idealnie miękkie wewnątrz. Kilka słów o nadzieniu. Jak wspomniałam we wstępie pierożki nadziane będą świeżymi morelami. Sama morela to dla mnie za mało, więc przyjdzie wam jeszcze zrobić domową pastę migdałową, lub jeśli jesteście leniwi (i bogaci) to możecie użyć kupnej. Migdały to kolejna moja ulubiona przekąska, a w połączeniu z morelami to po prostu bajka. Jeśli nie macie(...)chcecie robić ów pasty, albo nie macie sprzętu w postaci blendera to po prostu musicie bardzo drobno posiekać migdały lub utrzeć je w moździerzu, albo włożyć do foli i tłuc na miazgę tłuczkiem.Tak czy inaczej nie zalecam pomijania tego dodatku bo robi sporą różnicę w smaku. Rogaliki przed pieczeniem posmarowałam białkiem i obficie posypałam jasnym cukrem trzcinowym. Możecie sobie
vaniliowoczekoladowaPastę jajeczną przygotowuję często jako dodatek do chleba na imprezowo zastawiony stół, przekąskę w ciągu dnia, do pracy. To świetna alternatywa dla wędliny czy sera na śniadaniowy stół lub podwieczorek. Podaję ją na pieczywie, chrupiących grzankach, świeżej ciepłej bagietce, z pomidorem lub świeżym ogórkiem, koperkiem czy natką pietruszki. Wspaniale smakuje, apetycznie wygląda, z dodatkiem świeżo skrojonego grubego szczypioru(...)można się oprzeć! Pastę z jajek przygotowuję na kilka sposobów, z różnymi dodatkami. Najczęściej elementem łączącym pastę jest majonez, musztarda, chrzan, oddzielnie, razem, w różnych połączeniach i proporcjach. Wyśmienite smaki! - z tuńczykiem, - z ketchupem i chrzanem, - z suszonymi pomidorami, - z drobno startym żółtym serem, - z twarożkiem i szczypiorem, - z kremowym twarożkiem lub gęstym jogurtem naturalnym, - z pieczarkami podduszonymi na maśle
Zasmakuj KuchniWędzona makrela to dodatek idealny do domowych past. Już kiedyś pokazałam Wam przepis na tradycyjną pastę wraz z dodatkiem cebuli i czosnku . Dzisiaj zachęcam do przygotowania pasty z makreli z gotowanymi jajkami i dodatkiem musztardy oraz majonezu. Idealna pasta do świeżego, ciemnego pieczywa. Składniki: 1 duża makrela (wagowo około 300 g) 1 czerwona cebula 3 jajka 2 łyżeczki musztardy(...)łyżeczki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno pokroić. Cebulkę obrać i bardzo drobno posiekać. Makrelę obrać, pozbawiając ją ości i skóry. Wszystkie składniki pasty wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku. Jeśli pasta jest zbyt sucha - dodać odrobinę więcej majonezu. Składniki przed i po wymieszaniu
Ugotowaćsię w moim domu, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo zniknęła w mgnieniu oka Dzieciaki wprost nie mogły się najeść. Zatem zamiast przepisu na nią, będzie dziś przepis na pastę buraczkową – naszą kolejną ulubioną pastę do chleba. Ale nie tylko my ją lubimy – przepis na nią już wędruje “po rodzinie” i robi furrorę A pełno w tej paście(...)minut. Następnie w blenderze mieszamy upieczone buraczki i pozostałe składniki i miksujemy stopniowo dodając wodę aż do uzyskania żądanej konsystencji. My najbardziej ją lubimy w formie gładkiej pasty. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni. Nam bardzo smakują kanapki z tą pastą i wegańskim bekonem , pychotka Smacznego! * Przepis pochodzi od Ela Gale . Artykuł Pasta buraczkowa pochodzi
Lamarida.plobiadowa. Wytrawna krucha tarta z ciekawym połączeniem smakowym w nadzieniu. Ponadto sporo tu smacznych, świeżych warzyw – żółta cukinia, słodsza w smaku oraz pomidory – pomarańczowe, czerwone i ciemne. Pasta, która tworzy nadzienie, jest niezwykle aromatyczna – kremowe awokado, wzmocnione czosnkiem, orzeźwiającą miętą i bazylią. Taka tarta jest kapitalnym pomysłem na obiad lub letnią kolację. Bardzo, bardzo polecam! Składniki(...)tarta 150 g mąki pszennej 75 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki 1/2 łyżeczki soli 50 g wody pasta 1 miękkie awokado garść świeżej bazylii garść świeżej mięty 1 ząbek czosnku sól, pieprz szczypta suszonej szałwii 2 łyżeczki oliwy z oliwek (ja użyłam z pestek moreli) dodatkowo 1 żółta cukinia kilka kolorowych pomidorów Wykonanie Składniki na tartę zagniatamy ręcznie. Formujemy
Raj dla PodniebieniaCurry rybne z dorsza...danie dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz ryb 🐟 Jak już pisałam około tydzień temu, testuję nowe pasty warzywne od firmy Rolnik , które można stosować jako dodatek do kanapek, tart, zapiekanek, makaronów... Dziś postanowiłam wypróbować jak sprawdzą się jako dodatek do sosów. Wykorzystując pastę warzywną z nutą curry powstało curry rybne z polędwiczek z dorsza na mleczku kokosowym(...)Pasta ta ma wyrazisty i orientalny smak, zawiera marchew, dynię, szpinak, seler oraz przyprawy, dzięki temu danie stałą się bardziej aromatyczne. Idealnie rozprowadza się w gorącej wodzie, nie pozostawiając grudek, a konsystencja sosu jest idealnie gładka. W 100% mogę polecić te pasty również jako bazę do sosów 😊 Składniki: ok. 300 g polędwiczki z dorsza 1 cebula
Kuchnia MagdaLenytygodniu szukając pomysłu na kanapkową pastę, poszperałam nieco w półkach i znalazłam resztki fasolki Mung. Ten rodzaj fasoli nie trzeba przez noc moczyć, więc w krótkim czasie udało mi się ją ugotować. Wystarczyło dodać ulubione dodatki, zmiksować i gotowe! Zazwyczaj do past dodaje świeży czosnek, który nadaje niezwykłego aromatu i smaku, lecz tym razem moim głównym dodatkiem do pasty był(...)chrzan. Niestety nie miałam w domu świeżego korzenia, więc zadowoliłam się gotowym chrzanem ze słoiczka. Pasta wyszła naprawdę smaczna, polecam ją szczególnie dla osób lubiących nietypowe smaki. Pastę podawałam z pieczywem, awokado i pomidorami 💚💚💚 Składniki: fasola Mung 1 szklanka, chrzan 2 łyżki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Fasolę płuczemy w wodzie. Następnie zalewamy ją wodą, solimy
kulinarne odsłony patiKilka tygodni temu na blogu pojawił się już wpis z użyciem ciecierzycy. Był to przepis na hummus . Tym razem postanowiłam przygotować pastę do chleba. Połączyłam ciecierzycę z orzechami laskowymi. Pasta wyszła obłędna! Koniecznie ją wypróbujcie Pasta z ciecierzycy i orzechów Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki około 100 g orzechów laskowych (lub innych dowolnych) łyżka płynu z puszki po ciecierzycy(...)rozdrabniacza wrzucamy orzechy i mielimy. Następnie dorzucamy ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płyn z ciecierzycy, sól, pieprz, sok z cytryny i odrobinę oliwy z oliwek. Miksujemy na gładką pastę i stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Gotową pastę przekładamy do miseczki polewamy oliwą z oliwek, ozdabiamy kilkoma ziarnami ciecierzycy i orzechów. Smacznego Artykuł Pasta z ciecierzycy
PatiGotujeWędzone ryby są nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe. Powinniśmy zatem jeść ich jak najwięcej. Pasta z wędzonej makreli Wędzona makrela ma bardzo intensywny smak. Nie każdemu zapewne głównie właśnie dzięki niemu przypada ona do gustu. Przyznaję jednak, iż w połączeniu ze składnikami, których użyłam do pasty smak makreli bardzo złagodniał. Zarówno cebula jak i cytryna nadały jej bardzo(...)bardzo drobną kostkę. W blenderze zmiksować kawałki makreli, musztardę, pieprz, sól, sok z cytryny, oraz śmietanę. Kiedy całość ma już kremową konsystencję dodać pokrojoną cebulę. Miksować 5 sekund. Pastę podawać z pieczywem. Pasta z wędzonej makreli Smacznego! Pasta z wędzonej makreli Makrelę możemy zastąpić dowolną rybą wędzoną np. łososiem, halibutem czy pstrągiem. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery
mecooksPasta z ciecierzycy jest bardzo podobna do humusu, humus zawiera pastę z sezamu a pasta z ciecierzycy zawiera różne, pyszne dodatki. Dzisiaj zrobiłam pastę z łososiem, wyszła pyszna. Pasta jest idealna do smarowania pieczywa(...)natką, przyprawami i oliwą. Dokładnie blendujemy aż powstanie gładka masa. W razie konieczności doprawiamy do smaku, przekładamy do miseczki, polewamy oliwą i posypujemy ziarnem sezamu i czarnuszki. Pastę podajemy schłodzoną do pieczywa, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolirynku pojawiła się nowość od firmy Rolnik - pasty warzywne w pięciu smakach: z nutą czosnku niedźwiedziego, z nutą curry, z nutą papryki, z nutą grzybów leśnych oraz o smaku grillowanego kurczaka. Pasty mają bardzo dobry skład, nie zawierają konserwantów, ani glutaminianu monosodowego. Mogą być pysznym dodatkiem do kanapek, zapiekanek, tart, jajek, makaronów, sałat, serów... Dziś postanowiłam wykorzystać pastę z czosnkiem(...)niedźwiedzim i zrobić pełnoziarnistą, rustykalną tartę z cukinią i fetą oraz nutą czosnku niedźwiedziego. Pasta ta to mieszanka brokułów, szpinaku, cukinii i pora, a wyrazistości i pikanterii dodaje czosnek niedźwiedzi. Idealnie wpasowała się w moją tartę i nadała jej aromatycznego smaku. Tarta jest bardzo prosta w wykonaniu i tak naprawdę składa się z niewielu składników, a jej smak i wygląd
Kuchnia MagdaLenyPasta z awokado to świetny dodatek na kanapki, na dodatek bardzo zdrowy. Awokado zawiera bowiem sporo witamin, białka, potasu, wapnia. Przygotowanie pasty z awokado jest bardzo proste. Wystarczy obrać awokado, usunąć pestkę, rozgnieść dojrzałe awokado, dodać przyprawy i już mamy gotową pastę. Jednak ja swoją pastę wzbogaciłam o jajko, rzodkiewkę i natkę pietruszki. Dodatkowo nie zblendowałam(...)paćkę", gdyż lubię wyczuwalne małe kawałeczki w paście. Pastę z awokado zjadłam na śniadanie z waflem ryżowym 5 zbóż od zdrowymarket24 . Wafle ryżowe bogate są w białka, węglowodany, błonnik a także wzbogacone o proso, amarantus, grykę i quinoa. Składniki: * 1 dojrzałe awokado (jeśli w sklepie traficie na niedojrzałe, wystarczy je trzymać parę dni w temperaturze pokojowej
Zrób to smacznieDziś proponuję pastę do kanapek lub dip do warzyw, smakuje wybornie i tak i tak. Pasty robię często i są to najróżniejsze kombinacje. Dziś było szybko, zdrowo i pysznie. Pasty do kanapek to idealny zamiennik masła, które uwielbiam ale chleb posmarowany taką pastą zachwyca kubki smakowe. Robicie takie pasty? Polecam do zrobienia. Pasta z awokado, czosnku i siemienia lnianego. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniesłonecznikowy*, cukinia* 10%, sok z cytryny*, czosnek*, sól morska. *składniki certyfikowane pochodzące z rolnictwa ekologicznego Bardzo ciekawe połączenie smaków. Por i cukinia to mix, który chyba jeszcze nie próbowałam. Pasta ma nieco rzadszą konsystencję, dzięki czemu świetnie rozprowadza się na powierzchni pieczywa. Konsystencja nie sprawia, że krem spływa, a wręcz odwrotnie. Ma przyjemny smak, kremowy, nieco tłustawy. Czuć lekką kwaśność(...)pozytywnym znaczeniu. Pora da się lepiej wyczuć niż cukinię. Czosnku nie czuć w ogóle. Pasta jak najbardziej była dobra, ale nie jestem pewna czy wrócę do niej w przyszłości. Produkt pochodzi ze sklepu Alfa-koszyk . Smalczyk wegetariański z migdałami tłuszcz palmowy* (nieutwardzony), 16% migdały*, olej słonecznikowy*, jabłko*, cebula*, sól morska, sos sojowy* (woda, soja*, sól morska), syrop jabłkowy
Zdrowie na języku :Pnadejściem wiosny gości na stołach w coraz większej ilości kuchni, nie tylko polskich. Stał się wręcz rośliną poszukiwaną. Były już na blogu przetwory z czosnku , niedźwiedzie pesto , zupa , będzie pasta, chleb… i nie nie wiem co jeszcze. Pasta z czosnku niedźwiedziego. Składniki: - spora garść liści czosnku niedźwiedziego - 1 szklanka słonecznika łuskanego - olej z pestek winogron (w oryginale oliwa) - różowa sól(...)drobno kroimy razem z łodyżkami. Porcjami wkładamy do blendera słonecznik, liście, olej i miksujemy na gładką masę. Pod koniec dodajemy do smaku sól himalajską oraz sok z cytryny. Gotową pastę przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków. Wierzch pokrywamy warstwą oleju z pestek winogron, słoiczki zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. RADY: Mój blender „nie pociągnął” całości składników na raz, więc byłam zmuszona
mojewypiekiinietylko