papryka - 32566 przepisów (strona:818/2172)

Curry z mleczkiem kokosowym i dzikim ryżem :) 169

cebula 2-3 ząbki czosnku  1 łyżka oleju kokosowego  200 ml mleczka kokosowego  (Kuchnie Świata)  3 łyżeczki curry  1 łyżeczka kurkumy  1/2 łyżeczki papryki półsłodkiej wędzonej (Kuchnie Świata)  1/2 łyżeczki papryki słodkiej  1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki soli himalajskiej  Przygotowanie: Ryż ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. Swój ryż gotowałam

Zdrowie na języku :P
Pilaf z quinoa i kurczaka 179

Quinoa świetnie pasuje z innymi warzywami ale również z mięsem i drobiem. Pilaf z quinoa Składniki: 2 porcje 150 g quinoa 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju 300 g piersi z kurczaka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki po ½ łyżeczce mielonego kminu rzymskiego, kajeńskiego pieprzu i kurkumy sól do smaku Wypłucz quinoa w zimnej wodzie(...)pocierając nasiona, wtedy pozbędą się goryczki. Zalej wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odparuj. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Pokrój mięso w kostkę i dodaj do warzyw. Posyp przyprawami i smaż aż kurczak się lekko zrumieni. Na koniec dodaj quinoa i pietruszkę, dopraw solą do smaku i wymieszaj. Podawaj na ciepło

codojedzenia
Kurczak pieczony w piwie z nutą rozmarynu 157

aromatyczny i delikatny w smaku. Piwo absolutnie nie jest wyczuwalne.   1 kg kurczaka (dowolnych części) 1 szklanka piwa Marynata: 4 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3/4 łyżeczki suszonego rozmarynu Przyprawy dokładnie połączyć z oliwą. Kurczaka umyć, osuszyć i porządnie natrzeć marynatą. Opcjonalnie odstawić na 1 h do lodówki. Mięso przełożyć

Di gotuje
szybkowar-kacze piersi w sosie cebulowo-jabłkowo-śliwkowym... 170

Składniki: piersi z kaczki 2 duże, pieprz kolorowy ziarnisty 2 łyżki, ząbki czosnku 1 sztuka, majeranek 1 łyżka, sól ziołowa 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 4 sztuki, śliwki 6 sztuk, jabłka 3 sztuki, masło do smażenia 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 3 szklanki pieprz kolorowy(...)olejem, solą, majerankiem, papryką, czosnkiem utrzeć w moździerzu i mocno natrzeć piersi kaczki, włożyć do miski z cebulą, jabłkami, śliwkami, schować do lodówki na 3 godziny na maśle zrumienić w garnku szybkowara piersi na złoty kolor następnie wsypać cebule i owocem wlać wodę, przyprawę w płynie i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu ciśnienia na mniejszym ogniu gotować z 45 minut, spuścić

W Mojej Kuchni Lubię
Curry z indyka, z ryżem jaśminowym i kolendrą 230

szczypta soli 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki kawałek 2 cm imbiru, obrany i starty 1/4 czerwonej papryki, pokrojony w paseczki puszka krojonych pomidorów 400 g 100 ml mleczka kokosowego pół pęczka kolendry sok z 1/4 cytryny sól, pieprz do smaku ryż jaśminowy, 300 ml sól skórka(...)oliwy Indyka kroimy w sporą kostkę, obsypujemy przyprawami i solą. Mieszamy. Masło rozpuszczamy na patelni. Wkładamy kawałki indyka i smażymy je na rumiano. Dodajemy cebulę, imbir, czosnek i paprykę, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory i mleczko kokosowe. Zagotowujemy. Dusimy ok 20 minut. W rondelku rozpuszczamy po łyżeczkę masła z oliwą, podsmażamy ryż (tak by wchłonął tłuszcz). Zalewamy 500 ml wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą 320

diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 7 średnich pieczarek 1/3 łyżeczki suszonej bazylii szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta czarnego mielonego pieprzu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Folwark 2 jajka klasy M bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia propozycja podania: garść roszponki(...)pozbawiamy ogonków i obieramy. Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów w masie, a na koniec dokładnie

Słodkie okruszki
Sałatka siedmiowarstwowa. 501

Ważna uwaga - żeby sałatka była smaczna, trzeba jednak zburzyć jej formę i pozwolić by sos przez co najmniej kilka minut łączył składniki. Składniki:  sałata lodowa  pomidory żółta papryka zielony groszek (mrożony lub świeży) rzodkiewka ogórek sos cheddar boczek (opcjonalnie) Składniki sosu: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka soku z cytryny(...)nasiennych. Warzywa pokroić w miarę równą kostkę - około 1.5 cm. Ilość warzyw dostosować do wielkości i kształtu naczynia na sałatkę. Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać. Układać warstwowo: sałatę, pomidory, paprykę, groszek, rzodkiewkę, ogórka i sos.  Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na godzinę lub dłużej. Przybrać płatkami sera i czipsami z podsmażonego boczku (jeśli nie wybieramy wersji wegetariańskiej

zadanie-gotowanie
SZYNKA DUSZONA W WARZYWACH 196

plastrów szynki wieprzowej 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 1 mała kapusta pekińska 1 mały por 1/2 szklanki wywaru jarzynowego lub wody sól pieprz słodka papryka przyprawa suszonych pomidorów olej rzepakowy Sposób przygotowania: Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Lekko obsmażyć z obu stron na oleju. Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w plasterki

Prosto i Smacznie z Anetą
Młoda kapusta z kurczakiem 228

młoda kapusta, 1,5 łyżki soku z cytryny, 500g piersi z kurczaka, 2 łyżeczki cukru, 3 szklanki wody, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 1 pęczek koperku, olej do smażenia. Dzisiaj propozycja idealna na długi majowy weekend. Minimum poświęconego czasu w kuchni - maksimum efektu :) Danie jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu, a zaserwowane(...)przełożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać cukier i koncentrat. Od momentu zagotowania, gotować ją jeszcze około 10 minut. Po tym czasie dodać mięso z kurczaka i słodką paprykę. Gotować razem jeszcze 10 minut (do miękkości kapusty). Dodać posiekany drobno koperek, podgrzać 2 minuty i zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić do smaku. Jeśli chcemy otrzymać gęstszą potrawkę to możemy

Świat Domowej Kuchni
Makaron z Kurczakiem Słodko Kwaśnym z Woka 212

Szybkie danie z Woka to coś co lubię przygotowywać. Dziś proponuję kurczaka słodkowkaśnego z pędami fasoli i pysznym makaronem. SKŁADNIKI: 1 Papryka  2 Średnie Marchewki 10 dag Pędów Fasoli  1 Opakowanie Makaronu do Woka 1 słoik dowolnedo sosu słodkokwaśnego  sól i pieprz 1 Filet z kurczaka  sos sojowy ciemny  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron zalewam wrzątkiem(...)pozostgawiam na 3-4 min.  Makaron odcedzam.  Marchewkę oraz paprykę kroję w słupki.  Kurczaka kroję w paskii dodaję przyprawy. W woku rozgrzewam 1łyżką oleju rzepakowego wrzucam kurczaka. Smażę.  Następnie dodaję warzywa. Mieszam ok 2 min  Dodaję makaron .  Mieszam i dodaję sos oraz sos sojowy i przyprawy. Podaję na gorąco

Gotowanie Patki
Sałatka z szynką i jajkiem z sosem jogurtowo-musztardowym 411

garście porwanej sałaty lodowej 4 jajka 5 cieniutkich plastrów szynki dojrzewającej 1/2 świeżego długiego ogórka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżki musztardy francuskiej odrobina miodu sól,pieprz słodka papryka Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek, przekroić na pół. Na półmisku ułożyć porwaną sałatę. Na sałacie ułożyć połówki jajek. Ogórka obrać i pokroić w grube plasterki, ułożyć(...)wzdłuż na pół, paski szynki zwinąć w małe różyczki. Ułożyć na sałacie pomiędzy innymi składnikami. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z musztardą, do smaku doprawić miodem, solą, pieprzem i słodką papryką. Gotowym sosem polać sałatkę i można podawać

Monia miesza i gotuje
Cukinia z suszonymi pomidorami 178

już półrocznym maluchom. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html 2 średnie cukinie 1 por kilka świeżych pieczarek 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju 1 ser pleśniowy Lazur 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Cukinie myjemy, kroimy w plasterki około 0,5 cm, posypujemy solą, papryką słodką oraz ostrą odstawiamy na parę minut . Por, pieczarki oczyszczamy

kgwjanczewo
Paprykasz z kurcząt - paprykarz z kurczaka 160

Kurczaki goszczą na naszych stołach od... od wielu lat.  Bardzo prosty przepis z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej, z 1910 roku.  4 nogi kurczaka, papryka w proszku (ja użyłam ostrą), 1 cebula, 1 łyżka masła, 400 ml bulionu drobiowego, 250 ml kwaśnej śmietany* Nogi kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć papryką. Cebulę posiekać. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło

królestwo garów
SOUVLAKI Z INDYKA 234

SOUVLAKI Z INDYKA   Jeżeli chcesz przyrządzić souvlaki na grillu niezbędne Ci będą: 800 gram mięsa z indyka 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki kminku Oliwa Sok z cytryny 3 ząbki czosnku Sól Chili Cebula czerwona Zbliża się okres grillowy i choć większość grillowych przysmaków możemy wykonać w domu w piekarniku, to nic nie jest(...)souvlaki będą z udźca to polecam mniejsza kostkę ok. 2 cm. Równomiernie się wtedy upieką. W moździerzu ucieramy drobno oregano, tymianek, kminek, dodajemy starty na tarce czosnek, wędzoną czerwoną paprykę i odrobinę chili. Do tak utartej masy wyciskamy sok z jednej cytryny. Na grubych oczkach tarki ścieramy czerwoną cebulę i dodajemy ją do utartych przypraw, wszystko zalewamy oliwą i mieszamy

Markowy smak
Cebula nadziewana mięsem mielonym. 168

pory mięsem mielonym nadziewałam paprykę. Tym razem zamieniałam ją na cebulę. W lodówce miałam zapas filetów z udek kurczaka. Wydobyłam z głębi szafki maszynkę do mielenia i jej użyłam. Mięso drobiowe można zastąpić wieprzowym. Cebula ma przyjemny słodkawy smak i to najbardziej mnie w tym daniu urzeka. Najlepiej podawać je z ulubionym sosem. Tydzień z hasłem wymyślonym przez Maćka dobiega(...)kiedyś jego przysmaku górników :) Składniki: 4 cebule 300 g mięsa mielonego (dałam drobiowe) 1 jajko 2 marchewki 2 łyżki masła oliwa (do podsmażenia wydrążonego miąższu z cebuli) sól pieprz papryka słodka Wykonanie: Cebule włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wystudzić. Wystudzone cebule ściąć z góry i wydrążyć środek, który należy posiekać i podsmażyć na patelni

zadanie-gotowanie