Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 5-6 plasterków szynki kawałek czerwonej papryki 10 dkg sera żółtego sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć, rozłożyć na nic starty ser, … Czytaj dalej Zawijaski z ciasta francuskiego
czarrna od kuchnibyło smacznie. Roszponkę można zastąpić szpinakiem - użyłam tego co akurat miałam w lodówce. składniki 2 łyżki oliwy 1 cebula, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka Ramiro pokrojona w pół krążki 400 g puszka ciecierzycy - odcedzona (użyłam gotowanej na parze) 400 g puszka krojonych pomidorów 150 g roszponki 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka(...)zeszkli. Dodać czosnek i przyprawy (imbir, kmin, pieprz) smażyć ok 1 minuty. Wmieszać harissę, pastę pomidorową, pomidory z puszki, zagotować.Doprawić solą. Do misy wolnowaru włożyć ciecierzycę i pokrojoną paprykę. Wlać gorące pomidory z dodatkami, przykryć i gotować na programie high 3 godziny lub low przez 6 godzin. 30 minut przed końcem gotowania dorzucić roszponkę, wymieszać. Podawać z ryżem, posypane
Stare Garypominąć przy wołowinie) 3 średnie korniszony 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki sosu sojowego 2 żółtka 20 cm kawałek selera naciowego łącznie z częścią ulistnioną pieprz, sproszkowana czerwona słodka papryka olej słonecznikowy i masło klarowane do smażenia Kroimy drobniutko seler, korniszony, boczek, łączymy z mięsem, musztardą, sosem, żółtkami i dosmaczamy wg upodobań pieprzem i papryką. Następnie wyrównujemy przygotowane mięso
I tu będę miała takie teskładniki prawdopodobnie zawsze macie w domu. Porcja jest dla czterech osób. Należy przygotować: - ok. 400g makaronu - 500g brokułów - 4 ząbki czosnku - 4-5 łyżek oliwy z oliwek - łyżeczka słodkiej papryki - pół szklanki sera typu parmezan (parmiggiano reggiano, gran padano) Obieram czosnek. Od jakiegoś czasu za sprawą internetowej podpowiedzi obieram go przez energiczne potrząsanie w średnim słoiczku. Bardzo ułatwia sprawę(...)Jednak mocno krytykuje czosnek granulowany, a nawet praskę :) W dzisiejszej propozycji czosnek siekam niezbyt drobno, w rodzaj plasterków. Na patelnię wlewam oliwę, kiedy jest rozgrzana wrzucam czosnek, posypuje papryka po minucie. Nie rumienię mocno czosnku, aby nie nabrał gorzkiego smaku. Wcześniej ok. 4 litry wody zagotowuję z niewielką ilością soli. Gotuję krótko brokuły podzielone na kawałki wielkości "na jeden
I tu będę miała takie teoleju 50 ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy 100 g szpinaku 6 pieczarek 1 czerwona papryka 100 g szynki konserwowej 100 g sera żółtego np. gouda 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz Przygotowanie: Pieczarki(...)składniki. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić do momentu zbielenia, dodać olej, mleko oraz jogurt. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, szynkę, paprykę, żółty ser, a także oregano i tymianek. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Wymieszać całość delikatnie i niedbale (tak, aby w cieście powstały grudki mąki). Ciasto wlać do podłużnej formy
Ciastka - domowe słodkościnajlepsza świeża , ale jeszcze nawet nie kwitnie – nie ta pora roku ) 2 duże cebule 1/2 szklanki ketchupu 3 szklanki wody sól , chilli do smaku Marynata : 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam korpus i zostawiam
Ogrodnik w podróżySkładniki: ok 1,5 kg żeberek 2 cebule 3 łyżki miodu olej do smażenia słodka czerwona papryka sól, pieprz grubo mielony Wykonanie: Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na mniejsze porcje. Oprószamy solą, pieprzem grubo mielonym oraz delikatnie papryką. Cebulę kroimy w półksiężyce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy żeberka, po obróceniu na drugą stronę dodajemy cebulę. Gdy mięso
magiczna kuchnia Kasijest do całości masy mięsnej -17 g soli nie jodowanej warzona -8,5 g soli wędzarniczej (wędzonej) -pieprz czarny mielony 1,5 g -pieprz ziołowy ziołowy 0,5 g -papryka wędzona słodka 0,5 g -papryka wędzona ostra 0,5 g -jałowiec mielony 1 g -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę dobrej jakości 30 g Wykonanie Kupiony płat boczku myjemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: ok. 1 szkl ugotowanego makaronu 3 jajka rozmiar L po kawałku cukinii i papryki garść oliwek sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: Jajka zmiksować aż się spienią, dodać … Czytaj dalej Makaronowy omlet z oliwkami
czarrna od kuchnipiekarnika :). Dodatki według uznania, tak na prawdę możecie na patyczki nadziać, co tylko lubicie. Składniki na szaszłyki: filety z piersi kurczaka cukinia pieczarki sól, pieprz po łyżeczce czerwonej papryki wędzonej i ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy Przygotowanie szaszłyków: Mięso kroimy w średnią kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w półplasterki, pieczarki na połówki. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie mięso-cukinia(...)mięso-pieczarki. Szaszłyki z cukinią obsypujemy ziołami prowansalskimi, a szaszłyki z pieczarkami przyprawiamy papryką wędzoną. Wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, skrapiamy oliwą, pieczemy 30 minut. Artykuł Szaszłyki z piekarnika pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plnajważniejsze to możemy zjeść go na ciepło i na zimno, więc nic się nie zmarnuje. Smacznego! Składniki : * 3 jajka * łyżec zka mąki * garść szpinaku * pół czerwonej cebuli * pół czerwonej papryki * 2 -3 pieczarki * łyżka masła * świeże zioła * s ól , pieprz Przygotowanie : Jajka ubi ć z mąką i przyprawami. Rozgrzać masło, dodać cebulę i paprykę. Przesmażyć, dodać pieczarki i szpinak
Magiczne Życie Martyzimno - z dipem lub ketchupem. Składniki na 1 porcję: 4 duże pieczarki 1 duże jajko 3 suszone pomidory 2 plastry wędliny drobiowej 1 mały ząbek czosnku szczypta ostrej papryki szczypta tymianku 1 łyżka posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Pieczarki umyj lub obierz i odetnij nóżki - delikatnie wydrąż łyżeczką, aby było więcej miejsca na farsz. Kapelusze (w środku) oprósz solą i pieprzem(...)miski wbij jajka - wymieszaj widelcem, następnie wrzuć posiekane pomidory, drobno pokrojoną wędlinę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę i tymianek - wymieszać. Przygotowanym farszem wypełnij wydrążone pieczarki - posyp szczypiorkiem. Zapiekaj w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 30 min. Podawaj z pomidorem
Alutka-Gotujezbyt wiele czasu. Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook „Błyskawiczne piątki” . Zachęcam i Was do dołączenia Składniki: 1 pomidor – u mnie malinówka 1/2 czerwonej papryki 4 duże rzodkiewki 2 łyżki kiełków rzodkiewki 2 czubate łyżki pestek dyni (u mnie Woj-len) olej rzepakowy tłoczony na zimno do polania sałatki (u mnie Woj-len) sól czosnkowa pieprz(...)Pomidora kroimy w większe kawałki (np. na ósemki, a te na 2-3 części w zależności od wielkości pomidora). Duże rzodkiewki przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki kiełków rzodkiewki, podprażone pestki dyni. Całość doprawiamy solą czosnkową (u mnie 2 małe szczypty) i pieprzem. Na koniec naszą
Słodkie okruszkilaurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki wegety 1 łyżeczka przyprawy do bigosu 0,5 opakowania zupy ogonowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę posiekać, wrzucić na gotującą się wodę i chwilę obgotować (dosłownie chwilę aby nie zrobiła się zbyt miękka). Odcedzić. Na patelni rozpuścić łyżkę(...)kiełbasę. Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, wegetę, przyprawę do bigosu, stopniowo dodać rozrobioną w zimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. Wymieszać wszystko. Do sosu dodać mięso z cebulą. Znów wymieszać. Zrobić zasmażkę z łyżki smalcu i mąki. Dodać do sosu i wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem
Cukiernia Pychotkicheddar Masło rozpuszczamy w rondelku, a po jego rozpuszczeniu dodajemy ser, aby się rozpuścił – polewamy całością popcorn, mieszamy i czekamy, aż ostygnie. Popcorn o smaku paprykowym mielona słodka papryka sól odrobina cukru pudru Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i posypujemy nimi popcorn – przez sitko. Mieszamy. Popcorn o smaku czekoladowym mleczna czekolada listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic(...)content='ziaren kukurydzy oleju masło starty ser cheddar mielona słodka papryka sól odrobina cukru pudru mleczna czekolada'; document.write(" "); Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – w garnku gotujemy wodę, kiedy zacznie parować stawiamy na nim szklaną miskę, wrzucamy do niej połamaną w mniejsze kawałki czekoladę. Kiedy się rozpuści, polewamy nią popcorn. Czekamy, aż czekolada zastygnie
Kuchnia Bazylii