Dziś domowy majonez na kanapki. Majonez jest mniej zwarty niż ten tradycyjny, jednak dobrze rozsmarowany na kanapce nie spływa, świetnie smakuje. Polecam ze świeżym ogórkiem, pomidorem
Zasmakuj KuchniPlacki ziemniaczane to tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem
KorniszonkiSzarlotka z bitą śmietaną Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci
KorniszonkiPasty kanapkowe to zawsze dobry sposób na urozmaicenie nudnego śniadania. Ta pasta jest bardzo zdrowa, dzięki składnikowi jakim jest awokado. Nie od dziś bowiem wiadomo, że awokado wyróżnia duża zawartość dobrych, jednonasyconych kwasów tłuszczów, ale tych dobrych, które pozytywnie wpływają na kontrolę poziomu cholesterolu we krwi. Poza tym to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych - zawiera m.in. witaminy(...)kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, fosfor, mangan, czy cynk. SKŁADNIKI - 4 jajka - 1 dojrzałe awokado - odrobina soku z cytryny - 1 mały ząbek czosnku - 2 łyżki majonezu albo w wersji light jogurtu naturalnego - 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) - sól, pieprz OPCJONALNIE: zielenina do dekoracji np. rzeżucha, kiełki rzodkiewki, szczypiorek, kolendra PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać
Calzonella.comTym razem mamy dla Was danie z nutą indyjską a jest nim kurczak curry z cukinią i soczewicą :) Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu :) Składniki
Kuchenne WariacjeZaczęło się lato, a wraz z nim sezon na lody. Lody domowe są bardzo proste i wiemy co jemy. Dziś propozycja bez mleka, śmietany czy jajek. Wegańskie lody na gorące dni. Próbujecie? Ja proponuję zamrozić takie banany, które już są bardzo żółte, wręcz zaczynają brązowieć, mają one w sobie wiele cukru, więc nie musimy wtedy lodów dodatkowo słodzić. Lody orzechowe(...)Drukuj Czas przygotowania 6 min Czas gotowania Czas całkowity 6 min Ilość porcji: 2-4 Składniki 2-3 banany* garść migdałów 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka pasty tahini rodzynki do dekoracji Wykonanie Banany obieramy i kroimy na plastry - wstawiamy do zamrażarki na min 2 godziny.** Migdały mielimy w blenderze o wysokiej mocy. 1 łyżkę odkładamy do miseczki
Apetyt na Zielonewszystko poszło gładko. Jedyny problem stanowił kolor - nie udało mi się kupić rabarbaru malinowego, więc wyszła mi taka masa w sumie bez koloru. Dodałam więc odrobinę (!) czerwonego barwnika w paście. Pierwszy raz go używałam, i pomijając fakt, że prawie dostałam zawału, że ucięłam sobie palec, bo kolor barwnik ma iście krwisty, to i tak dałam go za dużo - curd jest(...)olejukilka kropli czerwonego barwnika spożywczegoRabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na dość spore kawałki. Zmiksować blenderem na jak najdrobniejsze kawałeczki. Przetrzeć przez sitko.Przelać sok do garnka, dodać cukier, jajka, żółtka i mąkę. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Wlać olej, wymieszać, gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, dodać barwnik i wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzelattePRZEPIS{źródło inspiracji: wielkie żarcie} temperatura pieczenia: 180°C | czas pieczenia: ok 60-70 min. Składniki 4 duże jaja 3/4 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy lub 1 łyeczka pasty waniliowej 1,5 szkl. mąki pszennej (w tym 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej) 20 dag stopionego i ostudzonego masła (użyłam masła klarowanego) starta skórka z 2 cytryn(...)łyżeczki proszku do pieczenia do warstwy kawowej: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Nescafe do warstwy kakaowej: 1,5 łyżki kakao do warstwy waniliowej: 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę na parze nad garnkiem z wrzącą wodą (ubijać ok. 8-10 min.) Do masy jajecznej dodawać po łyżce makę wymieszaną z proszkiem
coolinarnastrefa.blogspot.comSezon na szparagi dobiega końca, postanowiliśmy przygotować szparagi w szynce z sosem chrzanowym. Pyszna i lekka kolacja do przygotowania w kilka minut. Sprawdź, wszystkie potrzebne składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Smaczny krem, który zobaczyłem na blogu Agusiowe Gotowanie i postanowiłem go wypróbować. Moje pomarańcze były słodkie, więc dodałem jeszcze sok z cytryny, żeby było bardziej kwaskowo
Przepisy MikołajaUwielbiam wszelkie smarowidła i pasty do pieczywa, krakersów, tortilli czy mac. Robi się je szybko a zdecydowanie zmienią nudną kanapkę w coś pysznego . Dziś zapraszam na smarowidło z pieczonym kurczakiem i rzodkiewkami. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie(...)bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI : 15 dag upieczonego fileta z kurczaka lub indyka 4 jajka ugotowane na twardo 6 rzodkiewek 15 dag sera żółtego sól i pieprz do smaku 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu PRZYGOTOWANIE: Ugotowane na twardo jajka drobno siekamy. Pieczonego fileta z kurczaka drobno siekamy. Rzodkiewki trę na tarce o grubych oczkach. Ser żółty trę
Gotowanie PatkiKto z nas nie lubi majonezu? Albo sałatek z majonezem? Myślę, że wiele osób się znajdzie ! :) Ale te domowy i w wersji fit jest co prawda
Gotuj z MąkąAwokado jest smacznym i ciekawym uzupełnieniem diety. Można je wykorzystywać do sałatek, deserów, zup, jako pastę do smarowania pieczywa… i nie tylko. Samo awokado ma dość mdły i niewyrażny smak, dlatego warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jak dla mnie idealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado(...)przeszkadza mi jego naturalny smak. Wersja wzbogacona – Sałatka z awokado. Składniki: - 1 dojrzały owoc awokado - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 ząbek czosnku (dałam wędzony) - mały kawałek pora - starta skórka i sok z ½ cytryny - świeża papryczka chilli (ilość według uznania) - różowa sól himalajska - czarnuszka - olej z awokado (lub sezamowy) Umyte awokado przekrawamy na pół, chwytamy owoc po obu stronach
mojewypiekiinietylkoAwokado jest smacznym i ciekawym uzupełnieniem diety. Można je wykorzystywać do sałatek, deserów, zup, jako pastę do smarowania pieczywa… i nie tylko. Samo awokado ma dość mdły i niewyrażny smak, dlatego warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jak dla mnie idealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado(...)przeszkadza mi jego naturalny smak. Wersja wzbogacona – Sałatka z awokado. Składniki: - 1 dojrzały owoc awokado - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 ząbek czosnku (dałam wędzony) - mały kawałek pora - starta skórka i sok z ½ cytryny - świeża papryczka chilli (ilość według uznania) - różowa sól himalajska - czarnuszka - olej z awokado (lub sezamowy) Umyte awokado przekrawamy na pół, chwytamy owoc po obu stronach
mojewypiekiinietylkowiem jak u was,ale u mnie w domu co niedzielę musi być rosół-i co tydzień próbuję jakoś wykorzystać mięsko ,czasem robię potrawkę ,innym razem galaretkę czy pastę na chlebek-tym razem zrobiłam pasztet-znalazłam go w grupie kulinarnej i oczywiście troszkę zmieniłam i wyszedł pyszny...wilgotny,delikatnie kremowy,ale za razem bardzo dobrze się kroi Polecam gorąco(...)mniam... Składniki: ok 1 kg mięsa i warzyw z rosołu(może być drobiowe ,wieprzowe,wołowe,obrane z kości,do tego marchewka,cebula,seler,pietruszka-co macie w rosole) 3 jajka 25 dag wątróbki drobiowej 1 cebula ząbek czosnku łyżeczka suszonego lubczyku(lub inne zioła) 4 łyżki bułki tartej sól pieprz łyżka masła Przygotowanie: Mięso z rosołu(bez kości i chrząstek
Swojskie jedzonko