marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem(...)rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką i ogórkiem konserwowym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą
Moja smaczna kuchniaszczypta soli 4 jajka Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę i mieszając, trzymać na średnim ogniu, aż ciasto będzie sprężyste. Wystudzić całkowicie, a następnie dodawać po jednym jajku i wyrabiać ciasto na gładką kulę. Można użyć miksera. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy lub do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyciskać eklerki długości ok. 10 cm lub mniejsze. Piec(...)żółtek 80 g cukru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować z aromatem, odstawić. Żółtka zmiksować z cukrem na gładką, gęstą pastę o jasnej barwie. Dodać mąkę i dokładnie zmiksować.Pastę dodać do gorącego mleka i energicznie wymieszać. Można zmiksować ręcznym blenderem. Postawić na palniku i podgrzewać, aż do zagotowania. Ciągle mieszając, gotować
Chocolate Muffin BlogMój blogu kochany!Wczoraj, zaledwie trzydzieści pięć minut po północy, Pożeraczka skończyła trzy latka. Hmm... Ani dużo, ani mało, tak w sam raz. Chyba właśnie na
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka - żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder ciągle miksując. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu do masy jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką(...)domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY: 500 ml śmietanki kremowej 36 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej (ja użyłam tej ze sklepu SKWORCU) Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, który dodajemy w dwóch częściach. Miksujemy
Blondynka GotujeNadziewana bagietka czyli pomysł na imprezę lub przekąskę kibica Szybka w przygotowaniu i nie wymaga rozdawania sztućców każdemu z gości. Pyszne, mięciutkie bagietki z farszem takim
Niezły Młynekdodatkiem jarmużu. Całość pysznie i lekko łączy się z sezonowymi truskawkami, którymi jeszcze można się cieszyć. Cudownej niedzieli! 😃 Składniki: Jarmużowy biszkopt (śr: 18 cm) -4 średnie jajka -90g jarmużu (liście bez łodyg) -100ml oleju rzepakowego -200g mąki ryżowej -200g ksylitolu -sok z połówki cytryny Truskawkowy krem -5 łyżek ryżu jaśminowego -100ml mleka(...)Białka ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli, dodać ksylitol i znów ubić do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać żółtka ciągle miksując. Dalej miksując na mniejszych obrotach dodawać pastę z jarmużu. Do zielonej masy przesiać partiami mąkę ryżową i delikatnie całość wymieszać. Masę wlać do tortownicy (u nas dwie o śr: 11cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec
Candy PandasTwarożek smakować może pysznie zarówno na zimno jak i na ciepło. Na zimno jako pasta na pieczywo a na ciepło chociażby jeden ze składników pieczonych kotlecików. Kotleciki twarogowe z rzodkiewką Kotleciki najczęściej robię z ziemniaków albo oczywiście z mięsa. Tym razem jednak postawiłam na kotleciki przygotowane z kremowego twarożku z dodatkiem mąki i cebuli. Kotleciki były puszyste , kruche na zewnątrz(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania twarogowych kotlecików. 50 dkg kremowego twarogu 2 jajka 10 dkg mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka soli 1/8 łyżeczka pieprzu 1 łyżka topionego masła 1 łyżka tartej białej cebuli Kremowa rzodkiewka: pęczek rzodkiewki szczypta soli
mecooksdusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę muszkatołową. Wszystko połączyć ,wymieszać ,i formować kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć(...)powrotem do piekarnika , aż ser się roztopi:)) ps. u mnie jeszcze dodane cieniutkie plasterki lekko wędzonej szynki pod ser dane. My lubimy to jeść z chrzanem,lub z pasta
mojej kuchnidusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę muszkatołową. Wszystko połączyć ,wymieszać ,i formować kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć(...)powrotem do piekarnika , aż ser się roztopi:)) ps. u mnie jeszcze dodane cieniutkie plasterki lekko wędzonej szynki pod ser dane. My lubimy to jeść z chrzanem,lub z pasta
w mojej kuchniCzytelnicy mojego bloga mieli okazję poznać przepis na congee, rok temu przy okazji publikacji tego wpisu . Jest to bardzo popularna w Chinach zupa ryżowa o
Codziennik Kuchennypyszny katchup od Develey i domowy sos czosnkowy. Idealny obiad, który znikł w mgnieniu oka. O musztardzie bawarskiej od Develey pisałam Wam już przy okazji publikacji wpisu na pastę kanapkową . Dziś podzielę się z Wami moją opinią na temat Ketchupu Premium Develey . Tak jak w przypadku musztardy firma Devley umieściła swój produkt w szklanym opakowaniu w kształcie kieliszka, który(...)kanapce. Składniki: 3 piersi z kurczaka Na gęstą panierkę: 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej 3 czubate łyżki mąki pszennej 9 łyżek mleka (u mnie 2%) 2 jajka L 1 czubata łyżeczka musztardy bawarskiej (u mnie Develey ) 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka pieprz Do obtoczenia: 9 łyżek mąki kukurydzianej 9 łyżek maki pszennej Dodatkowo: olej do smażenia propozycja podania
Słodkie okruszkiDurszlaku” Truskawkowe Szaleństwo”. Truskawkowy las Składniki na kruchy spód 80 g mąki pszennej 80 g krupczatki 30 g kakao 60 g cukru pudru 100 g zimnej kasi/masla 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je i wykleić nim dno formy 11x35 cm, położyć papier(...)truskawek, umytych i osuszonych polewa żelująca Cukier utrzeć z żółtkami do białości na krem, wsypać wymieszane mąki( przez sitko- nie będzie grudek) i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. W większym garnuszku( nie przywierającym) gotować mleko, ale nie dopuścić do zagotowania. Do masy żółtkowej dodać gorące mleko, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały
Mia Cucina Sofietaciep ł e, opr ó szone tylko cukrem pudrem. Pięknego weekendu dla Was :) **** Per la colazione del weekend ho preparato dei buchteln, i panini tirolesi a base di pasta lievitata ripiena di marmellata di albicocche. I buchteln sono cotti al forno in una pirofila, in modo che si attacchino l'uno all'altro. I panini rendono al meglio(...)mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. W misce mieszamy mąkę z łyżeczką soli, cukrem waniliowym, 2 jajkami i rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Robimy w środku wgłębienie, wlewamy rozczyn. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce
La grande e la piccola cuocaAmerican cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady Amerykańskie ciasteczka są naprawdę pyszne! Chrupiące na brzegach i miękkie oraz lekko ciągnące w środku i oczywiście z
Korniszonkigrand aioli" odnosi się właściwie do całego dania, w skład którego, oprócz sosu, wchodzą blanszowane marchewki (najczęściej), ziemniaki, karczochy, fasolka szparagowa, ryby i inne owoce morza, ślimaki i jajka. Ilość czosnku, która występuje w oryginalnych francuskich recepturach nie przestaje mnie zadziwiać i fascynować - nawet przyjmując, że można znaleźć ząbki trzy czy cztery razy mniejsze od innych, to pięć, sześć(...)winogron) duża szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Żółtka dokładnie oddzielić od białek i umieścić w miseczce lub moździerzu. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą na pastę. Dodać do żółtek. Dodać kilka kropli oliwy i rozpocząć ucieranie w moździerzu lub mieszanie trzepaczką (w jednym kierunku). Po 1 minucie dodać kolejnych kilka kropli i kontynuować mieszanie. Po następnej
zadanie-gotowaniedelikatnie roztrzepane jajka, sól, cukier, sodę i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Ciasto rolujemy na wałek i dzielimy na równe części(...)mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec). Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką. Składniki: bryndza, pieprz czarny świeżo mielony, śmietana 18%. Bryndzę, ok. 100 g mieszamy z 2 łyżkami śmietany do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Doprawiamy dużą
Moniki SmakołykiDelikatna szpinakowa tarta na cienkim cieście z dodatkiem jogurtu. Nie jest wysoka, by ciasto utrzymało ciężar nadzienia. Składniki: kruche ciasto z jogurtem - przepis tutaj - ( mąka pszenna , jajka, jogurt naturalny, sól) 300g żółtego sera gouda 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól(...)szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem. Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną zaprawę dodajemy do sosu szpinakowego, cały czas mieszając zagotowujemy sos i zdejmujemy z ognia. Ser ścieramy na tarce, połowę
Gotowanie i blogowanie