pasta z jajek - 3825 przepisów (strona:198/255)

Beef Wellington – wołowina w cieście 178

oliwy i obsmaż polędwice z każdej strony aż nabierze brązowego koloru i następnie ją odłóż. Wymieszaj musztardę z pół łyżeczki soli i grubo zmielonego pieprzu oraz posiekanym rozmarynem. Otrzymaną pastę rozsmaruj dokładnie po całości polędwicy. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć grzyby. Dodaj pieprz, sól dla smaku i smaż aż wyparuje nadmiar wody około 10-15 min. Wyłóż do miseczki(...)skleiło) . Całość wstaw do lodówki na 20 min. Rozgrzej piekarnik (funkcja termo obieg ) do 180 C . Włóż blachę by się nagrzała.  Wołowinę wyjmij z lodówki i posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem ,delikatnie ponacinaj ciasto z góry tak aby nie poprzecinać i połóż na rozgrzanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 min, aż ciasto nabierze złocistego koloru

Niezły Młynek
Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptami 7334

przełożony kremem czekoladowym i biszkoptami. Bardzo smaczne ciasto warstwowe z wyraźnie wyczuwalnym mlekiem w proszku. Jeżeli ktoś lubi ten smak tak jak ja, to bardzo polecam ;) BISZKOPT KAKAOWY: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli CIEMNY(...)małych biszkoptów okrągłych 1/3 szklanki soku porzeczkowego napar z herbaty do nasączenia biszkoptu Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Kakao wymieszać z wodą i olejem na gładką pastę. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ustawiając mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum

https:KKuchniaMniam
Sałatka w słoiku idealna na piknik 199

wycieczki na łono przyrody. Kto wie jak zakończy się ta przygoda w plenerze? A co w koszyku? Mogą się tam znaleźć owoce, bagietka, domowe ciasto, sałatki zamknięte w słoiku, pasty do chleba typu hummus, koktajle owocowe, pralinki w czekoladzie, sery pleśniowe…Jedzenie powinno być lekkie, sezonowe, niezbyt ostre.   Na pikniku najlepiej się sprawdza jedzenie, które można jeść palcami(...)pikników Sałatka nicejska zamknięta w słoiku Składniki: 3 ugotowane ziemniaki 200 g ugotowanej, ciętej fasolki szparagowej 100 g wędzonego łososia albo tuńczyka z puszki 2 garści roszponki 2 ugotowane jajka kilka czarnych oliwek ulubiony dressing do sałatki Ulubiony sos wlewamy do słoika, potem układamy w nim kolejno: pokrojone ziemniaki, fasolkę szparagową, oliwki, roszponkę, łososia oraz ćwiartki jajka. Sałatkę szczelnie zamykamy

Bon Appetit Małgorzaty
Zielona sałatka z ziołowym sosem 158

Zapraszam na zieloną sałatkę, witaminową bombę, pyszną, sycącą, a do tego bardzo prostą w przygotowaniu. Zielona sałatka z ziołowym sosem to wspaniałe danie na śniadanie , kolację

codojedzenia
Makowiec 655

Robiłam go na święta Bożego Narodzenia. Pomimo opinii, że jest to ciężkie ciasto do zrobienia postanowiłam wypróbować :). Wyszło lepiej niż oczekiwałam. Przepis ze stronki Pani Doroty

Pudełko rozmaitości
Jesienny chleb z dynią i figami. 147

Jesienny chleb z dynią i figami był wypiekany pod szyldem październikowej Piekarni Amber .  Tym razem to cykliczne, wspólne pieczenie chleba miało podwójne znaczenie.  Przepis

Codziennik Kuchenny
Roladka z łososiem i szparagami w nori z sosem tamaryndowym 143

świeżego łososia MOWI 5 zielonych szparagów nori (około 10 – 11 listków) 1 łyżka masła sól pieprz Sos tamaryndowy: 3 łyżki wody 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżeczki pasty tamaryndowej 3 łyżki cukru trzcinowego Dodatkowo: świeża kolendra Przygotowanie: Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Gotować na parze 1 minutę. Następnie każdy osobno, ciasno owinąć w wodorosty nori. Łososia opłukać, osuszyć(...)rondelka. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sałatka z sosem tamaryndowym → Jajka zięcia → Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem → Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli → Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo – śmietankowym

Oryginalny smak
Roladka z łososiem i szparagami w nori z sosem tamaryndowym 107

świeżego łososia MOWI 5 zielonych szparagów nori (około 10 – 11 listków) 1 łyżka masła sól pieprz Sos tamaryndowy: 3 łyżki wody 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżeczki pasty tamaryndowej 3 łyżki cukru trzcinowego Dodatkowo: świeża kolendra Przygotowanie: Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Gotować na parze 1 minutę. Następnie każdy osobno, ciasno owinąć w wodorosty nori. Łososia opłukać, osuszyć(...)rondelka. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sałatka z sosem tamaryndowym → Jajka zięcia → Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem → Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli → Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo – śmietankowym

Oryginalny smak
Wielkanocny food wine pairing 153

nich pasować? Jeśli nie wiemy co podać, to zawsze sprawdzą się bąbelki. Prosecco może być idealnym początkiem uczty. Dobrze radzi sobie też z tłustym majonezem. Adriana poleca do jajek CASALU – Prosecco DOC Zupa i Chianti Królem i wielkanocnym hitem jest oczywiście żurek. A że tylko głupie nie piją przy zupie, to koniecznie trzeba wypić do niej kieliszek wina. Osobiście(...)gotowego schabu pieczonego lub szynki. Wystarczy pokroić mięso w centymetrowe plasterki. Każdy z nich nadkroić tworząc kieszonkę i zapakować w nią nadzienie. Np. sos tatarski z tuńczykiem albo pastę chrzanowo-jajeczną. Taki schab po warszawsku tylko bez oldschoolowej galarety. Co będę do tego pić? Wieprzowina wymaga starszych win, strukturalnych i bogatych w smaku o większej zawartości alkoholu i złożonym bukiecie

Ugotowane pozamiatane
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 168

orzechowy, odrobinę miodu i soli. Przygotowujemy dodatek ziemniaczane pure. W osolonej wodzie gotujemy do miękkości ziemniaki. Przecieramy przez maszynę do pure lub bardzo dokładnie ugniatamy. Dodajemy masło, śmietanę, pastę z dorsza, otartą skórkę z 1 cytryny i pomarańczy, sok cytrynowy i wyrabiamy na gładkie i kremowe pure. Rozgrzewamy piekarnik do 200C, rybę lekko solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)ciężar tłustość ryby. Far breton z solonym karmelem i suską sechlońską 30 -40 sztuk suszonych, mokrych śliwek suska 400g mąki plus 3 łyżki do oprószenia naczynia 160g cukru 10 jajek 1l tłustego, wiejskiego mleka 400ml śmietanki 36% 300g serka naturalnego Masło do wysmarowania foremki Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Wysokie ceramiczne owalne naczynie smarujemy masłem, oprószamy mąką. Połowę śliwek układamy

karmelowy
Sałatka wiosenna z roszponką, tuńczykiem i przepiórczym jajem 167

Sałatka wiosenna z roszponką, tuńczykiem i przepiórczymi jajkami Już dawno miałam ochotę na taką wiosenną sałatkę. Roszponka nadaje się do nich idealnie - świetnie smakuje, wystarczy ją umyć i wrzucić do miski czy śniadaniowego pudełka. Do tego przepiórcze jaja, które podobno są zdrowsze od kurzych, a przede wszystkim w sałatkach wyglądają uroczo :) Całości smaku dodała nowość firmy Winiary - Sos Wiosenny(...)dodaje pikanterii, jest zdrowa i ja posypuję nią ostatnio wszystko :) Nie ma nic prostszego do wyhodowania w domu od rzeżuchy :) A już jutro na blogu pojawi się przepis na pastę śniadaniową z tuńczyka, do której możesz wykorzystać pozostałe po sałatce pół puszki :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Pasztet z królika 2 136

Pyszny, delikatny pasztet z mięsa królika, z dodatkiem podgardla i wątróbki.  Doskonały nie tylko od Święta.  Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :) 1, 70

Takie tam pichcenie
DOMOWE LODY I SORBETY (TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA) 156

przygotowałam dla Was przepisy zarówno na lody, jak i sorbety - 2 przepisy na najprostsze lody (czekoladowe oraz z białej czekolady) wykonane na bazie mleka oraz śmietanki kremówki, bez dodatku jajek oraz 2 przepisy na sorbety (malinowy oraz cytrynowy z miętą). Przy produkcji lodów pomogło mi urządzenie  Profi Cook PC-ICM 1140 . Taka maszyna bardzo ułatwia zadanie, gdyż rozbija kryształki(...)podczas ich przygotowania... 1) LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Składniki: 250 ml mleka pełnotłustego 400 ml zimnej śmietany 30% lub 36% 200 g białej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pasty) Wykonanie: W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim białą czekoladę. Mleka nie zagotowujemy. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie schłodzone mleko miksujemy za pomocą miksera

Kuchnia MagdaLeny
DOMOWE LODY I SORBETY (TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA) 156

przygotowałam dla Was przepisy zarówno na lody, jak i sorbety - 2 przepisy na najprostsze lody (czekoladowe oraz z białej czekolady) wykonane na bazie mleka oraz śmietanki kremówki, bez dodatku jajek oraz 2 przepisy na sorbety (malinowy oraz cytrynowy z miętą). Przy produkcji lodów pomogło mi urządzenie  Profi Cook PC-ICM 1140 . Taka maszyna bardzo ułatwia zadanie, gdyż rozbija kryształki(...)podczas ich przygotowania... 1) LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Składniki: 250 ml mleka pełnotłustego 400 ml zimnej śmietany 30% lub 36% 200 g białej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pasty) Wykonanie: W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim białą czekoladę. Mleka nie zagotowujemy. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie schłodzone mleko miksujemy za pomocą miksera

Kuchnia MagdaLeny
Eklerki 166

ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie do ciasta dodawać po jednym jajku, miksując mikserem lub ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu ( kolejne jajko dodajemy po uzyskaniu jednolitego ciasta ). Podczas tej czynności należy wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki temu eklerki pięknie urosną w piekarniku. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego(...)utrzeć do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać obie mąki i zmiksować tak, aby nie było grudek. Mleko zagotować z ziarenkami wanilii bądź cukrem wanilinowym. Zestawić z ognia i wlać pastę z żółtek. Dobrze wymieszać. Postawić z powrotem na palnik i mieszając rózgą kuchenną zagotować. Pogotować przez kilka sekund. Zdjąć z palnika i wmieszać likier ( jeśli używacie ). Budyń przykryć folią spożywczą

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania