nawet zabrać po kawałku do pracy. No i ma w sobie dzienną porcję warzyw, same plusy :) Składniki: 200 g chleba razowego 100 g cukinii 100 g czerwonej papryki 100 g świeżego brokułu 250 g sera feta 4 jajka 200 ml mleka lub śmietany 18% 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj(...)Przygotowanie: chleb kroimy w kostkę ok 2 cm, podobnie jak cukinię, paprykę i brokuł. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pokrojony w kostkę ser. W osobnej miseczce ubijamy jajka z mlekiem lub śmietaną, doprawiamy do smaku i zalewamy naszą mieszankę warzyw i chleba. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy i przerzucamy do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym. Wierzch też przykrywamy
Niezły Młynekdorsza, oprócz wielu cennych składników, dostarczy nam również niezapomnianych kulinarnych wrażeń. składniki 300 g wątróbki z dorsza 1 cebula 1 papryka ( u mnie żółta) 1 mała papryczka chilli puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy sól sposób(...)przygotowania Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pomidory z puszki całość smażymy przez 5-7 minut. Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze
Miód i pieprzCejlońskie curry z kurczaka: 1,5 kg kurczaka podzielonego na kawałki kilka łyżek oleju rzepakowego 1 duża cebula drobno pokrojona 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 płaska łyżeczka ostrej papryki (ostrość dostosowujemy do własnych preferencji) 1 łyżka mielonej kurkumy 1 łyżka mielonej kolendry 1 puszka mleka kokosowego 1 płaska łyżka cukru sok z limonki (cytryny) sól Na rozgrzanym(...)tłuszczu smażymy dobrze wymieszaną cebulę z czosnkiem, papryką, kurkumą i kolendrą. Następnie dodajemy kurczaka i mleko kokosowe, dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu doprawiamy solą, cukrem i sokiem z limonki. Podajemy z ryżem. Gotowe
Rozpustne gotowanieprzygotowaniu. Wystarczy kilka chwil i mamy wielką michę smacznej sałatki. 2 ćwiartki z kurczaka (upieczone lub wędzone; wg gustu) (*) 2 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona płatki migdałowe Dodatkowo: 1 łyżka musztardy (płaska, użyłam stołowej ) majonez (wg gustu) sól, pieprz Fasolkę odcedzić z zalewy i opłukać pod bieżąca wodą. Selera i paprykę pokroić w drobna
Di gotujeDoes this look wrong? Składniki 125 g chudego twarogu 1 1/2 łyżeczki posiekanego koperku + na wierzch kanapek 2 czubate łyżeczki naturalnego jogurtu typu greckiego 3 rzodkiewki mały kawałek zielonej papryki około 1/2 cm białej części pora sól do smaku do podania proponuję: pieczywo chrupkie na zakwasie naturalnym 3 ziarna "Chrupak" Przygotowanie Dwie rzodkiewki tniemy w drobną kostkę, jedną w paski(...)dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego jogurtu typu greckiego oraz doprawiamy wszystko solą, mieszamy widelcem do połączenia składników. Próbujemy. Nakładamy pastę na pieczywo. Na wierzch układamy plasterki rzodkiewki, pasek zielonej papryki i odrobinę koperku. Podajemy. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiPrzetwory we wrześniu Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z: cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki, kalafiora, marchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki). Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać(...)się grzyby. Wrzesień to czas robienia przetworów z: jabłek; śliwek; winogron; aronii; jarzębiny; kalafiora; papryki. Przetwory w październiku Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory z pigwy i owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią
Ukojenie Podniebieniaciasto na naleśniki a następnie je usmażyć. Składniki na farsz; 2 niewielkie cukinie 2 małe cebule ok 5 dag sera żółtego 2 ząbki czosnku 2 parówki sól, pieprz, papryka słodka w proszku, majeranek kilka łodyżek szczypiorku 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 2 pomidory sparzone i obrane ze skórki Przygotowanie; Cukinię umyć ale nie obierać. Pokroić w kostkę(...)podsmażyć cebule i czosnek. Dodać pokrojone parówki a następnie pokrojoną cukinie i i pomidory. Dusić kilka minut aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Na końcu dodać śmietanę i pokrojony w kostkę ser. Dokładnie wymieszać i nakładać farsz na środek naleśników a następnie delikatnie "zbierać" do góry i zawiązać szczypiorkiem. Podawać na ciepło
Radość kipiąca uśmiechem.śniadanie pyszne placuszki i jajka sadzone. Nic trudnego – z mąki z ciecierzycy i maślanki zrobiłam ciasto gęściejsze od naleśnikowego. Do placków dołożyłam po jajku sadzonym, pomidorze i papryce. Śniadanie z głowy :) Owsianka na obiad? Czemu nie? :) Kasza owsiana z groszkiem i cukinią. Do tego pieczone marchewki. Proste, smaczne i bardzo sycące. Kaszę owsianą gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu(...)Doprawiamy słodką papryką i czubrycą. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do ugotowanej kaszy. Dodajemy też groszek (z mrożonki) i dokładnie mieszamy. Młode lub małe marchewki myjemy dokładnie. Smarujemy olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 10-15 minut – zależy od wielkości marchewki i stopnia wypieczenia, jaki lubimy
Kucharzycamakaronu nitka gruba Międzybrodzki 1 podwójny filet z kurczaka 1 mały świeży brokuł 1 podłużna słodka papryka czerwona ½ pora 4 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Masło do wysmarowania naczynia Sos: 300 ml słodkiej śmietanki 22% lub 30 % 3 jajka 10 dag sera żółtego cheddar 50 g sera pleśniowego np. lazur Szczypta gałki muszkatołowej Biały pieprz do smaku(...)przepłucz zimną wodą i osącz na sicie. Fileta z kurczaka umyj pokrój na cienkie paseczki, oprósz solą i pieprzem, przesmaż na rozgrzanej oliwie na patelni, w między czasie pokrój paprykę , brokuł oraz por dodaj do usmażonego mięsa, podduś pod przykryciem aż brokuł zmięknie, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem , przełóż zapiekankę do naczynia wysmarowanego masłem
Wanilia i Kardamonburgerów 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia burgerów 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dodatkowo ulubione bułki sałata ogórek ulubiony ser sos pomidorowy 300 ml passaty pomidorowej (przecier) 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli ½ łyżeczki oregano Sól(...)Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i blenderem zmiksować na gładką masę. Wymieszać w dużej misce soczewicę z marchewką. Dodać posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, ostrą paprykę, pieprz, sól i wymieszać. Wsypać bułkę tartą i wbić jajko. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować burgery. Obtoczyć w bułce tartej Na patelni rozgrzać oliwę
Fabryka pomysłówplastrów szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej) 1 średnia cebula lub 4 szalotki 2 ząbki czosnku 2 duże garście szpinaku 1/2 łyżeczki ostrej musztardy (np. dijon) 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do miseczki wsypujemy wędzoną paprykę, dodajemy skórkę z cytryny oraz musztardę
Poezja smakutrawy cytrynowej (opcjonalnie) Garść kiełków sojowych (opcjonalnie) 30 cl mleczka kokosowego 40 cl bulionu z kostki drobiowej bio 2 łyżki curry 2 łodyżki kolendry Oliwa z oliwek Mielona papryka Sól i pieprz Cebulę obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, przesmaż przez kilka minut cebulę, mieszając(...)papryczkę. Pokrój rybę na kawałki i połącz z resztą składników. Smaż przez około pięć minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj kiełki sojowe i mieloną paprykę. Wymieszaj delikatnie, smażąc jeszcze przez minutę. Posyp danie listkami kolendry. Możesz podawać curry z ćwiartkami limonki. * Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, możesz dodać tylko pół papryczki. **Możesz zastąpić rybę kurczakiem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaodmiany przygotować na wielkanocne śniadanie. Dla 6 osób Przygotowanie: 10 min. Gotowanie: 10 min. 6 jajek 3 dojrzałe awokado 4 łyżki majonezu 2 szczypty mielonej papryki 6 gałązek pietruszki lub drobnego szczypiorku Odrobina soku z cytryny Sól, pieprz Sos tabasco (opcjonalnie) Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do ostudzenia. O bierz ze skorupek. Przekrój na pół(...)Włóż do miski z żółtkami i dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Połącz z majonezem (dodaj tyle majonezu, ile uważasz za stosowne). Dopraw do smaku solą i pieprzem i mieloną papryką. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz również dodać kilka kropli sosu tabasco. Wypełnij pastą połówki białek przy pomocy rękawa cukierniczego (lub łyżki). Umyj i osusz pietruszkę (lub drobny szczypiorek), oberwij listki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskachodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście można ją pominąć i zrobić wersje lajt, dla wrażliwych :) pierś z indyka 3-4 papryczki chili 1 papryczka habanero 1-1,5 papryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła 2 kartony/puszki krojonych pomidorów pół szklanki kaszy 2-3 szklanki rosołu lub wody sól, świeżo mielony pieprz Pierś, dużą paprykę
Pora na porabutelkę greckiego wina. Ale, ale nie zapomnij o : 800 gram piersi z indyka 3-4 ząbki czosnku Kilka łyżek oliwy ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki chili 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki kminku Sól Mięso opłukujemy, osuszamy i kroimy w plastry o gr. 1,5 cm. Delikatnie rozbijamy i nacieramy startym czosnkiem i przyprawami, skrapiamy oliwą i wstawiamy na kilka godzin(...)mięso już się zamarynuje w przyprawach, układamy na rozgrzany ruszt grilla i opiekamy dokładnie z każdej strony. Pieczona pierś indyka w tych przyprawach doskonale komponuje się z warzywami (sałata, papryka, pomidor), sosem tzatziki i chlebkiem pita. Smacznego ! Artykuł PIERŚ INDYKA Z GRILLA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smak