papryka - 32566 przepisów (strona:824/2172)

Schab ze śliwką 248

soli 1 łyżka saletry potasowej do mięsa (lub soli peklowej) 1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżka suszonego czosnku 2 łyżki majeranku 4 łyżki cukru 1 łyżka papryki ostrej mielonej 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego suszone śliwki do gotowania musztarda kremska (ok. 2 łyżki) Przygotowanie: Mieszamy sól, saletrę, czosnek, cukier, pieprz i paprykę, majeranek, rozdrobnione liście

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami 156

niezwykle smaczny przepis na tradycyjne zapiekanki z pieczarkami .  Składniki :  1 bagietka lub 2 paluchy pszenne 750g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku słodka i ostra papryka sól, pieprz żółty ser ketchup tłuszcz do smażenia Przygotowanie :  Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się przyrumieni(...)dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć, niezbyt często mieszając, do czasu aż będą miękkie i przyrumienione. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Bagietkę rozkroić wzdłuż na pół, nakładać farsz pieczarkowy, posypać żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni przez około 10 minut

Codzienne Gotowanie
szybkowar-uda kurczaka w sosie pieczarkowo-porowo-pietruszkowym... 205

Składniki: udka kurczaka 4 duże, przyprawa Pesto Peperroncino Royal Brand 3 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, curry Liście suszone Royal Brand 2 łyżki, papryka słodka mielona Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 1 łyżka, pieczarki 1/2 kg, por 1 duży, woda 2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 3 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek(...)przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku z olejem rzepakowym wymieszać paprykę, pieprz, kucharka, rozkruszyć liście curry i natrzeć dobrze udka kurczaka, schować do lodówki na kilka godzin do szybkowara dodać 1 łyżkę masła i zeszklić pokrojone pory z pieczarkami włożyć z marynatą udka kurczaka, wlać wodę 2 szklanki, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
ROLADKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I CZARNUSZKĄ 147

Składniki: 5 plastrów schabu wieprzowego 500g kiszonej kapusty 2 cebule 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej czarnuszka majeranek 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz vegeta 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Schab rozbić cienko, przyprawić solą i pieprzem. Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy kapusta ugotuje się to odcedzamy, studzimy, wyciskamy nadmiar wody(...)kroimy. Cebulę kroimy na drobną kostkę podsmażamy i wrzucamy pokrojoną kapustę. Farsz doprawiamy papryką, majerankiem, czarnuszką, solą i pieprzem. Chwilę podsmażamy aby kapusta nie przypaliła się. Na kotlet nakładamy farsz i formujemy roladki. Spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane roladki, wkładamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości ok. 30-40 minut. Doprawiamy

Prosto i Smacznie z Anetą
Kieszonki z kurczaka w sosie śmietanowo-szpinakowym 187

łososia podaną na szpinaku i pieczarkach. (przepis) Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 200 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku 3 jajka sól pieprz ostra papryka 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki oleju Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć chwilę rozmrożony szpinak. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem Usmażyć wszystko(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie upieczone. Pozostałą część szpinaku która nam została ponownie zagrzać na patelni. Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Chwilę smażyć. Mięso podawać polane sosem. kieszonki z kurczaka w sosie śmietanowo-szpinakowym

O kuchni z uczuciem
Kurczak Tikka Masala 176

soczyste, a sam sos niezwykle aromatyczny. 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 100-150 g gęstego jogurtu naturalnego 1-3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce: cyna­monu, słod­kiej papryki, papryczki chilli, kuminu, zia­ren kolen­dry, imbiru , kurkumy (wg smaku)   1-2 łyżeczki garam masala (płaskie) Sos: 1 puszka pomi­do­rów (można użyć świe­żych lub koncentratu(...)łyżeczki soku z cytryny łyżka masła sól, pieprz Dodatkowo: ryż  Opcjonalnie: sezam   Przygotować marynatę. Przy­prawy (po 1 łyżeczce kuminu, cyna­monu, garam masala, papryczki chilli, papryki słod­kiej, kolen­dry, kur­kumy, imbiru) zmieszać z jogur­tem natu­ral­nym, oliwą i pokro­jo­nym w pasku (lub kostkę) kur­cza­kiem.   Całość wstawić do lodówki

Di gotuje
Roladki z szynką i masą jajeczno-brokułową 177

propozycja jest dla amatorów delikatnych smaków. Polecam jest pycha! Składniki: Kilkanaście plastrów szynki użyłam Spod Powału  Hańderek Masa jajeczno brokułowa: 4 jajka ½ świeżego brokuła 50 g sera żółtego ½ papryki czerwonej ½ cebuli Pęczek świeżego szczypioru 2 łyżki majonezu Sól i pieprz do smaku Sałata do podania Szczypiorek do zawiązania Sposób wykonania: Jajka gotuję na twardo obieram ścieram na tarce. Różyczki(...)brokuła dzielę na mniejsze kawałki gotuję we wrzątku ze szczyptą soli i cukru do miękkości, odcedzam i studzę. Dodaję do jajek, paprykę cebulę i szczypiorek siekam w drobną kostkę, ser ścieram na tarce, wszystko łączę razem, doprawiam do smaku solą i pieprzem dodaję majonez mieszam, nakładam pastę na pokrojoną cienko szynkę zawijam w roladki całość obwiązuję szczypiorkiem. Podaję schłodzone

Wanilia i Kardamon
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i sosem kebab-gyros 263

depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 osoby) 1 duża pierś z kurczaka 1 1/2 - 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii mała szczypta soli 1/2 łyżeczki cytrynowego pieprzu około 1 łyżeczki soku z cytryny sos kebab-gyros łagodny firmy Folwark miks sałat około 100 g 1 jogurt(...)kupne Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy skośnie na 5 plastrów. Następnie każdy plaster lekko ubijamy tłuczkiem. W misce przygotowujmy marynatę. Łączymy oliwę z oliwek z przyprawami (bazylią, ostrą czerwoną papryką, solą, cytrynowym pieprzem) i sokiem z cytryny. Obtaczamy nasze plastry z kurczaka w przygotowanej marynacie i wkładamy je na około 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyciągamy

Słodkie okruszki
Lasagne szpinakowa 210

sera feta kilka listków bazylii, drobno posiekanych 125 g (1 kulka) mozzarelli, pokrojonej w plastry 1 pomidor, pokrojony w plastry odrobina parmezanu do posypania 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej świeżo starta gałka muszkatołowa sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA; 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)wrzucamy cebulkę i czosnek, szklimy przez 5 minut. Dodajemy mrożony szpinak i przesmażamy, aż ten całkowicie się rozmrozi. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną fetę, posiekane listki bazylii, doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. 2. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, wsypujemy mąkę i przesmażamy. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy mleko

My Culinary Art
Wiejski kociołek 168

Składniki: 300 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka mała puszka zielonego groszku Bonduelle 300 ml. przecieru pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych(...)kiełbasy, razem podsmażamy przez kilka minut. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy groszek odsączony z zalewy, dusimy przez 5-10 minut na małym ogniu. Całość doprawiamy do smaku słodką i ostrą paprykę, solą oraz pieprzem

Bajeczna Kuchnia
Śledzie z karmelizowaną cebulą, suszonymi śliwkami, miodem i jabłkiem 201

najłatwiejsza rzecz, czyli śledzie marynowane w pysznościach. Składniki: kilka filetów ze śledzia 2 cebule łyżka miodu kilka łyżek oliwy z oliwek garść suszonych śliwek 2 jabłka świeży imbir ostra papryka pieprz Wykonanie: Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na oliwie. Dodajecie miód, łyżkę startego imbiru, ostrą paprykę i pieprz. Śledzie moczycie przez 30 min w wodzie, płuczecie, kroicie na kawałki, mieszacie

GRUBY WAŁEK
Niedziela w kuchni 168

czekolady. Z czekoladą wkładamy babeczki jeszcze na minutę-dwie do ciepłego piekarnika. Wyciągamy i na roztopionej czekoladzie układamy po jednej malinie. Na kolację lub przekąskę sałata na ciepło 2 papryki 1/2 cebuli 3 garści miksu sałat 1 łyżka oleju kokosowego Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko warzywa. Zmniejszamy ogień i dusimy dodając

Kucharzyca
Zupa z ciecierzycą (z ryżem) 169

kawałek selera     kawałek pora   2 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku (płaska)  1 łyżeczka tymianku (płaska) 3/4 łyżeczki papryki słodkiej (płaska) 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/4 łyżeczki curry sól, pieprz Dodatkowo:   koncentrat pomidorowy (wg smaku) 80g ryżu Ciecierzycę moczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum

Di gotuje
Zupa krem z marchewki z tymiankiem 177

obranej marchewki 100 g obranego selera 1 duża cebula masło klarowane do smażenia ok 2 łyżki ok 1 l bulionu 0,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku Marchewkę, selera i cebulę pokroić w niedużą kostkę. W garnku rozgrzać masło klarowane. Dodać cebulę i smażyć aż zrobi się szklista. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i selera. Wszystkie warzywa(...)smażyć razem ok 10 minut. Potem zalać bulionem. Dodać słodką paprykę i tymianek. Garnek przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa już się ugotują zestawić garnek z ognia, wlać mleko. Wszystko zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dolać nieco bulionu. Gotową zupkę krem podawać z grzankami

Monia miesza i gotuje
Rolada schabowa z szynką i serkiem Fromage, pieczona w rękawie. 189

szynki 1 serek klasyczny Fromage pieprz o oprószenia  sól morska Cenos 2 łyżki musztardy sarepskiej Parczew 2 łyżki oregano  2 łyżki bazylii suszonej  1 łyżka czerwonej papryki 3 ząbki czosnku do pieczenia  2 ząbki czosnku do natarcia mięsa 1/2 szklanki oleju 2 kostki rosołowe mięsne Winiary 2 gałązki świeżego rozmarynu Wykonanie : Schab myjemy i osuszamy, zaczynając(...)boku w koło delikatnie obkrawamy mięso tak aby powstał duży płat, lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą, pieprzem, papryką, połową oregano i bazylii, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie smarujemy cienką warstwą musztardy i układamy plastry szynki, na szynce rozkruszamy serek Fromage.Mięso ściśle zwijamy w roladę, boki można spiąć wykałaczką. Do naczynia w którym będziecie piec przekładamy

Sama słodycz i szczypta chili