cytryny,tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree.Dodać sól ,pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę blendować,aż do uzyskania białej kremowej pasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy uzyskać dip do maczania warzyw(...)odpowiednio więcej wody. Podawać polany oliwą i posypany posiekanymi ziołami i sproszkowaną słodką papryką Ostatnio zajadam się pasztetem z konfitura z żurawiny (pozostalość świąteczna).Smakuje świetnie także z suszonymi pomidorami wyłowionymi z aromatycznej oliwy, z ogórkiem kiszonym ,z rukolą lub orzechami. Do tego ciepły ,chrupiący chlebek prosto z własnego piekarnika.Po prostu pycha! ZYCZE SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bazie warzyw i grzybów. Najczęściej strangozzi łączy się z oliwą i czarną truflą (również dumą regionu) lub pikantnym sosem pomidorowym. Makaron ten jest zawsze wytwarzany ręcznie. W formie suszonej można go kupić w miejscowych sklepach z pamiątkami. Po prawej strangozzi na wystawie sklepu z miejscowymi produktami. Katedra w Spoleto z wartą zobaczenia ozdobną mozaiką Solsernusa Takie proste, złożone(...)pasty, które pozwolą Wam osiągnąć efekt bliższy oryginałowi. ➤ Zobacz też: Umbryjska zupa z soczewicą i prawdziwkami Strangozzi alla spoletina - Makaron z pomidorami, chilli i natką pietruszki Składniki / na 4 porcje: 3 łyżki oliwy Monini GranFruttato 2 duże ząbki czosnku posiekane 1/2 łyżeczki płatków chilli lub rozkruszonej peperoncino 1 puszka całych pomidorów w zalewie lub w sezonie 500 g dojrzałych pomidorów
Chilli Czosnek i OliwaPycha! Zapraszam Was na wspólne gotowanie! Dzisiaj kuchnia włoska! Pyszna, soczysta, smakowita i kolorowa! Uwielbiam dobry makaron z sosem pomidorowym (takim moim ;-) ), a jak są tam
SMYKWKUCHNIprzekąską zainspirowałam się będąc na imprezie z pracy. Podawali na pewno inną pastę i na cieńszych krakersach. W warunkach domowych, wolałam zrobić na szybko, a i tak wyszło smacznie- jak zawsze- ale sobie słodzę. Polecam gdy nie macie czasu, albo zwyczajnie chęci przygotowywania nie wiadomo czego na swój(...)stół. Do przegryzienia w sam raz na raz. Ilość zależy wyłącznie od Was. Składniki 18 szt krakersów - u mnie zwykłe z biedronki 5-6 sztuk suszonych pomidorów z zalewy 1 ząbek czosnku łyżka oliwy z suszonych pomidorów sól, pieprz, majeranek Wykonanie W wysokim naczyniu zblendować suszone pomidory z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą
Justa próbuje gotowaćsuszonych pomidorów z oleju 1 jajo 5 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone) 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ciasto - masło kroimy w kostkę i rozcieramy palcami z pozostałymi składnikami, szybko zagniatamy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-60 min 2. W misce mieszamy twaróg, kozi ser, startą goudę 3. Odsączone pomidory rozcieramy(...)moździerzu lub malakserze na pastę 4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru i wykładamy nim formę do tarty z ruchomym dnem, dociskamy brzegi, nakłuwamy widelcem spód i wstawiamy jeszcze raz do lodówki 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 6. Na tartę wykładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy ceramicznymi kulkami lub grochem, pieczemy ok 15 min, następnie usuwamy papier
Słodki KompromisTemat kulinarny na dziś to bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna w oryginale Psianka podłużna (Solanum melongena). Sprawdza się jako danie główne, na przystawkę, jako dodatek do dań czy pasta do smarowania. Kilka przepisów prezentowałam u siebie na blogu na które zapraszam: Bakłażan po prowansalsku , Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą , Zapiekany bakłażan z cukinią, ziołami(...)odchudzonej wersji , Bakłażan zapiekany z kozim serem , Kawior z bakłażana, Ratatouille z białą fasolą , Roladki z bakłażana nadziewane kozim serem, świeżą bazylią i suszonymi pomidorami , Roladki z bakłażana nadziewane białym serem , Roladki z bakłażana i sera ricotta . Proporcje na 3 osoby: Składniki: 2 bakłażany 1 szalotka 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka
Wino Francja KuchniaTemat kulinarny na dziś to bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna w oryginale Psianka podłużna (Solanum melongena). Sprawdza się jako danie główne, na przystawkę, jako dodatek do dań czy pasta do smarowania. Kilka przepisów prezentowałam u siebie na blogu na które zapraszam: Bakłażan po prowansalsku , Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą , Zapiekany bakłażan z cukinią, ziołami(...)odchudzonej wersji , Bakłażan zapiekany z kozim serem , Kawior z bakłażana, Ratatouille z białą fasolą , Roladki z bakłażana nadziewane kozim serem, świeżą bazylią i suszonymi pomidorami , Roladki z bakłażana nadziewane białym serem , Roladki z bakłażana i sera ricotta . Proporcje na 3 osoby: Składniki: 2 bakłażany 1 szalotka 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka
Wino Francja Kuchniawięcej jadali warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej(...)Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki czy Mujaddara. Grecy często podduszali je na oliwie z dodatkiem pomidorów, podobnie jak robili to z warzywami. Kuchnia śródziemnomorska słynie ponadto z przepysznych past na bazie warzyw strączkowych (przykładem hummus). Co do orzechów, to mieszkańcy Krety jadali głównie migdały oraz orzechy włoskie. Prawie każda kreteńska rodzina miała
Chilli Czosnek i Oliwaamerykańską, owsiankę, tortille, jajecznicę z kurkami, kanapkę na ciepło z awokado, frittatę lub sałatkę. Obiady to zupy,faszerowana papryka, różne makarony, sałatka z cieciorki z czerwoną cebulą i suszonymi pomidorami, dla bardziej wymagających są chińskie pierożki, schab pieczony, smażony łosoś z sałatką z kalafiora i kolorowych warzyw. Desery to sernik jogurtowy na zimno z mandarynkami, malinami, jeżynami, truskawkami(...)mleka kokosowego z owocami, ciasto pistacjowe, powidła, dżemy, serniki, naleśniki. Kolacje zacznę od pizzy z łososiem i pomidorkami cheryy, omlet z pieczarkami, awokado i fetą, żółte pomidory faszerowane serem ricotta, jajka z pastą tuńczykową, sałatą i warzywami. W książce znajdziemy też soki i koktajle. Wszystkie przepisy opatrzone zdjęciami. Przepisy proste, dobrze opisane, nic tylko robić :-) Tytuł: "Pilnuj cukru. Zdrowa kuchnia
kruche babeczkikilka pomidorów suszonych 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej z suszonych pomidorów natka pietruszki Pestki słonecznika namoczyć przez kilka godzin lub najlepiej całą noc w zimnej wodzie. Odcedzić i przepłukać. Do blendera wrzucić pomidory, obrany czosnek, namoczone pestki, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy. Zmiksować całość na gładką masę. Doprawić(...)smaku solą i pieprzem, dodać również kilka łyżek wody, jeżeli masa jest za gęsta i zblendować ponownie. Natkę pietruszki posiekać i również dodać do pasty lub posypać nią kanapki. Przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce
wyzwania kuchennegorycz nasion siemienia lnianego. Bogaty, intensywny smak, a także ciekawy wygląd sprawia, że czerwone plastry tych krakersów idealne będą podane do zupy czy sałatki. Skład: k. siemię lniane*, suszone pomidory* (9%), szczypiorek*, rodzynki sułtańskie*, bazylia*, słodka papryka*, k. chia szałwia hiszpańska, k. amarantus*, kolendra*, krystaliczna sól himalajska. k. – kiełkowane/aktywowane ziarno Wszystkie smakują rewelacyjnie, jednak gdybym miała wybrać najlepsze(...)następnie klasyczne. Moim zdaniem najlepsze są same w sobie, bez żadnych dodatków, do chrupania w pracy czy przed telewizorem. Ale równie nie do pobicia będą podane z roślinną pastą, na przykład z fasoli i pieczarek czy pseudojajeczną. Jak dla mnie tego typu pieczywo, o wyrazistym, cierpkim smaku idealnie komponuje się choćby z porządną porcją awokado z dodatkiem odrobiny soli morskiej
Roślinna - blog wegańskiAcquacotta – woda gotowana - Agnieszka z bloga Czerwona fasolaCzerwony krem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliPomidorowy krem z bazylią i mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita(...)lucynako z bloga Czary Gary Makaronowe literki z warzywami - przepis z bloga Zapach apetytu Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami - Josia z bloga Kuchnia Josi Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blogMakaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym - przepis z bloga Gospodyni MiejskaMakaron po sycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim serem - przepis
Chilli Czosnek i Oliwachili, raczej bez pestek 2/3 opakowania pasty curry czerwonej Kanokwan 2 średnie cebule /200g kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka 2-3 ząbki czosnku 1 pełna łyżeczka kolendry, utłuczona w moździerzu 1 łyżka indyjskiej przyprawy Korma lub mieszanki przypraw curry + do doprawienia 500g ziemniaków typu A lub B 350-400g kalafiora ½ puszki pomidorów z zalewą, rozgniecionych widelcem 1 puszka mleka(...)kokosowego 1 niepełna puszka wody + jeszcze 250ml wody 4-5 łyżek czerwonej soczewicy, suszonej kolendra lub natka pietruszki i szczypior do podania SKŁADNIKI - RYŻ 1 porcja ryżu (porcja na 2 osoby to niepełna szklanka) 2,5 porcji wody 5-6 całych goździków 1/3 łyżeczki soli Zapisz
Karo in the Kitchenwręcz przeciwnie - najadłam się jak nigdy. Lokal ten obserwowałam już od jakiegoś czasu gdyż znajduje się niedaleko mojego miejsca pracy - kusił mnie kusił i w końcu skusił! W Pasta Mia sprzedawany jest makaron własnej produkcji w 100% z mąki semoliny uzyskanej z pszenicy Durum. Bardzo miłe Panie gotują przy kliencie wybrany przez niego rodzaj makaronu a jest z czego wybierać(...)wybranych przez nas sosów. Dodatkową atrakcją lokalu jest możliwość zakupu świeżych makaronów - zapakowane są próżniowo przez co nawet przez 2 tygodnie utrzymują świeżość. Skusiliśmy się na ravioli faszerowane suszonymi pomidorami z kaparami- jutro planujemy je przyrządzić z sosem szpinakowym - myślę, że będzie to pyszne na pewno coś o tym napiszę Póki co makarony można zakupić tylko w Lublinie
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: 1 dojrzałe awokado 1 mała cebula 3-4 suszone pomidory w oleju 1 łyżeczka kaparów połowa porcji bazylii (w doniczce) sok z połowy cytryny 1 łyżka oleju sól, pieprz parmezan makaron Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Awokado obrać ze skórki, miąższ przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Pomidory, kapary i cebulę pokroić w drobną kostkę. Listki bazylii(...)porwać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dodać do awokado. Polać sokiem z cytryny i olejem. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Pastę wymieszać z ugotowanym makaronem. Po wierzchu posypać startym parmezanem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi