warto Scroll down for recipe in English Kurczak z sosem jagodowym (4 porcje) Składniki: 4 udka z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu ¼ szklanki Porto 1 cytryna, sok i starta skórka(...)świeżych jagód cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Natrzyj udka solą i pieprzem, po czym posyp je papryką. Rozgrzej dużą patelnię (najlepiej dostosowaną do zapiekania w piekarniku) na dużym ogniu, włóż udka i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij kurczaka z patelni. Włóż do patelni cebulę, czosnek
karmelowyłyżki koncentratu pomidorowego 400 ml pokrojonych pomidorów z puszki 1 łyżka sosu worcester sól, pieprz, bazylia lub oregano posiekane 60 g posiekanych czarnych oliwek (w plasterki) 1 papryka ( kolor dowolny) 10 dag startego parmezanu Przygotowanie; Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych(...)mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 15 min. W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy ugotować makaron al. dente, odcedzić i dodać do sosu. Posypać serem i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 17Cm
Radość kipiąca uśmiechem.Dodać majonez, doprawić sola i pieprzem. Wymieszać. Dorsz: 500 g polędwicy z dorsza 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki piwa 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 mielonej ostrej papryki sól, pieprz 500 ml oleju (lub mniej) Dorsza umyć, osuszyć, pokroić na około 3 centymetrowe kawałki. Doprawić sola i pieprzem. W misce zmiksować mleko, jajko, piwo, proszek do pieczenia(...)mieloną paprykę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzyć w cieście naleśnikowym a następnie przełożyć na patelnię. Usmażyć na złoty kolor, Odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać z sosem. Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super
Moja Galeria Smakucukier, gorczycę, kurkumę, listek laurowy i sól, zagotować. dokładnie wymieszać, żeby cukier się rozpuścił. Odstawić na później. Przed polaniem warzyw listek laurowy wyrzucić. Cukinie umyć, pokroić w plasterki – paprykę umyć, wyciąć nasionka i błonki, pokroić na paseczki – cebulę obrać i pokroić w piórka – czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do dużej miski, dodać sól
Kuchnia Pokoleńfasolka w pomidorach Składniki 700 g fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g sera żółtego 1 łyzka masła klarowanego sól pieprz ostra papryka Fasolkę ugotować w posolonej wodzie. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać mięso i podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Fasolkę wymieszać z mięsem i włożyć
O kuchni z uczuciempatelni. Wykorzystaliśmy kiełbasę przywiezioną z Madery. Składniki kiełbasa chorizo ok 300g 1 szt żółtej papryczki peperoni 1 cebula 250 g ryżu thaibonne oliwa z oliwek pół czerwonej papryki Przygotowanie Ryż ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem. Kiełbasę pokroiłem w grubsze plastry. cebulę w krążki. Papryczkę oczyściłem z pestek, ( jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania, można pestki zostawić(...)Następnie drobno je pokroiłem. Czerwoną paprykę po usunięciu miąższu pokroiłem w paski. Wszystkie składniki podsmażyłem na oliwie z oliwek. Podlałem odrobiną wody ( tak aby zrobiło się troszkę sosu) i dusiłem około 10 minut. Podałem bardzo gorące
R'n'G KitchenAldamer, u mnie oczywiście MOŃKI , który świetnie się wkomponował w danie :) Spaghetti z bobem Składniki: 300-350 g bobu 1 młoda mała pora - jasna część 3 ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej 180 g makaronu spaghetti ser żółty Aldamer MOŃKI oliwa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Czosnek obieramy i siekamy w plasterki, porę kroimy w cieniutkie talarki. Na rozgrzaną oliwę(...)wrzucamy całość i podsmażamy chwile dodając pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę - całość podsmażamy 1-2 minuty by czosnek się nie przypalił gdyż będzie wówczas gorzki. Ugotowany w osolonej wodzie bób obieramy, wrzucamy na patelni i całość przesmażamy kolejne 2-3 minuty. Następnie do bobu dodajemy ugotowany al dente makaron spaghetti, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizapraszam na sałatkę ogórkowo-paprykową w słodko-kwaśnym wydaniu. To jedne z moich ulubionych ogóreczków. Przepis mam od mojej mamy ;) Zachęcam do wykonania. Składniki: 4kg małych ogórków 4 duże papryki 0,5kg cebuli 9 szklanek wody szklanka soli 4 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru gorczyca liście laurowe, ziele angielskie Ogórki kroimy(...)kawałki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Wodę mieszamy z solą. W dużej misce mieszamy warzywa i zalewamy wodą z solą. Odstawiamy na 3-4 godziny. Odlewamy nadmiar wody, a sałatkę nakładamy do słoików. Do każdego słoika wsypujemy trochę gorczycy, kilka kulek ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym. Z wody, octu i cukru gotujemy zalewę. Gorącą zalewą
Czerwona Porzeczkasztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, masło 1/2 kostki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 1 łyżeczka, cukinia 2 mniejsze, papryka zielona 2 sztuki, pomidory 5 sztuk, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, natka pietruszki 1 pęczek do garnka wlać wodę, wsypać pokrojoną na kawałki i obraną żółtą fasolkę szparagową, pokrojone w kostkę(...)ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, kostki rosołowe, gotować z 20 minut w garnku na maśle podsmażyć posypane cukrem pokrojone cebule, czosnek wsypać pokrojone cukinie ze skórką, zielone papryki, pomidory pokrojone i podsmażać wszystko co jakiś czas mieszając z 5 minut podsmażone warzywa przelać do garnka z zupą, do smaku dodac kucharka, pieprz mielony, gotowac z 15 minut na średnim ogniu
W Mojej Kuchni Lubiętego natka pietruszki i śmietanka. Miłego dzionka Wam życzę :-)). Składniki: 1 opakowanie boczku w plasterkach (u mnie było 6 plastrów) mała cukinia pestki dyni (2 garście) natka pietruszki wędzona papryka 1/2 szklanki śmietany 30% suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką sól makaron Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Boczek kroję w paseczki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, podsmażam, dorzucam(...)pokrojoną w plasterki a potem na ćwiartki cukinię, pestki dyni, solę. Dodaje natkę pietruszki, wędzoną paprykę, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, wlewam śmietanę i chwilę duszę. Śmietanka powinna troszkę się zagęścić. Wrzucam makaron, wszytko mieszam i gotowe
kruche babeczkidań głównych, do mięsa czy ryb. Kolorowa i bardzo smaczna. Warto samemu ją przygotować- satysfakcja gwarantowana :) Zapraszam! Sałatka z cukinii kolorowa Składniki: 1 kg cukinii 1/2 kg kolorowej papryki 1/2 kg zielonych ogórków 5 średniej wielkości cebuli 1 marchewka 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki oliwa zalewa: 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki soli liść laurowy(...)ziele angielskie- dodałam od siebie Przygotowanie: Cukinie i ogórki obrać i poszatkować. Paprykę oczyścić i pokroić na paseczki. Marchewkę obrać, pokroić na cienkie plastry. Składniki na zalewę wymieszać, dodać pietruszkę, przyprawy i warzywa. Zostawić na 2 godzin. Po tym czasie przełożyć do słoików. Na wierzch każdego dodać 1 łyżkę oliwy. Szczelnie zakręcić. Gotować przez 20 minut
Tagebuch po polskuząbki czosnku + 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka 20 dkg gorgonzoli gałka muszkatołowa ( mielona ) sól, pieprz, ostra papryka do podania ugotowane na parze brokuły oraz podprażone pestki słonecznika i migdały w płatkach 20 dkg ugotowanego ryżu Piekarnik nagrzej do 180 C. Na rozgrzaną patelnię dałam 1 łyżkę oleju(...)pokrywką i pozwoliłam się temu przez kilka minut dusić pod przykryciem. Szpinak się rozmroził i przy okazji poddusił, na końcu dodałam gałkę ( 2 szczypty ) trochę pieprzu i szczyptę ostrej papryki. Schab lekko rozbiłam i pokroiłam w podłużne paski, przyprawiłam go pieprzem i obsmażyłam na patelni na gorącym tłuszczu. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika do jeszcze lekkiego
Kuchnia na wzgórzuKolorowa, lekko chrupiąca sałatka... Smaczna:) Składniki: 3 łodygi selera naciowego; 2 parówki cienkie; 1 puszka kukurydzy; 1 czerwona papryka; 2 jajka; 1 cebula; szczypiorek; majonez; 2 łyżki jogurtu naturalnego; ząbek czosnku; sól; pieprz; Seler pokroić w półtalarki, parówki, paprykę i cebulę oraz ugotowane jaja na twardo pokroić w kostkę. Dodać resztę składników: odsączoną kukurydzę i pokrojony szczypior. Wszystkie składniki wymieszać
In my kitchenPolecam na szybki obiad lub ciepłą kolację. Fritatta z chorizo i halloumi kawałek ok 15 cm chorizo 1 łyżka oliwy 8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków 8 jajek 2 łyżeczki papryki mielonej 2 łyżki śmietany kilka plasterków sera halloumi natka pietruszki korniszony lub ogórki kiszone Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojone w pól plasterki chorizo. Zdejmujemy(...)kostkę ziemniaki. Do naczynia w którym będziemy zapiekać (ja robiłam to w patelni wyłożonej papierem do pieczenia) wrzucamy ziemniaki i kiełbasę. Jajka lekko roztrzepujemy, mieszamy je ze śmietanką i papryką. Mieszanina zalewamy ziemniaki z chorizo. Na wierzchu układamy plasterki sera i ogórka. Wszystko pieczemy ok 15 minut. Ja przed podaniem posypałam frittatę natka pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewióryjeszcze smaczniejsze :) Nie może ich zabraknąć na półce w naszej spiżarni. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (fajnie jest dopasować je wielkością do wysokości słoików) 1 czerwona papryka 3 szklanki wody 2 szklanki octu 2 duże ząbki czosnku 2,5 szklanki cukru 2 pełne łyżki soli płaska łyżka kurkumy na dno każdego słoika: 1 łyżeczka gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu(...)ziarna ziela angielskiego. Ogórki umyć dokładnie i pokroić na plasterki jednakowej grubości (około 3 mm). Układać je ciasno do słoików. Do każdego słoika dodać po dwa paseczki czerwonej papryki. Przygotować zalewę. Do garnka wlać ocet, wodę, cukier. Dodać obrany czosnek, kurkumę i sól. Zalewę zagotować, gorącą zalać ogórki w słoikach (czosnek odrzucić). Mocno zakręcić, i szybko przejść do pasteryzowania
Poezja Smaków - blog kulinarny