papryka - 32566 przepisów (strona:1000/2172)

Przyprawa do mięs drobiowych a'la Mechanik w kuchni 167

Liczba przy składniku to jednostka miary ( jm ) - łyżka albo łyżeczka zależnie ile jest potrzebne. Składniki : 1 jm pieprzu 1 jm majeranku 1 jm bazyli 1 jm lubczyku 1 jm papryki słodkiej 1 jm kolendry 1 jm kminku startego 1,5 jm kurkumy 1 jm czosnku startego 1 jm tymianku 0,5 jm papryki ostrej 0,5 - 1 jm soli

Mechanik w kuchni
Pizza – najlepsza domowa 185

okrągłe duże formy na pizzę (jak na zdjęciu). Sos: 2 duże lub 3 średnie pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka oliwy sól, bazylia Ciasto: 2 i ½ szklanki mąki tortowej – 1 łyżka do zaczynu 5 łyżek oliwy z oliwek 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli Dodatki(...)salami 8 pieczarek pokrojonych na cieniutkie plasterki oregano kilka oliwek Przygotowanie sosu: Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mieloną papryką i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, bazylię i sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (bez pokrywki

Trzeci talerz
Bitki schabowe w ciemnym sosie 165

Składniki: 0,7 kg schabu sól, pieprz, słodka czerwona papryka olej do smażenia 1 kostka rosołowa/warzywna 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Schab pokroić w plastry, roztłuc i przedzielić na mniejsze kawałki. 2. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką. 3. Mięso usmażyć na czerwony kolor. Przełożyć

A Ty Smakuj Mnie
Makaron ze szparagami, kurczakiem i sosem śmietananowym 241

SKŁADNIKI: (na 4 porcje) pęczek białych szparagów łyżeczka cukru 4 pojedyncze piersi z kurczaka 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeża szałwia 16 kawałków suszonych pomidorów w oliwie sól biały pieprz papryka w płatkach łyżka masła 400ml śmietanki słodkiej 12% gałka muszkatołowa 6-8 pomidorków koktajlowych lub dwa duże 400g makaronu pełnoziarnistego sól WYKONANIE: Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i przekrawamy(...)szynki szwarcwaldzkiej dwa kawałki suszonych pomidorów i 2-3 listki świeżej szałwii. Roladki zwijamy ściśle i spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i posypujemy obficie płatkami papryki. Gotujemy na parze przez około 20 minut. Kroimy w plasterki. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odcedzamy i kroimy w kawałki długości około 5 cm. Makaron

Pyry na Gaz
Kurczak zapiekany z fetą i szpinakiem 155

mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 1 mała cebula oliwa do smażenia 2 łyżki masła 2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta soli 3 łyżeczki słodkiej papryki Szpinak rozmrozić i odlać nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażyć cebulę. Dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Dodać pokrojoną fetę i smażyć(...)włókien formując kieszonki. Jeśli piersi są bardzo duże można przekroić je na dwie mniejsze części. Do środka kieszonki włożyć farsz ze szpinaku. Nacięcie zamknąć wykałaczkami. Kurczaka posypać granulowanym czosnkiem, papryką i solą. Nagrzać piekarnik do 200°C. Włożyć kurczaka do formy posmarowanej masłem. Na wierzch mięsa również położyć kawałek masła. Piec około 20 minut. Po tym czasie przekręcić na drugą

Bullio
Pierś kurczaka zapiekana z jogurtem greckim i mozzarellą 204

Delikatny kurczak pod jogurtową pierzynką posypaną szczypiorkiem. Szybkie do wykonania danie obiadowe. 2 piersi kurczaka 500 ml jogurtu greckiego kilka łyżeczek suszonej papryki 10 – 15 pomidorów koktajlowych 2 łyżki miodu szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki oregano kilka łyżek oliwy pół pęczka szczypiorku 1 kula mozzarelli pół szklanki mąki Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować. Piersi pokroić na dość(...)cienkie plastry, posypać solą i papryką. Obtoczyć w oliwie a następnie w mące. Jogurt wymieszać z miodem. Dodać 2 łyżki oliwy. Kurczaka włożyć do przygotowanego jogurtu. Naczynie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 210°C. Kurczaka wraz z jogurtową zalewą przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika

Bullio
Sałatka z pieczonym indykiem 166

ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli Sos: 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry(...)Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku. Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem

Bullio
Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem 213

dobrze komponujące się z rozmarynem i białym winem. mięso z piersi kurczaka (około 500 g) 1 szklanka suszonej żurawiny 1/2 średniej wielkości oscypka 2 gałązki rozmarynu 3 łyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa (do smażenia) Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą pierś rozbić tłuczkiem(...)mięsa uważając aby nie rozdzielić przekrojonych części. Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką. Ser pokroić w paski a rozmaryn drobno posiekać. Żurawinę zalać gorącą wodą i zostawić na kilka minut, następnie odlać wodę. Na środku każdego kawałka mięsa ułożyć oscypek, żurawinę (wykorzystać około 1/2 szklanki) oraz rozmaryn (zużyć 1 gałązkę). Całość zwinąć ciasno w roladkę i nakłuć wykałaczkami

Bullio
KOTLECIKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ 345

dowodem na to niech będą te pyszne, bezmięsne kotleciki, które podane z domowymi kopytkami i pikantnym sosem pomidorowym  stanowiły pyszny obiad. Składniki: 2 kapusty pekińskie 1/2 czerwonej papryki 250g pieczarek 3 cebule 1 jajko pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta olej Wykonanie:  Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Na rozgrzanym oleju(...)podsmażamy posiekane cebule. Kiedy zmiękną dodajemy pokrojoną drobno czerwoną paprykę i  pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażamy całość chwilę, po czym dodajemy zmieloną (lub drobno pokrojoną) pekinkę. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami: ja dodałam trochę przyprawy do gyrosa oraz pieprz. Smażymy do momentu, kiedy kapusta zmięknie, a sok, który puściła kapusta i pieczarki odparuje. Masę przekładamy do miski, studzimy. Następnie dodajemy

Walijskie Pichcenie
Wiosenna pasta twarogowa 169

będzie smakować! Wiosenna pasta twarogowa Składniki: 25 dag sera białego 10 dag jogurtu greckiego świeża cebulka 1 ząbek czosnku rzodkiewki 2 łyżeczki świeżego szczypiorku sól morska pieprz słodka mielona papryka Przygotowanie: W miseczce rozdrabniamy serek widelcem i łączymy z jogurtem. Ucieramy wszystko na gładką masę. Cebulkę, rzodkiewkę i szczypiorek drobno kroimy i wrzucamy do serka. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę(...)doprawiamy solą, pieprzem i papryką. I gotowe, tylko jeść

Lawendowe Niebo
Sałatka meksykańska 413

fileta z kurczaka * 1 słoik marchewki marynowanej (lub 2 marchewki ugotowane i pokrojone w kostkę) * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej * 1 mały słoik papryki konserwowej * 1/2 puszki groszku konserwowego * 1/2 szklanki majonezu * 4-5 łyżek ostrego ketchupu * sól, pieprz, pieprz cayenne Sposób przygotowania Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawę, dodać 2 łyżki(...)godziny do lodówki. Filet z kurczaka usmażyć, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawić do wystudzenia. Do miski dodać odsączoną z zalewy marchewkę, kukurydzę i groszek, paprykę pokroić w kostkę, dodać do pozostałych warzyw, na koniec wystudzonego fileta z kurczaka. Majonez wymieszać z ketchupem, dodać do miski z sałatką i całość wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem

Mix smaku
lekka i chrupiąca sałatka wiosenna 214

składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 świeży ogórek gruntowy 1 mała papryka czerwona 1 duży pomidor 100 g zielonych oliwek sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1/4 pęczka szczypiorku wykonanie: Sałatę myjemy osuszamy i rozdrabniamy na małe kawałki. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Pomidora

Domowy Smak Jedzenia
Gulasz wieprzowy z karczochem 204

smaczną,  wartościową  przystawką. Szkoda tylko, że karczochy nie rosną w naszym kraju....... Składniki: 2 świeże karczochy 500-600 g mięsa wieprzowego/ łopatka / 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku szczypta  papryki ostrej suszony lub świeży rozmaryn / do smaku 1 łyżka mąki ½ szklanki wytrawnego,czerwonego  wina 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Zakamarki mojej kuchni
Burrito z wołowiną i pomirodami zapiekane z cheddarem 249

pomidorów (w sezonie lepiej sprawdzą się świeże) puszka kukurydzy lub/i czerwonej fasoli 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula szczypta kminu rzymskiego szczypta cynamonu łyżeczka słodkiej papryki garść liści kolendry sól łyżka oliwy z oliwek   6 tortilli ser cheddar   Przygotowanie: Na oliwie z oliwek zeszklić posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną w cienkie plasterki(...)papryczkę i przyprawy (słodką paprykę, cynamon, kmin). Zamieszać. Dodać mięso i smażyć mieszając często, aby mięso równomiernie zmieniło kolor. Doprawić solą. Zalać wszystko pomidorami i na wolnym ogniu gotować bez przykrycia przez 25-35 minut mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Sos powinien się zredukować, zgęstnieć. Dodać kukurydzę i/lub fasolkę, posiekaną kolendrę.  Jeszcze chwilę pogotować

Kulinarne Inspiracje
Pełnoziarnista zapiekanka makaronowa z penne z wołowiną i cukinią w pomidorach. 191

moich oczach wołowiny (ligawa) -puszka pomidorów -200 ml śmietanki 30% -2 cebule w piórka pokrojone -8 pieczarek w ćwiartki pokrojone -masło klarowane -cukinia pokrojona w kostkę ze skórką -lubczyk, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylia -400 gram makaronu pełnoziarnistego -200 gram startego żółtego sera Makaron niezależnie od informacji na opakowaniu wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę(...)koniec smażenia dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i na wysokim ogniu redukujemy. Przekładamy do naczynia. Na patelnie po smażeniu pieczarek wrzucamy mięso. Solimy i doprawiamy spora ilością lubczyku i papryki, dodajemy dwie szczypty czosnku niedźwiedziego oraz trochę pieprzu. Dodajemy cukinię i smażymy na dużym ogniu 4-6 minut. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę puszki z pomidorów oraz połowę śmietanki, solimy

BaRepas