Końcówka lata zaskoczyła piękną pogodą. Owoce są soczyste i dojrzałe. Dziś proponuje ciasto z karmelizowanymi gruszkami. Nie jest one ciężkie, bo pozbawione kremów i maślanych mas. Delikatne gruszki swietnie komponują się z czekoladowym biszkoptem. Składniki: Biszkopt: (blaszka wielkości 26cm x 40cm) -125g cukru kryształ -80g mąki tortowej -40g kakao -5 jajek(...)cukrem, aż zamienią się w kremową masę. Mąkę i kakao łączymy ze sobą. Następnie dodajemy do jajek w trzech częściach i delikatnie łączymy, tak by napowietrzyć masę. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą pergaminem i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Biszkopt dzielimy na pół. Na patelni rozpuszczamy masło i cukier. Gdy się połączą dodajemy pokrojone
Smakuj życie!stole. Dekoracja jest szalenie prosta do wykonania i myślę, że całkiem efektowna. Podaję dwa przepisy na babeczki do wyboru: jedne z makiem i marcepanem, aromatyzowane skórką pomarańczową, a drugie czekoladowe z przyprawami korzennymi. Jeśli jednak już macie swoje ulubione muffinki, to nie zastanawiajcie się i skorzystajcie z własnego przepisu. Warto jednak wybrać te, które zbyt mocno nie rosną, by wierzch(...)Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie połącz. Marcepan pokrój na małe kawałki i wrzuć do masy. Ciasto wlewaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru.Babeczki korzenno-czekoladowe (12 sztuk):150 g masła w temperaturze pokojowej1/2 szklanki cukru100 g gorzkiej czekolady2 jajka4 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżeczka proszku
Food Squarecieszyć oko, ale przede wszystkim podniebienie! Dla miłośników czekolady i tych, którzy lubią się troszkę pobawić w kuchni! Przepis na ciasto już kiedyś publikowałam, ale dla tych, którym nie chce się szukać przepisu zamieszczę je jeszcze raz :) Muffinki z czekoladową czapeczką Składniki: 20 dag masła 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag maki pszennej 6 dag cukru(...)łączymy ze sobą jajka (całe) i śmietanę. Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i mieszamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy. Do kolorowych foremek wlewamy ciasto na 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wstawiamy je do nagrzanego już piekarnika. I czekamy, rokoszując się zapachem czekolady ;) Masa: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy
Lawendowe Niebopuszki i te dodatki właśnie stanowią tę cytrusową nutę, która wspaniale komponuje się z resztą smaków. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu i myślę, że mało pracochłonny, zwłaszcza jeśli ciasto upieczemy dzień wcześniej. By zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, wieczór wcześniej możemy również ugotować budyń do kremu i wystudzony schować do lodówki. Należy tylko pamiętać, aby następnego dnia ogrzać(...)ajerkoniakowego z mandarynkami, wyrównać. Położyć kolejny blat, nasączyć drugą częścią ponczu, wyłożyć pozostały krem z mandarynkami, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki posmarować odłożonym kremem. Tort wstawić do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać. Śmietankę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić
Opowieści z piekarnikaSkłada się z kruchego orzechowego spodu oraz intensywnej czekoladowej masy śmietankowej. Całość przełamują lekko kwaskowate maliny, co stanowi fantastyczne połączenie. Tylko uważajcie jeśli jesteście na redukcji i pilnujecie kalorii oraz odpowiedniego makro bo to bardzo smaczna istna bomba tłuszczowa a może być ciężko poprzestać na jednym kawałku. Składniki – tort czekoladowy bez pieczenia (tortownica 18 cm) Spód orzechowy(...)miękkie masło i opcjonalnie słodzik w postaci pudru a następnie dokładnie wymieszać do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 18 cm po wyłożeniu folią spożywczą, wykleić masą orzechową. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę do schłodzenia i stwardnienia spodu. Śmietankę podgrzać w rondelku pilnując by się nie zagotowała. Gdy będzie już ciepła dodać połamaną na mniejsze kawałki
Ola la LCHFcienia przesady mogę powiedzieć, że jest to najlepszy piernik czekoladowy jaki kiedykolwiek jadłam :) Nie pomyślcie, że wpadłam w samozachwyt - to dzieło mojej Mamy :) Piernik jest wilgotny, aromatyczny i cudownie chrupie dzięki orzechom. Jeśli chcecie można polać go czekoladą :) Składniki : 3 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 1 słoik powideł 1 szklanka oleju 3 łyżki(...)sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Suchą mieszankę wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Dodać mleko i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy ciasto przyjmie płyn wmieszać podobnie powidła. Mieszając cienką stróżką wlać olej i mieszać, aż ciasto przyjmie resztę płynów. Ciasto będzie dość rzadkie. Formę z kominkiem wysmarować olejem. Wylać ciasto i wyrównać
Chocolate Muffin BlogSezon letni zbliża się wielkimi krokami i coraz częściej nabieramy ochoty na ciasta bez pieczenia. Sernik na zimno z serka „wiaderkowego” jest świetną alternatywą dla tego najpopularniejszego, na bazie serków homogenizowanych. Podstawą jednak jest ser bardzo dobrej jakości. Użyjcie sprawdzonego, a się nie zawiedziecie. Im więcej czekolady dodacie, tym sernik będzie smaczniejszy. Nie przerażajcie się jej ilością wszak(...)łyżki żelatyny 200 ml gorącej wody 400 g mlecznej czekolady (połowę można zastąpić gorzką czekoladą) SPÓD CIASTECZKOWY 300 g czekoladowych herbatników 150 g masła 3 łyżki nutelli Herbatniki zblendować lub włożyć do woreczka i zmiażdżyć je wałkiem do ciasta. Masło rozpuścić i dodać razem z nutellą do pokruszonych ciastek. Dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieść
Pieguskowa KuchniaTimes New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto kruche • 400 g mąki • 50 g cukru • 150 g masła • 2 żółtka • szczypta soli Masa • 2 budynie czekoladowe • 100 g masła • maliny Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 1. Zanieść ciasto łącząc wszystkie składniki i wstawić do lodówki na 30 minut. 2.Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec w 180 st.C przez 15-20 minut, aż się zarumieni
ciemna strona patelninależy dodać łyżkę cukru pudru) Składniki na polewę czekoladową ; 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania: Do mąki dodać żółtka, proszek do pieczenia, sok lub syrop wiśniowy, łyżkę cukru ( opcjonalnie) oraz masło lub margarynę i zagnieść szybko ciasto. Z gotowego ciasta rolować krótkie paseczki a następnie zwinąć na kształt kłódki
Na słodko lub wytrawnieprzepis na bajgle z karmelizowanym bananem i kremem czekoladowo-orzechowym. Nieco czasochłonna kombinacja, ale efekt wynagrodzi Wam trudy. Obiecuję! Najlepsze bajgle w Seattle! Gotowi na sezonowe smaki z Bagel Bros? BAJGLE Z BANANEM I KREMEM CZEKOLADOWYM Z BAGEL BROS The Last of Us II domowy bajgiel z karmelizowanym bananem i kremem czekoladowo-orzechowym CZAS PRZYGOTOWANIA: 2h CENA: średnia LICZBA PORCJI(...)wyrabiaj rękoma przez kilka minut do uzyskania jednolitej, miękkiej konsystencji. Jeśli ciasto lepi się do rąk, podsyp je lekko mąką. Uformuj ciasto w kulę, posyp z wierzchu mąką i przykryj ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia (podwojenie objętości) w temperaturze pokojowej na 1,5h. 3. II WYRASTANIE (40 min) Wyrośniete ciasto podziel na kulki (ok. 6 szt z podanej porcji). Każdą kulkę
Nerds Kitchensłodko i przygotowane w piekarniku. Idealne jako drugie śniadanie do kawy lub jako deser Jaki KREM CZEKOLADOWY do bułeczek? U mnie był to domowej roboty, zdrowy krem czekoladowy , który ukręciłem z migdałów, daktyli i kakao. Możecie również użyć dowolnego, ulubionego, czekoladowego smarowidła. Jakiej wsypać mąki? Do przygotowania tych bułeczek użyłem jasnej mąki pszennej, ale równie dobrze sprawdzi się orkiszowa(...)bułeczki będą mniej wyrośnięte. Jakie wlać mleko? Ja robiłem już na chyba wszystkich roślinnych mlekach i zawsze ciasto wychodziło idealne. Porwij ze sklepowej półki takie jakie lubisz lub ukręć własne mleko z nerkowców lub mleko kokosowe . Artykuł Zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendmanjakiś czas robię naleśniki tradycyjne albo w formie placuszków z gęstszego ciasta. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na amerykańskie pancakes, na które przepis znalazłam tutaj . Placuszki wyszły pyszne, słodkie i puszyste. Ja moje pancakes polałam polewą czekoladową, ale często podaje się je polane miodem albo syropem klonowym. Składniki: 1 i ¼ szklanki mąki 1 i ¼ szklanki maślanki 1 jajko ¼ szklanki cukru
Mama Gotujeserowa Składniki 600g serka homogenizowanego u mnie Jogobella 150g cukru 1 cukier waniliowy 600ml śmietanki kremówki 30-36% 125g kawy czekoladowej cappuccino 3 łyżeczki naturalnej kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wrzącej wody Do posypania ciasta kakao lub tarta gorzka czekolada Masa wiśniowa Wykonanie: Sok wiśniowy zagotować z cukrem, cynamonem oraz skórką cytrynową. Gotować na małym
W garach u Gosi