pasta - 17303 przepisów (strona:66/1154)

Pasta z tuńczyka 207

Przepis autorski, wymyślony przed trzema laty. Przepadam za tą pastą, wśród rodziny i znajomych również jest bardzo popularna, z czego jestem niezmiernie dumna. ;) Pasta z zasady jest pikantna, ale z pominięciem ostrych dodatków też smakuje znakomicie. Najlepsza następnego dnia, dlatego robię ją zawsze wieczorem i wkładam na noc do lodówki - żeby mieć na śniadanie idealnie przenikniętą smakami.  Zachęcam wszystkich(...)miłośników past do chleba do wypróbowania według dokładnego przepisu, przynajmniej za pierwszym razem. ;) Składniki: 250-300 g półtłustego twarogu 1 puszka tuńczyka w oleju (takiego w kawałkach) 1 średnia czerwona cebula, 4-5 gałązek zielonej pietruszki 2 duże łyżki majonezu 2 duże łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 duża łyżka sambal oelek albo 1 łyżka ostrej papryki w proszku (bo pasta

Kuchnia Prezydentowej
Pasta pomidorowo - paprykowa 221

Taką pastę często robiła nam mama na śniadanie. ;) Dobrze pamiętam jej smak; nie do końca rozdrobniony ser, leciutki smak masła i pomidorów. Bardzo lubiłam takie śniadania. Uwielbienie do past kanapkowych zawdzięczam bez wątpienia tej paście. Pasuje doskonale do każdego pieczywa, także z chrupiącymi, ciepłymi tostami. I można ją przygotować dosłownie w 5 minut, choć oczywiście jak wszystkie pasty do chleba(...)śmietany 1/3 szklanki przecieru pomidorowego ( u mnie własnej roboty, ale można wziąć też sok z takich pomidorów w puszce, ewentualnie 3 łyżki koncentratu) 2 łyżki przecieru z papryki lub pasty paprykowej (u mnie węgierska w tubce) 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka cukru 2-3łyżki siekanej natki pietruszki sól, pieprz, ostra papryka do smaku

Kuchnia Prezydentowej
Pyszna pasta ŁOSOSIOWA 197

Pasty na chleb swoją prostotą i praktycznością zdobywają sympatię w Polskich domach. Szkoda tylko że najczęściej raczymy się gotowcami z marketów które po pierwsze: często mają przykry octowy posmak a po drugie są solidnie zakonserwowane. Jeśli dodamy do tego małą ilość składnika głównego (np. pasty z tuńczyka często mają go 6-7 % a reszta to aromat) to czas najwyższy(...)zmianę. Będzie ona prosta i przyjemna, ponieważ samodzielne przygotowanie pasty jest banalnie proste. Dziś pokażę wam smaczną pastę z wędzonego łososia którą na pewno pokochacie!  Czas przygotowania: 5 minut + czas na przegryzienie się Dla 3 osób Składniki: 100g wędzonego łososia 35-50g zimnego masła (wyłożyć masło z lodówki 20 min. przed przygotowaniem) Pół małej cebuli Pieprz Sól

Kuchnia PROzdrowotna
Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami 190

Przeżywając kryzys pod tytułem "co by tu dać do kanapek" wynalazłam gdzieś w internecie przepis na taką pastę - z soczewicy czerwonej z dodatkiem suszonych pomidorów. Przyznam się bez bicia, że nigdy wcześniej nie jadłam soczewicy (pod żadną postacią) i niestety teraz wiem jak dużo mnie ominęło (!), a na dodatek jestem fanką suszonych pomidorów - przepis wiec wydał się wprost idealny(...)mnie. Pasta robi się stosunkowo szybko (jedyne co to zabiera czas to pilnowanie soczewicy podczas gotowania), nie jest wymagająca, przyjazna myślę każdej kieszeni, a smakuje rewelacyjnie! Jeśli ktoś nie lubi suszonych pomidorów to myślę, że może je spokojnie pominąć - chociaż straci trochę na smaku. Dodam jeszcze, że pasta jest bardzo podobna do hummusów robionych z pastą sezamową. Tu jednak

Jedzeniomania
Pasta Tahini 145

Chyba już domyślacie się co będzie walentynkowym daniem? Tahini to pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. Zaplanowałam sobie jutro spróbować hummusu, więc już dziś przygotowałam sobie pastę, która będzie jego bazą. Idę jeszcze namoczyć cieciorkę na noc i jutro biorę się do dzieła PS: OMG jakie to jest dobre w towarzystwie dżemu jabłkowego na kanapce(...)razowca z dynią. Pasta Tahini Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki 150g sezamu 1 łyżka oleju sezamowego (lub dowolnego innego) listonic_name = "Pasta Tahini (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "150g sezamu 1 łyżka oleju sezamowego (lub dowolnego innego) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Sezam należy podprażyć na suchej patelni uważając, aby nie spalić

CoolinarniePL
Baba ghanoush | pasta z bakłażana i tahini oraz przepis na pastę sezamową 162

Przychodzi taki dzień, że hummus robiony na wiele sposobów już się przejadł. Wtedy z pomocą przychodzi nam kuchnia arabska, która poza hummusem ma bogatą ofertą past warzywnych. Baba ghanoush , bo o nim mowa, to pasta / dip z bakłażana z dodatkiem tahini , czyli pasty z nasion sezamu.  Moja wersja jest ciemniejsza od oryginalnej, ponieważ bakłażan zmiksowałam wraz z łupą. Pasta(...)wykonanie jest dziecinnie proste . Ma mnóstwo zastosowań. Można smarować nią pieczywo, używać jako dip do warzyw lub jako dodatek do mięs. SKŁADNIKI Baba ghanoush 2 bakłażany 1-2 łyżeczki pasty tahini sok z cytryny (można zastąpić octem jabłkowym lub octem balsamicznym) czosnek (świeży lub granulowany sól oliwa WYKONANIE Bakłażany myjemy, kroimy na grubsze plastry i zapiekamy w folii aluminiowej

Zofiana
Hummus klasyczny 110

Hummus kojarzy mi się z pobytem w Londynie, gdzie wiele lat temu jadłem go po raz pierwszy. Pasta z cieciorki wraz z jeszcze gorącym chlebkiem pita był moją podstawą śniadaniową. Do dziś pamiętam ten smak. Później przez wiele lat hummus bywał u mnie w domu w formie sklepowej i nie wiedzieć czemu nikt nie pokusił się, by zrobić go samodzielnie(...)całym Bliskim Wschodzie, w północnej Afryce i Kaukazie. Hummus najczęściej jada się z pitą, jednakże równie dobrze smakuje ze zwykłą grzanką lub tostem oraz świeżymi warzywami.Gdy mam więcej czasu, pastę przygotowuję z suszonej ciecierzycy, jednak nagłą potrzebę hummusu muszę spełnić korzystając z tego z puszki, ale gorąco polecam ugotować ciecierzycę samemu. Jest smaczniejsza. Należy namoczyć ją przez noc, a następnie

Food Square
Pączki luksusowe 59

warto przesiać) i robimy dołek. W innej, niewielkiej miseczce drożdże rozkruszamy i rozcieramy z 25 g cukru (2 łyżki). Na początku powstaną grudki, ale już po chwili uzyskamy konsystencję pasty. Do drożdży dodajemy śmietankę kremówkę, mieszamy i wlewamy do przygotowanego wcześniej dołka z mąki. Drożdże przygotowane w ten sposób od razu zaczną pracować. Rozbijamy jajka i dodajemy same żółtka(...)Kinder Bueno do pączków (robimy dzień „przed”) – na ok. 13 sztuk: 200 g śmietanki 30% 125 ml mleka 5 żółtek 2 łyżki cukru 125 g pasty – pistacjowej 100% (użyłam Biały Puch) do pączków pistacjowych lub pasty z orzecha laskowego 100% do pączków Bueno (użyłam z Deseo) 200 g białej czekolady (ja użyłam Callebaut Velvet) duża szczypta

Poezja smaku
Muszle nadziewane w sosie pomidorowym 46

nadzienie, sos, w którym się będą zapiekały, trochę sera i efekt gwarantowany. Ale zapytacie mnie, czym możecie nadziać ugotowane muszle, aby było szybko i bezproblemowo. Idealnym rozwiązaniem są gotowe pasty warzywne z dobrymi składami. Helcom w swojej ofercie ma różne smaki, z których wszystkie nadadzą się do nadziewania makaronu. Tylko od Was będzie zależało, jaki efekt smakowy chcecie uzyskać. Pasty(...)także jako dipy do warzyw czy chlebków typu pita, do nadziewania naleśników, pierogów, jako bazę do zapiekanek czy tart. Możliwości jest naprawdę dużo. Dziś zdecydowałam się na wybór pasty z bakłażanów, bo jej połączenie z sosem pomidorowym wychodzi zawsze wyśmienicie. Ja nadziewałam muszle samą pastą bakłażanową, ale możecie pokusić się o przygotowanie czegoś jeszcze innego, dodanie do niej podsmażonego, drobno

nietylkopasta.pl
Krem z czarnym sezamem 68

Krem z czarnym sezamem jest nieco osobliwy w smaku. Stanowi połączenie sezamu i cukru , które przywołują na myśl popularne ciasteczka sezamowe utopione w przepysznym miodzie. Bazą tego kremu jest pasta z czarnego sezamu . Tutaj przyrządziłam ją w wersji na słodko, z dodatkiem miodu . W krajach azjatyckich często używa się jej w wersji wytrawnej. Znana jest tam pod nazwą Tahini . Pasta(...)jest czarna jak smoła i bardzo łatwa do przygotowania, ponieważ wystarczy posiadać tylko sezam i blender o dużej mocy. Aby przygotować sezamowy krem należy oleistą czarną pastę wymieszać razem z miodem. Następnie przy pomocy żółtek i mąk zamieniamy pastę w budyń . Po ostudzeniu dodajemy do ubitego masła i … gotowe . Teraz nie pozostaje nam nic innego jak cieszyć się smacznie

SmartBake.pl
Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 45

łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz   Do blendera wrzucamy wszystkie składniki (poza natką) i miksujemy na pastę (niekoniecznie super gładką). Jeżeli pasta wyszła za gęsta, można dolać odrobinę zimnej wody. Po zmiksowaniu do pasty dodajemy natkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Podobne przepisy: Pasta(...)fasoli i szparagów Pasta z fasoli i pieczonej papryki Pasta z czerwonej fasoli z kiszonym ogórkiem Artykuł Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i natką pietruszki pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pasta z cukinii i ciecierzycy 45

Dziś znowu przepis zrobiony głównie z myślą o My. Wegańskich mazideł do pieczywa nigdy za wiele. Jadłonomia jak zwykle nie zawodzi. Pasta z cukinii i ciecierzycy wyszła przepyszna. Jedyne co w sumie w niej zmieniłam to zioła. Miałam akurat w domu pęczek bazylii, ta z kolei idealnie pasuje mi do cukinii, więc wylądowała w paście. Granat oczywiście nie jest niezbędny(...)czekamy aż trochę odciekną z nadmiaru wody. Cukinie wkładamy do blendera, dodajemy do nich ugotowaną ciecierzycę, bazylię, sok z cytryny, rozdrobniony ząbek czosnku, przyprawy. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej pasty. Przed podaniem posypujemy pestkami granatu. Całość można jeszcze raz skropić oliwą. Podobne przepisy: Pasta z ciecierzycy i parmezanu Pasta z ciecierzycy i groszku Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem

Kardamonovy
Pasta jajeczna – bez obierania jajek. 216

Pasta jajeczna – bez obierania jajek. Pasta jajeczna – bez obierania jajek, jak to możliwe ?   Pasta jajeczna – to jedna z ulubionych past do chleba w moim domu. Problem był tylko zawsze w rzeczonym obieraniu jajek. Nie lubię tego robić, często na skorupce zostawało jajko, które musiałam łyżeczką wyskrobywać.   Koniec z tym, odkryłam nowy patent jak to zrobić(...)kaczki i warzyw z przyprawami w 40 minut to nie jest samo dobro ? Czy gotowanie ryżu, makaronu, aż przyszedł czas na jajka i ugotowałam je właśnie bez skorupek.   Pasta jajeczna bez obierania jajek 5 jajek łyżeczka masła forma do pieczenia o rozmiarze 18 cm 1,5 szklanki wody mała niska miseczka sól, pieprz 1 duża łyżka majonezu Kieleckiego

Kuchnia na wzgórzu
Pasta kanapkowa z cukinii 648

Pasta z cukinii to idealne smarowidło na kanapki, a także świetny dodatek do zapiekanek czy grzanek. Warto ją przygotować, szczególnie w sezonie, kiedy w naszym kraju rośnie cukinia. Wówczas jest jej pod dostatkiem i możemy pokusić się o przygotowanie smacznych dań i przekąsek z cukinii. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam Wam pyszną pastę kanapkową z cukinii, którą zaprezentuję(...)cukinii i kurczaka Placki z cukinii i marchewki Ketchup z cukinii Pasztet z Cukinii Ponadto cukinia należy do dosyć tanich warzyw, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Pasta kanapkowa z cukinii jest naprawdę bardzo smaczna. Składa się z kilku prostych składników i jest łatwa w przygotowaniu. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia. PASTA KANAPKOWA Z CUKINII – PRZEPIS

Przepiski.pl