pasta z kurczaka - 1096 przepisów (strona:9/74)

Kurczak w zielonym sosie curry 323

wszystkiego próbować i nie jedno nas może jeszcze zaskoczyć . Polecam rewelacyjnego kurczaka tajskiego z zielonym sosie curry. Zaczynamy:  Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 łyżka oleju orzechowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki zielonej pasty curry 200 ml bulionu kurczakowego puszka mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy limetki 4 liście kafir(...)lime- cytrynowe 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie: Na rozgrzanym oleju w woku lub patelni dodajemy pokrojoną  w piórka cebulę i wyciśnięty czosnek- smażymy 2 min. Dodajemy pastę curry, bulion z kurczaka, liście cytrynowe i mleko kokosowe. Gdy zacznie się gotować dodajemy piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę- trzymamy na małym ogniu około 15 min. Na koniec dodajemy sos rybny

Smaki Edyty
Kurczak curry w mleczku kokosowym 419

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś zapraszam was na danie z kuchni azjatyckiej – ostrego kurczaka curry w mleczku kokosowym. Kurczak z dodatkiem pasty curry, zatopiony w mleku kokosowym i pomidorach smakuje pysznie. Danie przygotowałam z produktów z azjatyckiego tygodnia w  Lidl . W sklepie możecie znaleźć m.in mleczko kokosowe, pastę curry

Marta Gotuje
Zielone curry z kurczaka 146

Cześć. Dziś zapraszam Was na zielone curry z kurczaka z mlekiem kokosowym podane z ryżem basmati. To jedno z tych dań, do których zawsze będę wracać. Czy to z czerwoną czy zieloną pastą curry. To moje zimowe comfort food. Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie nadrobi !   Składniki (2 porcje): makaron lub ryż basmati 1 pierś z kurczaka 1 łyżka(...)olej. Dodaj czosnek, szalotkę i kumin, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż kurczaka z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było obtoczone pastą curry. Dodaj mleko kokosowe, cukier, liście bazylii oraz liście kaffiru, smaż na małym ogniu około 5 minut. Wyłóż do miseczek wraz z ugotowanym wcześniej ryżem

Moja pasja smaku
,,Cukinia faszerowana pomidorkami koktajlowymi i oliwkami’’ 154

lato. Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami, doprawiona ziołami smakuje wyśmienicie i jest prosta w przygotowaniu. Składniki: • 2 większe cukinie, przekrojone wzdłuż • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w małą kostkę • 1 cebula • 2-3 łyżki pasty pomidorowej • 10 pomidorków koktajlowych żółtych pokrojonych wzdłuż • 1 łyżka słodkiego sosu chili • czarne oliwki(...)mozzarella • świeża pietruszka, bazylia, • pieprz, sól, zioła prowansalskie, oregano, Przygotowanie: Z cukinii wybieramy łyżeczką farsz i odstawiamy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę a następnie pierś z kurczaka. Dodajemy pomidora oraz pastę i chwilę dusimy. Miąższ z cukinii siekamy i dodajemy na patelnie razem z sosem chili. Wydrążone cukinie wypełniamy farszem, dekorujemy oliwkami i plastrami mozzarelli. Pieczemy

Podróż w kulinaria
Zupa tajska - Mój #1 !!! 225

pasty curry 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 3-4 liści kaffiru czyli liści limonki 1 puszka mleka kokosowego 1 pomidor 1 łyżeczka pasty chilli 1 papryczka chilli 2 piersi z kurczaka lub 6 krewetek tygrysich warzywa opcjonalnie( fasolka szparagowa, marchewka,groszek) 1 i 1/2 szkl bulionu sok z limonki kolendra olej Trawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki(...)Gotujemy ok 15 min. Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, paski jak kto woli. Mleczko kokosowe przed otwarciem wstrząsamy i wlewamy do bulionu. Od razu dodajemy kurczaka,pokrojonego pomidora, papryczkę i pastę chilli. (Ja wrzucam w całości). Gotujemy ok 10 min. W trakcie gotowania przyprawiamy zupę sokiem z limonki. Ciężko mi określić jakie to są ilości. Zupa nie może

Olikowa kuchnia
Kurczak curry 256

rzeczy. Kupiłam pierś z kurczaka i nie do końca miałam pomysł co z nim zrobić. Dziwnym trafem w moich sklepach jest tylko zielona pasta curry, więc jak zobaczyłam, że sprowadzili również czerwoną od razu wiedziałam, że kurczak curry będzie potrawą, którą przygotuje. To był mój wymysł, więc trochę bałam się efektu końcowego, ale wyszło na prawdę smacznie. My jedliśmy(...)będzie zwykły makaron lub ryż, bo ten był za delikatny. Wygląd może nie powala, ale smakuje na prawdę dobrze! Składniki: - pierś z kurczaka; - garść mrożonej zielonej fasolki; - 2/3 czerwonej papryki; - 1/2 żółtej papryki; - czerwona cebula; - łyżka czerwonej pasty curry; - czubata łyżka mąki; - 2 łyżki masła; - pół szklanki mleka; - szklanka wody; - 1,5 łyżki curry w proszku; - duża szczypta soli; Wykonanie

dom-agi.pl
Czerwone curry z kurczakiem 395

piersi z kurczaka 150 ml jogurtu typu greckiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego łyżka masła duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g czerwonej pasty curry puszka krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego 200 ml słodkiej śmietanki 36% 2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry(...)minut. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu, aż kurczak się "zetnie" i nie będzie surowy. Następnie na patelnię wlać pomidory, a po 3 minutach śmietankę. Dusić około 10 minut

Świat Domowej Kuchni
Curry z kurczakiem 152

wyglądem przypominają liście laurowe, a ich aromat jest zdecydowanie bardziej limonkowy. Trzecie znaczenie to po prostu sos. I wykonaniem tego sosu zajmiemy się właśnie dzisiaj. Nie wykorzystamy jednak gotowej pasty, ani niczego w słoiczku, a zaczniemy od sporządzenia mieszanki przypraw niezbędnej do otrzymania pożądanej skali ostrości i odpowiedniego aromatu. W Polsce spotkać można gotowe mieszanki, które wykorzystywane są do potraw(...)smaki i ułatwia ucieranie). Ucieramy na pastę.  Cebulę i papryczki chilli drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.  Delikatnie szklimy, następnie dodajemy zawartość moździerza, Do przesmażonej pasty dodajemy pokrojonego kurczaka i obsmażamy, aby zamknęły się włókna. Następnie wlewamy passatę i dusimy do uzyskania miękkości mięsa. W tym momencie możemy dodać listki curry. Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy przez

Kuchnia od dwojga
Szybkie danie z ryżu, kurczaka i mrożonych warzyw 367

wręcz zabiegany. U mnie to był wyjątkowo zabiegany dzień :) składniki * 1 opakowanie mrożonych warzyw (brokuł, marchewka, kukurydza) * 1 saszetka kolorowego ryżu (100 g) * 1 filet z kurczaka * 1 łyżeczka czerwonej pasty curry * sól, pieprz * pieprz cayenne * zioła prowansalskie     Sposób wykonania Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu . Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku

Mix smaku
Tajska sałatka z kurczakiem i curry 383

orientalna sałatka z kurczakiem - pełna aromatów i bardzo sycąca SKŁADNIKI 1 łyżka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 cebula 1 łyżka zielonej pasty curry 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka tajskiego sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej mięty 1 mała kapusta pekińska pęczek szczypiorku(...)kiełków fasoli mung z zalewy PRZYGOTOWANIE Olej sezamowy rozgrzewamy w woku. Podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pastę curry i przesmażamy kilka minut razem. Dodajemy kurczaka pokrojonego w paseczki. Wlewamy sos rybny, dosypujemy cukier i curry. Smażymy do miękkości przez około 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy posiekane świeże zioła. Na półmisku układamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Dyniowe curry z kurczaka 220

cebula 1 ząbek czosnku mleko kokosowe - puszka 400 g 3 cm imbiru 2 łyżki oleju 1/2 jabłka sól, pieprz 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczka cukru natka pietruszki lub kolendry Wykonanie: filety z kurczaka obkroić z błonek, tłuszczu i powięzi. Pokroić w grubą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, kurkumą. wymieszać z olejem i pokrojonym drobno imbirem. Odstawić(...)patelni, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażyć mięso do zrumienienia  w międzyczasie pokroić w kostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane ze skórki).  do podsmażonego kurczaka dodać mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, cukier i dusić około 10-15 minut. Dodać pokrojone w kostkę warzywa: dynię i cukinię. Dusić jeszcze około 10 minut. Warzywa powinny pozostac al dente przed

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 391

pracy, a z niebanalnymi dodatkami nada się także na spotkanie ze znajomymi. Makaron daje nam tyle możliwości :) Składniki na 2 porcje: 30-35 dag piersi z kurczaka 1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów drobno pokrojonych 4 kostki brykietu szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku 150 ml śmietany 18 % Opcjonalnie Tymianek Sól Pieprz 1 łyżka oleju(...)makaronu Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać posiekany ząbek czosnku i szpinak i pastę z suszonych pomidorów. Podsmażyć chwilę do rozmrożenia brykietu i połączenia się smaków. Doprawić tymiankiem. Następnie połączyć ze śmietaną.  Sos wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Tajskie, czerwone curry z kurczakiem 197

Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry; 400 ml mleczka kokosowego; 1 łyżka sosu rybnego; 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy); 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru; 1 łyżeczka startego, świeżego czosnku; 1 łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka curry; 1/2 główki brokuła; 1/2 dużej, czerwonej papryki; 1/2 dużej(...)przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Na patelnię  z warzywami wrzucić podsmażonego kurczaka wraz z płynami ze smażenia. Dobrze wymieszać, przykryć i dusić przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodać mleczko kokosowe z pastą curry i sosem rybnym oraz chili w proszku. Wymieszać i gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ognień

Gospodyni Miejska
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 126

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN Uwielbiam zapiekanki, wszelkiego rodzaju – makaronowe, ryżowe, z mięsem/rybą czy wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami(...)vegetables and pasta to a heatproof dish, cover it with the pieces of chicken, pour the marinade over it, cover with sliced mozzarella. Put the casserole into the oven preheated up to 150 C for 30-35 minutes, till the cheese melts and goldens. Nakładając porcję na talerz przypilnujcie, żeby w porcji znalazł się też kawałek kurczaka! While serving

Martyna Cooks
Thai Red Chicken Curry 141

smaku od Indyjskiego Curry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw.  Składniki: Olej do smażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki(...)dekoracja. Wykonanie: Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem

Smaki Przyprawy i Kolory