Dziś przedstawiam przepis na doskonałego pieczonego kurczaka w obłędnym sosie z masłem orzechowym, pastą curry, miodem i mlekiem kokosowym. Uwielbiam ten sos i z pewnością zagości w mojej kuchni jeszcze nie raz w zestawieniu z innymi rodzajami mięs, a może nawet z warzywami Polecam to danie gorąco, tym bardziej, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam! Scroll down for recipe(...)podania kolendra do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W średniej misce dokładnie wymieszaj trzepaczką masło orzechowe, pastę curry, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, imbir i mleko kokosowe. Włóż kurczaka do miski (nie metalowej), zalej marynatą i dokładnie go w niej obtocz. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut do zamarynowania
karmelowyDziś włoskie specjały: pasta Specialità Castellane z piersią kurczaka, pomidorami koktajlowymi, szpinakiem i serem Gorgonzola. Czytaj więcej
Ana Mari's worldObiad gotowy dosłownie w 35-40 minut. Pyszne, zdrowe i niezwykle aromatyczne. Składniki: 1/2 kg piersi kurczaka, 1 większy bakłażan lub 2 mniejsze, 2 łodygi trawy cytrynowej, 2 łyżeczki sosu rybnego, 400 ml mleczka kokosowego do dekoracji : świeża kolendra i chilli Pasta: 1 chilli - bez pestek,* 2 szalotki, 4 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru - wielkości kciuka, 4 suszone liście(...)lekko zmiażdżyłam trzonkiem noża. Piersi kurczaka umyć i oczyścić, pokroić na kawałki - takie na jeden kęs. Bakłażana umyć i pokroić w większą kostkę. Kiedy pasta będzie już dobrze przesmażona wrzucamy do rondelka piersi kurczaka i przesmażamy. Następnie do przesmażonego kurczaka dorzucamy pokrojonego bakłażana, przesmażyć jeszcze kilka minut i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotować jeszcze z 20 minut, na koniec
Plate of Joyłyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala (przyprawa do kupienia w "Kuchniach świata") 1. Wszystkie składniki na pastę wrzucamy do moździerza i dokładnie ucieramy na jednolitą pastę. Odstawiamy na bok. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, dokładnie solimy i odstawiamy. 3. W woku rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy cynamon i wrzucamy strączki kardamonu. Po kilkunastu sekundach strączki wyciągamy (zdążyły już oddać aromat(...)tłuszczu). Wrzucamy cebulę i smażymy ok. 1 minuty aż się zeszkli. Dodajemy przygotowaną pastę, mieszamy i smażymy przez kolejną minutę. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy a następnie wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Solimy do smaku i wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy 12 minut, co jakiś czas mieszając. 4. Po 12 minutach dodajemy mleko kokosowe, mieszamy
Tajskie smakicurry. Od tego czasu wpisuje się w moje menu. Dziś np. robiłam z pomidorami. Deseczka ze zdjęć pochodzi ze sklepu Drevo - Galanteria drewniana . Składniki: pierś kurczaka pół główki kalafiora 1/2 łyżki żółtej pasty curry 1 papryczka chili 1 cebula 1 łyżeczka curry sól, pieprz puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki(...)kostkę cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i różyczki kalafiora. Paprykę pokroić w drobne paseczki, a chili w plasterki i dodać je do podsmażanego kurczaka z warzywami. Następnie składniki zalać mleczkiem kokosowym, dodać imbir, pastę curry i doprawić do smaku curry, pieprzem i solą. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez jakiś czas. Udekorować kolendrą lub pietruszką i pokrojonymi
Pasja Smakukilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę uprażonym czarnym sezamem. Udekorować listkami mięty. Podawać na świeżo np. do grillowanego kurczaka. * jeśli nie mamy pasty z trawy cytrynowej można dodać szczyptę otartej skórki cytrynowej- ważne by dresing miał wyraźnie cytrynowy posmak
Buniabaje w kuchnimleczko wprowadza odrobinę słodyczy do potrawy. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować :) Składniki na bulion: 1 pierś z kurczaka 1 udko z kurczaka 2,5cm imbiru kilka łodyg kolendry 1/2 łyżki nasion kolendry 1 cebula 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku sól, pieprz dla smaku 1. Mięso zalewamy 1,5 l wody. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy(...)łyżeczka cukru trzcinowego 1. Do woka wlewamy 200ml mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż mleczko zacznie się warzyć. Dodajemy kurkumę i pastę. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu jeszcze 3 minuty. 2. Wkładamy mięso z kurczaka i pokrojone papryczki, wlewamy bulion, resztę mleczka kokosowego, sos sojowy, sos rybny i wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 15 minut. 3. Na minutę przed
Tajskie smakipozbawione pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany 1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkę garść kolendry , liście i łodygi oddzielić 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki kokosowej (dałam mleczko) 500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski(...)łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanie Rozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy trawę cytrynową i wyrzucić. Trochę
Stare Garysycące, niedrogie danie. Pierś z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Ja przedstawiam Wam kurczaka pod pomidorową pierzynką. Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 250 g pieczarek * 2 mniejsze czerwone cebule * 1 puszka pasty pomidorowej * 2 łyżki oliwy z oliwek * ulubione przyprawy * sól Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż, przyprawić. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pieczarki(...)umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć i zdjąć z patelni. Następnie cebulę pokroić w piórka, podsmażyć. Do cebuli dodać pieczarki i pastę pomidorową, doprowadzić do wrzenia, co chwile mieszając. W naczyniu żaroodpornym ułożyć podsmażone piersi z kurczaka, na wierzch wyłożyć farsz pomidorowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20 minut. Najlepiej smakuje ciepłe
Zrób to smaczniePyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem(...)jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście
Tajskie smakiDziś mam propozycję na bardzo zielony i niezwykle smaczny obiad inspirowany kuchnią indyjską. Dużo zielonych warzyw, delikatnego mięsa z kurczaka i mleka kokosowego, który doskonale równoważy ostrość zielonej pasty curry. Polecam szczególnie teraz, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw sezonowych. Jest naprawdę pyszne :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 garści słodkiego groszku pęczek zielonych szparagów 1/2 cukinii puszka mleka(...)kokosowego light lub zwykłego 1-2 łyżki zielonej pasty curry ( w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 zielona papryczka chilli 1 cebula 2 ząbki czosnku sól olej kokosowy marynata do kurczaka sos sojowy 1 łyżeczka przyprawy shoarma ( lub innej ulubionej przyprawy) ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli do ugotowania groszku 1 łyżka soku
DefinicjaSmakupatelni i dopraw solą i pieprzem do smaku. Włóż do patelni różyczki brokuła i kurczaka i gotuj pod przykryciem aż brokuł zmięknie, dolewając więcej mleka jeżeli sos za bardzo zgęstnieje. Na koniec wmieszaj makaron i podawaj. Smacznego! English version Light chicken and broccoli pasta (3-4 servings) Ingredients: 1 tbsp vegetable oil 2 single chicken breasts, boneless and cut into(...)cover and cook, adding more milk if necessary, until broccoli is tender. Toss the pasta with the sauce, and serve. Enjoy! Artykuł Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowySałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika(...)Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami
Kulinarne przygody Gatityvegetables – the dish is ready in more or less half an hour. SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego 400 g piersi kurczaka 350 g mieszanki chińskiej 2 torebki (200 g) ryżu 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, curry, chili INGREDIENTS: 1 can of coconut milk 400 g chicken brest 350 g frozen(...)Chinese’ mix 2 bags (200 g) rice 3 tablespoons red curry paste 1 tablespoon Greek yogurt 2 garlic cloves salt, pepper, curry, chili Kurczaka umyj, osusz. Pokrój na dość spore kawałki i dokładnie obtocz w paście curry, na taką ilość 1,5 łyżki pasty powinno wystarczyć. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ja tym razem jadłam curry z brązowym ryżem
Martyna CooksSkładniki: 2 bataty, czyli słodkie ziemniaki cebula biała mleko, ok 50 ml pierś z kurczaka podwójna przyprawa w proszku curry kurkuma mielona pasta zielone curry (lub świeży imbir) łyżka wiórek kokosowych starta skórka z pomarańczy sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy pieprz kolorowy świeżo mielony sól 3 ząbki czosnku polskiego słodka papryka czerwona natka kolendry Przygotowanie: Mięsko należy umyć, pokroić(...)przez praskę i odstawić na jakieś 5-10 min. Na patelni należy zeszklić cebulkę. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę, uprzednio obrane, bataty. Chwilę podsmażyć. Dodać kurczaka i również go zrumienić. Dodać łyżeczkę zielonej pasty curry. Jeśli nie mamy to możemy zastąpić to świeżo startym imbirem, lub tym sproszkowanym. Kwestia gustu. Dodać resztę składników, poza kolendrą, którą posypujemy nasze jadło bezpośrednio
Karczma Honorietty