pasta - 17303 przepisów (strona:694/1154)

Mazurek migdałowy z bezą 208

kruchego czy słodkiej tarty? Jak dla mnie ni czym…chyba że nazwą no tym, że spód jest może nieco grubszy. Mazurki są dekoracyjne ale ozdobienie go kolorową cukrową pastą to opcja nie dla mnie. Ja wolę naturalne składniki. Mazurek z migdałową bezą jest smaczny i kruchy. Słodycz przełamałam jagodowymi owocami. Sądzę, że taka wersja mazurka zadowoli każdego smakosza ciast

codojedzenia
Wegańskie naleśniki z czerwonej soczewicy 159

składników wychodzą 3-4 naleśniki.  Czas przygotowania (poza namaczaniem soczewicy) to około 20 minut. 50g czerwonej soczewicy + woda do namoczenia Łyżka nasion siemienia lnianego Łyżka nasion słonecznika Łyżeczka pasty tahini (opcjonalnie ziaren sezamu) Soczewicę zalać wodą i zostawić do namoczenia na co najmniej 8 godzin Po tym czasie odlać wodę i wypłukać soczewicę w świeżej wodzie Wypłukaną soczewicę zblendować

HealthyCreations
Najlepsza pascha wielkanocna 245

litry mleka (użyłam pełnotłustego pasteryzowanego) 500 ml kwaśnej śmietany (użyłam 200 g  Creame fraiche  i 300 g sour cream) 6 jaj laskę wanilii rozciętą na połowę lub pastę waniliową 2 duże cytryny- otarta skórka i sok 250 g dobrego masła 3/4 szklanki cukru pudru bakalie  użyłam 35 g suszonej żurawiny 35 g rodzynek 50 g posiekanej kandyzowanej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
KREWETKI PO MEKSYKAŃSKU 205

gotowane w lekkim sosie z masła i pomidorów. Z przyprawami charakterystycznymi dla kuchni  meksykańskiej: kolendrą, kminem rzymskim oraz słodką i wędzoną czerwoną papryką w proszku. Podane z ryżem, pastą z awokado i jogurtem naturalnym. Obficie skropione sokiem z limonki. Polecam na weekendową kolację. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 40 g masła 1 cebula / drobno posiekana 4 ząbki czosnku / pokrojone

cool and minty
Jajka Leśny Mech – podaj coś niebanalnego na wielkanocny stół! 884

skusicie do spróbowania niejednego niechętnie nastawionego do zdrowej żywności gościa. *Masy wystarczy do wypełnienia nawet 10 jajek, możecie oczywiście zrobić mniejszą porcję, a masę potraktować jako pyszną, zdrową pastę z groszku na kanapki. *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj (10 minut we wrzątku) jajka, przestudź je i obierz. Jajka poprzekrajaj

Eat me! Fit me!
Udka po marokańsku 197

imbiru 5 łyżek oliwy Wykonanie: 1. Marynata Czosnek drobno posiekać, a imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie pasta do smarowania udek. 2. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony

Szalona Kuchnia Eweliny
Jajka faszerowane wielkanocne 297

razem są to jajka faszerowane łososiem i żółtkiem z dodatkiem najlepszego majonezu. Uwielbiam robić jajka faszerowane. Tutaj nic się nie zmarnuje. Kawałki białek i żółtek zawszę lądują w paście, którą faszeruję ugotowane na twardo jajka. Oprócz dobrego majonezu, do jajek faszerowanych obowiązkowo musi być też zielenina.. szczypiorek, natka pietruszki czy też rzeżucha

AniaGotuje.pl
Sałatka z czarnego ryżu z mango i majonezem 151

ugotować wg. wskazówek na opakowaniu puszka kukurydzy – odsączona z zalewy słoik selera konserwowego ok 320 g – odsączony z zalewy majonez – u mnie Kielecki lekki łyżeczka pasty chili np. harrisy ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki, posolony marchewka obrana i pokrojona na plasterki dojrzałe mango – obrane i pokrojone na kawałki mała cebula obrana i pokrojona

Ugotowane pozamiatane
Piątek: Buddha bowl. Miska boskich smaków i zdrowia 181

łyżeczki pieprzy kajeńskiego 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli plus sól do przyprawienia tofu Łyżka oleju Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki pasty tahini (lub łyżeczka oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni

Niedzielny kucharz
Pasztet z warzyw z rosołu z boczkiem 163

bulionu do ,,Risotta z zielonych warzyw i awokado” . Składniki: 630 g warzyw gotowanych 1 szklanka zielonej soczewicy 2 jajka 1 łyżka masła 200 g boczku surowego wędzonego 1 łyżeczka pasty miso 8 szt suszonych pomidorów z oleju 200 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki pół łyżeczki chili

Kierunekuchnia
Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) 163

treccia pasquale è perfetta da portare in tavola per la tradizionale colazione di Pasqua. E' un pane dolce dalla consistenza morbida e profumata, realizzato con della pasta lievitata ripiena di burro, zucchero e cannella. Buon appetito :) SKŁADNIKI Wieniec 300 g m ą ki pszennej   70 g mleka 50 g cukru 35 g masła

La grande e la piccola cuoca
kotlety basmati z szalwia 159

skutecznie urozmaicić smak i aromat wielu potraw. Liście mają w kuchni wiele zastosowań: tradycyjnie dodawane są do tłustych mięs, takich jak kaczka, gęś czy wieprzowina. Doprawia się nią także pasty serowe, cielęcinę,fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona w medycynie ,wśród głównych efektów, szałwia posiada działanie antyseptyczne. Składniki

w mojej kuchni
Czwartek: Kurczak jak z KFC. Tylko zdrowy 183

łyżki mąki, najlepiej z ciecierzycy, migdałowe, orkiszowej, ale może też być razowa 2 jajka 1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie) 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub starty i zgnieciony na pastę 1 ząbek świeżego 1/2 łyżeczka soli Pieprz Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 1/2 roztartego ząbka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka lekkiego majonezu

Niedzielny kucharz
PASTA AL POMODORO 192

Pasta al pomodoro, czyli makaron z sosem pomidorowym, to włoska klasyka w najlepszym wydaniu. Będziecie zaskoczeni, jak niewiele czasu i składników potrzeba, aby otrzymać pełen uzależniającego smaku posiłek. Zapewniam Was, że choć bezmięsny, posmakuje nie tylko wegetarianom. Sekretem tego prostego dania jest użycie dobrej jakości pomidorów z puszki oraz dodanie do sosu masła i wody z z gotowania makaronu. SKŁADNIKI

cool and minty
Wiosenna pasta jajeczna ze szczypiorkiem. 165

szczypiorku sól Sposób wykonania :   J ajka zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj musztardę , śmietanę , wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Na końcu dodaj pokrojony szczypiorek, wymieszaj. Kanapki z pastą możesz udekorować zieloną natką pietruszki, plasterkami rzodkiewki lub połówkami pomidorków koktajlowych

Przepisy i porady kulinarne