koperkiem, a jako surówka tradycyjna sałata ze śmietaną i szczypiorkiem :). Zapraszam :) Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie akurat wieprzowo-wołowe) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bułka tarta do obtoczenia kotletów oliwa z oliwek kilka listków sałaty 1-2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego szczypiorek (dodajcie tyle ile lubicie :) ) szczypta soli, pieprzu
Gotuj z Mąkągwarantuję, że mąż będzie zadowolony i najedzony. Makaron, piersi z kurczaka i sos pieczarkowo-czosnkowym Składniki: piersi z kurczaka czosnek pieczarki śmietana 12% makaron przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kosteczkę. W międzyczasie wstawiamy makaron do gotowania - gotujemy al dente. Ja wybrałam świderki. Pokrojone piersi doprawiamy - ja do tego użyłam pieprzu(...)odrobinkę soli, zioła prowansalskie i paprykę. Cebulę kroimy w piórka. Nie miałam białej cebuli więc pokroiłam czerwoną. Cebulę wraz z piersiami z kurczaka wsypujemy na patelnię, dodajemy odrobinkę oleju. Dodajemy czosnek - ile? To wszystko zależy od Was. Jeżeli chcecie mieć wyraźnie czosnkowy sos - dodajcie 4 ząbki. Ja chciałam czuć minimalnie smak, więc dodałam dwa. Gdy cebulka i piersi podpieką się
My World by Dagmara Rekdaje tą rozkosz jedzenia. Mam dla Was szybki i smaczny przepis, który pasuje do każdego mięska. Ja zazwyczaj robię go do piersi z kurczaka. Składniki: kilka pieczarek duża papryka garść suszonych grzybów duża śmietana przyprawy - zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieperz zwykły, sól Przygotowanie: Pieczarki kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w kosteczkę, jako pierwszą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, aby zrobiła się
My World by Dagmara Reksosem Bordelaise Składniki: Filety z mintaja 50% sos bordelaise 50% woda mąka pszenna masło 7% cebula olej słonecznikowy zioła - pietruszka, koperek sól skrobia ziemniaczana cukier papryka czosnek koncentrat soku cytrynowego drożdże pieprz kajeński pieprz czarny glukoza zioła - papryka, kurkuma Przygotowanie: Piekarnik - 40 minut Mikrofalówka - 13 minut. Rybka rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatna i krucha
My World by Dagmara Rekmielonym. Najprostsza zapiekanka jaka może być. A do tego jaka smaczna! Zachęcam wszystkich do wypróbowania jej. Składniki: makaron mięso mielone sól, pieprz zwykły 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy papryka pół cebili SOS mała śmietana 18% Dwie łyżki majonezu łyżeczka musztardy pieprz ziołowy 1 ząbek czosnku Mięso mielone doprawić (pieprz zwykły, pieprz ziołowy, dwa ząbki czosnku, papryka). Cebulę pokroić
My World by Dagmara Rekczasu. My dzisiaj znaleźliśmy czas. My czyli ja i mąż. I postanowiliśmy na śniadanie zrobić naleśniki, które okazały się krokietami z parówką i warzywami - kukurydzą, ogórkiem, papryką żółtą i mozzarellą. Są przepyszne i syte! Nadają się nie tylko na śniadanie, ale i także na obiad, bądź wczesną kolację. Ciasto naleśnikowe: 750ml mleka 2 jajka szczypta soli(...)szklanki mąki Lubella - Wrocławska do naleśników Składniki mieszany do uzyskania jednolitej masy. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Farsz: ogórek kukurydza papryka mozzarella parówka Na usmażone naleśniki nakładamy farsz. Zwijamy jak krokiety. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, następnie smażymy tak długo, aż się zarumienią. Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć
My World by Dagmara Rektutaj o wykorzystanie np mięska z rosołu) olej do smażenia ziele angielskie kilka kulek łyżeczka ziarenek kminku liść laurowy - ja dałam z 5-6 listków koncentrat pomidorowy (wg uznania) papryka słodka/ostra (kto jak lubi) sól pieprz wg uznania przypawa do bigosu (wg uznania- doprawiam kiedy coś mi nie wychodzi ;)) Na samym początku szatkuję białą kapustę (radzę sobie samym nożem(...)robię z kapustą kiszoną (podobnie- zostawiam wywar, tutaj troszkę więcej około trzech szklanek). Łączę kapusty razem z wywarami, dodaję mięso i mieszam wszystko razem. Na końcu dodaję koncentrat pomidorowy, paprykę i generalnie doprawiam do smaku. A wy jak przygotowujecie swój bigos
Justa próbuje gotowaćmoze być jej nawet więcej jak kto woli) 2 jajka zielona pietruszka 1-2 marchewki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista) 1-2 łyżeczki papryki w proszku - ostra słodka, jak wolicie sol,pieprz, olej Cukinie obieramy i trzemy na tarce o dużym oczku, solimy i jak puści sok to nalezy go odlać - w innym wypadku(...)się rozpadać. Marchewkę także obieramy i trzemy na tarce o dużym oczku. Szynkę kroimy w kostkę, dodajemy jajka i posiekaną na drobno zieloną pietruszkę. Mieszamy składniki razem, dosypujemy mąki, paprykę, pieprz - można także dosolić. Jeśli okaże się że konsystencja naszej mieszanki jest za rzadka, polecam dosypać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej oraz pszennej w proporcji 1:1. Na patelni rozgrzewamy olej
Justa próbuje gotowaćmajonezu 1 mała cebula 1 pierś z kurczaka 15-20 dag sera żółtego w kostce 2 łyżki mąki 1 jajko olej sól, pieprz OPCJONALNIE : kilka listków pietruszki lub 1/4 papryki czerwonej. Wykonanie : Mięso kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Do tego dodajemy, mąkę, majonez, śmietana lub jogurt, cebulę pokrojoną w kostkę, jajko oraz ser starty na tarce o grubym oczku(...)Opcjonalnie, można posiekać pietruszkę lub pokroić w kostkę paprykę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Wersja krótka - czyli od razu po wymieszaniu składników, łyżką wykładamy masę na patelnie, formujemy kotlety i smażymy na małym ogniu. Tu UWAGA - większe prawdopodobieństwo rozwalenia się kotletów przy obracaniu. Potrzebne wtedy dwie łopatki do obracania. Jednak ja często RYZYKUJĘ
Justa próbuje gotowaćinnym tajnym składnikiem, ale o tym w dalszej części wpisu), którą robi się bardzo prosto. Najprostszy sposób, to wymieszać poszatkowaną kapustę pekińską z sosem sojowym i ostrą papryką, a niektórzy mieszają tylko z papryką. Zamknąć w słoikach i czekać, aż będzie kwaśna. Nie tak dawno temu, bo pod koniec XIX wieku, kiedy w Korei nie żyło się najlepiej część
Kryzysowa Książka Kucharskaindyka – 30 dkg ogórek konserwowy słodki – 1 sztuka ser mozzarella – 1 kulka pesto buraczane lub buraki ćwikłowe – 2 łyżki pieczarki – 4 sztuki majonez – 2 łyżki przyprawa do indyka papryka słodka sól, pieprz odrobina oleju do smażenia PRZYGOTOWANIE : Pieczarki posiekać i przesmażyć na oleju. Kiedy będą gotowe, przełożyć do miseczki i zacząć smażyć na tej samej patelni mięso mielone uformowane(...)dość płaskie pulpety i przyprawione przyprawą do indyka, słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć kilka minut z dwóch stron. Poziom wypieczenia według upodobań Bułki przekroić w pół. Włożyć na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 190 º . Pokroić w plastry ser mozarella oraz ogórka konserwowego. Dół przygrzanej bułki wysmarować pesto buraczanym, dodać mięso. Następnie dołożyć ogórek, mozzarellę i pieczarki. Górę
kuchniabellissima.wordpress.comznajomych:). Prosta, smaczna, tania i nieskomplikowana. Czyli wszystko to czego wymagamy od imprezowej sałatki. 2 zupki chińskie (u mnie o smaku kurczaka) 2 filety z kurczaka 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 10 ogórków konserwowych sól, pieprz 3 łyżki majonezu 1. Makaron zalewamy wodą, odcedzamy kiedy napęcznieje. Filety drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Paprykę i ogórki
Szefowa kuchnimiksu sałat 40 g kaszy gryczanej palonej (Polski Koszyk) 3 łyżki kukurydzy w zalewie (Polski Koszyk) 1/2 słoiczka tuńczyka w sosie własnym (Polski Koszyk) kawałek papryki mała garść migdałów (Polski Koszyk) Sos: 1 łyżka octu balsamicznego jasnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy szczypta(...)soli i pieprzu Przygotowanie: Kaszę ugotuj w 100 ml wody. Do miski przełóż miks sałat, ostudzoną kaszę, pokrojoną paprykę oraz odcedzoną kukurydzę. Dodaj także pokrojonego na mniejsze kawałki tuńczyka. Wymieszaj. Przed podaniem polej sosem przygotowanym poprzez wymieszanie wszystkich podanych składników
Zdrowie na języku :P