papryka - 32566 przepisów (strona:96/2172)

Pindżur 135

Pindżur macedoński sos w którym 60 % składu to papryka. Ma wyraźny pikantny smak mocno paprykowy. Idealny do kanapek, do dań z grilla.   1 bakłażan 1 cebula czerwona 8 papryk czerwonych 3 łyżki cukru sól, pieprz do smaku 1 główka czosnku 1 papryczka chili 1 i 1/2 kg pomidorów 2 łyżki octu jabłkowego Warzywa myję dokładnie. Piekarnik nagrzewam. Bakłażana, paprykę(...)układam na blaszce i piekę 40 minut temp 180 stopni. Paprykę po upieczeniu wkładam do worka foliowego , zawiązuję i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie obieram paprykę ze skóry, to samo robię z bakłażanem. Pomidory kroję na cząstki i przesmażam w garnku. Przecieram przez sito żeby pozbyć się skórek i pestek. Cebulę przesmażam na oleju. Paprykę i bakłażana kroję

wesoła kuchnia
Por duszony z papryką i pomidorem 181

duszony por Aromat papryki i pomidorów w połączeniu z duszonym porem, daje nam potrawę. Która nie tylko świetnie pasuje, jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.  Ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie składniki  dla czterech osób 2  pory 1 cebula czrewona 2 czerwone papryki 5 pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju(...)łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz sposób przygotowania Dokładnie myjemy warzywa. Pory  i cebulę kroimy w cienkie krążki ( tylko białe części pora) , a papryki w paski. Na dno rozgrzanej  dużej patelni ( z przykrywką i grubym dnem) wlewamy łyżkę oleju,   dodajemy masło, a następnie wrzucamy pokrojone pory i cebulę. Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez pięć

Miód i pieprz
LETNIA SAŁATKA Z PAPRYKOWYM KUSKUSEM, WARZYWAMI I OGÓRKOWYM KWIATUSZKIEM 130

postawić na stole imprezowym, okolicznościowym lub podać do mięsa z grilla. Jak tylko chcecie ! :)  Składniki: kasza kuskus 3/4 szkl. woda 1 szkl. papryka słodka mielona 1 i 1/2 łyżeczki sól 1 łyżeczka papryka czerwona 1 szt.  papryka pomarańczowa 1/2 szt.  ogórek długi 1/2 szt. cebula biała 1/2 szt.  Sposób przygotowania: 1. Kaszę(...)kuskus umieścic w rondelku i zalać wodą. Dodać sól i mieloną paprykę. Wymieszać i gotować według wskazań na opakowaniu (u mnie ok. 4 minut). Odstawić.  2. Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Papryki pokroić w drobną kostkę a ogórka w plastry, które przekroić

Kuchnia Paulettes
FASZEROWANE FILETY PAPRYKĄ I SEREM FETA 150

Pierś z kurczaka z pysznym farszem. Choć papryki nie lubiłam, ani jej zapachu to jednak to się zmieniło. Polecam na obiad czy kolacje.  Składniki: filet drobiowy 2 szt.  papryka czerwona 1 szt.  ser feta 4 plastry papryka słodka mielona 1  łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1 szczypta szczypiorek do posypania oliwa 1 łyżeczka do posmarowania Sposób(...)osuszyć. Na środku naciąć, ale nie do końca (tak by nie powstała dziura) oraz od środka po bokach. Posypać solą i papryką.  2. Paprykę umyć i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę.  Nafaszerować filety. Oprószyć pieprzem. 3. Ser feta pokruszyć lub pokroić

Kuchnia Paulettes
KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM 166

bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe, także może zrobić je każdy. Do mojej wersji użyłam dużo warzyw ( nie różni się niczym niż te danie z restauracji ) takie jak papryka żółta, czerwona, zielona, marchew, cebula, brokuł, kapusta pekińska, a nawet pieczarki. Warzywa nie są gotowane, a podsmażane na oleju ryżowym, dzięki czemu są chrupkie, ale nie surowe. Kurczaka najlepiej zamarynować(...)kurczaka ! SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: filety 3 szt. miód 1 łyżka sos sojowy ciemny 2 łyżki pieprz 1/3 łyżeczki przyprawa 5 smaków 1/3 łyżeczki bulion drobiowy ciepły 300 ml. papryka czerwona 1/2 szt. papryka zielona 1/2 szt. papryka żółta 1/2 szt. cebula 1/2 szt. marchew 2 małe szt. brokuł kilka różyczek dymka cebuli 1 szt. pieczarki 2 szt. kapusta pekińska

Kuchnia Paulettes
Estragonowe śledzie z cebulą i papryką. 255

zrobić. Najpierw filety śledziowe wymoczyłam w wodzie. Później osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Z octu winnego, wody i przypraw ugotowałam zalewę, dodałam do niej też pokrojoną cebulę i paprykę. Po ostudzeniu zalałam śledzie zalewą wraz z warzywami. Śledzie trzeba odstawić na co najmniej 3 dni, aby dobrze się zamarynowały.    ESTRAGONOWE ŚLEDZIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ(...)octu winnego z białego wina 150 ml wody 1 płaska łyżka cukru 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 duża cebula 1 mała czerwona papryka           Sposób przyrządzania:             Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie (jeśli są bardzo słone, co jakiś czas zmienić wodę). Osączyć

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pierogi z mięsem z indyka i papryką. 235

polepić. Ciasto z początku jest lekko oporne do rozwałkowania, ale później, to już idzie jak z płatka. Farsz zrobiłam z mielonego mięsa z indyka, dodałam cebulę szalotkę i paprykę czerwoną oraz zieloną. Całość bardzo dobrze przyprawiłam. Bo bardzo lubimy jak dania są bardzo wyraźne w smaku. Wiecie, że te pierogi robiłam już dwa razy w ciągu tygodnia! Część zamroziłam, będzie(...)oporu, żeby się przebić przez ciasto. Na pewno ponownie je zrobię! Pierogi na zdjęciu robiłam za pomocą foremki :D. Polecam!   PIEROGI Z MIĘSEM Z INDYKA I PAPRYKĄ.           Składniki około 45 sztuk: Ciasto: 400 g mąki pszennej tortowej 3 łyżki oleju 120 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz: 320 g mielonego mięsa z indyka

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Gulasz z kiełbasy z warzywami 178

lubi takie dania to polecam właśnie ten gulasz. Składniki: 450 g kiełbasy Z Dymnej Chaty Hańderek 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała pietruszka 300 g pieczarek 3 średnie ziemniaki  1 szkl passaty pomidorowej 1 szkl bulionu warzywnego  2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka suszonych pomidorów (można kupić(...)łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki przyprawy do gulaszu Do smaku: sól  pieprz kolorowy pieprz ziołowy szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub 6 części jak są duże. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć

Ala piecze i gotuje
Szaszłyki z polędwiczek, papryki i ananasa 166

się w ostatnią niedzielę zaczarować pogodę i posiedzieć w bardzo miłym gronie w ogrodzie. Na grillu były między innymi szaszłyczki z polędwiczek wieprzowych, papryki i ananasa. Nie tylko pięknie się prezentują, ale też wybornie smakują. Przygotowuje się je dość szybko i łatwo. Polecam na grilla! Składniki na 10 sztuk(...)polędwiczki wieprzowe • 1 duża papryka czerwona • 1/2 świeżego ananasa • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz grubo mielony • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, majeranku, rozmarynu • 1 ząbek czosnku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Polędwiczki pokroić w kostkę ok. 2 x 2 cm. Wymieszać z oliwą, sosem sojowym, przyprawami i ziołami. • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. • Zamarynowane polędwiczki odstawić

To co kocham
Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym 117

danie jednogarnkowe z cieciorką w roli głównej. Danie nieco podobne do znanej fasolki po bretońsku ale z innymi dodatkami. składniki: 400 g cieciorki 1,5 l bulionu 2 czerwone papryki 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego 300 g chorizo sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ewentualnie odrobina cukru Cieciorkę namoczyć wcześniej we wodzie, u mnie moczyła(...)całą noc. Do garnka wlać bulion i zagotować. Cieciorkę osączyć z wody w której się moczyła i przełożyć do garnka z bulionem. Gotować aż cieciorka będzie miękka. W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić razem z cebulą w niedużą kostkę. Chorizo pokroić w cienkie plasterki. Gdy cieciorka będzie już miękka dodać przecier pomidorowy oraz pokrojone warzywa. Dodać też majeranek

Monia miesza i gotuje
Kotleciki „dzikuski” z chrupiącymi frytkami i pieczoną papryką 270

Pierwszy raz kotlety dzikuski zrobił mi jeszcze wtedy mój przyszły mąż. Pamiętam, że jedliśmy je z frytkami i grillowaną papryką.  Tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam podzielić się z Wami tym smakiem :)  Skła dniki: 50 dag filetów z kurczaka duża cebula 30 dag żółtego sera 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% łyżka świeżej posiekanej(...)bazylii 1/2 łyżeczki zmieszanej papryki ostrej i słodkiej sól/pieprz Frytki Super Crunch 2 duże papryki (żółta i czerwona) oliwa Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy i razem z obraną cebulą drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa. Jajka wraz z pozostałymi składnikami dołączamy do farszu i dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy kotlety (jak spłaszczone mielone) i wykładamy

ChilliJemy
Aromatyczny gulasz paprykowy 180

Składniki: - 600 g łopatki wieprzowej - 2 czerwone papryki - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - 4 ząbki czosnku - woda (tyle aby pokryć mięso) - sól, pieprz, ziele angielskie(3), liść laurowy(4), owoce jałowca(5), majeranek, papryka słodka, papryka ostra. - łyżka musztardy - łyżka kwaśnej śmietany - 2 łyżki mąki - tłuszcz do smażenia Mięso płuczę, osuszam, kroję w sporą kostkę. Na patelni mocno rozgrzewam(...)olej/smalec, partiami wkładam mięso- tak aby tylko pokryło dno patelni i posypuję papryką słodką. Gdy z jednej strony mięso się już zamknie obracam je potrząsając patelnią (gdy zaczniemy dotykać mięsa zacznie puszczać sok i zamiast zamknąć się z zewnątrz, a w środku pozostać soczyste zacznie się nam po prostu gotować na patelni). Zamknięte z obu stron mięso przekładam do rondla

Cook&Love
Krewetki w pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym 186

porcje) 300 ml passaty pomidorowej (przetarte pomidory) 400 ml mleka kokosowego dobrej jakości Ok. 300 g mrożonych lub świeżych krewetek tygrysich 2 ząbki czosnku, drobno posiekany 1 papryka czerwona 1 łyżka drobno posiekanego imbiru Połowa średniej papryki, drobno posiekana 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 – 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku lub pół łyżeczki chilli(...)doprawić solą, pieprzem lub/i cukrem. Ugotować ryż w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki mrożone rozmrozić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i dokładnie osuszyć. Oderwać ogonki, oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę i poszatkować drobno imbir, czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć  imbir, czosnek i cebulę i smażyć przez około 3 minuty lub do czasu

Calzonella.com
Gulasz pasterski 189

Gulasz pasterski –to przepis z kuchni węgierskiej z dużą ilością papryki, niekoniecznie tej ostrej.  Wspaniałe jednogarnkowe danie do którego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im więcej, tym lepszy, które kroimy w grubsze kawałki.  Zagęszczony zacierką. Rozgrzewający, w sam raz na jesienno-zimowe dni.  Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam. Pyszny! Składniki: ½ kg szynki wieprzowej ½ kg cielęciny(...)łopatki  wieprzowej 6 średnich  pieczarek 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 czerwone papryki 1 papryka żółta 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki smalcu lub masła klarowanego ½ szklanki suchej zacierki 2 łyżki koncentratu pomidorowego jarzynka lub sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 liście laurowe 4 ziarenka

Wanilia i Kardamon
Jesienne leczo z kurczakiem wg Aleex 151

jest naprawdę pyszne. Są w nim świeże warzywa i ani grama mąki. Koniecznie je wypróbujcie. Naprawdę warto! Składniki: • 40 dag kiełbasy z piersi kurczaka • 2 spore cebule • 3-4 papryki • 1 puszka pomidorów krojonych • ½ szklanki wody • sól, pieprz, majeranek, słodka papryka • ½ łyżeczki tłuszczu (ja użyłam smalcu) • listek laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę z kurczaka pokroić, zrumienić na patelni(...)tłuszczu. Przełożyć do garnka. 2. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Dodać do kiełbasy. 3. Do garnka dodać także oczyszczoną paprykę pokrojoną w paseczki. Składniki wymieszać. Dodać przyprawy oraz listek i ziele. 4. Do garnka włożyć pomidory i wlać ½ - 1 szklanki wody. Powinno jej być tyle, aby już później niczego nie dodawać. Wymieszać. 5. Potrawę gotować

W mojej kuchni