Kupiłam polędwiczki z kurczaka...no i coś trza było z nich zrobić..no i do polędwiczek dodałam marynatę Kujawski..Tym razem użyłam marynaty pikantnej -ostra papryka, zioła, czosnek.Polędwiczki marynowały się tak kilka godzin, no i tym razem usmażyłam na patelni ..A tutaj [ klik ]możecie zobaczyć kurczaka z marynaty pieczonego w kombiwarze . polędwiczki, pierś z kurczaka marynata Kujawski-ostra papryka
Moje domowe kucharzeniepiersi kurczaka pęczek botwiny 50 gram sera feta 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku pomidorki koktajlowe pomidor malinowy szczypta soli, pieprzu, majeranku i papryki słodkiej świeża bazylia młode ziemniaczki do młodych ziemniaczków: świeży tymianek lub świeży koperek Botwinę siekam. Na rozgrzanym oleju smażę czosnek i posiekaną botwinkę. Po kilku chwilach(...)dodaję fetę, całość duszę jeszcze minutę. Doprawiam pieprzem. Piersi kurczaka doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką z każdej strony. Nożem wycinam wgłębienie w piersi zarówno jednej, jak i drugiej do których nakładam po porcji farszu. Tak przygotowane piersi przekładam do naczynia żaroodpornego, w którym dodatkowo umieszczam pokrojone pomidorki koktajlowe i pomidora malinowego. Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym
Mango Papajaliści bazylii 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy nierafinowana sól, przyprawy i zioła: po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej i wędzonej papryki, kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kuminu, czarny pieprz do smaku, 1 – 2 łyżeczki suszonego oregano 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti (bezglutenowego lub np. orkiszowego) odrobina sera wegańskiego(...)minuty, mieszając okazjonalnie. Dodać marchewkę, seler i czosnek wraz z niepełną łyżeczką soli – podsmażyć przez około 5 minut. Po tym czasie dodać drugą łyżkę oliwy i przyprawy (kurkumę, paprykę, kolendrę, kozieradkę, kumin), przesmażyć przez minutę. Dodać soczewicę oraz wodę, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż soczewica wchłonie większość płynu (około 5 – 8 minut). Dodać
Even Better Foodgarści mieszanki orzechowej (pini ziemne itp) 3 łyżki oliwy z oliwek plus 2 do prażenia orzechów 2 łyżki octu balsamicznego z fig kilka małych kostek fety łyżka słodkiej papryki 1-2 jajka ugotowane na miękko sól i pieprz do smaku Sposób: *Mieszankę myjemy i osuszamy . *Pokrzywę myjemy i traktujemy drastycznie wrzącą wodą, dzięki temu przestanie być kująca . *Pozostawiamy we wrzątku(...)dosłownie chwilę 20 sekund i odcedzamy ,gdy przestygnie śmiało zrywamy listki. *Prażymy orzechy na oliwie z oliwek dodając łyżkę słodkiej papryki ,smażymy często mieszając do czasu aż nam pięknie zbrązowieją . *Odcedzamy na sitku orzechy pozbawiając ich oliwy . *W małej misce dodajemy oliwę z oliwek szczyptę soli ,troszkę pieprzu i ocet balsamiczny i łączymy. *Gotujemy jajka na miękko (pamiętajmy 3 minuty
Viola cooks with passionplastry mięso odgrzewam w doprawionym sosie. Pyszne! składniki ok 900 g baraniej łopatki, bez kości 8 - 10 ząbków czosnku 1 cebula 30 g świeżego imbiru 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżeczka nasion kminu laska cynamonu 1 listek laurowy 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie(...)pokroić w piórka. Pokrojoną cebulę, czosnek i imbir włożyć do misy wolnowaru. Na cebuli ułożyć mięso. Dodać czosnek listek laurowy i cynamon. Do małego garnka włożyć pomidory, dodać przyprawy - paprykę, chili, miętę, kmin. Zagotować, dodać do baraniny w wolnowarze. Przykryć i gotować w ustawieniu low ok 10 godzin. Gotowe mięso ostrożnie wyjąć, przykryć folią, Sos lekko
Stare Garymożliwości jest bardzo dużo. Wybierzcie zatem to, co lubicie najbardziej. Składniki na ryż z kurczakiem i brokułami (2 porcje): pojedyncza pierś z kurczaka około 250 g sól pieprz słodka papryka ostra papryka curry torebka ryżu Basmati 1/2 dużego brokuła 3 - 4 łyżki kukurydzy Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Zamarynować z przyprawami (przyprawy + łyżka lub dwie oliwy
Karola gotujedzień. Jej wykonanie zajmie Ci dosłownie 10 minut. Prezentuje się niesamowicie apetycznie i odwdzięcza się smakiem. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża papryka pół pora 200 g sera żółtego majonez sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kukurydzę i fasolę przepłukać na sitku pod wodą. Dobrze odcedzić. Ananasa i paprykę pokroić w kawałki, ser żółty
Mojewlasne.plpszennej 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki 200 g pieczarek śmietana 18% 2 ząbki czosnku 1 cebula sól pieprz cukier słodka papryka bazylia oliwa z oliwek dodatkowo: ścinki szynek Wykonanie: Spaghetti gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Sos: Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, do podsmażonej cebuli dodajemy(...)dodajemy pokrojone drobno pieczarki, i pokrojoną szynkę. Mieszamy i smażymy około 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, papryki, i bazylii. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się
Walijskie Pichceniemałe golonki wieprzowe 2 cebule 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera 2 ząbki czosnku 6 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego smalec/olej do smażenia mielona czerwona papryka kminek sól, pieprz Wykonanie: Golonki dokładnie oczyścić, umyć. Włożyć do garnka zalać zimną wodą, zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć szumowiny, dodać 5 ziaren ziele angielskiego, 4 liście laurowe, sól i pieprz(...)miękkości. W razie potrzeby podlać wywarem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przekładamy ugotowaną kapustę na nią układamy goloneczki, wlewamy 2/3 szklanki wywaru, posypujemy słodką mieloną papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się przyrumieni
magiczna kuchnia Kasikogo kierować posty ;) Jestem też na instagramie :) Karmazyn z warzywami na parze ok. 250 g karmazyna (tusza) 1 niewielki batat brokuł sól pieprz olej kokosowy koperek ostra papryka sok z cytryny Rybę oczyścić. Przełożyć do naczynia do gotowania na parze, doprawić pieprzem i koperkiem. Batata obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki. Warzywa umieścić(...)osobnym naczyniu do gotowania na parze. Batata posypać ostrą papryką. Wszystkie składniki gotować na parze przez 25-30 minut. Przed podaniem posypać szczyptą soli i polać olejem kokosowym. Rybę dodatkowo skropić sokiem z cytryny
FitKotmleka 2% 100 g wędzonego boczku połowa czerwonego chili 1 średnia cebula 1 pomidor 35 g sera Gouda tymianek pieprz sól oregano czerwona słodka papryka Wykonanie : 1. Jajka wbić do miski i lekko ubić widelcem, dodać śmietankę oraz mleko. Wymieszać i dodać sól, pieprz oraz szczyptę słodkiej papryki. 2. Boczek i cebulę
vaniliowoczekoladowaduża marchew - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 ząbki czosnku - 3 goździki - parę łyżek masła - zioła: tymianek, rozmaryn, oregano, pieprz czarny, sól himalajska, czosnek w proszku, papryka chilli - 6 większych ziemniaków - 30ml mleka W garnku podsmażamy na maśle następujące zioła: tymianek, rozmaryn oraz szczyptę soli, pieprz czarny, pokrojone 2 ząbki czosnku (Ja dodatkowo używam sproszkowanego Rajah - Garlic Powder(...)soli himalajskiej, gdy będą już miękkie rozgniatamy je na puree dodając łyżkę masła i 30ml mleka. Warzywa przekładamy do blaszki na tartę i przykrywamy masą puree. Posypujemy oregano i papryką chilli. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra/dół) i zapiekamy około 25 minut
upichconaProponujemy kotlety schabowe w innym wydaniu. Zamiast panierki delikatne ciasto drożdżowe a kotlety zamiast na patelni pieczone w piekarniku. Składniki: -plastry schabu -sól, pieprz naturalny -papryka słodka i chili -curry -suszona cebula i czosnek granulowany Na ciasto ( porcja na 2 kotlety ): -1/2 dkg drożdży -1/4 łyżeczki cukru -100 ml ciepłego mleka -przyprawy j. w. oraz(...)czosnek niedźwiedzi -2 jajka -mąka pszenna -olej -odrobina masła Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron solą, papryką, curry, czosnkiem, cebulką i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Przygotowujemy ciasto. Drożdże mleko i cukier mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn wyrósł.. Dodajemy jajka i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany
Maminek kulinarnyrówne, średnie cukinie - 350 g mięsa mielonego z łopatki - duża cebula - 4 ząbki czosnku - 1/2 pęczka natki pietruszki - łyżka sosu worcester - dwie łyżeczki musztardy - szczypta chili do smaku - łyżeczka papryki słodkiej wędzonej - jajko - dwie łyżki bułki tartej - sól, pieprz do smaku - oliwa z oliwek - plastry mozzarelli do podania: -2 średnie pomidory - kilka listków bazylii - łyżeczka soku z cytryny - łyżka oliwy(...)Następnie dodajemy natkę pietruszki, jeszcze raz wszytsko mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu składników z patelni, przekładamy je, plus mięso mielone do miski, dodajemy sos worcester, musztardę, paprykę wędzoną, chili, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy mięso ręką. Powinno mieć konsystencję rzadszą niż mięso na kotlety mielone. Uprzednio przygotowane cukinie wycieramy ręcznikiem papierowym
Cook&Lovepodane na ciepło wraz z dodatkiem lekko ostrego sosu. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka mąka kukurydziana sól, pieprz kurkuma słodka papryka odrobina oleju sos 100 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki sosu słodkie chilli Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do płaskiego talerza wbić jajka, przyprawić je solą, pieprzem, słodką papryką oraz
Ugotować