Pieczarki duszone. 235masło z oliwą. Dodać 1/4 łyżeczki soli, pieprz i rozmaryn. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Czosnek posiekać i rozetrzeć z 1/4 łyżeczki soli na gładką pastę. Dodać do pieczarek, wymieszać i smażyć jeszcze 3 minuty. Na koniec wymieszać z posiekaną natką
zadanie-gotowanie
Pączusie z kremem pasticcera (Frittelle alla crema pasticcera) 186già a pensare a cosa preparare per Carnevale. Quest'anno sulla nostra tavola non mancheranno di sicuro le frittelle alla crema pasticcera. Quest'ultime verranno realizzate a base di pasta choux, farcite con crema pasticcera e decorate con lo zucchero semolato. Frittelle di questo genere non possono proprio mancare sulla vostra tavola. Buon appetito ;) SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk
La grande e la piccola cuoca
Dietetyczne pączki pieczone 196łyżki rozpuszczonego i schłodzonego masła 1 szklanka cukru 2 całe jajka 2 żółtka 800 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej do posmarowania użyłam lukru i ozdobnej posypki Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3łyżki soku z cytryny. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny w razie potrzeby dodać
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Najlepszy pad thai z krewetkami 204szczypiorek - garść prażonego słonecznika - połowę cytryny - 1 łyżkę oleju - 1 łyżkę masła - świeżo mielony pieprz Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu rybnego - 5 łyżeczek pasty z tamaryndowca - 4-5 łyżeczek miodu (w zależności od rodzaju miodu) - sok z połowy limonki 1. W szklance łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu. 2. Makaron przygotowujemy wg instrukcji
Bez Cebuli
Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka 594cukru 1 szklanka cukru Krem: 1 galaretka brzoskwiniowa w proszku 1 galaretka malinowa w proszku 500ml gorącej wody 1200ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g skórka starta z 1/2 cytryny 1 puszka brzoskwiń w syropie Dodatkowo: sok wyciśnięty z 1 cytryny Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić
Mała Cukierenka
Tajska zupa krem z groszku 181płatków czerwonej papryki plus do dekoracji sól, pieprz opcjonalnie: natka kolendry i kiełki groszku do dekoracji opcjonalnie: groszek ptysiowy (polecam taki mały Soup Pearl marki Belbake) opcjonalnie: 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej opcjonalnie: ok. 100ml śmietany kremówki (ja dodaję, zupa jest bardziej aksamitna) Wykonanie: Nie ma prostszego sposobu na wykonanie tajskiej zupy krem z groszku – wrzucamy wszystkie składniki
Pociąg Do Kuchni
Mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym 202mleka wraz z laską. Wsyp cukier, a garnek wstaw na mały ogień. Doprowadź do wrzenia, a następnie wyjmij laskę wanilii. Żółtka oraz obie mąki zmiksuj na gładką pastę za pomocą blendera. Kolejno wlej ją energicznym ruchem, szybko mieszając zawartość garnka. Rondel wstaw z powrotem na ogień i gotuj, cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Gotowy krem zdejmij z ognia
Food Square
SAŁATKA Z JAJKIEM W KOSZULCE I AWOKADO 207jest już taki mocny w smaku i nie zabijamy nim naszych rozmówców ;-). Polecam Wam ten sposób obróbki z tym warzywem. W tej formie nada się do wielu dań, wszelakich past, dodatek do dań z makaronem, pizzy, do nadzienia do pierogów, sałatek itd. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki młodych listków sałat, ziół i warzyw, znajdziecie taką na półkach sklepowych z oznaczeniem
SMYKWKUCHNI
Pasta z makreli 199Dziś jeszcze jedną propozycja pasty na chleb. Produkty do jej zrobienia są dostępne w każdym sklepie więc Kochani nie czekajcie ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
Gryczane kotlety z łososiem 182Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy. 2. Łososia siekamy na drobne kawałeczki. 3. Kaszę, łososia, jajo, koperek i przyprawy wrzucamy do większej miski i blenderem ręcznym mielimy do powstania konsystencji pasty. (jeśli nie posiadacie ręcznego, może być melakser) 4. Wylepiamy kotleciki i smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Ja smażyłam na smalcu gęsim. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: pieczone
Zdrowie i pysznie na talerzu
Roladki z tortilli w smakach kilku 4352filetów anchois 2 garście roszponki łyżka majonezu 2 placki tortilli pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obrane i wystudzone rozdrabniamy widelcem dodając 1 łyżkę majonezu. Doprawiamy pieprzem. Pastą jajeczną smarujemy 2 tortille na którą układamy liście roszponki i anchois w pokazany obok sposób. Ciasno zwijamy tak aby anchois było idealnie w środku roladki. -------------------------------------------- Mechanik w kuchni ------------------------------------------- Składniki
Mechanik w kuchni
Sałatka z awokado 288Awokado jest smacznym i ciekawym uzupełnieniem diety. Można je wykorzystywać do sałatek, deserów, zup, jako pastę do smarowania pieczywa… i nie tylko. Samo awokado ma dość mdły i niewyrażny smak, dlatego warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jak dla mnie idealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado
mojewypiekiinietylko
Jajka sadzone z hummusem i awokado 234pomidory, listki mięty lub bazylii, za'atar oraz pajda ciemnego pieczywa i nic więcej o poranku do szczęścia nie jest mi potrzeba. Jako totalny hummusożerca praktycznie zawsze mam tę pastę w lodówce, więc przygotowanie tego prostego śniadania, to kwestia kilku minut. Spróbujcie i Wy. ;) * SKŁADNIKI na 1 porcję porcja hummusu ( z tego przepisu ) 2 jajka 1 małe awokado kilka pomidorków
Food Square
Kokosowa zupa z pulpecikami rybnymi, makaronem chow mein i limonką! 215móc samodzielnie przygotowywać dania kuchni tajskiej. Do najważniejszych należą: kokos, limonka, papryczka chilli, kolendra, ryż, czosnek, imbir, sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, trawa cytrynowa, ocet ryżowy, pasta z tamaryndowca czy galangal ( u nas ciężko dostępny, to kuzyn imbiru), kafir- liście o zapachu limonki. Podstawą kuchni tajskiej jest równowaga między pięcioma smakami: gorzkim, kwaśnym, ostrym, słonym i słodkim
SMYKWKUCHNI
Sałatka z buraków. Przepis krok po kroku. 261przepyszna Zupa krem z buraków z musem ziemniaczanym , był Krem z buraków i soczewicy , nie zabrakło carpaccio z buraków i na śniadanie pasty wegańskiej z buraków , były oczywiście też tradycyjne buraczki na ciepło. Zużyliśmy w kuchni podczas tego tygodnia prawie 150 kg buraków i teraz mogę powiedzieć
kuron.com.pl