papryka - 32566 przepisów (strona:990/2172)

Wegetariańska harira 180

kolendry - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 szklanka przecieru pomidorowego - 1 puszka pomidorów/ 3 świeże pomidory - 2 l wody - 1 łyżka przyprawy marokańskiej* - 1 łyżeczka słodkiej papryki,  1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1/2 szklanki zielonej soczewicy - 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy/z puszki - makaron vermicelli / ryż do podania - 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku, szczypta cukru Cebule pokrój

Corner With Recipes
Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy, szpinaku i tajską pastą curry 193

łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry - 0,5 szklanki wrzątku - 100 g sera typu feta - 100 g świeżego szpinaku baby - olej rzepakowy/kokosowy do smażenia - szczypta soli, cukru, słodka, ostra papryka, pieprz ziołowy, chili cayenne do smaku Pokrój obraną cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podgrzej kilka łyżek oleju na patelni. Podsmaż na nim cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dodaj soczewicę(...)Dodaj pastę curry i pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym, chili cayenne, szczyptą soli i cukru. Podduś przez około 10 minut, czasami mieszając. W tym czasie ugotuj makaron np. spaghetti. Po tym czasie dodaj wodę, wymieszaj i dodaj szpinak. Duś przez kolejne 10 minut, a na koniec dodaj pokruszoną fetę i mieszaj, aż konsystencja

Corner With Recipes
Szparagi z sosem musztardowym, fetą i pomidorami 182

szparagów - 2 pomidory - 100 g fety - ulubione zioła i przyprawy do posypania Sos musztardowy: - 6 łyżek oleju rzepakowego - 1 czubata łyżka ulubionej musztardy - 1 łyżka wody - 0,5 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżeczka startej bazylii - sól, pieprz do smaku Szparagi dokładnie wypłucz. Odetnij zdrewniałe końcówki*. Gotuj w osolonym wrzątku 5-10 minut. W tym czasie pokrój pomidory w kostkę. Wszystkie(...)dokładnie ze sobą wymieszaj. Ugotowane szparagi połóż na talerz, polej sosem. Na to połóż kawałki pomidorów i posyp pokruszoną fetą. Na koniec dopraw ulubionymi przyprawami ( u mnie suszona bazylia, papryka słodka i ostra). * Czytałam, że powinno się jeszcze odcinać łuski, ale ja tego nigdy nie robię... Informuję o zasadach, wybór należy

Corner With Recipes
Burgery z kaszy jaglanej i marchewki 189

cebula - 1/3 szklanki bułki tartej - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego  - 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylii suszonej, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej - sól, pieprz do smaku Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Spróbuj czy jest wystarczająco doprawione, ewentualnie dopraw jeszcze. Blaszkę wyłóż papierem

Corner With Recipes
Farsz jak z samosy (ziemniaki i zielony groszek) zapakowany w ciasto filo 199

sosem jogurtowo-miętowym czy pomidorowym. Składniki (ok. 14 małych porcji): - 2 tłuczone ziemniaki - 1/2 szklanki zielonego groszku - 1 cebula - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżeczka zielonego chili - 1 łyżeczka papryki słodkiej - sól do smaku - olej/oliwa do smażenia - 3 płaty ciasta filo Na rozgrzany olej wrzuć kumin, po minucie dodaj cebulę i wymieszaj. Gdy cebula się zeszkli, dodaj groszek, zielone chili, paprykę

Corner With Recipes
PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM 271

łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN: Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką(...)drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut. Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki. Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki

Ostra na Słodko
Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim 207

Wyszło pyyyysznie! :)     SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 2 średnie cukinie średnia cebula 2 ząbki czosnku 600g łopatki wieprzowej pół słoika suszonych pomidorów czarne oliwki sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie 200g kaszy kuskus bulion warzywny lub wieprzowy parmezan do posypania WYKONANIE: Kasze kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem około 1cm powyżej poziomu kaszy. Przykrywamy talerzykiem(...)rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryką i ziołami prowansalskimi. Przesmażamy chwilę razem i dodajemy pokrojony miąższ z cukinii. Redukujemy płyn. Mięso z cukinią łączymy z kasza kuskus, posiekanymi suszonymi pomidorami i przekrojonymi na pół oliwkami. Farszem wypełnimy wydrążone

Pyry na Gaz
Surówka z ogórkiem, papryką i rzodkiewką 216

jest najprostsze w przygotowaniu to zapominamy składniki i pozostaje tylko wspomnienie smaku. Tak też było i ze mną gdy po raz pierwszy zetknęłam się z surówka z ogórkiem, papryką i rzodkiewką – zjadłam i zapomniałam składniki. […] The post Surówka z ogórkiem, papryką i rzodkiewką appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Walentynkowe pieczone ziemniaczki 161

Składniki: ziemniaki olej około 1/4 szk słodka papryka kminek sól Z ziemniaków powykrawać serduszka, następnie ugotować w osolonej wodzie 3 min. W międzyczasie przygotować marynatę połączyć olej z solą, kminkiem i słodką papryką. Odcedzić ziemniaki i wymieszać z marynatą. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około

Moja Galeria Smaku
Gulasz drobiowy z pieczarkami i groszkiem 186

duże filety z kurczaka 1/2 puszki groszku 8 szt pieczarek pół dużej cebuli koperek  2 łyżki śmietany 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu drobiowego słodka i ostra papryka sól, pieprz olej Na głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć pokrojone w kostkę filety, po zarumienieniu filetów wrzucić cebule i podsmażyć. Dodać koncentrat i bulion i dusić kilka minut. Następnie(...)dodać pieczarki i groszek, dusić kolejne kilka minut. Dodać śmietanę, doprawić paprykami, solą i pieprzem, dodać koperek. Przepis pochodzi z tej strony

Moja Galeria Smaku
Pierożki francuskie z wołowiną i warzywami 219

marchewka 1 pietruszka 200 g mięsa wołowego 4 łyżki groszku konserwowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka 1 jajko olej Mięso wołowe zmielić, ugotować warzywa i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa, groszek, czosnek (starty na tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić(...)smaku solą, pieprzem i papryką. Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi.  Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierożki. Posmarować je jajkiem. Piec 15-20 minut. Smacznego! Źródło

Moja Galeria Smaku
Krem z czerwonej soczewicy i pomidorów 162

czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy oliwa kumin mielona kolendra sól, pieprz  słodka papryka 1 łyżeczka cukru kilka listków świeżej kolendry Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przekroić na pół. W garnku rozgrzać oliwę podsmażyć cebule z czosnkiem. Dodać sproszkowaną kolendrę, listek laurowy a następnie pomidory(...)opłukaną soczewicę. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Zmiksować doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Przełożyć na talerze. Udekorować świeżą kolendrą. Źródło

Moja Galeria Smaku
Pieczone udka z sosem śliwkowo-cebulowym 144

Składniki: 1 kg udek lub podudzi kilka gałązek rozmarynu 2/3 łyżeczki soli 1 łyżka czosnku granulowanego 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki kurkumy Sos: 3 łyżki powideł śliwkowych 1/2 dużej czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka oleju 2 łyżki octu ryżowego 2 szczypty soli Wszystkie składniki wymieszać

Moja Galeria Smaku
Ryż z czerwoną fasolą i selerem naciowym 118

porcje: 100 g białego ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 2 łodygi selera naciowego 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki papryki chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki tymianku natka pietruszki 1,5 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Seler naciowy, cebulę

Moja Galeria Smaku
Podudzia pieczone z warzywami 411

przepisu Krew i mleko 4 podudzia z kurczaka 8 małych ziemniaków 4 pietruszki 4 marchewki 1 cebula 1 główka czosnku natka pietruszki 3 łyżki oleju suszony rozmaryn słodka papryka sól, pieprz 1. Ziemniaki obrać ze skórki. Ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. 2. W miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z przyprawami (sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka). Włożyć podudzia

Moja Galeria Smaku