wędzone tofu, które bardzo często używam w swojej kuchni. *Pastę polecam także osobom na diecie bezglutenowej SKŁADNIKI: puszka sardynek w pomidorach (warto czytać skład , im krótszy tym lepszy :D ) 6 czarnych oliwek 1/2 kostki wędzonego tofu (odsączonego) pół łyżeczki wędzonej papryki ( może być też słodka) suszony czosnek niedźwiedzi sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
Marcepanowa kuchniaSkładniki: 200 gram makaronu spaghetti (u mnie tricolore o smaku szpinaku, suszonych pomidorów i naturalnym,) 8 plasterków szynki parmeńskiej pół puszki groszku pęczek natki
Mango Papajaszpinaku pieprz mąka 2 jajka bułka tarta Mięso rozbijamy na cienkie plastry (najlepiej pomiędzy płatami folii spożywczej). Suszone pomidory kroimy na drobne kawałki, szpinak drobno siekamy a sera feta kruszymy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy tworząc coś w rodzaju gęstej pasty. Plastry mięsa rozkładamy na desce, posypujemy niewielką ilością pieprzu i nakładamy porcję farszu. Delikatnie go rozprowadzamy po mięsie
My simple kitchenśrednia młoda kapusta 500 g mielonego wołowego mięsa ( zmieliłam łopatkę) 40 g suszonych borowików 50 g suszonych pomidorów 200 g kaszy pęczak 3 jajka sól i pieprz do smaku 500 ml bulionu wołowego 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty z papryki chilli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 marchewki 1 cebula 1 łyżeczka majeranku, cząbru
Niezły MłynekTapenada to pasta, której głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz oliwa. Obok nich, w zależności od wersji, w jej składzie mogą znaleźć się np czosnek, suszone pomidory, anchois i różne zioła i przyprawy. Choć wydaje się jedną z tych rzeczy, które lepiej smakują niż wyglądają, uwielbiam ją ze świeżą bagietką lub nachosami. Tym razem jako nadzienie wytrawnej drożdżówki
Smakowity Blog Kulinarnyogórki, suszone pomidory, oliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę), majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta z pieczonego czosnku 3. Humus 4. Humus z kuminem 5. Guacamole 6. Pasta z żółtego grochu(...)Pasta słonecznikowo-oliwkowa 10. Pasta z białej fasoli 11. Smarowidło z czerwonej fasoli 12. Pasztet sojowy (pieczony) Wegańskie pasty na słodko (dodaję do nich miód, plasterki banana, jabłka, domowy dżem): 13. Domowe masło orzechowe 14. Domowa tahina - pasta sezamowa Wegetariańskie: 1. Twarożek ryżowy 2. Pasta twarogowo-jajeczna z suszoną miętą Oczywiście
Qlinarnie i Qlinarniebobu 3 - 4 suszone pomidory z oleju 2 - 3 łyżki sosu Chimichurri ( klik ) sól, pieprz sok z cytryny do doprawienia oliwa z oliwek lub olej z pomidorów przygotowanie Obrany bób rozgnieść praską do ziemniaków lub widelcem, niezbyt dokładnie, dodać bardzo drobno posiekane pomidory, sos Chimichurri, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem. O ile pasta jest za sucha dolać
Stare Garygatunków makaronu. Nie bez powodu o tym piszę, dziś do pasty użyłam Mafaldine, pięknie prezentuje się na talerzu, prawda? SKŁADNIKI: 300-400 g. makaronu Mafaldine 3-4 plastry szynki Parmeńskiej (lub inna długodojrzewająca) 1-2 ząbki czosnku masło dobrego gatunku (ok. 2 łyżek) Kilka suszonych pomidorów w zalewie(ok. 7-8 kawałków) Marchewka Mała cukinia Bazylia ( u mnie
Kopystką po garachgatunków makaronu. Nie bez powodu o tym piszę, dziś do pasty użyłam Mafaldine, pięknie prezentuje się na talerzu, prawda? SKŁADNIKI: 300-400 g. makaronu Mafaldine 3-4 plastry szynki Parmeńskiej (lub inna długodojrzewająca) 1-2 ząbki czosnku masło dobrego gatunku (ok. 2 łyżek) Kilka suszonych pomidorów w zalewie(ok. 7-8 kawałków) Marchewka Mała cukinia Bazylia ( u mnie
Kopystką po garachsię przyjrzeć z bliska czterem odsłonom Warzywnej Rewolucji. Są nimi- Wawrzyniec z ciecierzycą,pieprzem i czarnuszką, Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry, Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną. Który smak(...)poszedł na pierwszy ogień? W mojej przekąsce użyłam Wawrzyńca z suszonymi pomidorami i żurawiną. Kolejne składniki to -tarty parmezan -świeży tymianek i liście młodego buraka -czarnuszka -ciasto francuskie gotowe Pocięłam w nierówne kwadraty i prostokąty całe ciasto francuskie. Piekarnik nagrzałam do 175 -180 stopni.Każdy kawałek wysmarowałam pastą Wawrzyniec, posypałam parmezanem. Piekłam przez ok. 15 minut. Posypałam czarnuszką, tymiankiem
Z Kuchni Do Kuchnipropozycja jest bezmięsna, warzywna, a jakże smaczna. W sam raz na szybki smaczny wiosenno-letni obiad. Pasta i basta! Składniki: 20 dag makaronu spaghetti 2 łyżki sosu pomidorowego do makaronu 1 cukinia 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory z zalewy cukier do smaku sól do smaku pieprz do smaku parmezan do posypania bazylia olej Sposób
Wanilia i KardamonDzisiaj bardzo,krótki na pesto,które może stanowić bazę do sosu do makaronu (bezglutenowego oczywiście), zwykłą pastę kanapkową albo dodatek do chleba paleo, o którym już wkrótce. PESTO z OLIWEK i POMIDORÓW Składniki: 1 szklanka oliwek bez pestek 8 kawałków pomidorów suszonych 1 garść orzechów nerkowca (najlepiej nieprażonych) 6 łyżek oliwy opcjonalnie do smaku można dodać : 1 ząbek
Bon appetit mon amieSkładniki:3 kajzerki1/2 awokado2-3 ząbki czosnkukilka suszonych pomidorów z oleju2 łyżki tartej mozarelli1 łyżeczka przyprawy do pomidorów KAMIS Wykonanie:Awokado obrać, rozgnieść w miseczce, czosnek rozetrzeć. Połączyć oba składniki, dodając do pasty łyżeczkę przyprawy do pomidorów KAMIS.Pomidory osączyć z oleju, pokroić w paski.Bułeczki rozkroić, smarować "masełkiem" czosnkowym z awokado, układać na nim pomidory. Całość posypać tartą
kolorowotorcikowociecierzycy – 2 łyżki sezamowej pasty tahini – sok z połowy cytryny – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pomidorów – zimna woda – 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego – 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej – szczypta świeżo mielonego pieprzu Dopraw do smaku: – 10 suszonych pomidorów ze słoika
PodwójnaporcjaGorąca, aromatyczna zupa to doskonała propozycja obiadu w zimny dzień. Doskonale syci i rozgrzewa, a pikanterię zawdzięcza paście harissa, którą uwielbiam! Może znaleźć się w menu wegetarian. Zawiera ciecierzycę, zwaną również grochem włoskim, która jest bardzo popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jest ona głównym składnikiem hummusu. Dla wegetarian może być podstawowym składnikiem wielu dań, gdyż(...)się z pomidorami, indyjskimi przyprawami czy natką pietruszki. Składniki: 1 szklanka suszonej ciecierzycy 1 kg pomidorów 1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona na ósemki 1 cebula, drobno posiekana 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone 3 łyżki pasty harissa (przepis) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 łyżeczka wędzonej papryki
Smakowity Blog Kulinarny