cebule 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 50g jarmużu (oczyszczonego i umytego) 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe koncentrat pomidorowy (ilość wg uznania; polecam Roleski ) papryka w proszku (wg gustu, idealnie sprawdzi się wędzona) sól, pieprz Dodatkowo: olej Ugotować wywar z kości lub żeberek (w osolonej wodzie). Dodać poszatkowaną kapustę, pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera), listki(...)laurowe i ziele angielskie. Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju i również przełożyć do gotującego się bigosu. Około 20 minut przed końcem gotowania dodać drobno pokrojony jarmuż, a na końcu posiekany koperek. Doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Jeśli ktoś preferuję gęściejszy
Di gotujeoctu szczypta mielonego pieprzu garść świeżego tymianku garść natki pietruszki 2 łyżeczki tartej bułki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 posiekana cebula 2 ugotowane cienkie marchewki 1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski 1 1/2 litra bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso po usunięciu błon zalałem winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką. Odstawiłem na kilkanaście minut(...)Osobno zmieszałem bułkę tartą, ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i cebulą przesmażoną na maśle. Wyjąłem mięso z marynaty, osuszyłem i posmarowałem farszem. Pośrodku położyłem marchewki oraz papryki. Zwinąłem roladę ( niezbyt mocno ), podwinąłem do środka brzegi, aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Obwiązałem sznurkiem. Gotowałem w bulionie około godziny. Kiedy rolada była miękka, wyjąłem ją z garnka i obciążyłem. Podałem
R'n'G KitchenSkładniki: 300 g filetu z kurczaka 1 szklanka ryżu opakowanie mrożonych warzyw (kalafior,brokuł,marchewka) cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia carry, słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Ryż opłukać na sitku, osączyć, ugotować w osolonej wodzie na sypko. Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, carry, papryką, podsmażyć na oleju. Do podsmażonego kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 100 g ryżu 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g piersi z indyka bazylia, oregano, papryka ostra mielona, sól, pieprz 1 cebula Pierś z indyka płuczemy i kroimy w kawałki - solimy, pieprzymy - obsmażamy na odrobinie oleju/oliwy kiedy już będzie złoty dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pomidory z zalewą i doprawiamy bazylią, oregano, papryką oraz solą. Ryż
Moje-pitraszenietortille i zawinąć, a następnie pokroić i podać jako przystawkę. Ricotta z rzodkiewką i dymką Składniki: 250 g sera ricotta 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka dymki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ricottę przekładamy do miseczki. Warzywa myjemy i osuszamy. Rzodkiewki kroimy w kostkę, zieloną częśc dymki kroimy drobno i dodajemy do ricotty. Całość doprawiamy(...)smaku i dodajemy słodką paprykę w proszku. Starannie mieszamy, podajemy z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do przystawek
Moja smaczna kuchniadrobny makaron, np. muszelki czy kokardki oliwa 400 g brukselki, pokrojonej w cienkie plasterki 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 200 g koziego sera twarogowego (możesz zastąpić ricottą) papryka chilli w płatkach i sól do smaku sok i skórka z 1/2 cytryny garść posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Makaron wrzuć do garnka z dużą ilością posolonego wrzątku i gotuj(...)czasu do czasu. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dorzuć do brukselki. Smaż przez 3 minuty, mieszając. Dolej śmietanę i ser kozi i wymieszaj z warzywami. Dopraw papryką chilli w płatkach i solą do smaku. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny. Makaron odcedź, zostawiając pól szklanki wody z gotowania. Przełóż makaron z do sosu
Chilli Czosnek i Oliwapęczek zielonej natki pietruszki/ lub kilka listków bazylii 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pierwszego tłoczenia sól, pieprz do smaku pikantna przyprawa typu cayenne, ostra papryka według uznania 1/2 łyżeczki wędzonej suszonej papryki opcjonalnie ząbek czosnku Przygotowanie: Ziarna słonecznika zalać zimną wodą, przykryć i odstawić na całą noc. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem. Cebulę obrać, pokroić
Swojskie jedzonkodużej Jaś 50 g boczku 4 pętka cienkiej kiełbasy bekonowej Hańderek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku domowa vegeta i pieprz do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki oleju Wykonanie : Fasolę namoczyć w wodzie na kilka godzin, najlepiej na noc. Na drugi dzień(...)kostkę dodać posiekany czosnek i przesmażyć. Przełożyć do podgotowanej fasoli. Kiełbasę pokroić w kostkę lub pół plasterki, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju przełożyć kiełbasę dodać majeranek, paprykę i odrobinę vegety, podsmażyć na rumiano.Usmażoną kiełbasę przełożyć do fasoli. Następnie dodać przecier pomidorowy i chwilę gotować. Fasolkę można lekko zagęścić aby powstał sosik w 1/2 szklanki wody rozpuścić
Sama słodycz i szczypta chiliplasterków oscypka 3 ogórki kiszone łyżeczka masła kotlety: 2 upieczone buraki szklanka ugotowanej kaszy jaglanej dymka ze szcypiorkiem sól, pieprz do smaku 0/5 łyżeczki suszonej natki pieptruszki łyżeczka mielonej papryki słodkiej szczypta mielonej wędzonej papryki ostrej Dymke kroimy i szklimy na maśle. Buraki obieramy i przekładamy do malaksera. Dodajemy do nich ugotowaną kaszę oraz zeszkloną dymkę. Miksujemy na gładką masę
Mienta blogjest specyficzne. Smaczne. W sumie można je zrobić bardzo szybko. Nie zawiodłam się. Zapewne jak kiedyś natrafię podobną okazję, wykorzystam. Składniki: Przepiórki ( ja miałam 4 ) Sól Pieprz Czerwona słodka papryka 1 marchew Kawałek korzenia selera Korzeń pietruszki Natka pietruszki Woda 50 ml nektaru ananasowego Liść laurowy Ziele angielskie Olej do smażenia Wykonanie: Przepiórki oczyszczamy, myjemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką
Smaki Ewyuatrakcyjniają wierzch rolady te ziarenka, spójrzcie tylko!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 por 2 jajka 5 liści kapusty włoskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki sezamu lub pestek dyni Wykonanie: Cebulę obieramy, por opłukujemy, odcinamy białą część.Cebulę i białą część(...)pora kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, studzimy. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy podsmażoną cebulę z porą, posiekany drobniutko czosnek, słodką paprykę, roztrzepane jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. Liście kapusty sparzamy wrzącą wodą, następnie polewamy zimną wodą aby liście zachowały soczysty, zielony kolor. Zwijamy liście kapusty w rulon kroimy w cieniutkie paseczki. Ciasto francuskie rozkładamy
kgwjanczewowieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Wołowinę umyć i osuszyć ręcznikiem
O kuchni z uczuciemmnóstwem witamin i oliwą najwyższej jakości. Składniki: - 20 dag kaszy bulgur - 2 pomidory - 1 szklanka bulionu - 2 cebule dymki razem z zieloną częścią - 1/2 pęczku natki pietruszki - 1/2 czerwonej papryki - 4 łyżki oliwy z oliwek - sok z cytryny do smaku - sól - pieprz Kaszę bulgur znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Kaszę zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut(...)płyn się wchłonął. Do wystudzonej kaszy dodajemy drobno pokrojoną paprykę, cebulę, pietruszkę oraz pomidora obranego ze skórki, wszystko dokładnie mieszamy. 2. Z oliwy, pieprzu, soli i soku z cytryny przygotowujemy dressing, łączymy z pozostałymi składnikami
Apetyczna babeczkatakże innych ryb. Składniki: 20 dag filetu śledziowego z kaparami SEKO 2 jajka ugotowane na twardo 2 kiszone ogórki 6 marynowanych grzybków 3 kawałki marynowanej papryki 1 mała czerwona cebula kilka kaparów z zalewy ze śledzi sos: łyżka miodu łyżka musztardy sól,pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe drobno kroimy. Tak samo postępujemy z jajkami, kiszonymi ogórkami, grzybkami, marynowaną(...)papryką, cebulą. Wszystko razem mieszamy, oprószamy solą i pieprzem. Miód i musztardę mieszamy ze sobą, łączymy z tatarem. Na talerzyk wykładamy porcję tatara, na wierzch wykładamy kapary z zalewy ze śledzia. KONKURS !!! *Organizatorem konkursu jest mój blog, przy współpracy z SEKO ,który jest też sponsorem nagród w konkursie *W konkursie wygrywają 3 osoby, którzy otrzymają zestawy produktów firmy
Z Majeczką w kuchnimoże użyć takich, jakie lubi najbardziej. Eksperymentujmy, bo warto! -1 opakowanie suchej ciecierzycy (350 g) - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju - ulubione przyprawy (curry, chilli, słodka i wędzona papryka) Soczewicę namaczamy kilka godzin (najlepiej całą noc) i następnie gotujemy około godziny soląc wodę pod koniec gotowania. Po ugotowaniu ciecierzycę osuszamy. Ja zwykle dzielę ją na pół(...)każdą część mieszam (najlepiej rękami) z oliwa lub olejem tak, aby dokładnie pokryła kulki cieciorki. Następnie dodaję do jednej części łyżeczkę czerwonej papryki, pół łyżeczki chilli i pół łyżeczki tymianku, a do drugiej części czubatą łyżeczkę curry. Mieszam dokładnie, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły. Piekarnik nagrzewam do 200 st. C najlepiej z funkcją termoobiegu. Dwie blachy wykładamy
Simple Dish