okrzyki "Ale Meksyk!" podczas obiadu były całkiem uzasadnione;) Składniki: 1kg wieprzowiny (łopatka, szynka, karkówka) 1 cała pomarańcza marynata: 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kuminu 1 kopiasta łyżeczka wędzonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu
Obiad gotowymusicie dopasować pod wielkość rolady, którą zamierzacie przygotować. Składniki: * plastry żółtego sera typu Edam * plastry żółtego sera typu Gouda * 150 g serka topionego (u mnie był ziołowy) * 1/2 czerwonej papryki * 150 g szynki konserwowej * kilka gałązek szczypiorku Wykonanie: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć plastry sera Edam, na wierzch ser Gouda (w ten sposób uzyskuje się efekt dwóch(...)jednego typu sera). Piekarnika nagrzać do 150'C, wstawić blachę z serem na około 6 minut. Po tym czasie wyjąć ser z piekarnika, wystudzić. W między czasie pokroić drobno paprykę czerwoną, szynkę konserwową i szczypiorek, wymieszać wszystko z serkiem topionym. Gdy zapieczony ser się wystudzi, rozsmarować serek topiony wzdłuż dłuższego boku, pozostawiając jedną dłuższą stronę nie posmarowaną około
Zrób to smacznietrafiłam na bloga Jadłonomia i właśnie przepisem z tej strony się kierowałam. Sam hummus bardzo mi zasmakował i jadam go bez zbędnych dodatków, tylko z oliwą i szczyptą słodkiej papryki. Rozsmarowując pastę na pieczywie nie żałuję sobie :-) SKŁADNIKI 1 szklanka suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 1 szklanka jasnej pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól(...)smaku lodowata woda opcjonalnie do podania: oliwa, słodka papryka WYKONANIE Dzień wcześniej ciecierzycę wsypać do dużego garnka, zalać zimną wodą i dodać łyżeczkę sody. Zostawić na noc. Na następny dzień wylać wodę, opłukać i ponownie zalać nową wodą. Dodać łyżeczkę sody i gotować do momentu, aż ciecierzyca będzie miękka i maślana w środku (u mnie trwało to około 50 minut
Passions hobbies lifeindyka 250 ml przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 por- część biała 1 natka pietruszki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka bazyli 1 0 dag sera żółtego tartego Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone z indyka smażę na dowolnym oleju. Następnie
Gotowanie Patkiłyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu tartego Sól, pieprz Galareta: 0,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Kilka łyżek kukurydzy konserwowej Kilka łyżek groszku konserwowego Kawałek czerwonej papryki Sposób przygotowania: Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy majonez oraz chrzan, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Plastry szynki smarujemy przygotowaną pastą, zwijamy i układamy(...)półmisku. Paprykę kroimy w kostkę, układamy razem z groszkiem i kukurydzą wokół roladek. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Bulion zagotowujemy, dodajemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia, tężejącą galareta zalewamy roladki, wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do momentu aż galareta stężeje
Bajeczna Kuchniaprawdę nie trzeba nic więcej. Składniki: (na 2 zapiekanki) 1 długa bagietka 5 mniejszych pieczarek około 8 suszonych pomidorów Amkez (ilość zależy od długości bagietki) około 1/4 szpiczastej czerwonej papryki łagodny ketchup starty żółty ser opcjonalnie kiełbasa i ulubione przyprawy np. bazylia (ja w swojej wersji pominęłam) Przygotowanie: Bagietkę kroimy wzdłuż na dwie części. Każdą część smarujemy ketchupem (dość obficie(...)dodatkowo można zmieszać ketchup z ulubionymi przyprawami np. bazylią. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy i kroimy w plasterki. Plasterki pieczarek układamy na ketchupie. Następnie układamy suszone pomidory, pokrojoną paprykę i opcjonalnie kiełbasę. Całość posypujemy startym żółtym serem (ilość wg upodobań, u mnie mniej). Zapiekanki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (u mnie gazowy). Zapiekamy do stopnienia sera
Słodkie okruszkimałe różyczki 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę 5 ząbków czosnku, posiekanych 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżka oliwy 750 ml bulionu 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii szczypta cukru 150 g sera Gorgonzola, pokrojonego w kostkę 1/2 szklanki śmietanki 18% sól i pieprz 4 łyżki płatków migdałowych uprażonych(...)czosnek i podsmaż do zeszklenia cebuli. Następnie włóż brokuła wraz z ziemniakami, zalej bulionem i gotuj przez około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj bazylię, pietruszkę, cukier, paprykę i pieprz do smaku. Dodaj ser i śmietankę i gdy ser się rozpuści, zmiksuj na za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Podawaj zupę posypaną
karmelowyszable) Porcja na 4 osoby + mała dokładka dla największego domowego głodomora (czyli dla mnie) Składniki: 2 filety z kurczaka 1/4 opakowania mieszanki chińskiej (powinna być marchewka, suszone grzyby mun, papryka czerwona, papryka zielona – ale poszłam na łatwiznę, stąd mrożone chińskie warzywa) 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki prażonej cebuli 2 łyżki białego sezamu 1 opakowanie makaronu ryżowego olej
MojaQchnia.plżałuję decyzji 😀 Polecam Wam spróbować... Składniki: 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 300 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 papryczka chili 100 g sera żółtego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, usuwamy nasionka i bardzo drobno kroimy(...)Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aby nie pozostały grudki. Następnie dodajemy podsmażone mięso mielone z cebulą i chili oraz starty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz solą. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor. Usmażone kotleciki układamy na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi
Kuchnia MagdaLenytych trzech głównych składników. Składniki: - 2 piersi z kurczaka - 300 g pieczarek - 150 g żółtego sera ( u mnie była gouda) - jajko - bułka tarta - sól - pieprz - czosnek granulowany - majeranek - słodka papryka - olej Przygotowanie: Pieczarki myjemy lub obieramy, kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości oleju podsmażamy do odparowania wody. Piersi z kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół. Rozbijamy lekko tłuczkiem, doprawiamy solą(...)tartej. Przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażymy z obu stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na wierzch pieczarki i żółty ser starty na grubych oczkach, wierzch posypujemy delikatnie papryką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy pod grillem do rozpuszczenia sera. Życzę smacznego
Kulinarne życiepastą z awokado, jajkiem i parmezanem Składników: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko ugotowane na twardo 1 małe i dojrzałe awokado 1/3 łyżeczki soku z cytryny 2 szczypty ostrej papryki w proszku 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek woda Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miseczki. Dodajemy szczyptę soli i tyle wody, aby powstało ciasto(...)dodajemy sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny, mieszamy. Każdy podpłomyk smarujemy pastą z awokado, nakładamy po plasterku jajka na twardo, posypujemy startym parmezanem i oprószamy ostrą papryką w proszku. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy placuszki są jeszcze gorące
Moja smaczna kuchniarozgrzewającą i kaloryczną karkóweczkę. Składniki: 500-600g karkówki, 2 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka musztardy (użyłam chrzanowej), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, ostra i słodka papryka w proszku, kostka rosołowa, 1/3 szklanki słodkiej śmietany (użyłam 18%), 1 łyżka mąki, olej do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą, pieprzem, obiema paprykami
Nie tylko w kuchniSkładniki: * 1 woreczek ryżu * 2 puszki tuńczyka * 5 jajek ugotowanych na twardo * 5 ogórków kiszonych * 1 mała cebula * 1 por- biała część * 1 puszka groszku konserwowego * 1 mała czerwona papryka * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż ugotować tak, by nie był rozgotowany, wyjąć z woreczka, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w drobną kostkę. Ogórki(...)paprykę, cebulę i por drobno pokroić. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny
Zrób to smacznieminut i mamy gotowe. Składniki 4 kotlety z karkówki wieprzowej Marynata 50 ml oleju rzepakowego 20 ml sosu sojowego 1 łyżka musztardy dijon 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy na jedno centymetrowe plastry. Olej, musztardę, sos, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie łączymy
R'n'G Kitchendrożdży, 50 ml wody, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić zaczyn, odstawić na około 30 minut wo wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać łyżkę majeranku, łyżkę suszonego oregano, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę papryki ostrej, trochę soli, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiełbaski przekroić wzdłuż na pół (nie trzeba
Delusional Trine