łyżki SŁODKI SOS CHILI: * świeża chili – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * koncentrat pomidorowy – 3 łyżki * ocet winny – 1 łyżeczka * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * papryka ostra – 1 szczypta * woda – 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBA: Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, robimy dołek, wbijamy żółtko i wlewamy(...)smażymy w woku na bardzo mocno rozgrzanym oleju ( do miękkości ). SŁODKI SOS CHILI: Z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy. Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder. Podgrzewamy ok. 4-5 minut. Podajemy gorące z rybką! Smacznego
Ostra na Słodkoteż spodoba. Wykonanie jak tradycyjnie w sałatkach, nic skomplikowanego. Największą sztuką jest dobór składników reszta to pikuś ;p. Smacznego! Składniki: roszponka kukurydza - puszka groszek konserwowy - puszka papryka czerwona tarty ser żółty do posypania dwa pomidory grzanki pierś kurczaka Sos czosnkowy: dwa ząbki czosnku oliwa z oliwek śmietana dwie łyżki pieprz(...)sól do smaku Wykonanie: Pierś kurczaka przyprawiamy pieprzem i solą (można dodać sypanej papryki). Wstawiamy mięso do pieca w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem z foli aluminiowej. Pieczemy "na grzaniu" z obu stron na mocy 180 stopni około 20 minut. Resztę składników mieszamy ze sobą. Dodajemy kurczaka. Ucieramy czosnek z odrobiną soli i mieszamy całość ze śmietaną
Lubczyk i Waniliagarście jarmużu, 100 g kaszy gryczanej palonej, 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 100 g brązowych pieczarek, 4 pomidorki koktajlowe, 100 g polędwicy z łososia, szczypta słodkiej papryki w proszku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodygi i dokładnie suszymy za pomocą suszarki do sałaty lub papierowego ręcznika(...)dużej miski wlewamy 1 łyżeczkę oleju, dodajemy jarmuż, posypujemy solą, papryką i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym piekarniku do 140°C. Rada: Jeśli jarmuż jest w całości należy liście podzielić na mniejsze kawałki i nie wolno zapomnieć o usunięciu twardych łodyg
Moniki Smakołyki600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka) - 1 cebula różowa (akurat tylko taką miałam) - sok z ½ cytryny - skórka starta z cytryny - 1,5 łyżeczki papryki wędzonej - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz - 2 łyżki oliwy - olej/oliwa do smaźenia Filet płuczemy, osuszamy, zdejmujemy skórę. Bułkę kroimy w kostkę, partiami mielimy w blenderze, przesypujemy do miski. Łososia(...)miski z bułką. Cebulę kroimy w drobną kostkę – przekładamy do miski. Wbijamy dwa całe jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy 2 łyżki oliwy, 1,5 łyżeczki wędzonej papryki, startą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny, sok wyciśnięty z ½ cytryny – dokładnie wyrabiamy masę. Przykrywamy folią i odstawiamy na 15 minut. Na papierze do pieczenia formujemy kotlety używając foremki
mojewypiekiinietylkonapadu głodu. I to bez wyrzutów sumienia, bo to przecież samo zdrowie. ;-) Tortille: 3 tortille 1 duży filet z kurczaka sałata 1 średnia czerwona cebula 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1/2 świeżego ogórka 3 łyżki startego, żółtego sera sól, pieprz, chilli, oregano olej Dip: 200g jogurtu naturalnego 150g naturalnego serka homogenizowanego 5 łyżek keczupu 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz(...)Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę i obficie obsypujemy przyprawami. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 2. Ogórka i pomidora i cebulę kroimy w półplastry, paprykę w słupki. 3. Przygotowujemy dip: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, serkiem i keczupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Każdą tortillę podsmażamy chwilę na rozgrzanej, suchej patelni (z dwóch
Szefowa kuchniPASTA RYBNO-JAJECZNA Z DODATKIEM OGORKA KISZONEGO, PAPRYKI I CEBULI . P aste zrobilam z makreli wedzonej J i jest to wersja ODCHUDZONA bez dodatku majonezu . Majonez zostal zastapiony jogurtem naturalnym . Paste robilam pierwszy raz i powiem Wam ,ze naprawde jest smaczna . Na pewno będę robila ja czesciej . SKLADNIKI: -1 srednia makrela wedzona -3 jajka ugotowane na twardo(...)papryki -3 srednie ogorki kiszone -1 mala cebula -4-5 lyzek jogurtu naturalnego -2 lyzki keczupu lub koncentratu pomidorowego -sol, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makrele obrac z miesa , rozdrobnic w misce widelcem. Papryke, ogorki, cebule i jajka pokroic w drobna kostke . Do makreli dodac pokrojone w kostke warzywa i jajka , jogurt i koncentrat/keczup, wymieszac . Doprawic do smaku. !!!SMACZNEGO
PychaDaniaprzygotowywana w ekspresowym tempie. Do przygotowania Bhaji potrzebne jest nam niezwykle mało składników. Przygotowanie naszych placków zaczynamy od posiekania cebuli na cienkie półplasterki, następnie dodajemy kolejno mieszankę przypraw curry, paprykę ostrą, jajko, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość smażymy na głębokim tłuszczu po minucie z każdej strony. Indyjskie bhaji możemy porównać do polskich racuchów, które jak sądzę każdy(...)domu. Do przygotowania bhaji będziemy potrzebowali : 500 g. cebuli 200 g. mąki pszennej 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g. mieszanki przypraw curry 5 g. papryki ostrej olej do smażenia Smacznego
Full SmakuSkładniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, papryka 1 łyżka/wędzona Royal Brand, przyprawa pesto peperoncino Royal Brand 3 łyżki, sól ziołowa 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, sos pomidorowy 1 szklanka udka duże kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym papryka wędzona, przyprawy, olej, sok z cytryny wymieszać i natrzeć dobrze udka - schować do lodówki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 300 g szparagów zielonych; 200 g makaronu razowego (suchego); 15 g pasty z suszonych pomidorów; 10 g pestek dyni; 50 g sera pleśniowego koziego; 10 g szczypiorku; szczypta papryki chili. Krok po kroku. Na początku gotuję makaron. Następnie nastawiam wodę w drugim garnku (dość wysokim) na szparagi. Kiedy zacznie się gotować, stawiam (pionowo(...)być chrupiące. Do miski przekładam makaron, szparagi pokrojone w 2 centymetrowe kawałki, ser pokrojony w kostkę, pastę, pestki oraz szczypiorek. Na końcu doprawiam papryką i mieszam całość. Gotowe ! Smacznego
Życie na widelcusól wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i delikatnie podsmażamy. składniki na wierzch: 10 kulek mini mozzarelli 10 oliwek pokrojonych 4 pieczarki pokrojone w plasterki 10 plasterków kiełbasy 1/4 papryki (pokrojonej w paseczki) świeże listki bazylii wykonanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części. Formujemy cienkie placuszki na których rozsmarowuje sos i układamy po jednej rozdrobnionej kuleczce sera, kiełbasę, pieczarki(...)paprykę oraz oliwki. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Podajemy ze świeżymi listkami bazyli
Domowy Smak Jedzeniaminut. Czego nam potrzeba? -kiełbasa; u mnie cielęce kiełbaski -biała fasolka w puszce w pomidorach -cukinia w kostkę pokrojona ze skórą -por cześć biała -pieczarki w plasterki posiekane -papryka czerwona obrana i posiekana w plasterki -masło klarowane -pieprz, sól -sos sojowy Na rozgrzanym maśle szklimy posiekanego pora, dorzucamy pieczarki i przesmażamy. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Dorzucamy paprykę i cukinie. Przesmażamy
BaRepasPatelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy i kładziemy kleksy z jednej łyżki ciasta, układając do jednolitego kształtu. Smażymy na rumiano z każdej strony Gulasz. -cebula czerwona i zwykła, posiekana -pieczarki posiekane -papryka zielona i czerwona, obrana i posiekana -śmietanka 30% -sos sojowy -filet z indyka, pokrojony w kostkę -czosnek niedźwiedzi -masło klarowane Cebulę smażymy na maśle, dorzucamy mięso, solimy, pieprzymy i dodajemy(...)czosnku niedźwiedziego. Podsmażamy, dodajemy paprykę i pieczarki oraz łyżkę sosu sojowego. Przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa. Odkładamy pokrywkę i redukujemy sos. Podlewamy kilkoma łyżkami śmietanki i podsmażamy do zgęstnienia. Podajemy według uznania
BaRepaschciałabym Wam zaproponować zapiekankę z brokułami i kurczakiem . Zapiekanki z ziemniaków i warzyw są bardzo smaczne i bardzo sycące. Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 1 duży brokuł, 1 czerwona papryka, 1 duża pierś z kurczaka, przyprawa gyros, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 2 jajka, 3 łyżki śmietany, mały jogurt naturalny, oliwa, ser żółty, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Ziemniaki(...)kostkę, doprawiamy przyprawą gyros. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno. Dodajemy do mięsa, szklimy na złoty kolor. Paprykę myjemy i kroimy dodajemy do mięsa z cebulą, dodajemy także brokuła. Przygotowujemy sos. Śmietanę z jogurtem mieszamy z jajkami. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ser żółty trzemy na tarce
Kuchnia Pełna Pasjiserii pokrój i włóż do piekarnika. Składniki (4 porcje jako dodatek): 2 bataty 4 łyżki oliwy 2 duże łyżeczki miodu 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie (7 minut bez pieczenia): - bataty kroimy w kostkę (niekoniecznie równą) i wkładamy do miski - miód rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli(...)wodnej - do rozpuszczonego miodu dodajemy oliwę, cynamon, paprykę i sól i dokładnie mieszamy - dodajemy sos do miski z batatami i mieszamy aż do przyklejenie się sosu do batatów - bataty wkładamy do naczynia żaroodpornego a następnie do piekarnika na 200 stopni na 15 minut - po 15 minutach mieszamy bataty w naczyniu i ponownie wkładamy
Pora na pora i pomidoraziemniaków). Surówka Składniki: 3 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewki 2 łyżki posiekanego koperku łyżka jogurtu naturalnego (o niskiej zawartości tłuszczu) łyżka śmietany 18% łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier, papryka ostra Przygotowanie Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, rzodkiewki kroimy w kostkę. Śmietanę, jogurt i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Sosem zalewamy warzywa, dodajemy przyprawy i koperek. Mieszamy(...)Pierś z kurczaka Składniki: podwójna pierś z kurczaka przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona, curry łyżeczka oleju papier do pieczenia Przygotowanie Pierś z kurczaka dzielimy na porcje i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso posypujemy przyprawami z obu stron. Najlepiej odstawić je na co najmniej godzinę do lodówki, żeby nasiąkło przyprawami. Papier do pieczenia układamy na patelni, wylewamy na niego łyżeczkę
e-PrzepisyKulinarne