zakładki Sałatki lub Surówki. Znajdziecie tam fajne i smaczne propozycje sałatek tych do obiadu i tych jako samodzielne danie. Składniki 1 duży por 10-12 pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego sól pieprz papryka słodka papryka ostra Por pokroić. Każdego pomidorka przekroić na połowę.Paprykę pokroić w cienkie paski. Wszystko wymieszać(...)pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. sałatka z pora i papryki
O kuchni z uczuciembulgur, zielona pszenica (13%) * quiona (12%) * przyprawa słodka chilli (nierafinowany cukier, sos sojowy, sól, cebula, czosnek, pomidory, mielona chilli, koper włoski, bazylia, naturalne aromaty, maltodekstryna, papryka) * ziarna słonecznika * pomidory * młoda soja (3%) * czerwona papryka, pietruszka Bardzo spodobał się niezwykle aromatyczny zapach tej mieszanki, który uwidocznia się także(...)Marokańskie przyprawy z kuskusem, quinoą, zieloną pszenicą i soczewicą kuskus (37%) * bulgur, zielona pszenica (11%) * quiona (8%) * rodzynki (7%) * przyprawa marokańska (papryka, kumin, pieprz angielski, pieprz cayenne, mąka ryżowa, sól, cukier, czosnek, liść kolendry, naturalne aromaty) * zielona soczewica (5%) * morele (5%) * pomidory * czerwona papryka, pietruszka
Zdrowie na języku :Pmexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86(...)kapusta na zimę autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia INNE WARZYWA marchew kiszona z imbirem autorka: janiolka | blog: Eksperyment sobotni Sos z pieczonych warzyw autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Kiszona czerwona papryka autorka: dariad | blog: Magiczna kuchnia Darii Papryka marynowana autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Sos paprykowy autorka: sammakko | blog: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Przetwory:Buraczki w słoiku autorka
Weekendy w domu i ogrodziedania detektywa , wariacji na temat tradycyjnego dania kuchni barcelońskiej, miasta w którym toczy się akcja powieści. Bazą mojego przepisu jest escalivada - klasyczna katalońska przystawka złożona z grillowanego bakłażana, papryki oraz cebuli - w końcu mamy nie nie sezon! Zamiast na półmisku, podałam ją na kromkach chleba, tworząc rodzaj uwielbianego przez Hiszpanów tapas, którym fryzjer-detektyw może zajadać się w jednym(...)Zwycięzcę ogłoszę na moim Fanpagu . "Danie Detektywa" - Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada Składniki / na 6-8 kanapek: na escalivadę: 1 duży bakłażan 2 czerwone papryki 1 biała cebula oliwa sól, pieprz do smaku na sos picada: pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 70 g płatków migdałowych sól do smaku sok z 1/2 cytryny
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki: 4 duże tortille 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe) ok. 200 g kukurydzy konserwowej od JAMAR 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki oregano suszone słodka papryka w proszku chilli sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę dusimy razem(...)cebulą. Dodajemy mielone mięso, rozdrabniamy i smażymy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, słodka papryką, chilli oraz oregano. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Tortille kroimy na cztery części. Podgrzewamy na patelni. Na każdą nakładamy porcje mięsa oraz paprykę oraz kukurydzę i posypujemy natką pietruszki. Paprykę oraz kukurydzę możemy też dodać do mięsa i poddusić wszystko
Domowy Smak JedzeniaNiedawno pisałam, że odkryłam grillowane marynowane papryki ( dostępne w sklepie sieciowym ). Nie posiadają też skóry. Dla mnie rewelacja. Postanowiłam je nafaszerować. Nadają się do tego idealnie. Myślę, że częściej będę je wykorzystywać w kuchni. Was również zachęcam do ich wykorzystania. Składniki: Marynowane, grillowane papryki bez skóry 500 gram mięsa mielonego 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) 100 gram sera żółtego Garść(...)grzybów suszonych 1 jajko Sól Pieprz Papryka słodka i ostra Sos grzybowy lub pieczeniowy ( torebka ) olej Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. Ryż gotujemy. Gdy się wystudzi dodajemy do mięsa. Ser ścieramy na tarce warzywnej i również dodajemy do farszu. Grzyby odsączamy i drobno je kroimy. Również umieszczamy w masie. Dodajemy jajko. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami
Smaki Ewyokropnym chaosie :D W tym chaosie zrodziła się pyszna zapiekanka z dynią w roli głównej. Składniki: 1 średniej wielkości dynia piżmowa (ok. 2 kg) 4 średniej wielkości czerwone papryki 2 małe cukinie ok. 4 łyżki mąki z ciecierzycy 100 g sera jadel 2 kulki mozzarelli 750 ml passaty 2 ząbki czosnku sól, pieprz, kolendra mielona – do smaku Paprykę(...)dynię kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i pieczemy w 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Gdy na skórce papryki pojawią się pęcherze wyciągamy warzywa, zostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy ze skóry. Miksujemy na gładką masę. Przygotowujemy formę do pieczenia. Kształt nie ma znaczenia, wielkość – ok. 20×30 cm lub 30 cm średnicy. Na patelni
KucharzycaJakiś czas temu kupiłam zieloną pastę curry. Chciałam spróbować jak smakuje i zrobić z nią kilka dań. Przeglądając kiedyś gazetki natrafiłam na przepis na curry z kalafiora, papryki i kurczaka. Niestety nie pamiętam dokładnie przepisu ani też w jakiej gazecie to było. Wiedziałam mniej więcej, co mam dodać i przystąpiłam do gotowania. Jak by mi nie smakowało, to próbowałabym dalej(...)proste w wykonaniu. Kilka składników, a efekt końcowy bardzo zadowalający. Myślę, że w wersji wegetariańskiej smakowałoby równie pysznie. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu! CURRY Z KALAFIORA, PAPRYKI I KURCZAKA. Składniki na 4 porcje: 500 g kalafiora 450 g piersi z kurczaka 1 strąk papryki zielonej 1 pęczek dymki z cebulką 1 strąk
Zakątek rozkoszy kulinarnychtheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jednogarnkowy kurczak z ryżem i warzywami po hiszpańsku Składniki: Ryż basmati Uncle Ben’s – 1 szklanka Pałki kurczaka – 4 sztuki Papryka czerwona – 2 sztuki Papryka żółta – 1 sztuka Boczniaki – 6 sztuk Pomidory koktajlowe – 15 sztuk Papryka wędzona – 1 łyżeczka Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Szafran – szczypta Suszony rozmaryn Sól(...)wysmarowania formy Kiełbaska chorizo – 4-5 plasterków Sos piri-piri – 1 łyżka Wykonanie: Pałki kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy 2 ząbkami czosnku, papryczką chili, solą i ½ łyżeczki papryki wędzonej. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek przez 3-5 minut. Naczynie (np. patelnię żeliwną) smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy na nią
Kuchnia Bon Appetitwypróbować przepis! ZUPA Z DYNI Z LANYMI KLUSKAMI. Składniki na 4 porcje: 500 g obranej i wypestkowanej dyni hokkaido 1 czerwona papryka 4 średnie pomidory 1 cebula 2 marchewki 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1200 ml bulionu sól pieprz czarny ostra papryka słodka papryka oregano Lane kluski: 10 łyżek mąki pszennej(...)Sposób przyrządzania: Miąższ dyni pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki. W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać czosnek, dynię, marchew i chwilę przesmażyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychtaki obiad ekspresowy obiad dla zapracowanych. Jest przygotowany na bazie makaronu, którego ugotowanie al dente trwa 7 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos z pysznych dojrzałych papryk. Teraz jest dla nich najlepszy czas. Makaron z papryką, czyli szybki obiad Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 opakowanie makaronu Lubella Classic świderki kolorowe 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku(...)czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 250 g serka ricotta oliwa z oliwek świeża bazylia sól pieprz kilka kolorowych pomidorków Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, aż się zeszkli. Z papryk usuwamy gniazda i nasionka. Kroimy w cienkie paski i wrzucamy na patelnię. Chwilę przesmażamy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 kg papryki żółtej 200 g kaszy orkiszowej 300 g boczku wędzonego ( parzony) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego 1 jajko pęczek pietruszki 1 litr bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzy ziołowego sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Paprykę myjemy, odcinamy górną część, wyjmujemy nasionka, lekko(...)solimy w środku papryki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy boczek będzie rumiany przekładamy do miski. Na tłuszczu wytopionym po boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przestygniętego boczku dodajemy kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, roztrzepane jajko, posiekaną drobniutko natkę pietruszki oraz olej. Farsz przyprawiamy
kgwjanczewoPapryki właśnie teraz są najsmaczniejsze! Przygotowane w ten sposób, napełnione pysznym farszem stanowią przepyszne danie na obiad bądź ciepłą kolację. Jeśli zostało trochę gotowanego mięsa, np z rosołu warto wykorzystać je do przygotowania tego właśnie, pysznego dania. Ja podałam papryki z domowym keczupem z dyni , myślę, że świetnie smakowałyby również z ciepłym sosem pomidorowym . składniki: nadzienie: 2 torebki białej kaszy(...)gryczanej cebula 300 g pieczarek ok 300 g ugotowanego mięsa (u mnie wołowina i kurczak z rosołu) sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy ponadto: ok 8 papryk (w zależności od wielkości) ok 1/2 szkl rosołu sos pomidorowy natka pietruszki Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i pieczarki obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę, podsmażyć, zdjąć z ognia
6niebokuchni bałkańskiej mam prawdziwy rarytas, czyli pikantny sos paprykowy, który świetnie pasuje do pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego po 190 g - 2 główki czosnku - 30 dag cukru lub miodu - 1/2 litra octu winnego(...)oleju rzepakowego - 1/2 łyżeczki soli - 10 ziarenek ziela angielskiego - 5 listków laurowych - 3 płaskie łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Przyprawy i dodatki zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . 1. Paprykę myjemy, osuszamy i wycinamy gniazda nasienne. Przy ostrych paprykach bardzo, ale to bardzo uważajcie żeby nie zatrzeć oczu lub nosa, bo do końca dnia będzie piekło!!!. 2. Do rondla
Apetyczna babeczkajeszcze słońca i chwilami upalnie - to trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Jesień za pasem. Widać to w naszych warzywniakach gdzie fasolkę, ogórki i pomidory wypierają powoli różnokolorowe dynie i papryki. Niestety taka kolej rzeczy... Oto bardzo krótki i prosty, ale jakże pozytywny przepis na zupę krem z czerwonej papryki przywieziony przez Mamę z uzdrowiskowego Ciechocinka. Przepis wypróbowany podczas drugiego tygodnia(...)urlopowego spędzonego u Mamusi. Ech... kiedy to było, chlip, chlip. Składniki: 3 dorodne papryki czerwone litr bulionu warzywnego 1 serek kremowy topiony czubryca zielona Przygotowanie: Paprykę pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę. Przygotowujemy litr bulionu warzywnego, w którym rozprowadzamy serek kremowy. Dodajemy paprykę i gotujemy do jej miękkości (jeśli wcześniej ją opiekaliśmy to nie trzeba długo gotować.) Miksujemy zupę
Kuchnia po mojemu