Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Dzisiaj zrobiłam pastę na bazie jajek i wędzonej makreli. Bardzo smaczna. Myślałam, że wystarczy mi jeszcze na śniadanie, ale jak zawsze zrobiłam za mało. Cóż trzeba będzie jutro wymysleć inne smarowidło do chleba. Jeśli macie ochotę wypróbować inne moje pasty do pieczywa to zapraszam tutaj Składniki 6 jajek ugotowanych na twardo 1 średnia(...)wędzona makrela 1 pęczek szczypiorku 1/2 łyzeczki musztardy 2 łyżki majonezu sól pieprz Jajka drobno posiekać. Makrelę oddzielić od ości i drobno pokruszyć. Dodać posiekany szczypiorek , majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko ugnieść widelcem i dokładnie wymieszać. pasta jajeczna z makrelą
O kuchni z uczuciemDziś będzie szybko, smacznie i prosto, czyli tak jak powinno być :) Na taką pastę nie pozwalam sobie zbyt często, bo to niestety bardzo kaloryczna przyjemność, niemniej jednak raz na jakiś czas warto zaszaleć, bo trudno wyobrazić sobie smaczniejsze śniadanie czy kolację :)Składniki:- 4 jajka- posiekany szczypiorek- 1-2 łyżek majonezu- 1 łyżeczka musztardy (najlepiej sarepskiej)- sól, pieprz Wykonanie? Najprostsze(...)tarce, a nawet zmiksować na gładko, ja jednak polecam pokrojenie ich w dużą kostkę :) Do miski z jajkami dodajemy majonez (czubata łyżka to absolutne minimum, kto lubi majonez, ten da więcej) , musztardę, większość szczypiorku, mieszamy, doprawiamy do smaku i... tyle :D Naszą pastę podajemy z dowolnym pieczywem posypaną resztą szczypiorku.Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaUwielbiam awokado, za jego kremową konsystencję, za to, że tak cudownie pasuje do jajek. Za wszystko. Awokado jest najbardziej kalorycznym z owoców, składa się głównie z tłuszczów, ale wspomaga odchudzanie ! Bowiem tłuszcze, które zawiera są bardzo cenne i ważne w naszej diecie- są to tłuszcze nienasycone . Obniżają poziom cholesterolu we krwi i przyśpieszają metabolizm . Dzięki połączeniu tych tłuszczów z dużą(...)antyoksydantów, który w naturalnych produktach występuje niezwykle rzadko- awokado jest jednym z wyjątków- jedzmy więc je jak najczęściej! Dziś na śniadanie niezwykle prosta, szybka i smaczna pasta z awokado i jajek. Nie należy robić jej zbyt dużo na zapas, gdyż awokado w procesie utleniania ciemnieje i robi się mniej wyględne, co nie znaczy, że mniej zjadliwe :) Pasty z podanych
Cook&LoveDziś kolejny pomysł na jajeczne śniadanie. Szybka i smaczna pasta jajeczna. Doskonała do kanapek. Do pasty polecam dodać świeże kiełki, dobrodziejstwo składników odżywczych. Warto sięgnąć po nie szczególnie teraz, wiosną, kiedy to o dobrej jakości warzywa jeszcze ciężko. Najbardziej znaną rośliną "na kiełki" jest rzeżucha. Być może hodowaliście ją na Wielkanoc, dla ozdoby. Teraz wysiejcie i zjedzcie. Rzeżuchę zazwyczaj uprawiamy(...)niepełna łyżeczka majonezu ( można pominąć ) sól, pieprz Wykonanie: Awokado, obrane ze skóry pognieść widelcem. Dodać obrane ze skorupek jajka - całość raz jeszcze pognieść. Kiełki drobno pokroić, dodać do jaj. Dołożyć jogurt i majonez, doprawić solą i pieprzem - wymieszać dokładnie. Pastę podawać na pełnoziarnistym pieczywie. Dodatkowo można położyć na wierzchu porcję kiełków. Smacznego
kolorowotorcikowoPasta z jajek i cebuli jest łatwa w przygotowaniu oraz bardzo syta. Na śniadanie ze świeżą bułeczką smakuje wyśmienicie. Zjedzone rano jajko dostarcza organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień. Jedno jajo o masie około 60 g to tylko 81 kcal . Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie
Smaczne PotrawyProsta przekąska z jajek faszerowanych pastą z awokado, szczypiorku, żółtek i majonezu. Składniki: 4 jajka dojrzałe awokado łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku łyżka majonezu lub jogurtu greckiego łyżeczka soku z cytryny 1/2 czerwonej cebuli sól, pieprz Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ. Przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Jajka
wyzwania kuchennekolacji lub jako oddzielna przekąska na świeżym kawałku pieczywa. Z poniższego przepisu powstaje najlepsza pasta jajeczna jaką jadłam. Polecam. Pasta Jajeczna - Składniki:4 jajka2 łyżki majonezupolowa cebuliok. 20 g żółtego serałyżeczka masłasol pieprzPasta Jajeczna - Sposób przygotowania:Jajka gotujemy na twardo. Następnie jaja i cebulę kroimy w drobna kostkę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy
Słodka StronaBardzo lubię wędzonego łososia. Doskonale sprawdza się w połączeniu z jajkami. Mam dla Was dzisiaj propozycję na wielkanocne śniadanie- jajka nadziewane pastą łososiową. Robi się je bardzo szybko a do tego są efektowną ozdobą wielkanocnego stołu. Polecam, rodzina będzie zachwycona :) 7 jajek 100 g wędzonego na zimno łososia ok 2 łyżki majonezu czarny pieprz świeżo zmielony kolorowy pieprz świeżo zmielony(...)majonez, pieprz do smaku (sól można pominąć gdyż łosoś jest wystarczająco słony) i zmiksować na gładka masę. Pastę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką i napełniać białkowe łódeczki. Pozostały plaster łososia pokroić w cienkie paseczki, zwinąć w różyczki i udekorować każde jajko. Jajka ułożyć na talerzu. Całość posypać rzeżuchą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Smakołyki Asiprzepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 blachy średniej wielkości ciastek: 250 g mąki pszennej 125 g cukru pudru 125 g zimnego masła 1 jajko 1 mała łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z laski wanilii 1 łyżka kwiatów lawendy , suszonych Wykonanie(...)dużej miski przesiałam mąkę, cukier puder, wymieszałam łyżką. Wrzuciłam zimne masło pokrojone na małe kawałeczki. Masło rozcierałam palcami razem z mąką, aż powstały maleńkie grudki, następnie wbiłam jajko roztrzepane z pastą z wanilii i wszystko razem zagniotłam, z ciasta uformowałam kulę, owinęłam folią i włożyłam do lodówki. Ciasto w lodówce powinno być co najmniej godzinę, ale ja zagniotłam sobie ciasto
Blondynka Gotujeszybkie. Składniki potrzebne do przygotowania pasty z makreli: 1 makrela wędzona, pęczek dymki, 3 jajka 2 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania pasty z makreli: Jajka gotuję na twardo. Usuwam z makreli wszystkie ości, kroję szczypior i jajka. Łącze wszystkie składniki, dodaję majonez i doprawiam do smaku sola oraz pieprzem i pasta
Gotuj Się Kto MożeJuż chyba kiedyś pisałam, że lubię wszelkie "mazidła" do chleba :)) Pasty, pasztety i wszelakie smarowidła - warunek: domowej roboty :) Szczególnym apetytem darzę wszystkie pasty z dodatkiem moich ulubionych jajek. Wypierają one u mnie w 100% najwyższej jakości wędliny. Jeśli więc znudziła(...)się pospolita szynka na kanapkach gorąco polecam właśnie pasty. Na blogu jest już ich kilka, znajdziecie je w zakładce Pasty i smarowidła . Dziś dochodzi kolejna. Delikatna pasta z twarogu, jajka, wzbogacona tylko o rzodkiewkę i koperek. Pyszna i prosta ... zjadasz jedną kanapkę i nie sposób oprzeć się kolejnej. Do dowód na to, że smak zazwyczaj tkwi
Walijskie Pichcenieśniadanie na weekend Śniadaniowe muffinki jajeczne Zielona szakszuka Szakszuka z boczkiem i czerwoną cebulą Omlet ze szpinakiem i boczkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami Sałatka z jajek, pora i kukurydzy Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką Przepis na jajka sadzone na boczku Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 5 minut Składniki 3 plasterki boczku 2 jajka sól i pieprz
Kuchnia Bazyliiniejednym domu pozostały kolorowe ugotowane jajka. Zawsze potem kombinuję jak je wykorzystać, aby zjeść je pod inną postacią niż takie tradycyjne ugotowane. Z reguły robię pasty do chleba. Tym razem jajka połączyłam z avokado, połączenie jest pyszne. Uzyskujemy pistacjowy kolor co dodatkowo oprócz smaku przyciąga wzrok. Pasta szybko znika z miseczki:)SKŁADNIKI :3 ugotowane jajka 1 dojrzałe avokado
Basia w kuchniPomysł na pyszne śniadanie? Pasta z jajek i awokado. Nie dość, że pyszna, to jeszcze sam owoc goji bardzo korzystnie działa na nasz wzrok. Jest wyjątkowo bogaty w kwas linolowy, dzięki czemu stabilizuje poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu. Składniki: 1 duże dojrzałe awokado 2 jajka ugotowane na twardo 2 gałązki szczypiorku 2 łyżki oliwy(...)pestkę, obrać ze skórki, drobniutko pokroić i skropić cytryną. Przełożyć do miski. Dodać roztarte drobno jajka ( ja to zrobiłam widelcem), owoce goi, pokrojony szczypiorek , płatki chili, olej, sól i pieprz. Porządnie wymieszać. Podawać bezpośrednio po zrobieniu z pieczywem.U mnie tradycyjnie do takich past jest oddelegowana bułka Wrocławska. Smacznego
Gosia gotujeszpinaku 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Pasta: 2 jajka na twardo 1 łyżka majonezu 120g groszku konserwowego Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 10-12 małych pieczarek konserwowych 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka przecieru paprykowego Sposób przygotowania: Szpinak(...)pieczemy w nagrzanym do 170⁰C piekarniku ok 30 minut. Studzimy i wykrawamy foremkami ozdobne kształty lub dzielimy na prostokąty. Jajka obieramy, łączymy razem z majonezem i groszkiem konserwowym. Doprawiamy do smaku. Na każdy biszkopt nakładamy odrobinę pasty, w którą wbijamy marynowaną pieczarkę. Szprycą „uzupełniamy” pastę na kształt choinki. Ozdabiamy ziarenkami kukurydzy oraz kropelkami przecieru paprykowego. To właśnie między innymi
Kuchnia w czekoladzie