GWIAZDKĄ MICHELIN. Ale pochorował nam się synek . Więc to była "moja gwiazdka" Dla mojej Walentynki . ViolaPassion Składniki 2 osoby 1 pisklę kurczaka do 480 g. 1 łyżka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 łyżki przyprawy Peri-Peri albo sos o tej samej nazwie Pieczarki: 2 duże pieczarki +ząbek czosnku przetarty przez praskę 4 małe pieczarki(...)czarnuszką bezpośrednio już na talerzu . Kurczaczka kroimy na pół pozbawiając go kości kręgosłupowej ,oczyszczamy z błonek , podrobów i osuszamy . Sposób i zdjęcie tutaj Nacieramy czosnkiem ,posypujemy sola, pieprzem ,papryką Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy 30minut w 180C Następnie polewamy sosem Peri-Peri bądź sucha przyprawą i pieczemy 10 - 12 minut. Jeśli używamy sosu
Viola cooks with passionpół woreczka ryżu parabolicznego (ok. 50 g) - 2 plastry pomarańczy (ok. 80 g), - marchew (ok. 105 g), - małe jabłko (ok. 100 g), - natka pietruszki, - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka. Sposób przygotowania 1. Filet z pstrąga łososiowgo marynujemy w soku z pomarańczy, soli, pieprzu i papryce słodkiej. 2. Obieramy marchew, jabłko ze skórki i trzemy na tarce (marchew na małych oczkach
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki: 1 szklanka suchego ryżu 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 sztuki cebule 2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Mieszanka groszku, kukurydzy i marchewki w słoiczku Sól, pieprz, papryka słodka, odrobina pieprzu cayenne do smaku ulubiony ser u mnie wędzona mozzarella Olej do smażenia Przygotowanie: Suchy ryż wsypać na rozgrzany olej, smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie zalać ryż odmierzoną(...)ilością gorącej wody dodać sól, pieprz gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Mięso pokroić w drobną kostkę , cebulę drobno. Mięso oprószyć solą, papryką, chwilę razem z cebulą smażyć na oleju po czym przełożyć do ryżu. Gdy woda już prawie cała zostanie wchłonięta przez ryż, wodę z mieszanki warzywnej połączyć z koncentratem i wraz z warzywami dodać do ryżu
W garach u Gosipoprzedni będzie bardziej opisem niż z przepisem. Obiad który dziś podałam to typowy ślaski obiad niedzielny. Jedynym pomysłem było uformowanie klusek ślaskich w serduszka i wycięcie z papryki czerwonej małych serduszek. Było zabawnie i smacznie! Zamiast okrągłych kluseczek z dziurką ze spłaszczonej kluseczek zrobiłam serduszka. Ugotowałam je w osolonej solą morską wodzie. Po wyłożeniu kluseczek na każdej(...)ułożyłam serduszko wycięte z papryki. No i jeszcze modra kapusta i rolada z sosem
Gotuj Sam!składników, to idealna propozycja na imprezowy stół, ale nie tylko, można zabrać w słoiku do pracy. Składniki: 25 dag szynki gotowanej 20 dag sera żółtego np. gouda 1 duża papryka czerwona 1 por 1 puszka kukurydzy Majonez do smaku Sól do smaku Kolorowy pieprz z młynka do smaku Szczypior do posypania Sposób przygotowania: Umyty por pokroić nożem, przełożyć na sito(...)sparzyć wrzątkiem, osączyć zostawić do wystudzenia. Dzięki temu sałatka będzie łagodniejsza w smaku. Szynkę i ser żółty pokroić w drobną kostkę, tak samo wydrążoną z nasion paprykę, kukurydzę osączyć z zalewy, wszystkie składniki wymieszać w salaterce, dodać majonez do smaku, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, schłodzić w lodówce. Przed podaniem na stół posypać szczypiorem. Smacznego
Wanilia i Kardamonsmakują wspaniale :) Składniki na około 15 gołąbków: 1 dość spora kapusta pekińska około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo - wieprzowe ) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: około 700 ml wody lub bulionu 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko np. domowe 1. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł. 2. Z kapusty odkrajamy dół (około 8-10 cm ). Pierwsze wierzchnie liście zdejmujemy i wyrzucamy, resztę rozkładamy i lekko ścinamy białą część. Zagotowujemy
Gotowanie...to proste !Przepis: (dla 4 osób) Składniki: 500 g makaronu penne 1 mały kalafior 2 małe brokuły 500 ml śmietany kremówki 30% 5 serków topionych (każdy po 100 g) sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu na al'dente. 2. Kalafior i brokuł, myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Nastawiamy(...)dente przez około 6 minut. 3. W głębokiej patelni lub garnku wlewamy śmietanę, zagotowujemy, rozpuszczamy serki topione, dodajemy ugotowane warzywa i makaron. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami. Wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego
Mój pomysł naDzisiejsza szybka, smaczna i zdrowa kolacja :) Składniki: serek wiejski, ogórek konserwowy, pomidor, papryka konserwowa, pieprz. Przygotoweanie: Serek wyjać do miseczki. Ogórka, pomidora i paprykę pokroić. Wszystko dołożyć do serka i popieprzyć do smaku. Proporcje serka do warzyw dobierałam
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki: ryż, papryka świeża, cebula czerwona. kukurydza z puszki, fasola czerwona z puszki, tuńczyk w oleju, majonez, sól, pieprz Przygotowanie: ryż ugotować, przestudzić. Do zimnego ryżu dodać pokrojoną paprykę i cebulę, odsączoną z zalewy kukurydze i fasolę oraz tuńczyka i trochę oliwy z puszki z tuńczykiem.Przyprawić solą, pieprzem dodać majonezu, ale nie za dużo żeby nie zrobić papki
Państwo Wojtczuk gotująmąż :) Jeśli chodzi o proporcje, to robi na oko trzyma sie tylko zasady, że mniej więcej ile wagowo makreli tyle sera. Składniki: ryż, makrela wędzona, ser biały, cebula czerwona, papryka, majonez, pieprz. Przygotowanie: Makrelę oczyścić z ości. Do miski włożyć makrelę, biały ser, majonez i razem ugnieść. Następnie dodać posiekaną cebulę, paprykę, ugotowany ryż, popieprzyć i dokładnie wymieszać
Państwo Wojtczuk gotująSałatka z dodatkiem fety, w sam raz na przekąskę lub dodatek do mięs np. grillowanych. Składniki: różne sałaty ja kupiłam gotowy zestaw, papryka, ogórek, pieprz,ser feta, sok z cytryny, olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: sałaty myjemy, rwiemy i umieszczamy w miseczce. jeżeli jest to zestaw wystarczy przełozyć sałaty do miski. Paprykę, ogórka oraz
Państwo Wojtczuk gotująśmieje sie że jestem uzależniona od kapsaicyny. Papryczki habanero są jednymi z najostrzejszych papryczek o posmaku moreli. Jeżeli ktoś lubi ostre jedzenie polecam spróbować. Składniki: kapusta pekińska, ogórek świeży, papryka, feta, papryczka habanero, ziarna słonecznika, ziarna dyni, pieprz, crema di balsamico (z Lidla), olej lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Sałatkę poszatkować, paprykę, fetę i ogórka pokroić. Papryczkę habanero (ja wzięłam
Państwo Wojtczuk gotująZainspirowana ostatnią sałatką z kupnym sosem musztardowym, postanowiłam zrobić sałatkę tym razem z sosem własnej roboty Składniki: makaron, łosoś wędzony, mix sałat, pomidorki np. cherry, papryka, feta, pestki słonecznika. Sos musztardowo miodowy: miód, musztarda , musztarda , olej z orzechów włoskich. Przygotowanie: makaron ugotować al dente, ostudzić i przełożyć do miski. Dodać pokrojonego łosoia, pomidorki (w całości lub przekrojone), sałate, pokrojoną paprykę
Państwo Wojtczuk gotująrazem sałatka z dodatkiem smażonego kurczaka, z nuta tabasco i octu balsamicznego. Składniki: makaron, mix sałat, kurczak (np. mięso z udka kurczaka), czubryca zielona, papryka, pestki dyni, olej, pieprz, tabasco, ocet balsamiczny (crema lub normalny). Przygotowanie: makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Kurczaka obsypać przyprawami np. czubrycą zieloną (jedna z moich ulubionych przypraw do kurczaka) i usmażyć. Sałaty(...)przełożyć do miski, pokroić paprykę, przełożyć ostudzony makaron, wkroić chłodniejszego kurczaka, posypać pestkami słonecznika. Całość można polać dowolnym olejem może być też ten ze smażenia, doda to wtedy aromatu potrawie. Całość skropiłam kilkoma kroplami tabasco i odrobiną octu balsamicznego w wersji crema
Państwo Wojtczuk gotująSzaleństwo sosikowe, bo od nich dużo zależy i najbardziej potrafią zmienić smak. Dziś w roli głównej koperek :) Składniki: makaron, łosoś wędzony, mozzarella, brokuł, papryka, pomidor, sól, pieprz. Sos: jogurt, koperek, sok z cytryny. Przygotowanie: Makaron i brokuła ugotować al dente i ostudzić. makaron przełożyć do miski dodać łososia pokrojonego w mniejsze kawałki, paprykę, pomidora, brokuła, mozzarelle porwać na kawałki, popieprzyć
Państwo Wojtczuk gotują