smaku. Kończymy z bazą sosu –mocno pomidorową, krwistoczerwoną i delikatnie paprykową, ale doprawioną i wyważoną. Można go dalej wzbogacać i urozmaicać – świeżymi ziołami, dodatkowym czosnkiem, kaparami, oliwkami, pastą paprykową, pieczonymi warzywami. Albo zostawić w takiej formie jak jest i zużyć go do makaronu. Ja powstałą porcję sosu podzieliłam na pół i przez dwa dni podałam z makaronem bavette. Ugotowany(...)masłem czosnkowym i świeża bazylia. Użytkownicy talerzy byli więcej niż zadowoleni. Spróbujcie! SKŁADNIKI 500g pomidorów podłużnych 300g pomidorów malinowych 150g okrągłej czerwonej papryki (waga po wycięciu gniazda nasiennego) 100g szalotek (3 małe sztuki) 25g czosnku (4 średnie ząbki) 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku 1 pełna łyżeczka suszonego oregano 1 pełna łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy
Karo in the KitchenMożna przygotować z niego zapiekankę, pastę kanapkową czy nafaszerować je mięsnym lub warzywnymi dodatkami i upiec. Sezon na niego trwa podobnie jak na paprykę i pomidory od końca lipca do września. Warto więc przyrządzić go teraz kiedy jest najsmaczniejszy. Ja na jeden z ostatnich obiadów przygotowałam go właśnie w połączeniu z papryką i pomidorami oraz jajkiem w formie zapiekanki. Lekki(...)zaufanego masarza. Jeśli nie jecie mięsa, po prostu omińcie ten składnik. Spróbujcie bo na prawdę warto! Składniki: 1 duży bakłażan 1 cebula 1 żółta lub czerwona papryka 400g pomidorów suszona i świeża bazylia sól i pierz 2 jajka oliwa Przygotowanie: Cebulkę drobno siekamy. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry a następnie w kostkę. Pomidory obieramy i siekamy. W garnku
Życie ze smakiemBariniego, absolwenta szkoły sztuk kulinarnych na wyspie Capri, posiadającego ponad 20-letnie doświadczenie. Alessandro Barini czuwał nad szkoleniem każdego pracownika Parmizzano’s. W menu znajdziemy różnego rodzaju pasty: makarony i pierożki wytwarzane na miejscu. Nowością jest także bogata karta win włoskich, w skład której wchodzą trunki z winiarni należącej do rodziny Frescobaldich. Podczas lunchu prasowego zaprezentowane zostały(...)oliwą z oliwek, którą można wybrać z bogatej oferty. W Parmizaano’s wybór oliw jest naprawdę duży. Na przystawkę otrzymaliśmy tatar wołowy z włoskimi dodatkami (kapary, suszone pomidory...) oraz z karczochami. Nic dodać, nic ująć. Karczochy idealnie pasowały, duży plus za użycie produktu sezonowego. Do tatara wino REMOLE Toscana. Niezwykłe wino, ekonomicznie przyjazne i oferujące połączenie
królestwo garówkwaśna jednocześnie. Kuchnia tajska pełna jest sprzecznych smaków, które potrafi – jak żadna inna – niesamowicie połączyć. I taka jest ta zupa. Jednocześnie pikantna, świeża, niesamowicie kremowa i… wciągająca! Gotową pastę służącą za bazę smakową do tej zupy kupicie w paczce, idealnej na jedną porcję dania. Polecam tą, z której sama korzystam – marki Kanokwan. Kupicie ją w Piotrze i Pawle, Almie, Tesco(...)możecie kupić jej więcej. Jeśli nie znajdziecie świeżej, na stoiskach w lepszych sklepach można kupić taką w słoiku – zalaną wodą. Będzie tak samo dobra. Liście limonki kaffir można kupić suszone, ale o wiele więcej aromatu mają te zamrożone. W Piotrze i Pawle szukajcie ich koło mrożonych grzybów i owoców. Kurczaka oczyszczamy z błonek, tłuszczyków i chrząstek, ścięgien. Jeśli używacie
Karo in the Kitchentemu, byłam na wakacjach we Włoszech, i strasznie mi smakowały tamtejsze pasty, od tej pory szukałam dobrego przepisu, który chociaż w małym stopniu smakowałby podobnie, i uda ło mi się :-) Makaron według przepisu, który dziś przedstawię, smakuje wybornie, i zawiera włoskie smaki i zapachy- czosnek, bazylię , oregano, świeże pomidory, oliwę i oczywiście makaron.Jedyna nie włoska rzecz to ser żółty, wiadomo(...)Polecam Wam przygotowanie tego dania, bo warto :-) SKŁADNIKI: Porcja dla 3-4 osób -500 g makaronu rurki penne -2 dojrzałe pomidory -4 ząbki czosnku -5 łyżek oliwy z oliwek -3 łyżki koncentratu pomidorowego -trochę startego sera -bazylia suszona lub świeża do smaku -oregano suszone lub świeże do smaku -szczypta soli i pieprzu -1 duża cebula lub 2 małe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuaromatycznym sosie z orzechów włoskich.Pikantna wołowina w sosie pomidorowym, udekorowana pestkami granataTu także wołowina w pomidorach, ale nieco inna. Obok szpinakowe phali w innej niż poprzednio formieWołowina w sosie z orzechów włoskichSosyW Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki z dodatkiem czosnku, orzechów, ziół i przypraw. Ostro-słodki sos tkemali jest natomiast robiony z czerwonych(...)też miał przy stole wielu smakoszy. Adżika - pasta z papryki oraz tkemali - sos śliwkowy SłodyczeNajpopularniejszą słodyczą w całej Gruzji jest czurczchela. Można spotkać je na każdym straganie. Są to orzechy (włoskie lub laskowe) zawieszone na nitce, a następnie oblepione gęstą zawiesiną z winogron, mąki i cukru. Następnie czurczchele są suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele
Poezja smakukropeczki i przybiera kolor beżowy. Straszna szkoda... Dla porównania, w niskiej szklance fasola sucha, a w wysokiej po nocnym moczeniu. W kuchni fasolę żurawinową wykorzystuje się do przygotowywania sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego barbunya pilaki ) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą i fasolą zupa z serii "bez bulionu", banalnie(...)Wasze komentarze :) Zupa z fasolą borlotti na 4 porcje czas przygotowania: 1 godz. plus czas moczenia fasoli Składniki: 1,5 l. wody 300 g suszonej fasoli borlotti, namoczonej przez noc 2 puszki krojonych pomidorów (lub w sezonie 500 g dojrzałych pomidorów, usunięte nasiona, posiekanych) 1 marchewka, pokrojona na cienkie plasterki 5 łyżek oliwy ekstra virgin 1/2 łyżeczki oregano
Chilli Czosnek i OliwaSezon na bób w pełni. Jadamy go w różnej postaci: jako samodzielne danie lub składnik past, dipów albo... kotletów, na które dziś serdecznie zapraszam. Burgery są syte, świetnie smakują z pomidorowym sosem. Jeden z moich znajomych prosi o przepisy, dzięki którym nie umrze z głodu będąc na diecie roślinnej. Paweł, to coś idealnego dla Ciebie. Gwarantuję, że się bardzo nasycisz(...)szklanki bobu, 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej), 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki. Sos: 10 suszonych pomidorów eko, 3 łyżki oliwy (pominąć, jeśli używamy pomidorów w zalewie z oliwy), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka bazylii, szczypta pieprzu. Wykonanie: Farsz
Jeść, by żyć w zdrowiuposiekanego pomidora z dodatkiem bazylii i tak powstała najsławniejsza dziś wersja bruschetta al pomodoro.Z kolei crostini to rodzaj małych kanapeczek, przygotowywanych zazwyczaj z kromek bagietki, które smaruje się przeróżnymi pastami lub układa inne dodatki. Nie muszą być opiekane i nie trzeba nacierać je czosnkiem.Taka jest teoria, w praktyce mam wrażenie, że sami Toskańczycy zapomnieli, jakie są różnice pomiędzy ich ukochanymi(...)Giulii Scarpaleggia. Gdy brakuje letnich pomidorów, możemy zrobić pyszną sałatkę z pieczonej papryki, z dodatkiem ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki. Sam raz na przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża
Chilli Czosnek i Oliwamnie najlepsza rekomendacja. Tradycyjne curry z kurczaka - składniki około 1 kg mięsa z kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałki 250 ml mleka kokosowego 400 g pomidorów z puszki lub 3 mięsiste pomidory (np. z gat. lima lub bawole serce) pokrojone w kostkę lub w ostateczności 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula drobno posiekana 3 cm kawałek kory(...)cynamonu 2-3 strąki zielonego kardamonu 3-4 liście curry 2 goździki 3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonej pasty curry pół łyżeczki brązowego cukru pół łyżeczki mielonej kurkumy sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Ps. Możecie użyć mięsa z dowolnej części kurczaka, albo pokroić całego
Cztery Fajerymnie najlepsza rekomendacja. Tradycyjne curry z kurczaka - składniki około 1 kg mięsa z kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałki 250 ml mleka kokosowego 400 g pomidorów z puszki lub 3 mięsiste pomidory (np. z gat. lima lub bawole serce) pokrojone w kostkę lub w ostateczności 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula drobno posiekana 3 cm kawałek kory(...)cynamonu 2-3 strąki zielonego kardamonu 3-4 liście curry 2 goździki 3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonej pasty curry pół łyżeczki brązowego cukru pół łyżeczki mielonej kurkumy sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Ps. Możecie użyć mięsa z dowolnej części kurczaka, albo pokroić całego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapropozycji z karty moją uwagę zwróciła prawie najdroższa z przystawek (32 zł) OCTOPUS ARROSTO NUOVO (ośmiornica/ spianata/ avocado/ limonka/ mięta). Otrzymałam dość ciekawie skomponowaną sałatkę z dwoma grzankami z pastą z awokado z kawałami miękkiej ośmiornicy w sałatce. Całość miała ciekawy smak, choć cenę uważam za dość wygórowaną. J. na pierwsze danie wybrał tym razem zupę. Wybrał ZUPPA DI PESCE(...)mieć lepszy pogląd o serwowanej tutaj kuchni. Ja postawiłam na pizzę, a J. wypatrzył GNOCCHI RIPIENI DI FORMAGGIO DI CAPRA E TARTUFO kluseczki faszerowane kozim serem i truflami/ suszone pomidory/ emulsja truflowa/ sos winny. Przyznam że jak przeczytałam kartę i część „domowe makarony” gnocchi z truflami też zwróciły moją uwagę, bo znam jej już z innej włoskiej
nietylkopasta.plłyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki kuminu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa sól i pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: Bakłażany wydrążyć pozostawiając około 1 cm ścianki (przy cieńszych warzywo może stracić kształt). Podgotować bakłażany około 10 - 15 minut w dużej ilości mocno posolonej wody(...)naczyniu żaroodpornym natłuszczonym oliwą. Wypełnić je farszem. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. W połowie pieczenia można obłożyć plasterkami pomidorów. W czasie pieczenia przygotować sos: rozetrzeć czosnek z solą na pastę i połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić na 15 minut. Bakłażany podawać z dużą ilością sosu i zielonej pietruszki
zadanie-gotowaniepół czerwonej papryczki chili w zależności od preferencji (świeża lub suszona) Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli używamy zamrożonych. W wysokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję pastę curry, podsmażam do momentu aż zacznie unosić się intensywny zapach(...)filety, krewetki (cztery zostawiam nieobrane) i owoce morza. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 5 minut dodając sól do smaku, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekane chilli. Całość gotuję jeszcze ok. 2 min, Danie podawać z ugotowanym ryżem, bądź makaronem ryżowym oraz posiekaną świeżą kolendrą, która spaja całe danie
Calzonella.comBazą tej niezwykłej zupy jest pasta sporządzona z roztartych w oleju sojowym: trawy cytrynowej, szalotki, kłącza galangalu, chili, czosnku, suszonych krewetek oraz liści i soku limonki. Gotową pastę możecie kupić za kilka złotych w sklepie z orientalną żywnością. D dodaje się kilka łyżeczek na garnek. Zupę tom yum możecie spotkać w różnych wersjach - z krewetkami, z kurczakiem(...)Składniki (na średniej wielkości garnek): 2-3 łyżki pasty tom yum 2 łodygi trawy cytrynowej 3 liście limonki (kaffiru) 1 szalotka kilka pochwiaków (jeśli ich nie dostaniecie, dodajcie inne grzyby, np. mun lub shitake) sok z połowy limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 plasterki galangalu 2 plasterki imbiru 1 średniej wielkości pomidor 1 świeża kolba kukurydzy 3 łyżki sosu rybnego
W SMAK