pasta - 17303 przepisów (strona:78/1154)

Pasty Ze Słonecznika 186

Jedni nazywają te pasty twarożkiem ze słonecznika, dla mnie to nie jest twarożek bo w smaku i konsystencji mi go nie przypomina, jest to pasta i tez tak zatytułowałam ten przepis. Podaje Wam od razu dwie propozycje, spróbujcie bo warto ich posmakować :) Składniki na pastę podstawową ze słonecznikiem: 1 szkl słonecznika wcześniej namoczonego około 1/2 szkl wody z pod kiszonych(...)przekładamy słonecznik i blendujemy na gładko, w trakcie dodajemy wodę z pod ogórków.  3. Następnie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy do smaku sola, pieprzem oraz ewentualnie olejem. Gotowa pastę przekładamy do pojemniczka i przechowujemy w lodówce. Składniki na pastę z dodatkiem czosnku, kurkumy i papryki: 1 szkl słonecznika wcześniej namoczonego 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Gotowanie...to proste !
Hummus z bobu 121

straganach. Jednak hummus w języku arabskim oznacza ciecierzycę, coraz częściej możemy znaleźć w internecie wiele wariacji na temat tego przepisu. Przyjęło się jednak, że humusem nazywa się każdą pastę przygotowywaną na bazie roślin strączkowych z dodatkiem pasty tahina, czosnku, oliwy, soku z cytryny. Jest to świetna pasta dla wegan i wegetarian. Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, ale również(...)krojonych warzyw czy chipsów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki oraz inne przepisy wegetariańskie . Składniki : 2 szklanki świeżego bobu 4 łyżki zimnej wody 1/2 szklanki jasnej, płynnej pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki soku z cytryny Oliwa z oliwek Sól Opis przygotowania: W dużym garnku musimy zagotować wodę bez soli. Następnie dodajemy bób i gotujemy przez około

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pasta z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi 176

Pasty kanapkowe to świetny dodatek do pieczywa. Ta pasta z pieczonej papryki z dodatkiem czosnku i orzechów włoskich to nie tylko pomysł na smarowidło do chleba. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami jako przekąska lub sos podany do dania głównego. Pasta jest pełna smacznych i zdrowych składników. Oto przepis na pyszną i zdrową pastę z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami(...)wyjmujemy z woreczka i obieramy ze skórki. Kawałki przekładamy do naczynia blendera. Do upieczonych papryk dodajemy pokrojone na plasterki ząbki czosnku, posiekane orzechy włoskie i oliwę. Blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem. Pastę z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi podajemy od razu do chleba, warzyw lub jako sos do dań na ciepło.  Czerwona

My Chcemy Jeść
Pasta z nóżek grzybowych – do zapiekanek, pizzy, pasztecików, zupy, sosów itp. 167

Pasta z nóżek grzybowych – do zapiekanek, pizzy, pasztecików, zupy, sosów itp. Zazwyczaj odcinam nóżki od grzybów i wykorzystuje same kapelusze. Marynuje je w zalewie octowej, smażę, mrożę lub suszę. Z nóżek grzybowych natomiast przygotowuje pyszną, aromatyczną pastę, która świetnie sprawdza się jako nadzienie do pierogów, krokietów, zapiekanek, pizzy, pasztecików, oraz jako dodatek do zup i sosów. Pastę robi się(...)szybko, jednak trzeba ją pasteryzować trzykrotnie aby grzyby nam się nie zepsuły, co niestety lubią robić. Ja zazwyczaj przygotowuje za jednym zamachem smażone grzyby do słoików PRZEPIS TUTAJ oraz pastę z nóżek i wszystko razem pasteryzuje w piekarniku – jest to bardzo proste i wygodne. Sposoby pasteryzacji opisałam pod przepisem.     Składniki: 0,5 kg nóżek od grzybów

Blog z Apetytem
Pasta z pieczonych warzyw do słoików na zimę 196

Pasta z pieczonych warzyw do słoików na zimę Pasta z pieczonych warzyw to świetny dodatek do kanapek , twarożku . Jest to także niezastąpiona marynata do kurczaka lub innego mięsa , a także wspaniały sos do makaronu . Generalnie to taki spory ułatwiacz i przyśpieszacz w zabieganym tygodniu . Robię ją co roku i nie wyobrażam sobie żeby w spiżarce jej nie było . Nie chciało(...)się ciągle piec i blendować warzyw kiedy są potrzebne , szczególnie że zimą ich cena i jakość są wielce mało atrakcyjne . No a gotowe ze sklepu , jak już znajdziecie taką pastę , to cena i jej skład Was powali , zdecydowanie lepiej zrobić własną . Szczególnie, że moje chłopaki uwielbiają marynowanego w niej kurczaka … Polecam , doskonały sposób na zutylizowanie nadwyżki cukinii z własnego

Ogrodnik w podróży
Pasta z tuńczykiem 113

Jedna z moich ulubionych past z tuńczykiem i jajkiem, prosta, smaczna, na kanapki, śniadanie, kolację idealna. Podaję ją na pieczywie z ogórkiem, rzodkiewką lub pomidorem, świeżym koperkiem. Czasem do pasty wrzucam suszone pomidory, jest pyszna i jeszcze bardziej aromatyczna Pasta z tuńczykiem smakuje o każdej porze roku i dnia! Smacznego;) SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 jajka(...)ugotowane na twardo 2 nieduże łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odsączam z sosu (czasem nie), wrzucam do blendera razem z posiekanymi jajkami i majonezem, blenduję na drobną pastę, przyprawiam. Pasta na kanapki gotowa

Zasmakuj Kuchni
Domowa pasta z wędzonej makreli na kanapki [PRZEPIS] 196

śniadanie czy na kolację domowa pasta z wędzonej makreli do chleba zawsze smakuje świetnie. Przepis na pastę z wędzonej makreli Składniki: makrela wędzona, mała cebula, ogórek kiszony, łyżeczka majonezu, dwie łyżeczki musztardy (najlepiej jedną zwykłej i jedną francuską z cały ziarnami gorczycy), świeży koperek, pieprz. Zrób tak: mięso oddziel od ości, przełóż do miseczki. Cebulę bardzo drobno posiekaj, następnie rozgnieć(...)pomocą widelca, dodaj do makreli razem z majonezem, musztardą i koperkiem, dopraw pieprzem. Wszystko rozgnieć widelcem, dodaj drobno pokrojonego ogórka i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem dobrze jest schłodzić pastę co najmniej przez kilkadziesiąt minut w lodówce. Rada: do pasty niektórzy dodają też twaróg lub jajka albo jedno i drugie. Naszym zdaniem jednak najlepsza jest, gdy składa się głównie z ryby

Kulinarna Polska
Ssamjang – pikantny koreański sos BBQ i dip do warzyw 126

Ssamjang to pikantna koreańska gęsta pasta używana jak sos BBQ do grillowanych mięs i warzyw, dodatek do kanapek albo dip do smażonego tofu. Można ją kupić w sklepie, ale po co? Zrobienie jej w domu zajmuje dosłownie kilka minut, a jest o niebo smaczniejsze i zdrowsze! Ja w swojej nietradycyjnej wersji dodaję siemię lniane albo konopne, żeby wzbogacić w kwasy(...)sałatek, ale nie tylko. Polecam go również do grillowanych potraw, kebabów, wegabów, burgerów i kanapek (zamiast ketchupu, musztardy, majonezu). Jednym słowem, prawie do wszystkiego Składniki: 2 łyżki koreańskiej pasty sojowej Doenjang 1 łyżka koreańskiej pasty paprykowej Gochujang 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (opjonalnie, ale polecam jako zdrowe źródło Omega-3, siemię lniane można też zastąpić mielonymi nasionami konopi siewnych

Lamarida.pl
PROJEKT ŚNIADANIE: Groszkowe grzanki z mozzarellą i pecorino 150

Śniadaniowy pomysł prosto od Gordona Ramsay'a. Lekka, kremowa pasta z zielonego groszku na bazie mascarpone w towarzystwie delikatnych, mlecznych kawałków mozzarelli i wyrazistych wiórków słonego pecorino. Całość na chrupiących grzankach, skropiona oliwą i oprószona czarnym pieprzem Czyż to nie brzmi jak błoga uczta śniadaniowa w lekko włoskim wydaniu? :) 3 rodzaje serów, chrupiące, ciepłe grzanki i pyszna oliwa w zwieńczeniu(...)Kiedy przygotowałam pierwszy raz grzanki w tym wydaniu, zasmakowały absolutnie wszystkim! Pod kuchennym sufitem unosiły się śniadaniowe mlaski, chrupanki i zapach ciepłego pieczywa :) Od tej pory groszkowa pasta regularnie gości na naszym stole i zdobywa podniebienia kolejnych smakoszy. Banalnie prosta, szybka i taaaaka pyszna! :) Groszkowe smarowidło fantastycznie sprawdzi się także jako dip lub zamiennik majonezu np: do jajek. Poprzez dodanie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami 155

Banalnie prosta pasta jajeczna z suszonymi pomidorami z zalewy oliwnej i posiekaną natką pietruszki. Błyskawiczna i bardzo smaczna. Idealna na kanapki dla zabieganych. Polecam również klasyczną pastę jajeczną ze szczypiorkiem lub bardziej wyszukaną z j ajek przepiórczych z awokado i rzeżuchą Składniki: 6 jajek 6 – 7 kawałków suszonych pomidorów (w oleju) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki majonezu(...)Dodać odsączone i drobno posiekane suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki oraz majonez, musztardę i ketchup. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pasta jajeczna ze szczypiorkiem → Jajka faszerowane awokado → Pasta z przepiórczych jajek z awokado i rzeżuchą → Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów → Pasta z suszonych pomidorów i twarogu

Oryginalny smak
Pasta z dyni i czerwonej soczewicy 196

Polubiliśmy wszelkie wegańskie pasty i hummusy, które są fajną alternatywą dla kanapkowych smarowideł. Jesienią warto przygotować taką kanapkową pastę z dodatkiem dyni. Muszę przyznać się do tego, że dynia to moje ulubione jesienne warzywo i przemycam ją wszędzie, gdzie się da. Poza dynią ważnym składnikiem prezentowanego smarowidła jest czerwona soczewica, która jest źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, a także obniżającego(...)ciśnienie krwi potasu oraz kwasu foliowego. Dla podkręcenia smaku odrobiną pikanterii dodałam do pasty sos Sambal Oelek. Jest to ostry indonezyjski sos z papryczek chili, ale jeśli nie macie go w swoich zapasach, w tym przepisie możecie zastąpić go świeżą lub suszoną papryczką chili. Koniecznie dodajcie jeszcze suszone pomidory, które wzbogacą smak pasty naturalnym umami. Dodajcie jeszcze podsmażoną cebulkę, czosnek

Smakowity Blog Kulinarny
Tajskie curry z dynią i szpinakiem 193

łyżeczka kurkumy 250g gotowanej ciecierzycy sól pieprz 1/2 szklanki bulionu Przepis na tajskie curry z dynią i szpinakiem Na patelnię dodajemy 3 łyżki mleczka kokosowego i smażymy na nim pastę curry. Jak pasta wymiesza się z mleczkiem kokosowym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i obraną, pokrojoną w kostkę dynię. Całość smażymy około 3 minut i dodajemy pozostałą część mleczka kokosowego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mini krokiety z pastą pieczarkową 254

Mini krokiety z pastą pieczarkową Krokiety to doskonały dodatek do każdej zupy . Mogą także z powodzeniem stanowić danie główne . Mini krokiety to małe , zgrabne pakieciki które łatwo przygotować . Nadziewane pastą pieczarkową są po prostu pyszne . Fakt że są niewielkich rozmiarów pozwala na zaserwowanie ich nawet jako przekąskę do piwa . Tym razem jednak były dodatkiem do pysznego barszczu białego na domowym(...)najlepiej mikserem żeby nie było grudek . Robimy tak do momentu ,aż uzyskamy rzadkie ciasto naleśnikowe . Smażymy malutkie naleśniki , bardzo cienkie i odstawiamy do wystygnięcia . Kolej na farsz z pieczarkowej pasty . Cebulę i pieczarki kroimy drobno . Korzeń pietruszki ścieramy na tarce , czosnek wyciskamy praską . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystko doprawiamy solą , smażymy na maśle do momentu aż pieczarki i cebula będą rumiane

Ogrodnik w podróży
Piątek: Zdrowy Alfred, czyli pasta Alfredo inaczej 191

minut i kultowa pasta Alfredo gotowa. Łatwa i zdrowa, bo zamiast ciężkiego śmietanowego sosu użyliśmy kremu z kalafiora. Czas przygotowania : 10 minut Czas zapiekania : 10 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 To podobno był widok godny najlepszego przestawienia teatralnego: do stolika podchodził sam szef kuchni, kładł przed gośćmi półmisek pełny złocistego tagliatele i „z półprzymkniętymi powiekami, zamaszyście machając złotym(...)biesiadników. Tak zapamiętał to świadek całego przestawienia, którego głównym aktorem był Alfredo Di Lelio, nie żyjący już od pół wieku restaurator, ojciec chrzestny niezwykle popularnego w Stanach dania czyli pasty Alfredo. We Włoszech jest to po prostu znana od zawsze pasta al burro, czyli makaron z masłem. Zero romantyzmu:) Pasta Alfredo brzmi lepiej, a do tego jeszcze ta historyczna otoczka

Niedzielny kucharz