posiadacie w domu, więc do dzieła. Kolacja będzie smaczna. Składniki: Szklanka ugotowanego makaronu w kształcie ryżu Mieszanka warzywna z marchewką i groszkiem Biała fasola z puszki 2 ogórki konserwowe Papryka konserwowa grillowana Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 3 jajka ugotowane na twardo Posiekana natka pietruszki Majonez Musztarda francuska ( ok. 2 łyżki ) Sól Pieprz Wykonanie: Mieszankę warzywną razem z białą fasolą wykładamy(...)sito i przepłukujemy zimną wodą. Pozostawiamy do odcieknięcia. Ogórki i jajka kroimy w kostkę, paprykę w paseczki a pieczarki w plasterki. Wszystko razem łączymy z makaronem. Dodajemy majonez i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz musztardą. Delikatnie mieszamy. I smacznego. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewymleka 150 g sera typu gorgonzola sól, pieprz gałka muszkatołowa 150 g mozzarelli 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 300 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju papryka słodka Podzielone na mniejsze różyczki brokuły gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do zamykanego pojemnika. Polewamy 1-2 łyżkami oleju i doprawiamy solą,pieprzem oraz(...)słodką papryką. Mieszamy. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy odrobiną oliwy z oliwek, zabezpieczając tym samym makaron przed sklejeniem się. W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając podsmażamy ją przez około 2 minuty. Następnie, wciąż mieszając
Smaki Na Talerzupieczarek 1 cebula 500 ml śmietany kremówki 36% lub 38% (W Polsce 36% w Danii są dostępne te 38%) 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, zioła prowansalskie, Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 2. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. 3. Pieczarki obieramy, myjemy, i kroimy(...)łyżce masła. Do zasmażki wlewamy śmietanę kremówkę cały czas mieszając, (najlepiej trzepaczką kuchenną). Do śmietany dodajemy usmażone pieczarki z cebulką. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, do smaku dodajemy soli, pieprzu, papryki słodkiej, ziół prowansalskich. Sos gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje. Podajemy z ugotowanymi kluskami lanymi
Mój pomysł nadodatkiem marynowanych pieczarek- pyyycha! Sałatkę możemy podawać z pieczywem, tortillą lub jako nadzienie do pity. A teraz zapraszam na mój przepis :-) Składniki: kapusta pekińska mała 1 szt, papryka konserwowa 1 duży słoik, ogórki konserwowe 1 mały słoik, kukurydza konserwowa 1 puszka, cebula czerwona 1 szt, pieczarki marynowane 1 mały słoik, podwójna pierś z kurczaka, przyprawa kebab-gyros pół(...)majonez 6 łyżek, ketchup 6 łyżek, musztarda delikatesowa 1 łyżeczka, jogurt naturalny 2 łyżki, sol i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę pekińską dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Paprykę konserwową i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do warzyw. Pieczarki kroimy na 4 części. Dodajemy odcedzoną kukurydze. Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek
kulinarne odsłony patitego warzywa, śmiało możecie zastąpić je jarmużem, chociaż smak będzie już nieco inny. Składniki: 150 g kalerosse TM 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Kalerosse TM umyć, różyczki podzielić na listki i dokładnie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Jeśli chcemy otrzymać chrupiące chipsy, to podcinać od listków zgrubiałe ogonki, w innym(...)przypadku zostawić, bo są bardzo smaczne. Oliwę wymieszać z papryką i solą, polać nią podzielone warzywo i dokładnie wymieszać, aby pokryło je równomiernie. Listki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z piekarnika tak, aby się ze sobą nie stykały. Piec w piekarniku nagrzanym (góra, dół) do 100 - 120 stopni C około 7 - 12 minut, pilnować by się nie przypaliło
Kuchcik gotujemoże być pysznie. U mnie śledzik, tylko z Seko. Najlepszymi rybkami jakie jadłam ;) Składniki: filety śledziowe solone a'la matias 250 g SEKO 1 czerwona cebula żółta papryka szczypiorek 4 jajka ugotowane na twardo sos: 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki musztardy łyżeczka miodu 2 łyżki oleju sól,pieprz do smaku Wykonanie: Filety śledziowe kroimy w kostkę. Cebulę(...)paprykę również kroimy w kostkę. Jajka kroimy w ćwiartki, szczypiorek drobno siekamy. Na talerz wykładamy wszystkie składniki pomieszane ze sobą( oprócz jajek) . Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, polewamy nim sałatkę, mieszamy.N akoniec wykładamy jajka pomiędzy sałatkę. Inne pomysły na śledzia: * ŚLEDŹ W OLEJU Z CEBULKĄ, ŚLEDŹ Z ZIELONYM GROSZKIEM * SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI * TATAR ZE SLEDZIA * SLEDZIE
Z Majeczką w kuchniPolecam! Szybka pasta z nerkowców i pomidorów 100 g nerkowców 10 suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki mały ząbek czosnku sól, kolorowy pieprz, mielona papryka woda kilka kropli soku z cytryny Namaczamy 80 g orzechów w wodzie przegotowanej, źródlanej lub innej dobrej jakości. Do malaksera wkładamy odsączone orzeszki, pomidory z zalewy, pietruszkę i czosnek. Miksujemy(...)pastę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody z moczenia orzeszków. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz sokiem z cytryny. Dorzucamy posiekane 20 g orzeszków by coś nam miło chrupało. Pastę trzymamy w lodówce. Powinna się przegryźć kilka godzin
Dzieje kuchennej Wiewióryindyka w sosie pomidorowym i z makaronem spaghetti. Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki bulionu warzywnego Sól, pieprz, zioła prowansalskie 2-3 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki mąki ryżowej
Moja Mama Gotujewanilia. Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego Składniki: 1 cukinia lub patison (ja dałam ostatnio dynię bo nie miałam nic innego) 3 świeże kukurydze 1 cebula 1 papryka czerwona 3 łyżki czerwonej soczewicy 1-2 łyżeczek czerwonej pasty curry ( ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku) dostępnych w sklepie ze zdrową żywnością. 3 szklanki bulionu warzywnego puszka mleczka(...)oliwy sól morska, pieprz 3 łyżki posiekanych listków kolendry Przygotowanie: Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pastę curry, wymieszać a następnie dodać soczewicę, patisona, cukinię lub dynię oraz paprykę pokrojone w kostkę. Wymieszać i chwilę podusić. Dodać ziarna kukurydzy * i wlać bulion. Gotować około 15-20 minut a następnie wlać całą zawartość puszki z mleczkiem kokosowym, doprawić solą, pieprzem
Moja Mama Gotujemałe) 2 młode cebulki 2-3 ząbki czosnku 180-200g mąki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki posiekanej świeżej mięty sól, pieprz, mielona czerwona papryka do smaku olej roślinny do smażenia Sos: opakowanie jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku drobno posiekane sól i pieprz do smaku 3 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki (do posypania) Przygotowanie: Sos: jogurt mieszamy(...)grubej tarce, solimy i zostawiamy na 20-25 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odciskamy z wody. Następnie przekładamy do miski, dodajemy posiekane: cebulki, czosnek, pietruszkę, miętę, suszoną paprykę, mąkę, jajka, pokruszony ser feta, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką ciasto (placuszki mają być nieduże i nie bardzo grube
Moja Mama Gotujemamy dla Was potrawę, która świetnie nadaje się na rozgrzewające śniadanie, lekki obiad lub kolację. Tradycyjna szakszuka to jajka sadzone, nie na patelni, ale na sosie zrobionym z pomidorów, papryki i innych warzyw. Istnieje wiele odmian tej pochodzącej z Izraela tradycyjnej pomidorowej potrawy, np. z dodatkiem szpinaku i fety. My proponujemy jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów(...)wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy po łyżeczce masła i oleju. Podsmażamy na niej cebulę i czosnek, cukier, paprykę oraz kumin. Dodajemy pokrojone pomidory, solimy i dusimy i dusimy do momentu aż warzywa zaczną się rozpadać (ale dalej pozostaną w kawałkach) i powstanie sos pomidorowy. Na koniec do sosu
Moja Mama GotujeDzisiaj kolorowo, w promieniach jesiennego słońca. Sałatka warzywna z zieloną soczewicą. Szybko, prosto i naprawdę zdrowo. Polecamy! Warzywna sałatka z zieloną soczewicą Składniki sałatki: 2 kolorowe papryki (np. żółta i czerwona) 3 buraczki 1 czerwona cebula 1 szklanka suchej zielonej soczewicy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Składniki sosu do sałatki: 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku(...)być miękkie) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy (około 30 minut). Warzywa kroimy w kostkę. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sos. W miarę potrzeby doprawiamy solą. Mieszamy. Dopiero końcu dorzucamy buraczki (smakowo nie ma to znaczenia ale sałatka prezentuje się ładniej kolorystycznie jeżeli buraczki
Moja Mama Gotujektóre zachwyci niejednego wielbiciela tej potrawy, podawanej w tradycyjnej formie. W wersji bezmięsnej fasolka podana została w towarzystwie tofu, najlepiej wędzonego. Dodatek aromatycznych przypraw jak pieprz cayenne, wędzona papryka, gałka muszkatołowa i czerwona czubrica da niesamowicie pyszny efekt. Spróbujcie sami!! FASOLKA PO BRETOŃSKU Składniki: ok. 60-70 dag świeżej fasoli Jaś lub ok. 30-40 dag suchej(...)ząbki czosnku 3- 4 szklanki dobrej passaty pomidorowej 1,5 kostki wędzonego tofu 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki czerwonej czubricy (jeżeli mamy) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1,5 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę (jeżeli była sucha, namoczoną dzień wcześniej) zalewamy świeżą wodą
Moja Mama Gotujeoraz ketchup. Ale zapewniam was - nie pożałujecie, gdy je przygotujecie! Składniki: 8 matjasów - filetów śledziowych 2 cebula 3/4 szklanki rodzynek szklanka ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej łyżeczka cukru papryka słodka pieprz chili cayenne szczypta soli Przygotowanie: Matjasy moczymy w wodzie - czas ich moczenia tak naprawdę zależy od tego jak bardzo słone są śledzie. Najlepiej pozostawić je w wodzie(...)namoknięcia. Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na patelni na oleju. Następnie dodajemy do cebuli rodzynki i wszystko razem dusimy. Dodajemy szklankę ketchupu oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką cukru, słodką papryką, pieprzem chilii cayenne oraz szczyptą soli. Jeśli sos jest bardzo gęsty możemy dodać odrobinę wody. Zostawiamy do ostygnięcia. W słoiku układamy na przemian warstwę śledzi z warstwą sosu. Na koniec
Taste TherapySkładniki 400 g mielonego mięsa jajko 2 łyżki bułki tartej cebula ok 10 suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, wędzona papryka puszka pomidorów łyżka śmietany 50 ml Pliska Honey 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą, suszonymi pomidorami, bułką tartą, solą, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem i uformować klopsiki. Gotować ok 30 min w bulionie(...)Przełożyć na talerz, a do bulionu dodać pomidory z puszki, śmietanę i Pliskę Honey. Zagotować i ponownie włożyć do sosu klopsy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Podałam z ryżem wymieszanym z natką pietruszki i gotowe
Gaździnka warzy