papryka - 32566 przepisów (strona:722/2172)

Kebabki 319

mąki 10 dag drożdży 3/4 kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 jajko 2 żółtka szczypta soli łyżeczka oregano 1 łyżka cukru 1/2 l mleka Farsz:  1 duży por 2 cebule papryka 80 dag pieczarek 1 kg filetu z kurczaka przyprawa do gyrosa 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju z przyprawą do gyrosa(...)Pora kroimy w paski, cebulę w kostkę - przesmażamy na oleju, żeby były złociste. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pieczarki. Wszystkie warzywa przesmażamy. Odstawiamy, by warzywa się przestudziły. Drożdże rozrabiamy z cukrem. Do tak przygotowanych drożdży dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto trzeba rozwałkować i wykrawać kółka filiżanką. Na każde wycięte kółko kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy

Lawendowe Niebo
Łosoś pieczony w piekarniku z warzywami 307

się wysuszy i nie będzie już takie smaczne. Łosoś pieczony w piekarniku: Składniki Ilość porcji: 1 Łosoś – 200 g Brokuły – 80 g Pomidorki koktajlowe – 80 g Papryka – 80 g Szpinak – 100 g 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Rozmaryn Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Łososia umyj, osusz i dopraw solą, pieprzem, rozmarynem(...)cytryną i odstaw. Do żaroodpornego naczynia wsyp szpinak, dodaj posiekany czosnek, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Na szpinaku ułóż skórą do dołu łososia, a obok różyczki brokuła, pokrojoną paprykę i pomidorki koktajlowe. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz wszystko około 15-20 minut. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 549,6 kcal Białko: 45,1 g Tłuszcze

ale Pysznie
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 212

frytki powinny być całe pokryte mieszanką. Blachę wykładamy pergaminem, wysypujemy na nią frytki i wykładamy je jedną warstwą, zachowując odstęp między frytkami żeby ułatwić przepływ gorącego powietrza, jeśli używacie papryki – posypujemy frytki teraz. Wstawiamy blachę na środkową półkę piekarnika i pieczemy najpierw przez 15 minut w 210⁰C bez termoobiegu. Po tych 15 minutach piekarnik na chwilę otwieramy, żeby pozbyć(...)cukru + 3-4 łyżki wrzątku 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżki neutralnego oleju do smażenia w wysokiej temperaturze (używam ryżowego zamiennie z kokosowym) bardzo, bardzo zimna woda opcjonalnie: papryka wędzona Zapisz

Karo in the Kitchen
MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI 278

SKŁADNIKI : makaron linguinie – 300 g suszone pomidory – około 6 – 8 sztuk mozzarella – 1 sztuka jajko – 1 sztuka pieczarki – 5 sztuk czerwona cebula – połówka dużej lub jedna mała sól, pieprz papryka słodka – 1 łyżeczka oliwa z oliwy suszone oregano do posypania PRZYGOTOWANIE : Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W tym samym czasie, gdy gotuje się makaron pokroić w kostkę(...)obraną cebulę i pieczarki. Na patelnię dać odrobinę oliwy i przesmażyć pieczarki z cebulą. Pomidory i mozzarellę również pokroić w kostkę. Jajko rozbełtać w szklance z łyżeczką słodkiej papryki. Gdy cebula i pieczarki będą przesmażone, należy dodać pomidory i doprawić solą oraz pieprzem. Po ugotowaniu makaronu odlać wodę i dorzucić go na patelnię. Wyłączyć palnik, dodać mozzarellę i rozbełtane jajko

kuchniabellissima.wordpress.com
Ciecierzyca po bretońsku 223

boczku wędzonego surowego ok 200 g kiełbasy 1 duża cebula 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 200 g koncentratu pomidorowego łyżka masła szklanka wody czosnek w płatkach sól pieprz papryka słodka majeranek Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie - gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem odrobiny soli przez 45 minut. Cebulę kroimy w kostkę(...)kiełbasę. Wszystko smażymy razem. W garnku łączymy cieciorkę oraz boczek z kiełbasą. Dodajemy 2 puszki pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dolewamy szklankę wody.  Doprawiamy czosnkiem solą, pieprzem, papryką i sporą ilością majeranku.  Wszystko gotujemy na wolnym ogniu - najlepiej smakuje na drugi dzień :) Smacznego

Taste Therapy
Bigos 205

karczku 600 g boczku wędzonego 5 kiełbas śląskich 4 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 7 liści laurowych 7 ziaren ziela angielskiego margaryna do pieczenia mięsa sól, pieprz, papryka WYKONANIE Kapustę posiekać i ugotować do miękkości (ale nie powinna być za miękka). W osobnym garnku ugotować boczek wędzony i w kolejnym posiekaną kapustę kiszoną. Mięso z karczku przyprawić solą, pieprzem(...)papryką, po czym upiec na margarynie wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości (ale tak by mięso się nie rozpadało). Upieczone mięso wyciągnąć i pokroić w kostkę. Kiełbasy śląskie obrać ze skórki, pokroić w kostkę i przysmażyć na tłuszczu z mięsa. Obie kapusty odcedzone z wody umieścić w dużej misce. Boczek wyciągnąć z wody (wodę zostawić) i pokroić

Passions hobbies life
CHIPSY Z SELERA , PIECZONE NA DWA SPOSOBY + FILMIK 224

SKŁADNIKI :  1-2 spore selery  olej do głębokiego smażenia sól, ostra papryka w proszku papier do pieczenia ręczniki papierowe do odsączenia z tłuszczu                                                                  PRZYGOTOWANIE(...)uchylamy drzwiczki piekarnika,  aby chipsy się lekko podsuszyły. Kiedy są już na wpół chrupkie, wyciągamy z piekarnika i studzimy. Później posypujemy solą i ostrą papryką.  Druga część szatkowanego selera pieczemy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju, do momentu kiedy są jaśniutko brązowe, odsączamy je z tłuszczu i wykładamy na talerz wyłożony papierem śniadaniowym lub innym. Kiedy całkowicie wystygną posypujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy cheeseburger 208

takim zestawieniu ;) Domowy cheeseburger Składniki : 3 bułki słodki do hamburgerów 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego 3 plastry ulubionego żółtego sera ogórki konserwowe sałata lodowa pomidorki koktajlowe, kąski papryki czerwonej masło ketchup sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem mieszamy. Mięso dzielimy na 6 części. Formujemy placuszki wielkości dłoni (6 sztuk(...)bułki nakładamy gorące kotlet, na wierzch kilka plastrów ogórków konserwowych oraz poszatkowaną kapustę lodową.  Na drugą część bułki nakładamy ketchup, przykrywamy. Bułki podajemy z sałatą z pomidorami i papryką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śledzie z rodzynkami królewskimi 205

płaty śledzi marynowanych 2 cebule Garść rodzynek królewskich 5 łyżek keczupu 1 szklanka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Rodzynki kroimy na mniejsze, dodajemy do cebuli. Gdy cebula zmięknie podlewamy(...)wodą. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy, ocet oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Zalewę studzimy. Do zimnej dodajemy śledzie. Mieszamy dokładnie ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły

VioletoweKucharzenie
Kieszonki z kurczaka nadziewane jabłkiem, śliwką i orzechami 227

kurczaka pokrój na kawałki i ułóż na porcji pieczonych ziemniaków. Jako przystawkę proponuję zieloną fasolkę. Smażone ziemniaki 600 g ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki parmezanu 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżki parmezanu, utartego sól do smaku 2 łyżki oliwy Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z ziemniakami. Wrzuć ziemniaki(...)rozgrzany tłuszcz i smaż aż się lekko zrumienią, a w środku będą miękkie. Pod koniec smażenia posyp pieprzem, papryką i parmezanem. Ziemniaki można usmażyć na patelni lub w piekarniku. The post Kieszonki z kurczaka nadziewane jabłkiem, śliwką i orzechami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Fasola w sosie pomidorowym 187

łyżeczka cukru 1 szkl. wody 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego cząbru 1/2 łyżeczki mielonego chili lub więcej jeśli lubicie 2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej 1 płaska łyżeczka utartego świeżego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego kuminu sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oleju . Następnie dodać marchew(...)kumin, cukier i dużą szczyptę soli. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut do czasu, aż marchew będzie miękka. Następnie dodać fasolę i przyprawy ( tymianek, cząber, chili, paprykę, imbir ), gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania przyprawić fasolę solą i pieprzem . Fasolę podawać na ciepło z chlebem lub chrupiącą bagietką. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Gulasz z batatami i pieczarkami 246

naprawdę dobry. Z ryżem bardzo fajnie smakuje. Moja rodzina bardzo lubi bataty.  2 bataty 1 pierś z kurczaka 30 dkg pieczarek 1 cebula duża sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki mielonej 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki bazylii 5 łyżek oliwy 1 łyżka mąki pszennej 600 ml bulionu drobiowego 1 woreczek ryżu natka pietruszki Pierś z kurczaka kroję w paski(...)przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię, oliwę i odkładam w marynacie na dwie godziny do lodówki. Obraną cebule kroję drobno, przesmażam  na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam. Bataty obieram i kroję w paski cienkie. Kurczaka przekładam na talerz i na tej samej patelni przesmażam pieczarki pokrojone na pół,na końcu solę je i pieprzę

wesoła kuchnia
Śledzie po kaszubsku z odrobiną porto 206

śledziem. Nic skomplikowanego :) Składniki : 3 płaty śledziowe 2 cebule 3 średnie ogórki konserwowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 śliwek suszonych 3 łyżki żurawiny, mogą być rodzynki łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 łyżki porto 2 łyżki musztardy ok. 30-40 ml oleju sól, pieprz, cukier, majeranek Przygotowanie: Słone płaty wymoczyć, cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju Dodać(...)niej żurawinę, pokrojone w grubą kostkę ogórki, paprykę, musztardę, koncentrat pomidorowy oraz porto - chwilę smażyć do połączenia składników Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru i szczyptą majeranku Sos wystudzić, całość przełożyć do słoja układając warstwami śledzie i sos- aż przejdą wspólnie smakami. Inspiracja pochodzi z miesięcznika Rossmanna - Skarb nr.12/2016 Moje uwagi: Śledzie po kaszubsku muszą postać w słoiku

Proste Potrawy
Sałatka awokado z siemieniem lnianym 160

awokado sałata lodowa 200g papryka 50g pomidor 100g dodatki:   siemię lniane sezam kurkuma sos: 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki syropu z agawy 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Zastosowane składniki pozwalają na wykonanie 2 porcji. Przygotowanie: Wszystkie warzywa i owoce dobrze umyć pod bieżącą wodą. Sałatę lodową porwać palcami na mniejsze kawałki (nie kroić). Paprykę

Pij soki wyciskane
Shakshuka 121

pełni nie mogło na blogu zabraknąć mojego ukochanego dania - shakshuka. Danie rodem z Tunezji, ale zyskało również ogromną popularność w Jerozolimie i całym Izraelu. Klasycznie shahshukę przyrządza się z papryką,choć można spotkać również wersje z ziemniakami, mięsem czy bakłażanami, tak z resztą opisuje ją również Yotam Ottolenghi w "Jerozolimie", ja tę wersję preferuję jesienią, jednak latem wybieram tylko(...)porcje Czas przygotowania: 35 min 2 łyżki oliwy 2 łyżki harissy ( przepis)   2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki ok 800 g dojrzałych pomidorów 4 jaja sól Dodatkowo kawałki serka labneh  ( przepis ) lub jogurt naturalny (opcjonalnie) pietruszka pieczywo Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj harissę, koncentrat, przyprawy

Słodki Kompromis