jaglanej i czerwonej soczewicy , czy też kotleciki jaglane z suszonymi pomidorami . Tym razem proponuję wersję z bobem i natką pietruszki. PS. Najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym, koniecznie spróbujcie Kotlety jaglane z bobem przepis na 9 kotlecików 200 g kaszy jaglanej 200 g ugotowanego bobu ząbek czosnku łyżka pasty ajwar pęczek natki pietruszki jajko sól, pieprz + olej rzepakowy
365 dni dookoła kuchnibulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego opcjonalnie kawałek sera parmezan lub grana padano świeże lub suszone zioła - rozmaryn albo tymianek sól, pieprz i szczypta chili do smaku oliwa lub olej do smażenia Ribollita - toskańska zupa z fasoli - przygotowanie tradycyjne Połowę fasoli miksujemy na gładką pastę i odstawiamy na bok. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w średniej wielkości(...)kostkę, a cebulę i czosnek dość drobno siekamy.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa. Smażymy około 5-8 minut, po czym dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, bulion i fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ziołami. Gotujemy około 30 minut. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy porwane na małe kawałki lub dość grubo pokrojone liście
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawyłuskanych z nasion) 1 łyżeczka kurkumy 1 -2 suszone papryczki chili 1 łyżka winnego octu białego 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru Ponadto: 3-4 pomidory z zalewy lub 1/2 rozdrobnionych z puszki wraz z sokiem 150-200 g mleczka kokosowego (można nie dawać, a zamiast dać więcej pomidorów) szczypta cynamonu po 1/2 papryki czerwonej, zielonej(...)pozostałymi suchymi przyprawami, następnie dodać ocet winny i olej, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut. 4 . Na czystej, dużej patelni (lub garnku o grubym dnie) rozgrzać masło ghee, włożyć pastę, smażyć aż przyprawy wyraźnie puszczą aromat, wtedy dodać czosnek, imbir, podsmażyć 3 minuty, dodać cebulę, zeszklić i wrzucić rybę, zmniejszyć gaz, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 5 minut
Kuchnia Prezydentowejstopniowo dolewać wodę, aż do uzyskania konsystencji gładkiej pasty Podawać polane oliwą z oliwek Hummus bakłażanowy 135 g miąższu bakłażana - użyłam miąższ, który wydrążyłam podczas robienia faszerowanych bakłażanów 300 g hummusu 2 łyżki wiórków pomidorowych z czosnkiem niedźwiedim i cebulą (gotowa przyprawa) 2 łyżki oleju (użyłam oliwę z suszonych pomidorów w słoiku) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać
pyszne zdrowościbulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego opcjonalnie kawałek sera parmezan lub grana padano świeże lub suszone zioła - rozmaryn albo tymianek sól, pieprz i szczypta chili do smaku oliwa lub olej do smażenia Ribollita - toskańska zupa z fasoli - przygotowanie tradycyjne Połowę fasoli miksujemy na gładką pastę i odstawiamy na bok. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w średniej wielkości(...)cebulę i czosnek dość drobno siekamy.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa z wyjątkiem fasoli. Smażymy około 5-8 minut, po czym dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, bulion i fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ziołami. Gotujemy około 30 minut. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy porwane na małe kawałki lub dość grubo pokrojone
Cztery Fajerysmaku kurczak i wyraziste ziemniaki raz! 2 nogi kurczaka olej rzepakowy 1 cebula ok. 600g młodych ziemniaków 2 nieduże pomidory 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżeczki białego pieprzu mielonego 2 ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka ciętej suszonej szałwii 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki i szczypta mielonego imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki oregano sól morska świeżo(...)moździerzu na proszek rozdrabniamy suszony rozmaryn oraz szałwię. Zioła przesypujemy do miseczki i dodajemy do nich posiekany lub starty na tareczce/przeciśnięty przez grubszą praskę czosnek oraz szczyptę suszonego imbiru. Dosypujemy również biały pieprz oraz półtorej łyżeczki soli morskiej, po czym całość zalewamy olejem rzepakowym tak, by powstała niezbyt gęsta pasta. Kurczaka umieszczamy w misce i przyprawiamy dokładnie
Kuchenna KontrrewolucyaHumus - moja nowa miłość. Zakochałam się bez pamięci w tej paście. Co prawda miałam kiedyś przyjemność jeść oryginalną przygotowaną wg receptury żydowskiej przez panią domu żydowskiego ale powiem szczerze, że moja spolszczona bardziej mi smakuję. Może jednak zacznę od tego, cóż to jest to humus...Przede wszystkim do dnia dzisiejszego trwa kłótni pomiędzy Libanem a Izraelem, czyja to jest potrawa(...)żeby było jeszcze bardziej bojowo), która zawiera niezliczoną ilość witamin, białka i minerałów. Jest doskonała do chleba, pity, tortilli lub po prostu zajadania łyżką :-) Ja dzisiaj przygotowałam z pomidorami suszonymi. Uwielbiam...Składniki:300 g ugotowanej ciecierzycy 5 łyżek białego sezamu 3 łyżki oliwy pół limonki ząbek czosnku sólpieprz 50 g suszonych pomidorów
pieprzny smaczekEksplozja smaku. Składniki: makaron tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 cukinia 1 garść fasolki szparagowej białej 6 pomidorków suszonych w ziołach 1 garść pomidorków koktajlowych
MojaQchnia.plkolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi warzywami
kruche babeczkikminu rzymskiego 3 cm świeżego imbiru 3 suszone małe czerwone chili 1 łyżka wędzonej papryki 2 łyżeczki garam masala 1 doniczka świeżej kolendry 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Sos masala 2 łyżki kokosowego oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku cała porcja pasty masala 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 400 ml kokosowego mleka 150 g czerwonej soczewicy
codojedzeniapurée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru
Cooking Monsterwarzywnego1 papryka czerwona2 pomidory400 ml mleka kokosowego5 suszonych liści limonki2 łyżeczki pasty krewetkowej Tom Yum1 limonkatrawa cytrynowaświeży imbirkolendra świeżamakaron ryżowysól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu
kulinarnyJapodałam je z pastą z awokado i świeżych pomidorów, a wierzch udekorowałam kleksem jogurtu naturalnego. Tak podane świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Będą idealne na zdrowy lunch lekką kolację. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 batat 1 łyżka oleju roślinnego np. kokosowego 1 szalotka 1 mały ząbek czosnku 1 awokado 1 pomidor malinowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy starty na tarce czosnek, posiekaną szalotkę, oliwę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojonego pomidora i delikatnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Porcje pasty wykładamy na krążki batatów, dekorujemy kleksem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Podajemy z cząstkami limonki do wyciśnięcia
cool and mintyPrzepis: Wegańska tofucznica z pomidorami i rukolą 2. Pasta z tofu na kanapki Głównym składnikiem jest wędzone tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was. Nie musimy pisać, że prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją samemu :) Przepis: Pasta z wędzonego tofu(...)klasyczna z sosem czosnkowym lub jako wkładka do buły, czyli jako Hot-Tofu. Przepis: Paluszki z tofu w panierce // Hot-Tofu, czyli hotdog z tofu 4. Makaron z suszonymi pomidorami i tofu Makaronu z suszonymi pomidorami, tofu, oliwkami, doprawiony świeżą bazylią i rukolą. Przyrządzanie tego obiadu zajmie Wam maksymalnie pół godzinki, a poczujecie trochę śródziemnomorskiego klimatu. Przepis: Wegański
Bananowe Poleplany na czerwiec to: Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Delikatne kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup
Cooking Monster