naturalnego ( opcjonalnie, ja lubię jak są ciut pulchniejsze bardziej podchodzące pod naleśniki)Składniki na farsz: 1 pierś z kurczaka średniej wielkości ulubione zioła do marynaty 1 papryka czerwonaok. 8 szt. pomidorków koktajlowych 450 g bobu ( świeży lub mrożony)1 duża łyżka serka mascarpone 1 kostka żółtego serka topionego 1/3 papryczki chilli przyprawy(...)tortille zawinąć w ściereczkę żeby nie stwardniały przed napełnieniem farszem. Filety z kurczaka kilka godzin wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach. U mnie tym razem świeży tymianek i czosnek. Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na pół i razem z kurczakiem smażyć ok. 10 min na małym ogniu. Bób wcześniej ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, połączyć z warzywami
pieprzny smaczekSkładniki:1/2 czerwonej cebuli1/2 białej cebuli2 ząbki czosnku 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek, dobrej jakości2 łyżki kaparów2 łyżki oliwy z oliwek1/2 puszki pomidorówsólpieprzłyżeczka cukru szczypta: oregano, bazylii, majeranku, papryki słodkiej łyżka octu winnegoNa oliwie z oliwek smażymy drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami oraz papryką słodką. Bakłażana kroimy w kostkę i również smażymy
Mango Papajaszklanki oleju Sos do pizzy:używam takiego ze słoików1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem
Z Majeczką w kuchnijest on strzałem w 10-tkę, mięso jest mięciutkie, dobrze przyprawione, a sos ciemny i aksamitny. Oczywiście można dodać do takiego gulaszu ... praktycznie wszystko co lubimy: suszone pomidory, pieczarki, paprykę, ogórki kiszone. Ale ja lubię tę najuboższą wersję tylko z grzybami - najbardziej. I właśnie z wieprzowiny, a nie z wołowiny, co może niektórym wydać się ... profanacją, bo prawdziwy gulasz podobno(...)powinien być z wołowiny. Składniki:1.5kg mięsa wieprzowego (u mnie 1kg łopatki i 1/2kg szynki)garść suszonych grzybów2 cebule3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegosólpieprzmielona papryka słodka i ostramajeranek2 ząbki czosnkuolej2 łyżeczki mąkiWykonanie:Mięso myjemy, kroimy w kostkę posypujemy dokładnie przyprawami i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1h. Ja zazwyczaj takie zabieg przeprowadzam poprzedniego dnia i mięso ląduje
Walijskie PichcenieUżywam jej do placków, naleśników, makaronów, ale nigdy nie zrobiłam zupy. Do dzisiaj ;)Składniki:1 duża cukinia1 ząbek czosnku1/2 średniego pora250ml bulionu1 mała marchewka1 łyżka masła sól, pieprz, koperek, papryka ostra, oreganoPrzygotowanie:Przygotowujemy bulion, wkrajamy marchewkę oraz pokrojony w plastry por.W garnku na maśle podsmażamy posiekany czosnek z pokrojoną w kostkę cukinią. Posypujemy solą i pieprzem. Ja akurat zostawiam skórkę(...)Marchewkę i por dodajemy do cukinii i zalewamy bulionem. Nie musimy wykorzystać całego, wszystko zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać.Gotujemy 5 minut. Blendujemy.Dodajemy łyżkę oregano, szczyptę ostrej papryki, mieszamy.Możemy podawać z makaronem, grzankami, pestkami słonecznika lub jak ja: z chlebem (tym razem Pumpernikiel). Smacznego
Kitchens Alphabetfilet z piersi kurczaka 1 kiwi 2 mandarynki 1 ziemniak 2 łyżki oliwy z oliwek z oreganoPrzyprawy :liść lubczyku pieprz ziołowy papryka słodka curry Kiwi kroimy na plasterki, a mandarynki obieramy i rozczłonkujemy na kawałki. Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę.W otwór kładziemy(...)się udało upchać 1,5, resztę kiwi i mandarynek zostawiłem do udekorowania talerza. Kieszonkę zamykamy wykałaczkami.Następnie pierś polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy liściem lubczyku, pieprzem ziołowym i papryką słodką. Filet odstawiamy na bok, niech się moczy :) Obieramy ziemniaka, myjemy i kroimy na plastry, a później na frytki :) I posypujemy curry.Wstawiamy pierś z kurczaka do parowaru na tacce
Parowar Facetaczarny mielonykilka ziaren jałowcaolejPrzygotowanie :Do garnuszka z 3 łyżkami oleju wsypałam odmierzoną sól i wymieszałam dokładnieObrany czosnek zmiażdżyłam, dodałam do soli, roztarłam całość i natarłam umyte, osuszone mięsoOsypałam mięso papryką mieloną ostrą i odrobiną pieprzu, mięso nakłułam ostrym widelcemPrzełożyłam do rękawa foliowego, obłożyłam je pokrojoną cebulę, dołożyłam obrane, pokrojone na ósemki jabłko, ziarnka jałowca i 2 ząbki czosnkuRękaw zawiązałam, zrobiłam
Proste PotrawySkładniki: opakowanie mrożonych krewetek Black Tiger 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju ¼ łyżeczki papryki słodkiej i chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła Krewetki rozmrozić. Odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Czosnek obrać ze skóry, posiekać lub przecisnąć przez praskę. W misce przygotować sos z oleju, papryki, natki i czosnku. Do marynaty przełożyć krewetki, całość
kulinarnyswiatdomiszybka, to wiadomo, że kanapeczki.Na moja szybkie kanapeczki, dla moich dzieciaków potrzebowałam-ciabatta-sałatka jarzynowa-ziarna prażone od Ziarenkowo Euforia-kiełbasa wiejska-czerwona papryka-rzodkiewkaNa kanapki połóż sałatkę, wkomponuj kiełbasę. Dodaj rzodkiewkę i paprykę czerwoną. W ten pochmurne dni deszczowe tylko kolorów nam trzeba! Posyp Euforią i dodaj coś zielonego. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikurczakiem i domowymi frytkami. Zapraszam!Składniki (2 porcje);2 piersi z kurczaka300g szpinak mrożony2 ząbki czosnku5 ziemniakówoliwa z oliwek1,5 łyżka masła 4 plastry mozarelli3-4 łyżki wodysól, pieprz, papryka ostra/słodka, natka pietruszki, curry Przygotowanie:Kurczak: Kurczaka kroimy w paski, zalewamy łyżką oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, curry, papryki ostrej, czosnku oraz pietruszki. Odstawiamy
Kitchens Alphabetcałości, ja jednak zawsze dzielę je na mniejsze kawałki, żeby dobrze przeszło aromatem przypraw. Nacieramy je z każdej strony solą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy wierzch pieprzem, papryką słodką i ostrą, kładziemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego na 200 st. piekarnika. Pieczemy ok. godziny, do czasu, aż mięso się ładnie zrumieni
chwile dla mniesmaku czosnkowym typu Almettemały słoiczek pomidorów suszonych w olejusól,pieprzpapryka tymianek PRZYGOTOWANIEPiersi myjemy i obcinamy tłuszcz i błony. Nacinamy każdą wzdłuż tworząc kieszonki. Solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką Obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony na patelni.Wnętrze kieszonek smarujemy serkiem i nadziewamy suszonymi pomidorami. Obwijamy każdą pierś plasterkiem szynki. Posypujemy tymiankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki startego parmezanu100 g słodkiej śmietanki 18%5 pomidorków koktajlowychplasterek masłasólpieprzPrzygotowanie:Makaron ugotować al dente, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Boczek i cebulkę drobno pokroić i przyrumienić na maśle. Paprykę umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać boczek z cebulką, jajko, śmietankę i parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Foremki do tartaletek wysmarować delikatnie masłem. Ugotowane
Oryginalny smakmożna zrobić małym nakładem finansowym a jest pysznie ! Wedle upodobań możemy dodać do tego jeszcze swoje ulubione warzywa i będzie jeszcze smaczniej !Składniki:200g ryżu długoziarnistego150 g kiełbasy np.podwawelskiej1 papryka czerwonapół puszki kukurydzypół puszki zielonego groszku1 cebula1 litr bulionu warzywnegosól , pieprz do smakuWykonanie:Kiełbasę kroimy w plasterki, przesmażamy na rumiano, dodajemy ryż, podsmażamy ok 2minut dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę
Z Majeczką w kuchnimuszli-makaronpęczek szczypiorku1 dymkapeczek rzodkiewekpół ogórka węża1/3 kapustki pekinki górnej części1 zielona paprykagarść kiełek rzodkiewki2 łyżki octu balsamicznego3 łyżki oliwy z oliwekpieprz,sół-do smakułyżka oleju-do gotowania makaronuWykonanie:Paprykę,dymkę kroimy w kosteczkę,szczypiorek siekamy.Rzodkiewkę i ogórka ścieramy na tarce na duzych oczkach.Pekinkę drobno kroimy.Wszystko wkładamy do miseczki,dodajemy kiełki,mieszamy,wlewamy oliwe,ocet,doprawiamy wg uznania.MieszamyW
Z Majeczką w kuchni