papryka - 32566 przepisów (strona:712/2172)

Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem 223

ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa. Składniki: 4 przednie golonki 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażenia 2-3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz papryka czerwona w proszku 3 szklanki bulionu warzywnego (wody) lub pół na pół z cydrem Wykonanie: golonki opalić lub zeskrobać ostrym nożem szczecinę. Doładnie umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem(...)czerwoną papryką. Obsmażyć ze wszystkim stron na rozgrzanym smalcu w sporym garnku wyłożyć połowę, wcześniej posiekanej kiszonej kap[usty. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Na kapuście ułożyć golonki i pozostałą kapustę. Podlać całość bulionem lub 1,5 szklanki bulionu i 1,5 szklanki cydru i dusić do miękkości 2 godziny. W międzyczasie można golonki obrócić podawać z puree ziemniaczanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak curry z Sambar Masala 250

style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam miłośnikom orientalnych smaków . Składniki na 4 osoby : 3 piersi z kurczaka ( pojedyncze ) 1 puszka pomidorów 1 marchewka 1 cebula 1 słodka czerwona papryka grubościenna 3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki miodu 2-3 łyżeczki przyprawy Sambar Masala ( w zależności od ostrości , jaką chcecie otrzymać ) sól do smaku 1 łyżka oleju kokosowego Piersi(...)zalewamy jogurtem i odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju kokosowego , smażymy na nim cebulę , jak się zrumieni , wsypujemy Sambar Masalę , mieszamy i dokładamy paprykę , marchewkę pokrojone w małe kawałki . Warzywa smażymy około 2 minut . Na końcu wkładamy , kurczaka , razem z jogurtem w którym się marynował i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając ,żeby

Ogrodnik w podróży
Zupa pomidorowa z San Escobar 118

łyżki oleju rzepakowego 400 g ulubionej (tłustej) kiełbasy 200 g pieczarek 1,4 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 250 g korniszonów 200 g papryki konserwowej 100 ml wody 1 łyżka mąki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę kroimy na 3-4 mm plasterki i razem z pokrojonymi(...)rozgrzanej oliwie. Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i paprykę, podgrzewamy kilka minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do zupy, i ciągle mieszając, zagęszczamy. Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Gyros z kurczaka 280

szybki i smaczne danie obiadowe, nie wymaga dużo pracy, możemy je przyrządzić w każdej chwili. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki przyprawy do grosa 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 5-6 łyżek oleju Dodatkowo: Sos arabski łagodny Fanex Sposób przygotowania: Umyte piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości paski, do miski wlewamy olej, dodajemy przyprawę do grosa i paprykę

Bajeczna Kuchnia
Kuchnie świata: Pieczony omlet z warzywami z San Escobar 137

kolacje. Oto przepis na pieczony omlet z warzywami prosto z San Escobar. Składniki 3 jajka 100 g zielonej fasolki szparagowej 50 ml mleka 1 opakowanie serka do smarowania ½ czerwonej papryki 3 pomidorki koktajlowe 1 szalotka kilka szczypt suszonej kolendry kilka szczypt tymianku kilka szczypt ziół prowansalskich sól pieprz świeżo mielony Fasolkę szparagową gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy(...)odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jajka rozbijamy w miseczce, dodajemy serek, mleko i mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Paprykę kroimy w kostkę, szalotkę w piórka i dodajemy do masy jajecznej. Następnie łączmy z fasolką szparagową i doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Masę przelewamy do formy na tartę. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki i układamy na wierzchu masy

My Chcemy Jeść
SAŁATKA Z TORTELLINI I OLIWKAMI ZIELONYMI 186

Składniki: * 1 opakowanie (250 g) tortellini z serem * 150 g sera feta * 1/2 puszki kukurydzy konserwowej * 1/2 puszki groszku konserwowego * 1/2 puszki czerwonej fasolki * 1 nieduża czerwona papryka * 1 słoik oliwek nadzianych pastą paprykową * sól, pierz do smaku * 1 i 1/2 łyżeczki majonezu Wykonanie: Tortellini ugotować według instrukcji na opakowaniu, zlać na sitku, wystudzić. Kukurydzę, groszek i fasolkę również odcedzić(...)sitku. Paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę a oliwki przekroić na pół, ser feta w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, wymieszać. dodać majonez, sól (ostrożnie z doprawianiem solą, gdyż ser feta jest dość słony) i pieprzem, ponownie wymieszać. Odstawić na około 2 godzinki do lodówki

Zrób to smacznie
Schab suszony, dojrzewający. Schab z pończochy. Domowa wędlina. 370

dobre kilka lat obowiązkowo na święta, ale i także bez okazji. Polecam :) Składniki - 1 kg schabu bez kości - 3 łyżki cukru - 3 łyżki soli - czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka mielona Dodatkowo - do zawinięcia :  pończocha lub kolanówka, gaza, płótno itp. Wykonanie Schab myję, oczyszczam z błonek,skórek i zbędnego tłuszczu, boczną polędwiczkę zostawiam, bo lubimy, ale można wyciąć. Osuszam(...)wodą, osuszam i nacieram solą. Tak natarty znów umieszczam na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie schab płuczę z soli, osuszam i nacieram przyprawami: czosnkiem, majerankiem, kminkiem i papryką, wkładam do lodówki na kolejne 24 godziny. Po tym czasie przekładam obtoczony w przyprawach schab do kolanówki ( pończochy ) i suszę. Mięso suszę w temperaturze pokojowej , w lekko przewiewnym miejscu

Kuchnia z widokiem na ogród
Fileciki w cebulowym cieście 525

ochotę na domowy fast food. Wystarczy kilka sosów, frytki i obiad gotowy. 600 g fileta z piersi kurczaka (1 podwójny) 1 duża cebula Przyprawa do mięsa Oregano Słodka czerwona papryka Ciasto: 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mleka Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, oregano i słodką czerwoną papryką. Cebulę kroimy

VioletoweKucharzenie
Filet pieczony w piekarniku z pieczarkami - dietetyczny 659

sposoby:). Dzisiejsza wersja to filet pieczony z pieczarkami. Wyszedł pyszny, nie suchy, naprawdę smaczny. 2 filety z kurczaka 500g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem, dusimy do wyparowania wody.  2. Filery posypujemy

Szefowa kuchni
Jajko zapiekane w naleśniku 164

dnia. Jeśli lubicie lekkie a zarazem sycące śniadania to jest to propozycja dla Was. Składniki (na 1 porcję): 1 naleśnik z tego  przepisu 1 jajko 1/4 czerwonej papryki 1/4 awokado odrobina sera feta (20 gram) szczypta soli i pieprzu Na suchej patelni umieszczam naleśnika na którego wbijam jajko. Białkiem sklejam boki, tak by jajko nie wypłynęło poza(...)naleśnika i całość smażę 3-4 minuty na patelni przykrytej pokrywą. Tuż przed podaniem doprawiam solą i pieprzem jajko. Podaję z kawałkami papryki, awokado oraz pokruszoną fetą. Wartość odżywcza 1 porcji = 1 sztuka Wartość energetyczna: 270 kcal Białko: 15,3 g Tłuszcze: 16,7 g Węglowodany: 14,7 g Błonnik: 2,4 g Smacznego

Mango Papaja
Krokiety ziemniaczane 158

ugotowanych ziemniaków 1 jajko 6 łyżek mąki pszennej sól, pieprz na sos: 6 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki mąki pszennej 300 ml bulionu warzywnego sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie dodatkowo  na panierkie 1 jajko + sól, pieprz, ewentualnie zioła wedle uznania bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Krokiety: 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, jeśli mamy świeżo(...)rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę podsmażamy dodajemy 3 łyżki mąki, całość mieszamy do zasmażki wlewamy bulion warzywny, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami.  Ewentualnie można dodać na koniec również śmietany ale nie ma takiej potrzeby

Mój pomysł na
pizza z patelni 347

przecieru pomidorowego wymieszanego z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, szczyptą soli, pieprzu, 1 łyżeczką oregano oraz 1 łyżką oliwy) kawałek kiełbasy, dobrej jakości kilka pieczarek kawałek cebuli kawałek papryki czerwonej ok. 2-3 garści startego żółtego sera oregano wykonanie: Sos pomidorowy podgrzewamy. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z pokrojoną cebulką(...)paprykę kroimy w wąskie paseczki i również podsmażamy na patelni. Wszystko raczej podsmażamy osobno. Z wyrośniętego ciasta formujemy placek o średnicy patelni, w moim przypadku średnica ok. 29 cm. Przekładamy na suchą patelnię przykrywamy pokrywką i podsmażamy na mały ogniu ok. 4 min. Następnie odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy pod przykryciem. Następnie rozsmarowujemy podgrzany sos pomidorowy i wykładamy

Domowy Smak Jedzenia
Zimowa zupa z soczewicy i ciecierzycy (Zuppa invernale con lenticchie e ceci) 137

ciecierzycy ugotowanej 250 g soczewicy ugotowanej 2 słodkie ziemniaki 5 marchewek 3 z ą bki czosnku 3 listki laurowe 1 seler 1 cebula 1 łyżeczka ostrej papryki 500 ml wywaru warzywnego 500 ml passaty pomidorowej natka pietruszki s ó l, pieprz  oliwa z oliwek  **** INGREDIENTI 250 g di ceci lessati 250 g di lenticchie già cotte(...)miękkości . Po ok. 5 minutach dodajemy  drobno pokrojone  ząbki czosnku, słodkie  ziemniaki, marchewki oraz seler. Warzywa doprawiamy sol ą , pieprzem oraz ostr ą  papryk ą . Na koniec dodajemy wywar warzywny, passate  pomidorow ą  oraz listki laurowe. Wszystko mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. **** In una grande casseruola riscaldate 3-4 cucchiai

La grande e la piccola cuoca
Fasolka po bretońsku w postaci zupy 210

szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 litr przecieru pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki szczypta chili 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ziaren kolendry świeżo mielony pieprz sól 3 łyżki oleju Mięso pokroić w kostkę ok 2cm, obsmażyć z każdej strony

Obiad gotowy
Ciepła sałatka z komosą ryżową (quinoa), batatami i jarmużem 241

przyjemnością. inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 1 łyżka oliwy z oliwek  250g batatów (słodkie ziemniaki), obrać i pokroić w kostkę  1/2 łyżeczki słodkiej papryki 200 g jarmużu ( miałam fioletowy) 1 szklanka ugotowanej komosy lub 1  szklanka   suchej 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę nasiona granatu z 1/2 owocu świeża kolendra do podania(...)minut). Przemieszać widelcem i odstawić na bok. Przygotować jarmuż. Odciąć łodygi, liście pociąć na mniejsze kawałki, umyć, osączyć na sicie. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać słodkie ziemniaki, posypać papryką. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym  pieprzem. Przemieszać, smażyć  na średnim ogniu, często mieszając ok 10 minut, aż będą przypieczone na zewnątrz i miękkie w środku.  Kiedy

Stare Gary