papryka - 32566 przepisów (strona:719/2172)

Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach 274

dzień i od święta zachwyci domowników oraz gości. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam na inne przepisy z wykorzystaniem pstrąga znajdujące się na blogu: Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Wydrukuj przepis The post Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pasta z wędzonego twarogu i groszku 278

który złagodziłam jogurtem naturalnym o zielonym groszkiem. Składniki 1 twaróg wędzony ok. 100 g jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki groszku tradycyjnego firmy Bonduelle szczypiorek biały pieprz papryka słodka w proszku 1. Twaróg rozdrabniamy, wrzucamy do malaksera. 2. Dodajemy groszek, czosnek oraz poszatkowany szczypiorek. 3. Składniki miksujemy dolewając stopniowo jogurt. 4. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, doprawiamy pastę białym(...)pieprzem oraz papryką słodką w proszku. Smacznego życzy Kategoria: Inne , Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: Bonduelle , czosnek , groszek , jogurt , na szybko , na śniadanie , pasta , szczypior , twaróg wędzony

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Uszka z soczewicą i pieczarkami 156

twardsze.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Składniki:  przepis na ciasto :  ciasto na uszka 1 szklanka zielonej soczewicy 500 g pieczarek 3 cebule sól , pieprz, papryka słodka, suszona włoszczyzna, zioła prowansalskie,  olej do smażenia   Wykonanie: 1. Przygotowujemy ciasto na uszka podane w linku powyżej. 2. 1 szklankę soczewicy dokładnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami(...)smażymy całość, do całkowitego wyparowania wody z pieczarek. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.  6. Ugotowaną soczewicę miksujemy do soczewicy dodajemy smażone pieczarki z cebulą.  Całość doprawiamy słodką papryką, ziołami prowansalskimi, suszoną włoszczyzną i solą i pieprzem. Tak aby smaki nam odpowiadamy.  Możemy dodać również innych ziół.  Farsz dokładnie mieszamy.  7. Rozwałkujemy ciasto i robimy

Mój pomysł na
Zupa z ciecierzycą soczewicą i ryżem 172

średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju z pestek winogron - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki ziaren kolendry - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżki świeżej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki chili w proszku - sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku Przygotowanie: Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Pikantna i gęsta. Na oleju(...)podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy cynamon, chili, posiekany czosnek, słodką paprykę i utłuczone w moździerzu ziarna kolendry. Chwilę podsmażamy do połączenia się aromatów. Dodajemy pomidory z puszki i 2 łyżeczki cukru. Zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ryż i soczewicę. Gotujemy około 10-15 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodać odsączoną i przepłukaną ciecierzycę

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka z burakiem, ryżem i tuńczykiem 233

kuchni.  Składniki: - 100 gram ryżu długoziarnistego z dzikim - 1 puszka tuńczyka w oleju - sok z 1/2 cytryny, a nawet mniej - 2 małe czerwone buraki - 1 mała czerwona papryka - pęczek rzodkiewki (5-6 szt) - 1 czerwona cebula - łyżka masła - pęczek kopru - woda do gotowania buraków Przygotowanie: Buraki myjemy, ale nie obieramy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez minut(...)maśle. Dodajemy utarte buraczki, mieszamy. W osobnym garnku gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. W misce mieszamy, podsmażone buraki, ryż, sok z cytryny, drobno pokrojoną paprykę i rzodkiewki, posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dokładamy tuńczyka i bardzo delikatnie mieszamy

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatkowy lunch box z ananasem i tuńczykiem 194

szybkie śniadanie czy obiad do pracy, pewnie tak ponieważ ja też często szukam. Więc mam dzisiaj dla was propozycje sałatkowego lunch boxu. Składniki na 2 lunch boxy: 1 papryka czerwona 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 małej główki sałaty lodowej 4-5 krążków ananasa z puszki trochę soku z ananasa Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę i ananasa

Życie zaczyna się w kuchni
Tagliatelle z sosem chili con carne 193

razem;)  Sami zobaczcie co przygotowałam... Składniki: 200 gram makaronu tagliatelle Pełne ziarno Lubella  litry wody do ugotowania makaronu słoik sosu chili con carne Uncle Bens 1 papryka kawałek cukinii 2 pomidory 1 mała cebula mały kalafiorek lub kilka różyczek 3 łyżki oleju rzepakowego z dodatkiem bazylii sól, pieprz, świeża natka pietruszki kilka świeżych pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja gotowałam 8 minut we wrzącej wodzie. Paprykę i cukinię oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w 8, a cebulkę siekamy. Kalafiora rozdzielamy na mniejsze różyczki. Kalafiora obgotowujemy we wrzątku do tzw. al dente. A pozostałe warzywa podsmażamy na oleju rzepakowym. Zalewamy sosem chili con carne, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron układamy na talerzu

Życie zaczyna się w kuchni
Sushi z wędzonym łososiem 213

był miękki ale nie rozgotowany a do tego klejący. No i chyba mi się udało;)) Składniki: 200 gram ryżu do sushi 150 gram łososia wędzonego 1 ogórek szklarniowy 1 papryka 5 arkuszy nori - listki prasowanych alg morskich zalewa: 2 łyżki octu ryżowego 2 szczypty soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: mata bambusowa do zawijania sushi marynowany imbir sos sojowy pasta(...)Układamy warstwę ryżu, pozostawiając  1 cm wolego miejsca od góry i od dołu. Przy dolnej krawędzi ryżu możemy rozsmarować cieniutką warstwę wasabi i ułożyć kawałki łososia, ogórka i papryki.  U mnie bez wasabi, dla mojego synka jest jeszcze za ostra. Zawijamy w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu,  pozostawiając matę bambusową

Życie zaczyna się w kuchni
Słone ciasteczka a 'la krakersy 203

pszennej + trochę do podsypywania 150 g masła 100 g kremowego twarożku u mnie o smaku łososia 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli  1 łyżeczka papryki chili 1 łyżeczka kminku mielonego  1 łyżeczka mielonego czosnku 250 g cebuli białej Przygotowanie: 2 duże cebule obieramy i siekamy w bardzo drobną kosteczkę.  Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne(...)mniejsze części. Jedna część klasyczna, nie dodajemy nic. Druga część z kminkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę  mielonego kminku. Trzecia część z chili,  więc dodajemy 1 łyżeczkę papryki chili. Czwarta część z czosnkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę mielonego czosnku. Podsypując mąką wałkujemy każdą część na cienki placek - im cieniej tym lepiej. Foremką wycinamy małe ciasteczka i układmy je gęsto

Życie zaczyna się w kuchni
Domowa pierś z kurczaka na kanapkę 175

zadowolona, dodatkowo moja wędlina powstała w przyspieszonym tempie, bez solanki i chłodzenia w lodówce. A więc 2 ha i możemy jeść;) Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 1 mała papryka czerwona lub 1/2 dużej 100 gram żółtego sera sól pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie mielimy lub drobno siekamy. Czerwoną paprykę również kroimy

Życie zaczyna się w kuchni
Żeberka w kapuście 189

Składniki: 2 kg żeberek 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawa do żeberek rozmayn świeży lub suszony słodka papryka pieprz cayenne liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka czarnego pieprzu Przygotowanie: Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i nacieramy żeberka. Żeberka oprószamy przyprawą do żeberek, pieprzem cayenne oraz słodką(...)papryką. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni obsmażamy żeberka na złoty kolor bez tłuszczu. Podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, podlewamy odrobiną wody.  Dusimy kilka minut. Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym.Na kapuście układamy żeberka. Przykrywamy folią aluminiową, chyba że nasze naczynie posiada pokrywę

Życie zaczyna się w kuchni
Moja wersja pasztetu 169

marchewki, 1 pietruszkę, 1 pora, 1 cebulę, 5-10 dag wątroby wieprzowej, 5-10 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz czarny mielony, słodką paprykę w proszku, bułkę tartą, ewentualnie5-6 łyżek masła roślinnego, tłuszcz do wysmarowania formy. Mięso umyj pod bieżącą wodą i ewentualnie usuń z niego ścięgna i pozostałości krwi. Przełóż(...)pokrój na mniejsze i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodaj drobno pokrojoną cebulę, jajka i bułkę tartą. Całość dopraw do smaku solą, mielonym pieprzem i słodką papryką w proszku. Masę dokładnie wyrób. Gdy masa będzie za sucha, dodaj do niej parę łyżek wody spod gotowania mięsa i warzyw oraz masło lub masło roślinne. Keksówkę wysmaruj tłuszczem

blog.moje-pasje.info
Kotlety mielone w cieście francuskim 167

mięsa wieprzowego (np. łopatki),  1 niedużą cebulę,  1 czerstwą bułkę,  1-2 jajka,  bułkę tarą,  sól,  pieprz,  mieloną słodką paprykę, opakowanie ciasta francuskiego,  ewentualnie mleko. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jajka sparz(...)zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie zbyt twarda i zbita, wystarczy, że dolejesz do mielonego trochę przegotowanej wody i ponownie dobrze wymieszasz

blog.moje-pasje.info
Ryba po japońsku 139

wagę kuchenną, widelec, łyżkę, szklankę, papierowe ręczniki, łopatki do obracania Przygotuj składniki (20 porcji): 1 kg filetów z dowolnej ryby, 2 duże cebule, 1 słoik ogórków konserwowych, 1 słoik papryki konserwowej, przyprawę warzywną, mąkę, bułkę tartą, 3 jajka, olej, Zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki ketchupu, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu, sól, pieprz(...)potrawy wstaw je do lodówki, aby się rozmroziły. Filety rybne umyj, osusz i ewentualnie podziel na mniejsze porcje. Każdy kawałek oprósz przyprawą uniwersalną i odstaw na chwilę. Ogórki i paprykę przełóż na sitko. Odsączone warzywa pokrój w słupki lub w kostkę. Cebule obierz z łupinek i pokrój w drobną kostkę lub posiekaj. Jajka sparz, wbij do miski i roztrzep widelcem

blog.moje-pasje.info