papryka - 32566 przepisów (strona:991/2172)

Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe 166

pieczarek 1 duża cebula 2 duże jajka 10 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania kotlecików) 1 nieduży pęczek natki pietruszki 2 łyżki keczupu pikantnego 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżki soli szczypta pieprzu tłuszcz do smażenia Dekoracja: świeża natka pietruszki snacki z marchewki Sposób

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 334

laski kiełbasy około 15 średnich ziemniaków 1 cebula 100 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 1 jajko 1 op. przyprawy do ziemniaków 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki oleju do smażenia sól masło do natłuszczenia naczynia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Kiełbasę obieramy, kroimy(...)patelni, a na pozostałym tłuszczu szklimy posiekaną cebulkę. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, układamy warstwę z 1/3 ziemniaków, posypujemy 1/3 przyprawy do ziemniaków, 1 łyżką ziół prowansalskich i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej. Wykładamy połowę kiełbasy i posypujemy cebulką. Następnie kładziemy znów 1/3 ziemniaków i postępujemy tak samo. Na wierzch układamy ostatnią porcję ziemniaków i również posypujemy ziołami i przyprawą. Jajko roztrzepujemy

Kolorowy Przepisownik
Calzone, zielone rożki i gwiazdki z farszem z kaszy kuskus i serka "Pomidory z bazylią" 134

łyżeczka soli 1 op suszonych drożdży 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1/2 tubki zielonego barwnika spożywczego 1 łyżka mąki olej Farsz: 1/2 szkl. kaszy kuskus 1/4 kostki mięsnej 1 mała papryka czerwona 1 por (biała część) 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 serek Apetina "Pomidory z bazylią" 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka ostrego keczupu 3 łyżki oleju Dodatkowo(...)sięga kasza w naczyniu, dodajemy 1/4 kostki mięsnej i dokładnie mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy posiekane ząbki czosnku i cebulkę oraz drobno posiekany por. Dodajemy paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę, kaszę kuskus, serek, przyprawiamy pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy. Po zdjęciu z gazu dodajemy łyżkę keczupu i dokładnie łączymy. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem

Kolorowy Przepisownik
Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach 165

danie z serii dietetycznych... Ale raz na jakiś czas każdemu wolno sobie pofolgować :) Składniki: 1 kg schabu 3 kg ziemniaków 4-6 cebul 3/3 szkl. oleju 3 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli 2 łyżki ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki (jeśli są duże

Kolorowy Przepisownik
Ziemniaczki zapiekane - ziołowe 137

obok tych ziemniaczków Justi, które znacznie później "odkryłam" :) Można je przed pieczeniem podgotować na półtwardo - wtedy czas pieczenia się skróci. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 2 szczypty soli Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę

Kolorowy Przepisownik
Sałatka z rukolą 192

lekką kolację lub drugie śniadanie do pracy. Zamiast gotowych sosów możemy przygotować własny - minimalnie wydłuży to czas przygotowania. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 garści rukoli 1 duża papryka czerwona 8 pomidorków koktajlowych 2 torebki sosu francuskiego lub włoskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody Sposób przygotowania: Sałatę lodową płuczemy i targamy liście na drobniejsze kawałki. Dodajemy umytą(...)pokrojoną w paseczki paprykę oraz pomidorki pokrojone na ćwiartki. Rukolę płuczemy pod bieżącą zimną wodą i dodajemy do warzyw. Do szklanki wsypujemy zawartość torebek, dolewamy oliwę i wodę, dokładnie mieszamy (przepis na opakowaniu podaje, aby na każdą torebkę dać po 3 łyżki, ja daję te proporcje na 2 torebki). Sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy

Kolorowy Przepisownik
Kąski kurczaka w płatkach 122

zawsze piekę jako obiad - czasem jako przekąskę z dipem czosnkowym lub śmietanowym :) choć możliwości jest jeszcze wiele :) Składniki: 2,5 piersi z kurczaka mały jogurt naturalny 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego płatki kukurydziane Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na pół (z grubości

Kolorowy Przepisownik
Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe 146

całej trójki :) Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 50g świeżych drożdży 3 ugotowane ziemniaki 3 łyżki ciepłego mleka 3 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta soli morskiej szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego Farsz: 220 g marchwi (można użyć mrożonej) 1 brokuł 2 łyżki oliwy

Kolorowy Przepisownik
Pizza na średnim cieście 148

pszennej 1 szkl. ciepłej wody 1/2 szkl. ciepłego mleka 1 op. suszonych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli szczypta cukru Dodatki: koncentrat lub sos pomidorowy 1 papryka 2 laski kiełbasy kilka pomidorków koktajlowych ser żółty bazylia suszona oregano lubczyk Sposób przygotowania: Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, szczyptę cukru. Robimy wgłębienie i wlewamy(...)gładkie i jędrne ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczkę do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy dodatki: kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i po pozbawieniu gniazda nasiennego tniemy w małe paseczki. Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (w takiej ilości jak lubimy). Gdy ciasto

Kolorowy Przepisownik
Schabowe plastry na kapuście kiszonej 135

kości 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angieskiego do smaku: przyprawa uniwersalna gałka muszkatołowa sól pieprz papryka słodka Sposób przygotowania: Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plastry (jak na schabowe) i oprószamy z obu stron solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą słodkiej papryki. Odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy

Kolorowy Przepisownik
Krokiety z pieczarkami i ogórkiem kiszonym 138

litr wody 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/4 kg pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 litra ogórków kiszonych 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta do obtaczania Sposób przygotowania: Z podanych składników

Kolorowy Przepisownik
Smażone kuleczki z ciecierzycą 191

Składniki: 200 g ciecierzycy (ugotowanej) 1 duża cebula 1 jajko 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 2 łyżki bułki tartej sól do smaku Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy posiekaną cebulę wraz z sosem sojowym.  W misce łączymy ugotowaną

Kolorowy Przepisownik
Leczo z jarmużem i cukinią 138

Leczo to jedno z bardziej uniwersalnych dań. Jest odpowiednie zarówno na obiad, przekąskę czy kolację. Także pora roku nie stanowi tu problemu, gdyż możemy łączyć paprykę z różnymi dodatkami w zależności od sezonu. Jesienią dostępna jest duża różnorodność składników, które możemy dodać do dania. Ja postawiłam na jarmuż i cukinię. Warzywa te wspaniale komponują się z papryką, pomidorami i kiełbaską

Milion Smaków
Kiełbasa duszona z pięcioma gatunkami papryk 89

Jeśli lubicie ostre dania to może się wam spodobać. Danie przypomina w swojej prostocie popularne leczo, ale główną rolę odgrywają w nim papryki, takie jak naga jolokia (ghost pepper), habanero, birds eye i cayenne. Danie jest bardzo ostre, ale wyraźnie czuć w nim owocową nutę różnych papryk, zwyczejnej kiełbasy, oraz charakterystyczne chorizzo

Milion Smaków
Pieczone bataty z rozmarynem 146

jogurtowo-ziołowym . Pieczone bataty z rozmarynem Czas przygotowania: 45 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 3 bataty (ok. 600 g) oliwa  z oliwek gruba sól morska czerwona ostra papryka kilka gałązek rozmarynu Wykonanie: Bataty dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy ostrą papryką i grubą solą. Piekarnik nagrzewamy

Kulinarne przygody Gatity