mnie podstawą jest ryba i jajka, zmieniają się czasami dodatki i przyprawy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZapraszam po przepis na pastę z kurkumy, która podnosi odporność, zwalcza infekcje oraz pomaga przy przeziębieniu. Z pasty z kurkumy oraz mleka zrobimy pyszne złote mleko. Przepis na pastę znalazłam w gazecie i postanowiłam go wypróbować. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła proporcji składników. Polecam Składniki: pasta: 45 g kurkumy 120 ml wody złote mleko: 1 łyżeczka pasty(...)miodem lepiej smakuje) Przygotowanie: Wodę wlewamy do garnka o grubym dnie, dosypujemy kurkumę i mieszamy drewnianą łyżką. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Przekładamy do słoiczka i odstawiamy do ostygnięcia. Gotową pastę przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce. Złote mleko: w szklance ciepłego mleka rozpuszczamy 1 łyżeczkę pasty.Możemy posłodzić miodem. (Pijemy 1 szklankę złotego
słodkie i nie tylko historie kulinarnepodstawowy przepis na pastę jajeczną z awokado. Możesz podać ją jako sałatkę lub pastę do pieczywa. W przypadku sałatki jaja powinny być pokrojone w grubszą kostkę, tak aby tekstura się zgadzała. Ja natomiast uważam tylko jedną formę zjedzenia pasty jajecznej – nałożyć grubą warstwę na ulubione, świeżutkie pieczywo i jeść przez cały dzień. Tak, nareszcie da się wyczuć jesień(...)wszystkie kolory, zapach odchodzącego lata, silny wiatr i pyszne jedzenie . Więc co zrobić, gdy na wyprzedaży są duże i dojrzałe awokado? Zrób z nich pastę, sałatkę, guacamole lub cokolwiek! Dostarczysz sobie zdrowy tłuszcz, cenny w nadchodzącą pogodę. Dzięki tłuszczom witaminy A, D, E i K mogą się rozpuścić i zostać przyswojone przez organizm. Potrzebujemy takiego doładowania dla ochrony zdrowia. Cokolwiek
Słodkie Gotowanieznajdziecie w menu Tahiny. Karta jest krótka - no i fajnie - i każdy znajdzie tu dla siebie coś pysznego. Wrapy Falafel znad Wisły, to klasyk ze Slow Market z pastami, warzywami, piklami, sosami i ziołami Shawarma z kurczaka, to miękka i soczysta pierś z kurczaka długo marynowana i gotowana w niskiej temperaturze aby zachować jej jędrność i wartości odżywcze. Wszystko(...)gotowany w niskiej temperaturze przez 36 godzin udziec wołowy z dodatkami i świeży lavash. Tahina bowls Tahina bowls, to rewelacyjne rozwiązanie i idealny miks składników. Znajdziecie w nich kolekcją past, sałatek, ziół, kiszonek, sezonowych warzyw z dodatkiem domowych chipsów z summakiem i świeżym chlebkiem lavash. Uwaga! Chipsy uzależniają! Główny składnik jest do wyboru: falafel kurczak wołowina oawarma – konfitowana jagnięcina zestaw
Kulinarne przygody Gatityupieczeniu. Ale niech Was nie zwiedzie jego diabelski wygląd – to bardzo przyjemny, rozgrzewający poziom ostrości połączony z soczystym i kruchym aromatycznym mięsem. Gochujang to bardzo popularna koreańska pasta – świetnie nadaje się do sosów, marynat, gulaszy i przyprawiania zup czy sałatek. Jej smak jest bardzo rozbudowany, to nie tylko paląca ostrość, ale też słodycz i słoność – ostra pasta to połączenie fermentowanej(...)fermentowanego kleistego ryżu, imbiru, czosnku i pasty z papryki. Pudełko tej pasty to koszt około 15-26zł w zależności od wielkości opakowania. Nie ma się co rozdrabniać, zazwyczaj zamawiam opakowanie o pojemności 500g. Bez problemu przechowuje się długo w lodówce i jest naprawdę bardzo wszechstronna – czasami nawet doprawiam nią ketchup, jeśli zależy nam na bardziej pikantnych doznaniach Kurczaka
Karo in the Kitchendominować to humus, warzywa i dresing z Tahini z sokiem z cytryny. Idealne połączenie i smak wzajemnie się przenikają. Przepis i listę składników przedstawiam poniżej. Składniki: 2 łyżeczki pasty Tahini ½ czerwonej cebuli 3 łyżeczki humusu może być domowej roboty lub taki kupiony w sklepie 2 garści zielonej sałaty ½ awokado 3 placki tortilli 5-6 pomidorków koktajlowych ½ cytryny Sól i pieprz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!