hodować przez cały rok i stosować jako dodatek do różnych potraw - można ją dodawać nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju sałatek i surówek, zup, sosów, past, twarożków czy masła. Ma wyraźny, ostry, piekący smak i aromatyczny zapach, dlatego dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku. Jednak jest jedno "ale" - nie można przesadzać z ilością spożywanej(...)rzeżuchy otrzymuje się bardzo wartościowy olej, który posiada dwukrotnie większa zawartość kwasów omega-3 względem kwasów omega-6 Przepis z wykorzystaniem rzeżuchy ROLADA SZPINAKOWA Z SAŁATKĄ CHRZANOWĄ Z JAJKAMI I RZEŻUCHĄ
Kuchnia MagdaLenyhodować przez cały rok i stosować jako dodatek do różnych potraw - można ją dodawać nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju sałatek i surówek, zup, sosów, past, twarożków czy masła. Ma wyraźny, ostry, piekący smak i aromatyczny zapach, dlatego dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku. Jednak jest jedno "ale" - nie można przesadzać z ilością spożywanej(...)rzeżuchy otrzymuje się bardzo wartościowy olej, który posiada dwukrotnie większa zawartość kwasów omega-3 względem kwasów omega-6 Przepis z wykorzystaniem rzeżuchy ROLADA SZPINAKOWA Z SAŁATKĄ CHRZANOWĄ Z JAJKAMI I RZEŻUCHĄ
Kuchnia MagdaLenyKiedy panowały silne mrozy tej wiosny... tak, tak, jeszcze tydzień temu na Podkarpaciu był mróz... zachciało mi się porządnego rosołu. A z mięsa z rosołu planowałam
Czerwień i błękitŁasuchowania ciąg dalszy :) Zaledwie dwa dni temu był Tłusty Czwartek, a tu proszę: wszystkich ogarnęła słodka atmosfera z powodu Walentynek, to i ja postanowiłam przygotować coś
My Culinary ArtSkładniki biszkopt 8 średnich jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej u mnie 450) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka 250 ml - b laszka 32x 24 Wykonanie Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywną pianę .Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę spirytusu,lub octu jabłkowego ,oraz łyżka po łyżce cukru ,aż do skończenia, ubijając po każdym(...)wymieszać dokładnie. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać porcjami zmielony ser. Dodać tężejące galaretki ,wymieszane z żelatyną .Miksować na gładka masę -ja zblendowałam. Dodatkowo - słoiczek dżemu,lub pasty owocowej Składniki pół szklanki moreli pół szklanki żurawiny 1,5 szklanki wiśni z soku Wykonanie wszystko zblendować na pastę . Posypka kokosowa Składniki 120 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła
mojej kuchniSkładniki biszkopt 8 średnich jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej u mnie 450) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka 250 ml - b laszka 32x 24 Wykonanie Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywną pianę .Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę spirytusu,lub octu jabłkowego ,oraz łyżka po łyżce cukru ,aż do skończenia, ubijając po każdym(...)wymieszać dokładnie. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać porcjami zmielony ser. Dodać tężejące galaretki ,wymieszane z żelatyną .Miksować na gładka masę -ja zblendowałam. Dodatkowo - słoiczek dżemu,lub pasty owocowej Składniki pół szklanki moreli pół szklanki żurawiny 1,5 szklanki wiśni z soku Wykonanie wszystko zblendować na pastę . Posypka kokosowa Składniki 120 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła
w mojej kuchnibiszkopt to sikukupa a nie wyczyn, jednak pamiętajcie, że w dniu, w którym postanowiłam go zrobić, o biszkopcie wiedziałam tylko tyle, że jest puchaty. Biszkopt – tortownica 24 cm: 7 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 7 łyżek drobnego cukru 3 łyżki kakao dobrej jakości łyżeczkę proszku do pieczenia, jeśli się boicie, że nie wyrośnie. Wszystkie składniki muszą(...)mrożonych wiśni ½ szklanki cukru. Gotujemy razem, aż cukier się rozpuści, a konfitura zgęstnieje. Studzimy. Bita śmietana: 0,5 litra dobrze chłodzonej śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z dwóch lasek wanilii 5 łyżek serka mascarpone Śmietanę ubijamy, jak zacznie sztywnieć, dodajemy cukier i wanilię. Po ubiciu delikatnie wkręcamy serek mascarpone, małymi partiami. Wszystko dokładnie
ladykitchenPikantny, rozgrzewający krem z batatów. Pyszna zupa pełna węglowodanów złożonych, która doda energii przed treningiem. Przygotowanie zajmuje nieco ponad pół godziny, więc sprawdzi się jako szybkie
Oslov.Nadają się rewelacyjnie na przystawkę ale pasują też jako dodatek do mięs, zwłaszcza mięsa wołowego. Krążki cebulowe Krążki cebulowe przygotowane w odpowiedni sposób są miękkie w
mecooksprzełożona pysznym marcepanowym kremem to idealna propozycja na Bożonarodzeniowy stół. Jest tak dobra, że zniknęła w ciągu jednego popołudnia. Polecam! Składniki na roladę piernikową z marcepanowym kremem: BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 i 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika(...)łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Marcepan rozgniatamy widelcem, dodajemy kilka łyżek wrzątku (i opcjonalnie soku z cytryny), aż uzyskamy gładką pastę. Do ubitej piany dodajemy marcepan, jeszcze chwilę ubijamy i ewentualnie dosładzamy do smaku. Zimną roladę rozwijamy, równomiernie nasączamy ponczem, smarujemy masą i ściśle zwijamy w roladę. Tak powstałe
Rozpustne gotowanieopadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Mały biszkopt pieczony w tortownicy o rozmiarze 16cm . Papierem do pieczenia podniosłam brzegi tortownicy, aby mógł pięknie wyrosnąć. Będzie wysoki. 3 duże jajka (żółtka i białka osobno) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Białka dokładnie ubić i do ubitych dodawać po łyżce cukru, następnie(...)włożyć do misy miksera i zmiksować dodając partiami mascarpone. Gładki krem włóżcie do lodówki. Krem waniliowy do dużego biszkoptu 150 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka cukru pudru (dodajcie do smaku mniej lub więcej 150 g świeżych lub mrożonych malin Mascarpone zmiksujcie ze śmietaną, dodajcie pastę waniliową. Krem powinien być stabilny
Piekarz-Kucharz-Garkotłukopadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Mały biszkopt pieczony w tortownicy o rozmiarze 16cm . Papierem do pieczenia podniosłam brzegi tortownicy, aby mógł pięknie wyrosnąć. Będzie wysoki. 3 duże jajka (żółtka i białka osobno) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Białka dokładnie ubić i do ubitych dodawać po łyżce cukru, następnie(...)włożyć do misy miksera i zmiksować dodając partiami mascarpone. Gładki krem włóżcie do lodówki. Krem waniliowy do dużego biszkoptu 150 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka cukru pudru (dodajcie do smaku mniej lub więcej 150 g świeżych lub mrożonych malin Mascarpone zmiksujcie ze śmietaną, dodajcie pastę waniliową. Krem powinien być stabilny
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksmakosza obfituje we wspaniałe wrażenia... A fantastyczne doznania kulinarne nie kończą się na jajkach i mleku! Alergie i nietolerancje pokarmowe to jedne z najczęściej spotykanych problemów naszej cywilizacji. Mleko, jajka, gluten, orzechy, owoce i przyprawy — wszystko to pewnego dnia może okazać się zakazane dla Ciebie lub Twoich bliskich. Można się wówczas załamać i skazać na życie w kulinarnej próżni(...)nabyć w księgarni internetowej W TYM MIEJSCU! WARTO! Nigdy bym nie przypuszczała, że jest tak prosta w wykonaniu i nie potrzebuje być oszukiwana olejami. Tahina (masło sezamowe) to pasta sezamowa, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Wykonanie banalnie proste a zastosowanie znajduje w deserach, sałatkach, mięsie lub bezpośrednio na grzankach.Poniewaz zawiera sporo białka i tluszczu, jest bardzo wartosciowym
Z Kuchni Do KuchniPiękna pogoda od kilku dni w Goteborgu i piękne słoneczne kolory w mojej kuchni. Zapraszam na wspaniały obiad! Ryba z groszkiem i kalafiorem…Lubicie ryby
codojedzeniavitexin i isovitexin, dwa składniki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Wyobraźcie sobie, że w Azji skąd pochodzi, robią z niej nawet lody i lizaki! Ma wszechstronne zastosowanie, w zupach, pastach, kotletach, pulpecikach. U mnie dziś prosta zupa z fasoli mung. Moje dzieci ją uwielbiają za smak i prostotę. Nie ukrywam, że robię ją właśnie wtedy, kiedy jesteśmy przeładowani stresem, słabi(...)włożyć ją na patelnię. Zalać świeżą ,filtrowaną wodą, niedużo, dodać ząbek czosnku. Przykryć i gotować. Kiedy będzie miękka wbić w nią jaja i zamknąć pokrywę, dusić do ścięcia się jajek. Podawać z natką pietruszki i olejem lnianym. To takie proste
Z Kuchni Do Kuchni