nocy, aby nikt nie podejrzał, bezy i makaroniki także pieczone w nocy. Spróbujcie i Wy ... radość dziecka nie do opisania. Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie(...)części. Będziecie potrzebowali także 2 galaretki malinowe, lub truskawkowe 300 g malin lub truskawek (mogą być mrożone) 800 ml śmietany kremówki 300 g mascarpone 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 lub więcej łyżek cukru pudru do smaku. Do nasączenia tort użyłam sok z cytryny wymieszany z wodą i posłodzony do smaku. Dzień wcześniej zróbcie galaretki według przepisu
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSelen 1 µg Fitosterole 9 mg Do czego możemy wykorzystać szpinak ? Spożywamy go i na surowo - w sałatkach, w postaci różnych past, pesto czy też koktajli i po obróbce termicznej. Możemy z niego przyrządzać zupy, dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka(...)pomidorach robimy dwa zagłębienia, wkładamy w nie szpinak. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, układamy je na pomidorach. W pomidorach robimy dwa wgłębienia i w każde wbijamy po jajku. Teraz na małym ogniu dusimy wszystko razem (można pod przykryciem), aż białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze miękkie. Posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatityjajka, jedno po drugim. Sprawdzaj cały czas konsystencję ciasta. Powinno być dość gęste, ale dać się wycisnąć przez szprycę, zachowując jednocześnie kształt. Na tę ilość ciasta ja zużyłem 4 jajka, mimo że przepis podawał aż 6 (ale wtedy ciasto byłoby zbyt płynne). Kolejno przygotuj kruszonkę i dopiero wtedy zajmij się wyciskaniem ptysi. Ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy(...)mleka wraz z laską. Wsyp cukier, a garnek wstaw na mały ogień. Doprowadź do wrzenia, a następnie wyjmij laskę wanilii. Żółtka oraz obie mąki zmiksuj na gładką pastę za pomocą blendera. Kolejno wlej ją energicznym ruchem, szybko mieszając zawartość garnka. Rondel wstaw z powrotem na ogień i gotuj, cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Gotowy krem zdejmij z ognia
Food SquareSierpnia nie wyobrażam sobie bez papryki. Specjalnie dla Was, w jednym miejscu zebrałam najlepsze przpeisy z królową straganów. Polecam i zachęcam do wspólnego gotowania, jak zawsze
Moja smaczna kuchniaksylitol ) z Finlandii Dr.Oetker – 4 łyżki – żelatyna – 12 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SERNIK: Ser ucieramy ( najlepiej rózgą ) z cukrem brzozowym Dr. Oetker i mąką pszenną. Dodajemy po jednym jajku, a następnie śmietanę 36% i ekstrakt cytrynowy Dr. Oetker. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w 170C, a następnie ok. 30 minut w 150C. PANNA COTTA(...)mniejszych ilości. Marka Dr.Oetker w serii ZE ŚWIATA NATURY posiada także wiele innych produktów naturalnego pochodzenia. Są to m.in. Cukier kokosowy z Indonezji, Laska Wanilii z Wysp Pacyfiku, Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru czy też Cukier trzcinowy z cynamonem z Cejlonu. Sprawdźcie, bo warto! https://e-oetker.pl/ Wpis powstał we współpracy z marką Dr. Oetker
Ostra na Słodkoilości strangozzi , aby zdusić ich apetyt ;) Dzięki tradycyjnym metodom produkcji powierzchnia strangozzi jest porowata i doskonale przylegają do niej sosy. Makaron wytwarza się z semoliny i wody, bez użycia jajek, dlatego uznaje się go za składnik kuchni ubogich. Podaje się go z prostymi, raczej bezmięsnymi sosami na bazie warzyw i grzybów. Najczęściej strangozzi łączy się z oliwą i czarną truflą(...)przepisie zastąpić podobnymi, długimi odmianami : linguine , fettuccine , bucatini (takie spaghetti z dziurką w środku), toskańskim pici lub po prostu spaghetti , ale ja bym rekomendowała Wam te grubsze rodzaje pasty, które pozwolą Wam osiągnąć efekt bliższy oryginałowi. ➤ Zobacz też: Umbryjska zupa z soczewicą i prawdziwkami Strangozzi alla spoletina - Makaron z pomidorami, chilli i natką pietruszki Składniki / na 4 porcje: 3 łyżki
Chilli Czosnek i Oliwabarwnika spożywczego w żelu1 łyżeczka mioduSpody trzech tortownic o tych samych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem.Mąki i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, maślanką, ekstraktem z wanilii i barwnikiem. Dodać płynne składniki do suchych, dokładnie wymieszać.Do małej miseczki wsypać sodę, dodać ocet. Płyn gwałtownie się spieni(...)lodówce 1-2 godziny, aż krem całkowicie stężeje.Masę cukrową rozwałkować, ułożyć na torcie. Z reszty masy ulepić różyczkę położyć obok tortu.Wszystkie składniki na krew wymieszać na gładką pastę, ewentualnie dodać więcej czerwonego barwnika. Zanurzać pędzelek lub szczoteczkę do zębów w masie, spryskać tort z niewielkiej odległości. Odstawić do zastygnięcia.Smacznego!Wpis bierze udział w konkursie bloga Moje wypieki, gdzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSoczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać(...)sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta francuskiego - 15 dag startego sera żółtego - 2 jajka (1 do sera, drugie do smarowania ciasta) - opcjonlnie papryka, sól, kminek Soczewicę płuczemy i zalewamy letnią wodą, pozostawiamy do namoczenia na godzinę. Kaszę gryczaną (użyłam w woreczkach) gotujemy na sypko
mojewypiekiinietylkojeśli ramen będzie wymagał więcej, dodajcie je już po ugotowaniu zupy, żeby nie było zbyt słono kiedy część odparuje) i zimną wodę. Nie dodajemy żadnego pieprzu, żadnej papryki – pasta Gochujang jest bardzo pikantna, a w czasie podgrzewania smak papryki chili będzie się wydobywał jeszcze mocniej. Garnek stawiamy na gaz i zagotowujemy jego zawartość. Przykrywamy garnek, zostawiając na nim lekko(...)sprawdza się zielony zblanszowany groszek cukrowy w strąkach albo blanszowana zielona fasolka szparagowa, kiełki soi albo fasolki mung i posiekana kolendra. Jeśli podacie ramen z mięsem, warzywami i z jajkiem (pokazywałam już jak je zrobić w TYCH PRZEPISACH , zerknijcie) to macie pyszny, pełny obiad w jednej misce – idealny na wczesną jesień! SKŁADNIKI 1,500ml wody korpus, kręgosłup i skrzydełka pieczonego
Karo in the Kitchenaromat cytrynowy, kilka kropel sezam, u mnie sezam łuskany HELIO Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzyj dokładnie miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, gdy ładnie się połączą dodaj jajko i opcja – startą skórkę z cytryny lub aromat cytrynowy, kilka kropel. Do przesianej mąki dodaj sodę i kakao, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób(...)słodkie popołudnie w dobrym towarzystwie – zapraszam!:) Ciasteczka kakaowe z sezamem Helio – pycha, polecam! SEZAM łuskany HELIO poleca się do wypieków, nie tylko słodkich, rozmaitych sałatek, wszelakich past, marynat, sosów czy ot tak! do wspólnego wieczoru SMACZNEGO, SŁODKIEGO, LENIWEGO I MIŁEGO DNIA
Zasmakuj KuchniMoja wersja jest lekko zdrowsza. Blaty upieczone są na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Zamiast cukru są daktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został(...)chciało się skleić w jedną kulkę) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, w następującej kolejności: Zmielone siemię lniane, woda, daktyle, zmielić do momentu otrzymania gęstej pasty, dodać olej, syrop klonowy, zmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić na 5 równych części. Na papierze po pieczenia narysować
moj przepis naSpaghetti carbonara...Ciągnący się makaron oblepiony śmietanowo-jajecznym sosem.W towarzystwie złocistej cebulki i chrupiącego boczku.Delikatnie oprószony potartym, twardym serem.Aksamitny i wyrazisty w smaku.Zapraszam do stołu!Składniki
Gospodyni Miejskarodzinie. Średnica tortu to 18 cm. Biszkopt piekłam w wysokiej tortownicy i w niej też składałam tort, dzięki temu był równy. Polecam Wam serdecznie. Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę(...)urośnie, możecie zabezpieczyć boki tortownicy papierem do pieczenia podnosząc je wyżej, aby biszkopt nie wypłynął podczas pieczenia. Krem waniliowy 450 ml śmietany kremówki 200 g mascarpone 1 łyżeczka pasty waniliowej 2-3 łyżki cukru pudru( jeśli lubicie słodsze dodajcie więcej cukru) 300 g świeżych malin. Do misy miksera włóżcie mascarpone, schłodzoną śmietanę, cukier puder i pastę waniliową. Zmiksujcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwyjadł sam krem z miseczki co znaczy, że musiał być mega pyszny, bo Młody rzadko z takim entuzjazmem pochłania słodycze :) To zaczynamy Kochani! BEZY: 2 białka z dużych jajek (rozmiar L) 120 g cukru drobnego do wypieków szczypta soli Wykonanie: Piekarnik rozgrzałam do temperatury 100 stopni. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Białka wlałam do suchej suchej miski, wsypałam szczyptę soli(...)wrzenia. Zestawiłam z ognia i wymieszałam z likierem. Żółtka zmiksowałam z cukrem do białości i puszystości, nadal miksując dodałam obie mąki i miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Powstałą pastę wlałam do mleka z likierem i zmiksowałam wszystko do połączenia się składników. Postawiłam rondel z mlekiem i żółtkami na średni płomień i podgrzewałam cały czas mieszając. Ja miksuję mikserem na małych
Blondynka GotujeTort ten powstał na bardzo specjalne zamówienie. Dwuletnia już jubilatka, dla której był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się
Food Square