papryka - 32566 przepisów (strona:95/2172)

Sałatka z pora i papryki 17520

zakładki Sałatki lub Surówki. Znajdziecie tam fajne i smaczne propozycje sałatek tych do obiadu i tych jako samodzielne danie. Składniki 1 duży por 10-12 pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego sól pieprz papryka słodka papryka ostra Por pokroić. Każdego pomidorka przekroić na połowę.Paprykę pokroić w cienkie paski. Wszystko wymieszać(...)pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. sałatka z pora i papryki

O kuchni z uczuciem
Zdrowa żywność typu instant :) 183

bulgur, zielona pszenica (13%)  *  quiona (12%)  *  przyprawa słodka chilli (nierafinowany cukier, sos sojowy, sól, cebula, czosnek, pomidory, mielona chilli, koper włoski, bazylia, naturalne aromaty, maltodekstryna, papryka)  *  ziarna słonecznika  *  pomidory  *  młoda soja (3%)  *  czerwona papryka, pietruszka  Bardzo spodobał się niezwykle aromatyczny zapach tej mieszanki, który uwidocznia się także(...)Marokańskie przyprawy z kuskusem, quinoą, zieloną pszenicą i soczewicą  kuskus (37%)  *  bulgur, zielona pszenica (11%)  *  quiona (8%)  *  rodzynki (7%) * przyprawa marokańska (papryka, kumin, pieprz angielski, pieprz cayenne, mąka ryżowa, sól, cukier, czosnek, liść kolendry, naturalne aromaty)  *  zielona soczewica (5%)  *  morele (5%)  *  pomidory  *  czerwona papryka, pietruszka

Zdrowie na języku :P
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 226

mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86(...)kapusta na zimę autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia INNE WARZYWA marchew kiszona z imbirem autorka: janiolka | blog: Eksperyment sobotni Sos z pieczonych warzyw autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Kiszona czerwona papryka autorka: dariad | blog: Magiczna kuchnia Darii Papryka marynowana autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Sos paprykowy autorka: sammakko | blog: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Przetwory:Buraczki w słoiku autorka

Weekendy w domu i ogrodzie
Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada + KONKURS 167

dania detektywa , wariacji na temat tradycyjnego dania kuchni barcelońskiej, miasta w którym toczy się akcja powieści. Bazą mojego przepisu jest escalivada -  klasyczna katalońska przystawka złożona z grillowanego bakłażana, papryki oraz cebuli - w końcu mamy nie nie sezon! Zamiast na półmisku, podałam ją na kromkach chleba, tworząc rodzaj uwielbianego przez Hiszpanów tapas, którym fryzjer-detektyw może zajadać się w jednym(...)Zwycięzcę ogłoszę na moim  Fanpagu . "Danie Detektywa" - Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada Składniki / na 6-8 kanapek: na escalivadę: 1 duży bakłażan 2 czerwone papryki 1 biała cebula oliwa sól, pieprz do smaku na sos picada: pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 70 g płatków migdałowych sól do smaku sok z 1/2 cytryny

Chilli Czosnek i Oliwa
tacos z mięsem mielonym i kukurydzą 240

składniki: 4 duże tortille 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe) ok. 200 g kukurydzy konserwowej od JAMAR 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki oregano suszone słodka papryka w proszku chilli sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę dusimy razem(...)cebulą. Dodajemy mielone mięso, rozdrabniamy i smażymy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, słodka papryką, chilli oraz oregano. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Tortille kroimy na cztery części. Podgrzewamy na patelni. Na każdą nakładamy porcje mięsa oraz paprykę oraz kukurydzę i posypujemy natką pietruszki. Paprykę oraz kukurydzę możemy też dodać do mięsa i poddusić wszystko

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekane grillowane papryki z mięsnym farszem 149

Niedawno pisałam, że odkryłam grillowane marynowane papryki ( dostępne w sklepie sieciowym ). Nie posiadają też skóry. Dla mnie rewelacja. Postanowiłam je nafaszerować. Nadają się do tego idealnie. Myślę, że częściej będę je wykorzystywać w kuchni. Was również zachęcam do ich wykorzystania. Składniki: Marynowane, grillowane papryki bez skóry 500 gram mięsa mielonego 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) 100 gram sera żółtego Garść(...)grzybów suszonych 1 jajko Sól Pieprz Papryka słodka i ostra Sos grzybowy lub pieczeniowy ( torebka ) olej Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. Ryż gotujemy. Gdy się wystudzi dodajemy do mięsa. Ser ścieramy na tarce warzywnej i również dodajemy do farszu. Grzyby odsączamy i drobno je kroimy. Również umieszczamy w masie. Dodajemy jajko. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami

Smaki Ewy
Dynowelove, czyli naleśnikowa lasagne 160

okropnym chaosie :D W tym chaosie zrodziła się pyszna zapiekanka z dynią w roli głównej. Składniki: 1 średniej wielkości dynia piżmowa (ok. 2 kg) 4 średniej wielkości czerwone papryki 2 małe cukinie ok. 4 łyżki mąki z ciecierzycy 100 g sera jadel 2 kulki mozzarelli 750 ml passaty 2 ząbki czosnku sól, pieprz, kolendra mielona – do smaku Paprykę(...)dynię kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i pieczemy w 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Gdy na skórce papryki pojawią się pęcherze wyciągamy warzywa, zostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy ze skóry. Miksujemy na gładką masę. Przygotowujemy formę do pieczenia. Kształt nie ma znaczenia, wielkość – ok. 20×30 cm lub 30 cm średnicy. Na patelni

Kucharzyca
Jednogarnkowy kurczak z ryżem i warzywami po hiszpańsku 170

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jednogarnkowy kurczak z ryżem i warzywami po hiszpańsku Składniki: Ryż basmati Uncle Ben’s – 1 szklanka Pałki kurczaka – 4 sztuki Papryka czerwona – 2 sztuki Papryka żółta – 1 sztuka Boczniaki – 6 sztuk Pomidory koktajlowe – 15 sztuk Papryka wędzona – 1 łyżeczka Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Szafran – szczypta Suszony rozmaryn Sól(...)wysmarowania formy Kiełbaska chorizo – 4-5 plasterków Sos piri-piri – 1 łyżka Wykonanie: Pałki kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy 2 ząbkami czosnku, papryczką chili, solą i ½ łyżeczki papryki wędzonej. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek przez 3-5 minut. Naczynie (np. patelnię żeliwną) smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy na nią

Kuchnia Bon Appetit
Makaron z papryką, czyli szybki obiad 143

taki obiad ekspresowy obiad dla zapracowanych. Jest przygotowany na bazie makaronu, którego ugotowanie al dente trwa 7 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos z pysznych dojrzałych papryk. Teraz jest dla nich najlepszy czas. Makaron z papryką, czyli szybki obiad Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 opakowanie  makaronu Lubella Classic świderki kolorowe 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku(...)czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 250 g serka ricotta oliwa z oliwek świeża bazylia  sól pieprz kilka kolorowych pomidorków Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy  w piórka, czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, aż się zeszkli. Z papryk usuwamy gniazda i nasionka. Kroimy w cienkie paski i wrzucamy na patelnię. Chwilę przesmażamy

Kulinarne przygody Gatity
Papryka faszerowana kaszą orkiszową i wędzonym boczkiem 169

Składniki: 1 kg papryki żółtej 200 g kaszy orkiszowej 300 g boczku wędzonego ( parzony) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego 1 jajko pęczek pietruszki 1 litr bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzy ziołowego  sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Paprykę myjemy, odcinamy górną część, wyjmujemy nasionka, lekko(...)solimy w środku papryki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy boczek będzie rumiany przekładamy do miski. Na tłuszczu wytopionym po boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przestygniętego boczku dodajemy kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, roztrzepane jajko, posiekaną drobniutko natkę pietruszki oraz olej. Farsz przyprawiamy

kgwjanczewo
Ajvar, Bałkański sos paprykowy 194

kuchni bałkańskiej mam prawdziwy rarytas, czyli pikantny sos paprykowy, który świetnie pasuje do pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego po 190 g - 2 główki czosnku - 30 dag cukru lub miodu - 1/2 litra octu winnego(...)oleju rzepakowego  - 1/2 łyżeczki soli - 10 ziarenek ziela angielskiego - 5 listków laurowych - 3 płaskie łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Przyprawy i dodatki zawsze od sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl . 1. Paprykę myjemy, osuszamy i wycinamy gniazda nasienne. Przy ostrych paprykach bardzo, ale to bardzo uważajcie żeby nie zatrzeć oczu lub nosa, bo do końca dnia będzie piekło!!!.  2. Do rondla

Apetyczna babeczka
Krem z pieczonej papryki. Boska zupa w godzinę. Pozytywny smak jesieni. 212

jeszcze słońca i chwilami upalnie - to trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Jesień za pasem. Widać to w naszych warzywniakach gdzie fasolkę, ogórki i pomidory wypierają powoli różnokolorowe dynie i papryki. Niestety taka kolej rzeczy... Oto bardzo krótki i prosty, ale jakże pozytywny przepis na zupę krem z czerwonej papryki przywieziony przez Mamę z uzdrowiskowego Ciechocinka. Przepis wypróbowany podczas drugiego tygodnia(...)urlopowego spędzonego u Mamusi. Ech... kiedy to było, chlip, chlip. Składniki: 3 dorodne papryki czerwone litr bulionu warzywnego 1 serek kremowy topiony czubryca zielona Przygotowanie:  Paprykę pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę. Przygotowujemy litr bulionu warzywnego, w którym rozprowadzamy serek kremowy. Dodajemy paprykę i gotujemy do jej miękkości (jeśli wcześniej ją opiekaliśmy to nie trzeba długo gotować.) Miksujemy zupę

Kuchnia po mojemu
Lunchbox #1 175

Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam grillowane tosty z serem, ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków.   W kolejnym pudełku znalazła się tortilla z pieczoną papryką- obłędnie pyszna! Ja przygotowywałam własną tortillę, bo w większości tych sklepowych w składzie jest cała litania, a to taki prosty przepis ;) Ale z braku czasu można użyć też takiej kupionej(...)patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki z tortilli z pieczoną papryką 2 małe papryki pół opakowania serka typu Almette sól, pieprz tortilla Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około

Czerwona Porzeczka
Papryka faszerowana 152

Papryka faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem kukurydzy ,bardzo fajne danie na niedzielny obiad ,papryka bardzo ładnie się  prezentuje z kapelusikiem z papryki i smakuje fantastycznie . Składniki          0,5 kg mielonego mięsa           1 puszka kukurydzy          1 cebula          4 papryki(...)Wykonanie  Mięso przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku według uznania ,następnie cebulę przesmażamy na patelni i dodajmy do mięska ,oraz kukurydzę i jajka i wszystko dokładnie mieszamy . Paprykę myjemy i wycinamy gniazda nasienne i wykładamy mięso mielone do środka papryk i wszystkie razem obwijamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 160 stopni i pieczemy około 1 godziny

Mój Smak
Chili Con Carne 171

stanem hiszpańskim, a potem meksykańskim). Jego przygotowanie jest proste i mało pracochłonne, samo danie zaś jest pyszne i bardzo pożywne.  Chile con carne to po hiszpańsku tyle, co "papryki z mięsem"... Składniki dla 4-6 osób: 750g mielonego mięsa wołowego lub wołowo- wieprzowego   2 drobno posiekane papryczki chili   4 posiekane ząbki czosnku   2 duże cebule pokrojone(...)kostkę   2 duże czerwone papryki, pokrojone w kostkę   2 puszki pomidorów bez skórek (ok.800 g), pokrojonych w kostkę (razem z zalewą)   1 łyżka oliwy z oliwek   2 duże łyżki koncentratu pomidorowego   1 łyżeczka suszonego oregano   1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki   2 łyżeczki cukru   1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku   sól

Aromatyczne Podróże