papryka - 32566 przepisów (strona:729/2172)

Zapiekanka z makaronem i kalerosse 262

mają najlepsze. Zdrowe, pachnące lekko orzechowym smakiem, atrakcyjne w wyglądzie, to właśnie zalety kalerosse. Składniki: 30 dag makaronu penne 30 dag kalerosse 1 cukinia ½ pora 1 cebula 1 czerwona papryka 15 dag dowolnej wędliny 10 dag sera żółtego typu cheddar ½ szklanki słodkiej śmietanki 12% 2 łyżki klarowanego masła Sól  himalajska do smaku świeżo mielony pieprz do smaku szczypior(...)posypania Wykonanie: Makaron  ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić przelać zimną wodą, osaczyć na durszlaku. Warzywa umyć, z papryki wydrążyć nasiona pokroić w kostkę , cebulę i por posiekać, kalerosse przekroić na połówki, tak samo pokroić cukinię razem ze skórką oraz wędlinę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać por z cebulą oraz

Wanilia i Kardamon
Śledzie po kaszubsku 1140

które osobiście uwielbiam. Pokuście się i koniecznie je przygotujcie.  Śledzie po kaszubsku Składnik : około 500-600 g śledzi ala matias 350 g cebuli białej 1 większa marchewka 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 100 ml oleju 150 ml wody 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu 2 łyżki octu balsamicznego(...)gorczycy mleko do moczenia śledzi  Przygotowanie : Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy w mleku (około 3-4h). Cebulę, marchewkę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w plasterki wraz z czosnkiem, marchewkę ścieramy na dużych oczkach.  Warzywa przekładamy do rondla i podsmażamy na oleju mieszając przez około5-7 minut, następnie dodajemy wodę, passatę, ocet winny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Prosta surówka - fenkuł i granat 211

Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami  i szparagami składniki 1 fenkuł - koper włoski 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 limonki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz papryka w płatkach nasiona z 1/4 - 1/2 granatu dodatkowo zimna woda z 1 łyżką cytryny przygotowanie Naszykować miskę z zimną wodą wymieszaną z 1 łyżką soku z cytryny. Fenkuł, po zdjęciu zewnętrznej(...)wodą i cytryną aby nie ściemniał. Wymieszać oliwę z sokiem z limonki. Fenkuł odcedzić, dodać koperek i nasiona granatu, polać oliwą, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i płatkami papryki. Smacznego

Stare Gary
RISOTTO- KRAKUS 159

przygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów.  Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus  1/2 puszki kukurydzy  1 łyżka masła pęczek pietruszki  1 łyzka olwiy  sól pieprz ostra papryczka w proszku(...)garnku. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i podsmażam chwilę w garnku z cebulą i czosnkiem. Dodaję ryż i chwilę go podsmażam, następnie dolewam połowę bulionu.  Paprykę kroję w kostkę, kukurydze odsączam z wody, całość wrzucam do garnka.  Dolewam pozostałą część bulionu, wsypuję pół łyżeczki papryczki w proszku i gotuję przez około 15 minut, do czasu

Kukuleczki
wołowina z pończochy - domowa wędlina z łopatki 158

naszej kuchni składniki  ładnie wykrojona łopatka wołowa o wadze około 1,3-1,5 kg 180 g cukru 180 g soli dodatkowo na zaprawa 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka majeranku 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren kolendry szczypta suszonego czosnku szczypta czarnego pieprzu szczypta soli sposób przygotowania Foremny kawałek(...)ułożyć mięso na ruszcie) na dwie, trzy godziny do obeschnięcia. Do moździerza wkładamy liście laurowe, kolendrę, pieprz, gorczycę i  rozbijamy je tłuczkiem, następnie dodajemy resztę przypraw  (  paprykę słodką, czosnek, majeranek i sól)  i całość mieszamy. Teraz z każdej strony, nacieramy naszą łopatkę przyprawami. Następnie mięso wkładamy do  pończochy, zawiązując ja na końcu sznurkiem( możemy też

Miód i pieprz
pasta jajeczna z jogurtem... 187

Składniki: jajka 10 sztuk, ogórek zielony 1/2 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, cebula 1 mała, koperek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, jogurt naturalny 180 ml jajka ugotowane na twardo obrać i przez kratkę-przeciskarkę jajka rozdrobnić do miski dodać pokrojone drobno w kosteczkę: cebulę, paprykę, ogórek zielony, posiekany koperek i wymieszać wsypać pieprz świeżo

W Mojej Kuchni Lubię
Tagliatelle z boczkiem w sosie serowym 213

boczku - wędzonego parzonego 1 średnia cebula ok. 200 ml śmietanki 18% 3 serki topione kremowe (300g) 2 łyżki startego parmezanu zioła prowansalskie - 1 płaska łyżeczka ostra papryka - wg uznania 1 łyżka posiekanej pietruszki 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotuj al'dente wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewaj olej a w tym czasie pokrój boczek i cebulę - całość(...)wlej śmietankę (150 ml) i dodaj serki - mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia serków - jeżeli sos będzie za gęsty dolej jeszcze śmietanki. Całość dopraw ziołami i papryką, dodaj parmezan - zamieszaj. Ugotowany makaron odcedź i wyłóż na talerze, polej sosem i posyp pietruszką

Alutka-Gotuje
Sałatka ziemniaczana z papryką, kukurydzą... 215

wiele czasu więc nie będę owijać w bawełnę, po prostu zostawiam Wam przepis na sałatkę. Może na Sylwestrową prywatkę albo świąteczny stół? Składniki; 40 dag ziemniaków 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone   sos; 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz(...)smaku szczypiorek   Przygotowanie; Ziemniaku ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka także kroimy w kostę. Kukurydzę odsączamy. Cebule kroimy w piórka.  Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa z czerwonej soczewicy i warzyw 216

duża pietruszka 3 średnie ziemniaki ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów (lub ok. 400 ml passaty pomidorowej) sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka curry duża szczypta ostrej papryki odrobina startego na tarce imbiru  ewentualnie: koperek lub natka pietruszki do posypania   Cebulę i czosnek

Simply Food
Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem 239

wpisie 😊. Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Czas przygotowania: 20 minut  Składniki: 1 puszka  kukurydzy złocistej Bonduelle 100 g wędzonego łososia 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 1/2 cebuli olej rzepakowy sok z cytryny sól pieprz koperek Wykonanie: Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem na sitku. Paprykę kroimy w  drobną kostkę. Łososia rozdrabniamy widelcem, łodygę

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z mięsem mielonym i trzema sosam 286

Składniki: ( na 11 naleśników ) Farsz: 350g pieczarek, 500g mięsa mielonego, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, 1 cebula, 1 puszka czerwonej fasoli, 150g startego sera żółtego ( ja użyłam red leicester ), sól, pieprz, suszona bazylia, olej. Ciasto na naleśniki: 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 szklanki mleka,  szczypta soli, 2 łyżki oleju. Sos majonezowo

W kuchni u Moniki
LEŚNA SAŁATKA MOJEJ SIOSTRY 832

podwójny filet z kurczaka 2 marchewki 10 dag sera żółtego tartego 5 ogórków konserwowych 3 jajka słoik pieczarek konserwowych natka pietruszki majonez sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Jajka gotuję, obieram i kroję drobno. Marchewkę gotuję a następnie obieram i trę na tarce na grubych oczkach. Ogórka kroję w drobną(...)kostkę. Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Mięso smażę na rumiano. Natkę pietruszki drobno siekam. Sałatka jest warstwowa dlatego zaczynamy od przygotowania dużej miski. Na dno kładziemy tarty ser żółty. Każdą warstwę smarujemy majonezem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kolejna warstwa to ogórki, kurczak, marchewka, jajko. Następnie smarujemy majonezem i układamy pieczarki konserwowe

Gotowanie Patki
Brukselki z boczkiem i makaronem orkiszowym 168

Brukselki z boczkiem i makaronem Składniki: 500 g świeżych brukselek kilka plasterków boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek  sól papryka mielona Brukselkę i makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie (oczywiście osobno ;)). Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, czosnek i boczek. Dodałam sól, paprykę i ugotowaną brukselkę. Do tego makaron i smacznego

nietadieta
Harira czyli Zupowy Wtorek odc. 85 212

przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 mała marchewka 1,5 l. wody 2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry (polecam zmielone) 2 ziarna ziela angielskiego mały pęczek kolendry, czyli około 1/2 szklanki zgrzebnie pociętych liści i łodyżek kolendry kilka gałązek pietruszki olej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms 267

głowy i ogona, pokrojony na 8 równych dzwonków sok z 1 cytryny 100 g masła 300 g małych pieczarek 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz Przygotowanie: Dopraw dzwonka porządnie solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę do zamarynowania. Włącz piekarnik i ustaw(...)masło i wrzuć pieczarki. Podsmaż do lekkiego zarumienienia, dopraw solą i pieprzem i wyjmij z patelni. Każdy kawałek ryby obtocz w roztrzepanym jajku, następnie dokładnie w mące wymieszanej z papryką. Do patelni po pieczarkach dodaj olej, rozgrzej ją na średnim ogniu i ułóż na niej ryby. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia i przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj pieczarki

karmelowy