świeżych drożdży 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Farsz: 600 g ugotowanego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 duża cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz papryka słodka papryka ostra Sos: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 rzodkiewki starte na tarce 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Farsz: Mięso skręcić
O kuchni z uczuciemnatka pietruszki pestki granatu 1 łyżka pasty tahini 3 łyżeczki mieszanki 7 przypraw arabskich* *Mieszanka 7 przypraw arabskich: 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka papryki w proszku 1/2 łyżki kolendry 1/2 łyżki goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: * Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pieprz, kmin, kolendrę, goździki. Prażymy(...)czasu do czasu mieszamy przyprawy na patelni, aż zaczną pachnieć. Zdejmujemy patelnię z ognia. Przyprawy rozgniatamy w moździerzu, a następnie dodajemy paprykę, gałkę, cynamon. Wszystko razem mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku, aby przyprawa nie straciła aromatu. Kalafior czyścimy z liści i delikatnie przycinamy rdzeń. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wkładamy kalafior i gotujemy
Smakowity Blog Kulinarnykrólik, sól, pieprz, 4 łyżeczki papryki wędzonej, 500 ml białego półwytrawnego wina, 1-2 łyżeczki miodu, 3 ząbki czosnku, 4 kostki czekolady deserowej, masło do smażenia Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w wędzonej papryce . Odstawić na 2 godziny. W garnku z grubym dnem obsmażyć na maśle na rumiano z każdej strony. Wlać
królestwo garówczyli połączenie bardzo fajnych sezonowych smaków. U nas była na kolację, a resztę wykorzystaliśmy do obiadu. Składniki: 1 nieduży kalafior 3-4 ogórki małosolne 1 duży pomidor 1 czerwona papryka zielona cebulka drobno posiekany koperek 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić, zahartować zimną wodą(...)Ogórki pokroić w półplasterki, a pomidora i paprykę w kostkę. 3. Warzywa wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną zieleninę. 4. Przed podaniem schłodzić. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne fantazje Marioli
Kuchnia domowa AniPychota :) 4 porcje: Składniki: 4 plastry schabu 3 marchewki 1 pietruszka 3 cebule 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% musztarda miodowa Dijon - Maille ( De Care ) sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, gałka muszkatałowa, przyprawa do mięs Mięso obficie natrzeć pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięsa. Każdy plaster posmarować grubo musztardą miodową (z obu stron). Przełożyć do pojemnika
My simple kitchenSkładniki: makaron kolanka 250 gram, mięso mielone indycze 50 dag, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyzeczka, cebula 1 duża, ząbki czosnku 3 sztuki, sok pomidorowy 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, śmietana 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, jajka 2 sztuki, ser żółty 20 dag w rondlu na oleju zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodać(...)mielone mięso z indyka, wsypać przyprawę do mielonego, paprykę ostrą, podsmażać mięso mieszając, na koniec wlać sok pomidorowy i na większym ogniu dusić z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron w niesolonej wodzie, dodać mielone i wymieszać, wlac śmietanę wymieszaną z jajkami, mąką, ciut wodą posypać startym serem na większych oczkach tarki, użyłam morski piec
W Mojej Kuchni Lubiętalerzu. Te kolory, smak i zapach... Swoją drogą jest to idealny posiłek na lunch w pracy lub wczesną kolację. Składniki: kilka liści Endywii 1/2 pomidora malinowego 1/4 czerwonej papryki 80 gram sera typu włoskiego garść truskawek kiełki rzodkiewki łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli oraz pieprzu Warzywa i truskawki myjemy, liście endywii rwiemy i wrzucamy(...)miski. Pomidora kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, truskawki na pół. Umieszczamy w misce. Posypujemy pokrojonym w kostkę serem oraz kiełkami. Z miodu, musztardy i oliwy z oliwek robimy dressing. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę dressingiem
Mango PapajaSkładniki na 1 keksówkę: 1,3 kg piersi z kurczaka 2 małe cebule 2 jajka 3 łyżki kaszki kukurydzianej (lub manny) olej przyprawy: tymianek cząber lubczyk czosnek granulowany papryka ostra sól pieprz Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Zmielić na średnich oczkach. Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Przesmażoną cebulkę(...)również można zmielić. Do mięsnej masy wbić 2 jajka, dodać 3 łyżki kaszki kukurydzianej i przyprawy: lubczyk, tymianek, cząber, czosnek granulowany, paprykę ostrą i dosyć sporo soli oraz pieprzu. Za pomocą łyżki lub dłoni wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę przełożyć do foremki. Wierzch pieczeni posmarować olejem. Piec 70-80 minut w 180°C (pieczeń powinna lekko się zarumienić
UgotowaćBardzo smaczna i szybka sałatka z makaronem typu ryż. Składniki: - 250 g makaronu ryż - 250 g szynki - 1 świeży ogórek - puszka kukurydzy - 1/2 słoika papryki konserwowej - szczypiorek lub cebulka - 3-4 łyżki majonezu - sól,pieprz - garść oliwek (można pominąć) Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i dokładnie odcedzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy.Szynkę,ogórek i paprykę kroimy
magiczna kuchnia Kasiświetnie a jeszcze lepiej smakuje. Składniki: - 18 sztuk krakersów - 1 puszka szprotek w pomidorach - 3 jajka - 50 g żółtego sera - ok. 5 łyżek majonezu - sól ,pieprz - czerwona papryka w proszku - szczypiorek do posypania Wykonanie: Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach , dodajemy 3 łyżki majonezu i mieszamy. Jajka ugotowane na twardo, studzimy. Białka trzemy na tarce na drobnych(...)oczkach, dodajemy 2 łyżki majonezu, sól i mieszamy. Żółtka również trzemy na tarce i odkładamy do posypania wierzchu. Szprotki rozgnieść widelcem, dodać pieprz, paprykę w proszku i wymieszać. Szczypiorek drobno siekamy. Na talerzu układamy w kwadrat 6 krakersów, wyłożyć masę serową i wyrównać. Przykrywamy następna warstwą krakersów, wykładamy masę rybną. Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów, wykładamy pastę z białek, wyrównujemy. Całość
magiczna kuchnia KasiSkładniki szklanka kaszki kuskus 1 ogórek zielony 10 pomidorków koktajlowych 1 papryka żółta 1/2 czerwonej cebuli 6 rzodkiewek 1/3 pęczka szczypiorku 1/3 szklanki oliwy sok z 1 cytryny sól,pieprz Wykonanie Kaszkę kuskus zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy pod przykryciem, gdy napęcznieje, dokładnie rozmieszać widelcem (kaszka powinna być(...)sypka). Wszystkie warzywa umyć. Ogórek i paprykę kroimy w kostkę, rzodkiewkę w paseczki. Obraną cebule kroimy w półksiężyce a pomidorki na ćwiartki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki sałatki wrzucić do miski, doprawić do smaku i wymieszać . Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i polać sałatkę.Jeszcze raz wymieszać i sałatka gotowa. Smacznego
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 0.5 kg śledzi matiasów 3 cebule 400 g pieczarek 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę pod koniec wrzucić pieczarki i chwilę(...)podsmażyć. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony sos mieszamy ze śledziem. Wkładamy do lodówki na całą noc by przeszły smaki
magiczna kuchnia KasiSkładniki: chleb tostowy żółty ser w plastrach plasterki szynki,salami jajko olej do smażenia pieprz, papryka słodka Wykonanie: Z chleba odkroić skórki, następnie rozwałkować na cieniutki placek. Na toście położyć po plasterku wędliny i sera, zwinąć w rulonik. Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy papryką oraz pieprzem. Tost maczamy w jajku i smażymy z każdej strony
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 8 gałązek jarmużu 2 łyżki cytryny 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony 1/2 puszki kukurydzy 2-3 łodyżki selera naciowego 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/2 małej cebulki 3 jajka 2 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Umyty jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, skrapiamy cytryną i posypujemy sola. Nacieramy rękami listki. Jajka gotujemy na twardo. Paprykę i ogórek kroimy
magiczna kuchnia Kasizaprezentowanie na przyjęciu. Talerz po brzegi wypełniony kolorami każdego zachęci do jedzenia. Kolejny plus? Kolorowa różnorodność niesie ze sobą bogactwo witamin. Składniki: Salsa: 1 czerwona, żółta i zielona papryka 1 papryczka chili 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2 łyżki posiekanej kolendry sól i pieprz do smaku 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia Kotleciki(...)ząbki czosnku 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki 1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz do smaku olej kokosowy do smażenia Aby przygotować salsę, wszystkie papryki przekrój na pół, pozbądź się gniazd nasiennych, umyj i pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Cebule i czosnek obierz i również pokrój je w drobną kosteczkę. Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki
Roślinna - blog wegański