zapiekane w kokilkach. Alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy z kiełbasą i cebulą 2 duże jajka 1/2 małej kiełbasy np. śląskiej (ja użyłam kiełbasy drobiowej) 1/2 średniej cebuli 1/2 małej czerwonej papryki 3 łyżeczki śmietany 18% łyżka oleju do smażenia łyżeczka masła do wysmarowania kokilek szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki natka pietruszki do posypania Piekarnik rozgrzać do temp(...)Cebulę, kiełbasę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę i kiełbasę, a następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze przez chwilę co jakiś czas mieszając. Kokilki wysmarować masłem i przełożyć do nich kiełbasę z warzywami. Posypać solą, pieprzem i suszoną papryką. Na masę nałożyć po 1,5 łyżeczki śmietany i równomiernie rozsmarować. Na wierzch
Bullioróżnym przybraniem, najczęściej z tego, co mam w lodówce. Teraz wymyśliłam sobie, że składniki podsmażę na patelni i ułożę je na ciepłych i chrupkich grzankach. Nadzienie zrobiłam z papryki czerwonej i żółtej, pomidorków truskawkowych, czosnku i posiekanego świeżego rozmarynu. Grzanki smakowały super. Najlepsze są na ciepło, ale zimne też są pyszne. GRZANKI Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ(...)Składniki: 1 długa bagietka 200 g pomidorków truskawkowych 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 ząbki czosnku oliwa sól pieprz czarny pieprz ziołowy 1 łyżka świeżego rozmarynu Sposób przyrządzania: Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Czosnek
Zakątek rozkoszy kulinarnychdość sporo przepisów na różne mięsa. Składniki 70 dag szynki bez kości 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką(...)paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Cebulkę pokroić w piórka,czosnek drobno posiekać i dołożyć do mięsa. Chwilę podsmażyć. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść
O kuchni z uczuciemStrogonowa wszyscy znają, bardziej męskie danie, ale powiem Wam, że ten jest pyszny i sama ze smakiem zjadłam. Inspirację znalazłam tutaj - klik . Troszkę przepis zmodyfikowałam, dodałam paprykę i troszkę śmietanki. Polecam wszystkim, bo naprawdę warto zrobić :)) Miłego dnia :) Składniki na 3 porcje: 2 filety z kurczaka 2 cebule około 15 sztuk pieczarek 1 większa czerwona papryka 1 łyżka słodkiej mielonej(...)papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki (ja dałam dosłownie ciut ze względu na młodego) 250 ml bulionu drobiowego 250 ml passaty (sosu pomidorowego) 2 łyżki śmietany 30 % sól różowa pieprz masło klarowne do smażenia Ja najpierw przygotowałam sobie bulion. Cebulę pokroiłam w pół krążki. Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam cebulę. Zeszkloną przełożyłam do garnka. Pieczarki umyłam, pokroiłam w paseczki
kruche babeczkikurczak i awokado. Mniaaam! Naleśniki z kurczakiem na ostro Składniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia), 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 2 czerwone cebule, ząbek czosnku, łyżeczka kolendry, łyżeczka oregano, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 6 łyżek pikantnego ketchupu, oliwa, awokado, zielona sałata, podwójna pierś z kurczaka(...)tłuszczem wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i kroimy w drobną kostkę. Kurczaka smażymy na oliwie. Papryki i cebulę myjemy i kroimy w paski, czosnek przepuszczamy przez praskę. Cebulę i paprykę podsmażamy, dodajemy czosnek, kolendrę, ostrą paprykę, oregano, sól, pieprz, ketchup i całość musimy zagotować. Awokado obieramy
paapilotkaaposypaniu żółtym serem ;-) Składniki: Ok. 3 litrów bulionu warzywnego ( najlepiej z kawałkami warzyw), 500- 600 g mielonego mięsa, ok. 12 średniej wielkości ziemniaków, 4 cebule, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, kawałek żółtego sera, sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku(...)garść świeżej kolendry, olej/oliwa do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującego się bulionu. Mięso mielone podsmażamy, przyprawiamy ostrą i słodką papryką w proszku. Następnie przekładamy do bulionu i ziemniaków. Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na złoty kolor a następnie przekładamy do bulionu. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę i razem z odcedzoną
Passion of CookingTradycyjne papryki w pysznej miodowej zalewie ! Składniki: 6 papryk czerwonych 6 papryk pomarańczowych 8 ząbków czosnku 8 gałązek rozmarynu Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 11/2 szklanki octu 200 ml miodu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli 1 łyżka nasion gorczycy ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki Wykonanie: Paprykę umyć, przekroić i usunąć gniazdka nasienne, następnie pokroić w paski i przełożyć(...)wyparzonych słoików. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać paprykę, dodać pokrojony czosnek i po gałązce rozmarynu, Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 10 minut
Tradycyjna KuchniaPieczona papryka dodana do gulaszu, zupy, czy innego dania dodaje aromat, który nie powstanie gdy dodasz ją pokrojoną surową, smażoną czy ugotowaną. Pięknie pachnie, dodatkowo ma inną zaletę - łatwo zdjąć z niej skórkę. Do zup czy innych dań dodaję często paprykę ze skórką, jednak jak ma się dzieci taką skórkę (tak jak z pomidora) warto zdjąć. Potrzebujesz: piekarnik:), papryki, folię(...)żywności lub papierową torebkę (często są w supermarketach przy pieczywie), papier do pieczenia. Co należy zrobić? Umyj papryki, rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. C, ułóż papryki na papierze do pieczenia. Piecz około 15 minut aż skórka papryki będzie brązowa / czasem lekko czarna. Po tym czasie owiń każdą z nich pojedynczo folią lub włóż wszystkie do papierowej torebki. Odczekaj
Zasmakuj KuchniSycąca, rozgrzewająca zupa gulaszowa, podstawą takiej zupy to mięso, papryka,ziemniaki, cebula i oczywiście smalec. A dodając marchewkę, cukinie i groszek uzyskamy pyszną kolorową, warzywną zupę gulaszową. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego 2 cukinie 2 duże czerwone papryki 2 cebule 2 marchewki puszka groszku 5 ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżki smalcu do smażenia (olej) 4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego słodka i ostra papryka w proszku majeranek sól, pieprz Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać solą, papryką, podsmażyć na smalcu, przełożyć do garnka. Pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć, przełożyć do mięsa. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i zalać
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 1 l passaty puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku puszka krojonych pomidorów 500 g pieczarek papryka - po 2 sztuki żółtej i zielonej 2 cebule 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego szklanka czarnych oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka i ostra lubczyk szczypior masło klarowane Wykonanie: Mięso smażymy na klarowanym maśle, gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną(...)wszystkich składników. Na osobnej patelni smażymy plasterki pieczarek z łyżeczką lubczyku. Gdy zmiękną i będą gotowe dodajemy na koniec na około 3 minuty czarne oliwki przekrojone w pół. Umytą paprykę układamy na papierze do pieczenia i podpiekamy w temp. 200C. Gdy zobaczymy, że skórka papryki robi się lekko napompowana i zmienia kolor brązowy - lekko czarny to wykładamy. Wkładamy
Zasmakuj Kuchnigulasz z antrykotu. Ma pyszny smak, szybko sie przygotowuje, a mięso po usmażeniu jest kruchuteńkie. Uwieńczeniem jest pyszny, ciemny sos, naturalnie zagęstrzony od sporej ilości cebuli i rozgotowanej papryki. A nuta wędzonej papryki jest tutaj ... przysłowiową wisienką na torcie :)) Gulasz podałam(...)ulubioną kaszą bulgur. Składniki: 1-1.5kg a ntrykotu wołowego 2 - 3 średnie cebule 1 czerwona papryka sól pieprz majeranek wędzona słodka papryka ziele angielskie liść laurowy olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę, posypujemy solą, pieprzem, majerankiem oraz wędzoną papryką. Odstawiamy do lodówki na 2h. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Partiamy obsmażamy mięso
Walijskie PichcenieSkładniki: papryka żółta 8 sztuk, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, ryż ugotowany 2 woreczki, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, jajka 1 sztuka, koperek 1/2 pęczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, woda 2 szklanki mięso mielone drobiowe dokładnie wyrobić z ugotowanym ryżem, przyprawami, jajkiem, posiekaną zieleniną z papryk ściąć czubki(...)usunąć pestki, opłukać papryki i czubki i do pełna nadziewać papryki sitko rozkładane rozłożyć w szybkowarze, układać na sitku papryki, nakryć ściętymi czubkami, wlać wodę szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu z 25 muinut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie - papryki z szybkowara są pyszne, miękkie a farsz aromatyczny................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsklepach i na targowiskach już pojawiła się młoda kapusta. Ja przygotowałam z niej pyszny bigos z dodatkiem wędlin i papryki. Młoda kapusta jest bardzo miękka i nie wymaga długiego gotowania, dlatego też potrawa jest szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 200g kiełbasy cienkiej, 200g boczku pieczonego Hańderek, 2 liście laurowe, 4 ziarna(...)ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 pęczka koperku, 50g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Kapustę gotuję około 5 minut, następnie wodę odcedzam. Na dno garnka z kapustą wrzucam masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę około 5 minut. 2. Następnie kapustę zalewam wodą (tak by była zanurzona
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj polecam przepis na pyszne muffinki w wersji wytrawnej, z serem, papryką i frankfruterkami. Przepis ten jest kierowany szczególnie do dzieci. Muffinki można z powodzeniem zabrać do szkoły, jako drugie śniadanie. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. SKŁADNIKI: 4 kiełbaski frankfruterki Hańderek , 1 papryka czerwona, 50g sera żółtego, 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 200ml mleka(...)100ml oleju, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka suszonej bazylii. PRZYGOTOWANIE: 1. Kiełbaski frankfruterki kroję w plasterki. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w małą kostkę. Ser żółty kroję w kostkę. 2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, bazylią i mieloną papryką. W osobnym naczyniu mieszam jajka, mleko oraz olej. 3. Suche składniki
Tradycyjna kuchnia KasiPięknie wygląda, smakuje i pachnie :) Danie jest bardzo sycące i niezwykle aromatyczne, dzięki pieczonej papryce. Proste w przygotowaniu zjednuje sobie wielu miłośników. Zapraszam! Papryka faszerowana Składniki: 2 średnie papryki 250g mięsa mielonego pól woreczka ugotowanego ryżu sól, pieprz papryka słodka i ostra gałka muszkatołowa mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek garść startego sera żółtego Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić(...)drobną kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, doprawić. Przesmażyć na rumiano. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać do mięsa. Wszystko ładnie wymieszać. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego ucinając przy samym ogonku. Nakładać farsz do papryki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 30 minut. 5 minut przed końcem posypujemy serem i ponownie zapiekamy. Smacznego
Tagebuch po polsku