Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 1 2 przepisów. Arek Zupa z bocznikami Joanna Błyskawiczna pasta z kurczaka alla dip Diana Kopytka z sosem grzybowym Marta Deser budyniowy z bitą śmietaną Kasia Kaszotto pomidorowe z tuńczykiem Magdalena Ciastka francuskie z jabłk iem Agnieszka Bananowo - cynamonowe naleśniki
Magiczne Życie MartyOstatnio dyskutowałam z lubym na temat: „co lubisz jeść najbardziej?”, uznaliśmy, że kanapki. Szczególnie, gdy możemy do woli zaszaleć z dodatkami. Tym razem postawiliśmy na kurczaka i pastę z awokado. Odświeżający smak kolendry i limonki dał poczucie: „O! Ta kanapka była pyszna!”. Składniki pierś z kurczaka1 łyżeczka ziół prowansalskichszczypta ostrej paprykisól, pieprz2 łyżki oliwy pasta
Pink EnvelopeAromatyczna pasta z kurczakiem w kremowym śmietanowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, cebulki i bazylii. Składniki na 2 porcje: duża pierś z kurczaka 200 g makaronu kilkanaście suszonych pomidorów z zalewy 200 ml śmietany do sosów cebula świeża bazylia sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulkę. Pierś z kurczaka
wyzwania kuchenneziarno. 3 zboża") 2 jajka 2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek lub zalewy z suszonych pomidorów 4 łyżki wody gazowanej Pasta z kurczaka: 2 piersi z kurczaka 10 pieczarek 1 opakowanie serka naturalnego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Nadzienie: suszone pomidory czerwona papryka ser żółty rukola
cooklifeSkładniki pół piersi kurczaka 3 małe ogórki kiszone 6 0g sera z niebie ską pleśnią pęczek pietruszki sól, pieprz ły żeczka musztardy chrzanowej
Gaździnka warzyodstawiamy 5 minut aż wszystko napęcznieje, a warzywa stracą swoją surowość. Warzywa będą jednocześnie chrupiące. Kuskus z warzywami przekładamy do obręczy i układamy na talerzu, podajemy kuskus z kurczakiem i pastą paprykową. The post Kuskus z warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczasami poeksperymentować z tym co mamy pod ręką , bo efekty mogą nas miło i smacznie zaskoczyć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki 1 duży kurczak 1 słoiczek pasty ajwar ok. 4 czubate ,łyżki – najlepiej własnej roboty ( tu przepis ) 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 3 łyżki tartego sera twardego 1 płaska(...)łyżka cukru sól do smaku olej do natarcia kurczaka 1 cebula -duża 1 duża, świeża ,czerwona papryka Kurczaka płukamy , porządnie oczyszczamy z wszelakich piórek , pałek , itp . Do miseczki wkładamy pastę ajwar , starty ser , łyżeczkę ostrej papryki , jedną łyżkę słodkiej papryki – mieszamy wszystko . Tą pastę wkładamy pod skórę , tak jak na zdjęciu wsuwając palce pomiędzy nią , a mięso – jest
Ogrodnik w podróżyteż z CHLEBKIEM NAAN i kleksem jogurtu naturalnego . SKŁADNIKI na 2 porcje CURRY 1 filet z kurczaka 1 szklanka dyni hokkaido pokrojonej ( obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę 1x1cm) 1-2 łyżki łagodnej pasty curry* polecam TAKĄ 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml) 5 łyżek śmietany 30% 1 łyżka oliwy lub oleju(...)błon i kości, kroimy w kostkę 1x1cm. Wkładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i pastą curry. Dodajemy 2 łyżki oliwy lub oleju, mieszamy, tak aby wszystkie kawałki kurczaka dokładnie pokryły się pastą. Odstawiamy na minimum 20 minut do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy lub oleju i 1 łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną dynię i smażymy na umiarkowanym ogniu
cool and mintypieprz WYKONANIE: Piersi kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki (3 kawałki z jednej piersi), solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Śmietanę mieszamy z pastą curry. Banany kroimy na plasterki. Usmażone piersi kurczaka wkładamy do formy do zapiekania, posypujemy pokrojonymi bananami i polewamy śmietaną z pastą curry. Całość zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni(...)papierem aby zebrał nadmiar tłuszczu. Upieczonego kurczaka posypujemy usmażonym bekonem i orzeszkami ziemnymi. UWAGI: piersi kurczaka możemy zamienić na dowolną inną część kurczaka. Banany można skropić sokiem z cytryny jeżeli nie chcemy aby szybko zrobiły się ciemne. Pastę curry można zastąpić sosem chilli
MohiellaDziś na obiad carry z kurczakiem, nigdy nie jadłam oryginalnego ale tak to sobie wyobrażam że smakuje. Czerwone curry z kurczakiem Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 3/4 szklanki ryżu - czerwona pasta curry (średnio ostra) - dymka ze szczypiorkiem - papryka czerwona - małą puszkę mleczka kokosowego - pędy bambusa - olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki nacieramy 2 łyżkami(...)odstawiamy na godzinę. Ryż gotujemy ( ja gotuję na parze, od czasu do czasu mieszając aby był kleisty). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy 2 łyżki pasty curry, podsmażamy chwilkę aby puściła aromat i dodajemy kurczaka. Smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pędy bambusa, dymkę, mieszamy i chwilę smażymy. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy
Kulinarne życieKurczak w sosie pomidorowym z nutką pasty paprykowej! Pomysł na obiad dla dzieci i dla całej rodziny! Dzisiaj chciałabym pokazać Wam bardzo szybki i prosty przepis na piersi z kurczaka w sosie pomidorowym. Taki obiad możecie w kilkanaście minut wyczarować po powrocie z pracy, bądź wtedy kiedy macie mało czasu na stanie w kuchni. Sos jest pyszny, bardzo aromatyczny(...)pomidorki, 1/4 szklanki wody i przykryj pokrywką, całość dusimy przez 5 minut, dodajemy zioła. Tak aby pomidorki popękały i oddały sok. Dodaj pastę paprykową i duś bez pokrywki przez 10 minut aby sos zgęstniał i odparował. Kurczaka możecie podać z ziemniakami, kaszą czy też po prostu bagietką pszenną na zakwasie. Smacznego
SMYKWKUCHNIkostkę Do woka wlewamy połowę mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, a następnie zagotowujemy, aż mleczko zmieni konsystencję na bardziej oleistą. Dodajemy czerwoną pastę curry i podgrzewamy, aż zacznie intensywnie pachnieć. Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki kurczaka i wlewamy pozostałą częsć mleczka kokosowego oraz bulion drobiowy. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru, papryczkę i tajską bazylię(...)łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia pasty curry 1 czubata łyżka stołowa drobno zmielonych wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki cukru palmowego Przygotowanie - z moimi modyfikacjami Piersi kurczaka kroimy w kostkę Na patelni podgrzewamy pastę curry z 2 łyżkami oleju. Kiedy pasta curry zacznie wydzielać intensywny aromat, dodajemy mleczko i wiórki kokosowe. Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki kurczaka i pędy bambusa doprawiamy sosem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczki oliwy sok z połowy limonki kilka listków szpinaku kilka łyżeczek pasty curry 200 ml mleka kokosowego sól pieprz kawałek imbiru makaron ryżowy Przygotowanie Kurczaka kroimy w paski i mieszamy w misce z pastą curry, oliwą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Na włoszczyźnie ugotować wywar. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, czosnek, podpaloną cebulę, sól, pieprz, kawałek imbiru, szczyptę lubczyku(...)talerz, bulion przecedzić. I wstawić znów na gaz. Do wywaru dodać trawę cytrynową i ugotować w nim paseczki kurczaka. Następnie wlać mleko kokosowe i zagotować na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki i opcjonalnie dodatkową łyżeczką pasty curry ( do smaku). Podawać z makaronem ryżowym i posiekanymi listkami szpinaku.. Smacznego
Gaździnka warzykurczakiem, mlekiem kokosowym, świeżym imbirem i bazylią. Foodporn jednym słowem Danie podawaj z ryżem, kuskusem lub makaronem. Składniki (2 porcje): 2 piersi z kurczaka ryż 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 4 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego kawałek imbiru (wielkości kciuka) 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1,5 łyżeczki cukru(...)dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było całkowicie pokryte pastą curry. Kawałki kurczaka wyjmij z patelni, przełóż na talerz, odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż imbir, kurkumę oraz czosnek, mieszając. Dodaj mleko kokosowe i cukier. Całość
Moja pasja smakuopcjonalnie) 1 limetka 2 papryczki chili 400 g mleka kokosowego (1 puszka) 1 łyżka oleju kokosowego czerwona pasta curry 200 g ryżu basmati lub jaśminowego Marynata do kurczaka: 1 łyżka czerwonej pasty curry 3 starte ząbki czosnku spory kawałek startego kłącza imbiru sok z 1 limonki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kardamonu 2 ostre papryczki drobno posiekane(...)zewnątrz). Mango obrać i pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić na plasterki. Papryczki posiekać. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić na patelnię do kurczaka i smażyć przez minutę. Wlać mleko kokosowe oraz dodać gałązki trawy cytrynowej. Zagotować. Dodać pastę curry (do smaku; ja zazwyczaj jej nie żałuję). Wlać sok z limetki. Chwilę pogotować pod przykryciem. Wyjąć trawę cytrynową. Spróbować
Food SquareKocham pasty, te z mięsem, rybami, warzywami czy owocowe. Zawsze smakują dobrze i pasują prawie do wszystkiego. Dziś zapraszam na pastę z pieczonym kurczakiem, jajkami oraz pieczarkami marynowanymi ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/pieczarka-marynowana-315-ml . Pastę tą robi się bardzo szybko. Ja bardzo lubię podawać ją z pieczywem na śniadanie czy np. na krakersach jako przystawka. Zapraszam również do odwiedzenia strony ORZECH
Gotowanie Patkizielono czerwonym nadzieniem i wyczuwalną nutą oregano. Idealnie komponują się i smakują podane z warzywami i kaszą gryczaną. Pasta brokułowo-paprykowa: Kilka różyczek brokuła 1/3 czerwonej papryki 0,5 łyżeczki oregano Sól Pieprz Mięso: 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Dodatkowo: 400 g mieszanki warzyw na patelnię 0,5 szklanki bulionu 2 łyżki śmietany(...)ciepłe miksujemy na gładką pastę z dodatkiem oregano, soli i pieprzu. Filet z piersi kurczaka dzielimy na płaty (jak na schabowe). Rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie rozsmarowujemy po łyżce pasty. Roladki mocno zwijamy, wierzch obsypujemy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy mięso. Po 5 minutach dodajemy warzywa na patelnię. Wszystko razem smażymy, od czasu
VioletoweKucharzenie