małe kawałki 200 g pieczarek - pokrojone w plastry 100 g boczniaków - pokrojone w paski 1 cebula - drobno posiekana 2 ząbki czosnku - drobno pokrojone 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1. Ugotuj ryż. 2. Podsmaż tofu, pieczarki i cebulę na oleju, aż woda z grzybów(...)odparuje,a cebula będzie miękka. 3. Dodaj ryż, boczniaki, jarmuż, czosnek oraz paprykę, sól i pieprz. Zalej wodą, wymieszaj, przykryj i duś przez około 2-3 minuty. 4. Sprawdź czy jarmuż jest miękki, wtedy zdejmij z ognia. Wymieszaj z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 351 kcal
Powiedz dietom nieducha, z rzeczy, które posiadałam w lodówce. Przygotujecie ją w kilka chwil, a zakupione składniki, wystarczą na jeszcze kilka takich porcji, wszak nie musimy zjadać od razu całego ogórka, papryki czy pęczka rzodkiewek, prawda? Sałatka jest chrupiąca, pobudza do życia, i tak na dobrą sprawę jest lekko śródziemnomorska, gdyż Włosi do swoich sałat używają octu jabłkowego i tu z pomocą(...)powstała moja pierwsza typowo wiosenna sałatka. Czas przygotowania to zaledwie 15 minut, a sałatki z półmiska wystarczy spokojnie dla 2 osób. Składniki mix sałat pomidory bazylia ogórek por papryka dymka czerwona cebula rzodkiewka czarny sezam sos sałatkowy winegret Develey Z podanych składników skomponuj sałatkę. Możesz ją delikatnie posolić jeśli chcesz. Nie musisz dodawać oliwy ani żadnego innego oleju
Z Kuchni Do Kuchnimojej kuchni. Składniki: (na 12 szt) ok. 70 g komosy ryżowej 150 ml wody 2 jajka 2 białka 70 g startego sera 1 duży ogórek konserwowy 1 czerwona papryka dowolna szynka pokrojona w drobną kostkę ok.50 g tymianek do przybrania sól pieprz szczypta kurkumy Wykonanie: 1. Komosę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy(...)wolnym ogniu do całkowitego odparowania płynu (15-20 min) 2. Ogórek, paprykę oraz szynkę kroimy w bardzo drobną kostkę 3. Ser ścieramy na drobnych oczkach. 5. Po ugotowaniu komosy wszystkie składniki łączymy i mieszamy ze sobą doprawiając solą świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą kurkumy. 6. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Klasyczną formę do muffinek smarujemy odrobiną tłuszczu
vaniliowoczekoladowatylko by ich nie rozgotować, bo wtedy będziemy mieć w sosie warzywną miazgę. Pulpety: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos: 1 cebula 1 główka kalafiora 500g brokuła 200 ml kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz olej 1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy
Szefowa kuchnidowolność... Składniki: 4 garście pęczaku ok. 200 g pomidorków koktajlowych 3 udka z kurczaka (obrane ze skóry, i wytrybowane z kości) 1 słoik konserwowych pieczarek 2-3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku przyprawa do kurczaka 2-3 łyżeczki dżemu z papryczek chili lub opcjonalnie chili z odrobiną cukru do smaku pęczek szczypiorku Wykonanie: Pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso(...)udek kroimy w kostkę, następnie doprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną papryką i dżemu z papryczek chili . Smażymy na głębokiej patelni. Do usmażonego mięsa dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, chwilę jeszcze smażymy ok. 5-10 min. Następnie dokładamy, przekrojone na pół pieczarki, ugotowany pęczak i drobno pokrojony szczypiorek. Całość mieszamy. Sałatkę można jeść na ciepło lub na zimno
IMPRESJA SMAKUsię jako przekąska, śniadanie lub kolacja. SKŁADNIKI (na 2 bułki paluchy) 2 paluchy pszenne lub pełnoziarniste mała cukinia 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1/2 kulki mozzarelli świeża bazylia sól ostra papryka oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Bułki przekrawamy wzdłuż i na połówki, Grillujemy skropione oliwą lub przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski,które grillujemy na patelni grillowej/grillu(...)smażymy) pokropione oliwą i lekko posolone. Układamy cukinię na każdej ćwiartce bułki. Dodajemy po 2 plasterki suszonych pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce i posypujemy bruschetty. Przyprawiamy szczyptą papryki i ozdabiamy świeżymi listkami bazylii. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemały słoiczek suszonych pomidorów w oleju 30g pestek dyni 500g tartego na grubych oczkach sera żółtego (typu gouda) sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki przecieru pomidorowego masło do wysmarowania formy Sos beszamelowy(...)tłuszczu 82% 2 łyżki maki pszennej 1/2l mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: 1. Mięso smażymy na małym ogniu na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawami: papryką, bazylią, oregano, przyprawą do mielonego mięsa, ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem i pieprzem. Możemy delikatnie posolić jeśli chcemy. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy. 2. Pieczarki jeśli mniejsze przekrawamy na pół, jeśli
Kuchnia w czekoladziewędlin w zamrażarce. Składniki: 1/2 kg fasoli suchej np Jaś 300- 500 g końcówki wędlin/kiełbasa/surowe mięso 1 cebula koncentrat pomidorowy sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, listek laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Zalewamy przepłukana fasolę wodą, najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na noc. PO ok 12 godzinach dodajemy listek laurowy, kilka ziaren(...)ugotowana dodajemy mięso i całość razem gotujemy do miękkości pilnując, aby jej nie przypalić. Pod sam koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Podajemy z pieczywem. Danie podane w porcelanie Bogucice GINA
Malinowe Pocałunkipodwójne piersi z kurczaka 1 cebula czerwona 1 woreczek warzyw chińskich na patelnię 6 pieczarek sól, pieprz,szczypta chili do smaku sałata lodowa pomidorki koktajlowe 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich szczypta suszonego tymianku Do polania Remulada duńska Folwark. Wykonanie : Piersi myjemy i kroimy w paseczki lub dużą kostkę.Następnie nacieramy papryką, tymiankiem,ziołami prowansalskimi,solą
Sama słodycz i szczypta chilimarchewki ok. 1 szklanki wody 1 łyżka amarantusa ( opcjonalnie) 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 1 łyczeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól 2 łyżeczki cynamonu Sposób przyrządzenia: Mięso wypłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć
pieprzny smaczekzamierzamy nakarmić oraz własnej inwencji ;) Przepis ten poznałam w podbędzińskich Mierzęcicach, które z tego miejsca serdecznie pozdrawiam :) Składniki: - krupnioki - kapusta kiszona - cebula pokrojona w piórka - sól, pieprz - czerwona słodka papryka Przygotowanie jest banalnie proste - na kawałku folii aluminiowej kładziemy oprószonego solą i pieprzem krupnioka, obok porcję kapusty, a na to duuużo cebuli. Całość posypujemy jeszcze odrobiną soli, pieprzem i papryką
Kulinarne zapędy Kokosakanapek, jajeczka z chrzanem i na Wielkanocny stół :) Składniki: - 1 kg surowego boczku - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej - szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i marynatą smarujemy boczek, który odstawiamy na 24 godziny. Boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy
Zainspirowana w kuchniczosnek – 2 ząbki * natka pietruszki – 1 pęczek * jajko – 2 szt * śmietana 18% – 200 ml * ser camembert – 100 g * sól pieprz , tymianek , papryka * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem , wylepiamy ciastem francuskim , nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na 10 minut w celu podpieczenia ( spód możemy wysypać fasolą w celu(...)rozgrzewamy dodajemy posiekaną drobno cebulę, a po chwili czosnek. Wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, solimy by puściły wodę i smażymy ok. 10 minut – doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,papryką oraz posiekaną natką pietruszki. Przestudzony farsz wykładamy na podpieczony spód z ciasta francuskiego. Jajka roztrzepujemy ze śmietana , solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i wylewamy na tartę, Wierzch przykrywamy pokrojonym w plasterki
Ostra na Słodkobulgur z vermicelli (można taką dostać w każdym większym markecie) 6 średnich pomidorów 3 ząbki czosnku 3 garście jarmużu puszka tuńczyka w sosie własnym woda sól, pieprz i słodka papryka łyżeczka masła Sposób przygotowania: 1. Ugotuj w wodzie kaszę bulgur z vermicelli według przepisu na opakowaniu. 2. W tym czasie pokrój pomidory w kostkę. 3. Na łyżeczce masła podsmaż(...)patelnię. 4. Poczekaj, aż utworzy się sos pomidorowy, dodaj jarmuż. 5. Następnie dorzuć tuńczyka. 6. Dodaj ugotowaną kaszę bulgur z vermicelli. 7. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. 8. Smacznego
Smiling Shrimpzabiegów. Zapraszam. Składniki: 8 polędwiczek drobiowych 1 garść oliwek 2 czerwone cebule 8 ząbków czosnku kilka gałązek świeżego rozmarynu sól morska pieprz kurkuma papryka słodka 1 suszona ostra papryczka 2 łyżki oliwy 1 plaster masła 1 cytryna Sposób przygotowania: Wykonanie: Umyte osuszone polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić solą, pieprzem, kurkumą(...)papryką słodką, dodać pokrojone w ćwiartki cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Ułożyć gałązki rozmarynu oraz oliwki, skruszyć ostrą papryczkę. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach. Po 25 minutach bez folii z dodatkiem masła drugie 25 minut w do zrumienienia się. Podawać z ulubionymi sosami oraz chrupiącą świeżą bagietką
Wino Francja Kuchnia