warzywami: Składniki: ćwiartki kurczaka (2 sztuki) 1 kg ziemniaków 2 marchewki 200 g małych pieczarek 500 ml bulionu warzywnego lub 2 kostki bulionowe 4 gałązki tymianku garść kolorowej papryki pokrojonej w słupki piwo karmelowe (250 ml) Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy, marchewkę kroimy w grube plastry, a ziemniaki kroimy na ćwiartki. Pieczarki płuczemy na durszlaku. Ćwiartki kurczaka dzielimy(...)garnka mieszamy z karmelowym piwem i zalewamy tym płynem wszystko co znajduje się w żaroodpornym naczyniu, obkładamy świeżym tymiankiem, pieczemy w 160 stopniach w piekarniku 30 minut, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, podwyższamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, jemy ze smakiem. The post Kurczak z warzywami w piwie appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię nie znudziło. Składniki (na 4-5 porcji): 400 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka : 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1/3 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczka curry w proszku, szczypta papryki ostrej i wędzonej, szczypta kuminu 1 bakłażan 250 gram topinamburu 1 średni batat 1/2 puszki kukurydzy 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 ząbki(...)gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 ml mleka kokosowego 1/2 łyżeczki soli przyprawy: 1/3 łyżeczki curry, szczypta cynamonu, imbiru, papryki wędzonej, kuminu 1 łyżka syropu z agawy, syropu klonowego lub miodu sok z 1/2 limonki lub cytryny 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry do podania: ryż długoziarnisty/ dziki, chlebek pita
Mango Papajasosie śmietanowo-mlecznym: 2-3 łyżki oleju 3 średnie cebule 3-4 pieczarki 1 pojedynczy filet z kurczaka 125 ml wody spora szczypta ziół do drobiu płaska łyżka słodkiej papryki 80-100 ml śmietany 30% 125-200 ml mleka 1 płaska łyżka mąki sól Cebulę i pieczarki kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na jasno brązowy kolor(...)dodajemy pokrojonego kurczaka i dalej smażymy, aż kurczak się zetnie (będzie biały). Teraz dolewamy wodę i dusimy około 5 minut, po tym czasie odkrywamy pokrywkę, dodajemy zioła, paprykę, trochę soli i smażymy kolejne 5 minut, żeby woda odparowała. Następnie dolewamy śmietanę, 125 ml mleka wymieszanego z mąką i ciągle mieszając zagotowujemy. W razie gdyby sos zbytnio zgęstniał wlewamy więcej mleka
Rozpustne gotowaniewódki. Białko mięsa pomoże rozłożyć alkohol. Składniki: 1 kilogram polędwicy wołowej surowej, 6 żółtek, 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżeczki sosu sojowego, 2 cebule, 5-6 ogórków konserwowych, sól, pieprz, papryka mielona. Przygotowanie: Polędwicę myjemy i suszymy, a następnie mielimy lub siekamy na drobno. Do mięsa dodajemy przyprawy. Następnie wlewamy po łyżce oliwy i sosu sojowego. Odstawiamy na około 20 minut(...)opłukać i dobrze osuszyć. Należy ją bardzo drobno posiekać ostrym nożem (można także zmielić, jednak prawdziwy tatar najlepiej smakuje z siekanego mięsa). Do mięsa dodać należy sól, pieprz i paprykę. Następnie wyrobić mięso, dodając łyżkę oliwy i sos sojowy. Odstawić na dłuższą chwilę do lodówki. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka sparzyć i oddzielić białka od żółtek. Tatara
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaostatni.Przepis pochodzi z książki,którą sprezentował mi mój mąż jakiś czas temu.Jestem mu bardzo wdzięczna bo przepisy są rewelacyjne.Oczywiście wprowadziłam małe zmiany,następnym razem też dodam więcej papryki ostrej bo dla Nas wcale ta marynata nie była taka mocna.Dla Was podaję przepis oryginalny podwójna filet z kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo(...)mało) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej musztardy(u mnie rosyjska) 1 łyżeczka ostrej papryki(u mnie wędzona,ale następnym razem dam 2 łyżeczki) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Przygotować marynatę:czosnek obrać,wycisnąć i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Piersi umyć,osuszyć,umieścić w naczyniu
Niespełnione zdolności kulinarneSKŁADNIKI: 2 piersi z kaczki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 300g chińskiej mieszanki warzywnej 1/2 puszki mleczka kokosowego, 100 ml śmietany 30%, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki, 1 łyżka żółtej pasty curry, kawałek świeżego imbiru, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z piersi kaczki zdejmuję skórę. Mięso kroję w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieram i kroję(...)małą kostkę. Mięso razem z cebulą i czosnkiem podsmażam na rumiano na oliwie. Wlewam wodę oraz wsypuję paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu około 15 minut. 2. Mieszankę warzywną podsmażam około 10 minut na oliwie. Dodaję do mięsa. Mieszam. Następnie wlewam mleczko kokosowe oraz śmietanę. Dodaję pastę curry oraz starty korzeń imbiru. Wszystko razem duszę około 10 minut. Doprawiam
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: schab bez kości 4 porcje, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, ząbki czosnku 5 sztuk, natka pietruszki 2 łyżki, jajka 3 sztuki, bułka tarta 1,5 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki - w opisie, pestki dyni łuskane - ile potrzeba wymieszać marynatę z oleju, papryki, kucharka
W Mojej Kuchni LubięIdealnie się sprawdza na kanapki lub jako danie obiadowe. Składniki: 2 kilogramy karkówki Czosnek w płatkach Skworcu Marynata: 2 łyżeczki marynata staropolskiej Skworcu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Karkówkę myjemy, osuszamy, do miseczki wlewamy olej, dodajemy pozostałe składniki marynaty, dokładnie mieszamy. Dokładnie nacieramy mięso, przekładamy
Bajeczna Kuchniamasła 310 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli mleko do posmarowania bułek sezam do posypania bułek stripsy 1 duża pierś z kurczaka sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany sos sojowy 1 jajko 100 ml mleka ok 1/2 szkl mąki dodatkowo mąka na panierkę olej do smażenia dodatki sałata pomidor ogórek kiszony czerwona cebula ketchup sos tysiąca(...)nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu, studzić na kratce. Stripsy Pierś z kurczaka umyć i osuszyć, pokroić na paski o grubości 2-3 cm. Mięso zamarynować w soli, pieprzu, papryce, czosnku i sosie sojowym, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Do miski wbić jajko, wsypać mąkę i wlać mleko, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszać na gładką masę
Kuchnia w opałachsosie musztardowym ale żona namówiła mnie abym nadział ją śliwką - możecie nam wierzyć że to połączenie wyszło przepysznie. Składniki (polędwica) : 1 polędwica wieprzowa kilka śliwek kalifornijskich sól, pieprz, papryka ostra łyżka masła klarowanego Składniki (marynata) : 150 ml oleju rzepakowego ( polecam ten ) łyżka musztardy d'jon łyżka miodu łyżeczka przyprawa do wieprzowiny Składniki (sos): 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku olej(...)sól (morska) 2 łyżki kaparów Przygotowanie : Oczyszczoną z błon polędwicę rozetnij rozwijając na duży płat ( patrz zdjęcie poniżej ) i pobij lekko trzonkiem noża przez folię, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Ułóż z brzegu rozcięte na pół śliwki i całość zwiń w roladę. Obwiąż ją nicią lub sznurkiem bawełnianym. Zamarynuj w wymieszanych składnikach marynaty i włóż na minimum
Mechanik w kuchnismiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na średnią głęboką formę : 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 marchewka 2 łyżeczki ,suszonego , mielonego ,czosnku 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub chilli , jeśli ma być pikantne 1 mała cukinia 2 duże cebule 1 duża puszka pomidorów krojonych ( lub 2 małe ) 5 niedużych, ziemniaków 1 łyżka
Ogrodnik w podróżyschabu 1 op. ziół prowansalskich 1 łyżka majeranku 1 czubata łyżka pieprzu naturalnego 1 szkl soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka cukru 1 opakowanie czosnku granulowanego 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki papryko ostrej 1 łyżeczka soli peklowej folia aluminiowa Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich
Z Majeczką w kuchniSpróbujcie sami i smacznego od Rumcajsa i Haneczki. S kładniki; 500g filetu z piersi kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki chilli łyżeczka przyprawy do kurczaka łyżeczka słodkiej papryki 2 jajka 150g wiórków kokosowych szklanka mleka 2 szklanki mąki Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski. Sos sojowy mieszamy z chilli przyprawą do kurczaka i papryką. Marynujemy kurczaka
Gotuj z Rumcajsemjaki efekt :) Od teraz komosę do sałatek będą dawać częściej, o wiele częściej! A Wy z czym miksujecie najczęściej swoje ulubione sałatki? Składniki: 1/3 opakowania miksu sałat 1 średnia papryka długa 2 pomidory śliwkowe 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łyżka groszku konserwowego 35 g komosy ryżowej - quinoa (ecoMalwa) 1 łyżka uprażonych pestek dyni 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta(...)ryżową przepłucz kilkakrotnie, delikatnie podpraż w garnku i zalej wrzącą wodą. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut - do momentu wchłonięcia wody. Do miski przełóż sałatę, pokrojoną paprykę,kukurydzę, groszek, sos sojowy, przyprawy i ugotowaną, schłodzoną komosę. Wymieszaj i wyłóż na talerz. Pomidory pokrój w ćwiartki i ułóż na wierzchu. Całość posyp uprażonymi pestkami dyni
Zdrowie na języku :PZaraz poprosiłam o przepis. Dziękuję Wiesia, pozdrawiam. takie danie super pasuje na różne imprezy lub danie obiadowe. bardzo polecam. Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Jeśli lubicie na ostro można posypać ostrą papryką. Rozłożyć plastry karkówki i posmarować każdy cienko miodem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić plastry karkówki stroną gdzie posmarowany był miód
Kuchnia Pokoleń