Eksplozja smaku. Składniki: makaron tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 cukinia 1 garść fasolki szparagowej białej 6 pomidorków suszonych w ziołach 1 garść pomidorków koktajlowych
MojaQchnia.plkolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi warzywami
kruche babeczkikminu rzymskiego 3 cm świeżego imbiru 3 suszone małe czerwone chili 1 łyżka wędzonej papryki 2 łyżeczki garam masala 1 doniczka świeżej kolendry 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Sos masala 2 łyżki kokosowego oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku cała porcja pasty masala 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 400 ml kokosowego mleka 150 g czerwonej soczewicy
codojedzeniapurée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru
Cooking Monsterwarzywnego1 papryka czerwona2 pomidory400 ml mleka kokosowego5 suszonych liści limonki2 łyżeczki pasty krewetkowej Tom Yum1 limonkatrawa cytrynowaświeży imbirkolendra świeżamakaron ryżowysól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu
kulinarnyJapodałam je z pastą z awokado i świeżych pomidorów, a wierzch udekorowałam kleksem jogurtu naturalnego. Tak podane świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Będą idealne na zdrowy lunch lekką kolację. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 batat 1 łyżka oleju roślinnego np. kokosowego 1 szalotka 1 mały ząbek czosnku 1 awokado 1 pomidor malinowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy starty na tarce czosnek, posiekaną szalotkę, oliwę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojonego pomidora i delikatnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Porcje pasty wykładamy na krążki batatów, dekorujemy kleksem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Podajemy z cząstkami limonki do wyciśnięcia
cool and mintyPrzepis: Wegańska tofucznica z pomidorami i rukolą 2. Pasta z tofu na kanapki Głównym składnikiem jest wędzone tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was. Nie musimy pisać, że prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją samemu :) Przepis: Pasta z wędzonego tofu(...)klasyczna z sosem czosnkowym lub jako wkładka do buły, czyli jako Hot-Tofu. Przepis: Paluszki z tofu w panierce // Hot-Tofu, czyli hotdog z tofu 4. Makaron z suszonymi pomidorami i tofu Makaronu z suszonymi pomidorami, tofu, oliwkami, doprawiony świeżą bazylią i rukolą. Przyrządzanie tego obiadu zajmie Wam maksymalnie pół godzinki, a poczujecie trochę śródziemnomorskiego klimatu. Przepis: Wegański
Bananowe Poleplany na czerwiec to: Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Delikatne kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup
Cooking Monsterpotraw. Zupa jest najszybszą i najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny do kupienia w formie kostki, pasty, granulatu, saszetki). Weganie mogą zrobić bulion na samych wodorostach. Bulion to kwintesencja piątego smaku – umami. UMAMI Dla nas ten smak niestety najlepiej określa chemiczna(...)zupę miso –to aż 2,2%. Znajduje się też w grzybach, pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach. Glutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa temperatura lub enzymy. Enzymy znajdują się i w serze, i w paście miso – powstają w procesie fermentacji i dojrzewania. Uwędzona na ciepło ryba
Karo in the Kitchenszynką, które zazwyczaj jadamy. Najczęściej robię pasty rybne lub jajeczne. Ta którą teraz prezentuję jest nie tylko smaczna ale też ekspresowa do zrobienia, dosłownie w dwie minuty. Świetnie smakuje nie tylko na świeżych bułeczkach ale też na grzankach. Składniki: 150 g białego sera puszka tuńczyka łyżka majonezu 3-4 suszone pomidory z zalewy koperek sól, pieprz Tuńczyka odsączyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapomidorowej 5 gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku dodatki cukinia pomidor malinowy czerwona papryka czarne oliwki mozarella parmezan po upieczeniu : prosciutto i listki świeżej bazylii sos curry 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 płaska łyżeczka sproszkowanego curry
DefinicjaSmakupomidorów w puszce sól pieprz cukier suszona papryka czosnek Przygotowanie: Świeży boczek kroimy w cienkie paski i wytapiamy w garnku o grubym dnie. Na wytopiony tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany ząbek czosnku. Całość przesmażamy na wolnym ogniu. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w paski kiełbasę. Całość przesmażamy mieszając od czasu do czasu doprawiając suszoną(...)miękkie, z którym nie chcemy zrobić przecież pasty. Do garnka przekładamy pokrojone w większe kawałki warzywa: paprykę czerwoną i zieloną, po niej pieczarki a na samym końcu cukinię. Oczywiście przed dodaniem kolejnych warzyw dajmy poprzednim kilka chwil, aby się podsmażyły. Do przesmażonych warzyw wrzucamy łyżkę przecieru pomidorowego, mieszamy, i dodajemy puszkę pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość dusimy
Jacob Tastesgotowaniu makaronu, dodajemy do smaku odpowiednią ilość pasty ze szprotek i mieszamy, aż sos całkowicie oblepi makaron. Podajemy ze świeżymi pomidorami – sparzonymi, obranymi ze skórki i pokrojonymi na ósemki – mocno posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem i świeżą bazylią. SKŁADNIKI 200g szprotek wędzonych (po oczyszczeniu – waga po usunięciu łbów i ogonków) 50g suszonych pomidorów z oleju (6-7 połówek
Karo in the Kitchenziemniaczanym, zielony groszkiem i przyprawami Hommos , pasta z ciecierzycy z dodatkiem Tahini oraz przypraw Chicken Lollypop , chrupiące skrzydełka z kurczaka w sosie BBQ Mix Pakora , mix chrupiących warzyw smażonych w orientalnej panierce Pomiędzy Lentil (Shorba) , zupa krem z soczewicy Po pomiędzy Indian Tikka Salad , kompozycja chrupiącej sałaty lodowej, soczystego kurczaka, suszonych pomidorów z jogurtowo-miętowym dressingiem Mutton Rogan Josh
Kulinarne przygody Gatitypomidorów i bazylii 80 g suszonych pomidorów z zalewy 2 czubate łyżki nasion słonecznika, uprażonych 2 łyżki startego sera typu Bursztyn 10 g listków bazylii 1 ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki wody i 3 łyżki zalewy od pomidorów Wszystkie składniki oprócz wody i zalewy wkładamy do blendera i ucieramy na pastę. Dolewamy płynne składniki i jeszcze raz miksujemy
Dzieje kuchennej Wiewióry