papryka - 32566 przepisów (strona:1153/2172)

DOMOWE HOT-DOGI Z PIECZARKAMI 315

cebule2 łyżka startego sera  żółtegosólpieprzsłodka paprykaolejWykonanie:Każdą z bułek kroimy na pół, wydrążamy środek. Pieczarki i cebulę kroimy drobno w kostkę, odsmażamy na oleju, solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę. Mieszamy całość i dodajemy starty żółty ser. W tym czasie nasze wydrążone bułki podgrzewamy w piekarniku, wystarczy 5 minut w gorącym piekarniku, aby zrobiły się gorące a skórka chrupiąca

Walijskie Pichcenie
SMAŻONKA ... Z OGÓRKIEM I PIECZARKAMI 196

podsmażamy na oleju. Kiełbasę kroimy w paseczki dorzucamy do cebuli, mieszamy i podsmażamy całość chwilę. W następnej kolejności dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki pieczarki, przyprawiamy pieprzem i słodką papryką i smażymy ok 10 minut. Ogórki kroimy w kostkę dodajemy do zawartości na patelni, mieszamy, posypujemy zieleniną - najlepiej zieloną pietruszką. Ja nie miałam, więc posypałam koperkiem

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z ZIEMNIAKAMI 213

koncentratu pomidorowego3 łyżki oleju liść laurowyziele angielskiemajeranektymianek kminek mielonysłodka i ostra mielona paprykasól, pieprzłyżka ostrej musztardyWykonanie:Mięso umyć, oczyścić z ew.błon, pokroić w dużą kostkę, posypać papryką, majerankiem, mielonym kminkiem, tymiankiem, dodać łyżkę musztardy, wymieszać i włożyć do lodówki na ok 2h.Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, mieszając  smażyć, aż mięso zarumieni się ze wszystkich stron

Walijskie Pichcenie
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 419

kostkę, smażymy na złoty kolor, do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i papryki. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła

Walijskie Pichcenie
PULPETY Z INDYKA Z MOZZARELLĄ W SOSIE PIECZARKOWYM 218

laurowyziele angielskie250 g pieczarek1  cebula2 łyżki mąkisól, pieprzsłodka i ostra papryka1 marchewka2 łyżki olejukoperekśmietana 18%50g startej mozzarelliWykonanie:Zmielone mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą,pieprzem i paprykami. Rękami zwilżonymi wodą uformować niezbyt duże pulpety, w środku każdego umieszczając trochę startego seraNa talerzyk wsypać  mąkę i obtoczyć w niej klopsiki. Zagotować wodę, wrzucić do niej liść laurowy

Walijskie Pichcenie
TRADYCYJNY BIGOS NA GOLONCE 225

naszą wędlinę. Teraz już tylko wystarczy przełożyć do dużego garnka wszystkie składniki: kapustę kiszoną, włoską, zawartość naszej patelni, obrane mięso z golonek, przyprawić majerankiem, przyprawą do bigosu, słodką papryką, ew.solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym i ... cierpliwie prypcić na małym ogniu ok 40-50 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli płynu mamy mało, uzupełniamy go odrobiną wody pozostałej

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA SELEROWA 361

progiem możemy szybko przygotować bardzo smaczną sałatkę.Potrzebujemy:słoik selera konserwowegosłoik selera z marchewkąłodygę selera naciowego1 czerwoną paprykęszynkę - najlepiej drobiowąpuszkę kukurydzymajonezsólpieprzszczypiorekWykonanie:Seler ze słoika odciskamy, kroimy drobniej.Seler naciowy i paprykę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Mieszamy, dodajemy sporą ilość szczypiorku (lub koperku) i chłodzimy w lodówce

Walijskie Pichcenie
SOFFICINI - CZYLI WŁOSKIE SMAŻONE PIEROŻKI 4946

jajkobułka tartaszczypta soliNa farsz:8 plasterków chudej szynki200g pieczarekmozzarellasól do smakusłodka i ostra paprykaketchupSzynkę i pieczarki pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju, dodać słodką i ostrą paprykę, sól - do smaku. Wystudzić i następnie dodać startą na drobnych oczkach mozzarellę.Wykonanie:W garnuszku zagotować mleko z masłem, dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić

Walijskie Pichcenie
FILETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM 211

czosnku i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i gotujemy nasz sos ok 10-15min. doprawiając go ulubionymi przyprawami. U mnie była to sól, pieprz,papryki, bazylia i odrobina cukru. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę śmietany (wcześniej zahartowanej) przez co sos robi się bardziej aksamitny w smaku. Filety wyjmujemy z lodówki, obtaczamy w mące

Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BROKUŁAMI I BIAŁĄ KIEŁBASĄ 269

śmietankę. Wymieszać rózgą. Dodać do smaku sól, pieprz, gałkę  muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej masłem układać na przemian: makaron, kiełbasę z cebulą, brokuł - posolić, popieprzyć, dodać ostrą paprykę do każdej z warstw. Kiedy składniki wyczerpią się zalewamy zapiekankę naszym sosem serowym i posypujemy po wierzchu startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st ok 20 minut. Smacznego

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA Z PIEROŻKAMI RAVIOLI 184

zielony150g chudej szynki drobiowej150g sera żółtego1/2 czerwonej papryki1/2 puszki kukurydzysólpieprzszczypiorektrochę majonezuWykonanie:Ravioli gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Ogórka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Ser, szynkę i paprykę kroimy na drobne paseczki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączmy wszystkie składniki, solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy  majonez wg (ilość wg naszych upodobań smakowych) oraz szczypiorem. Dokładnie

Walijskie Pichcenie
WOŁOWY GULASZ Z KLOPSIKAMI Z ANGIELSKICH KIEŁBASEK ŚNIADANIOWYCH 199

stron. Powinno pięknie się przyrumienić i puścić ciemno brązowy sosik. Po chwili dokładamy do mięsa klopsiki i całość smażymy jeszcze ok 10 minut. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, sól i podlewamy przegotowaną wodą, tak aby zakryła nam mięso. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 1.5h (czas gotowania zależy od gatunku naszej wołowiny). Pieczarki kroimy w plasterki

Walijskie Pichcenie
MINI GALARETKI DROBIOWE 200

liście laurowe       3 jajka       mała puszeczka drobnego groszku       natka pietruszki       czerwona papryka konserwowa       3l wody Wykonanie:W garnku zagotowujemy udka, uprzednio umyte wraz z obranymi warzywkami: marchewką, pietruszką, selerem, porą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotujemy na małym ogniu do miękkości(...)gotujemy) mieszając i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Mięso obieramy, kroimy w drobną kostkę, podobnie marchew i pietruszkę. Groszek odcedzamy, ugotowane na twardo jajka kroimy na plasterki, paprykę konserwową w kostkę. W pojemniczkach układamy na spodzie wg uznania:np. jajko,groszek - zalewamy odrobiną bulionu i czekamy aż pierwsza warstwa zastygnie. Następnie układamy mięsko i pozostałe składniki galarety zalewając

Walijskie Pichcenie
TARTA Z KURCZAKIEM 495

surowe ciasto, jest pewne, że wyjdzie nam  zakalec :)  Po wyjęciu lekko studzimy.Na farsz: 2 małe filety z kurczaka przyprawa Gyros mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka natka pietruszki lub szczypiorek olej 200ml śmietany 12% lub 18% 2 jajka sól pieprz Fileta kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Cebule kroimy w kostkę. Mięso wraz(...)cebulą podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski (staramy się odcedzić bez oleju). Następnie do miski dorzucamy kukurydzę, drobno pokrojoną paprykę, natkę lub szczypiorek. Śmietanę  i jajka roztrzepujemy. Solimy, pieprzymy i wlewamy do zawartości naszej miski. Całość mieszamy i wlewamy powoli na naszą podpieczoną tartę. Pieczemy przez około 35min w tem.180st

Walijskie Pichcenie
KOTLETY MIELONE Z KASZĄ JAGLANĄ 249

jaglanej 2 jajka ząbek czosnku 1 duża cebula 2-3 łyżki zimnej wody sól  świeżo mielony pieprz olej/oliwa 1 czubata łyżka bułki tartej do środka mielonych majeranek słodka papryka bułka tarta do obtoczenia  Wykonanie:Mięso kroimy na kawałki mielimy w maszynce do mięsa wraz z czosnkiem i cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, całe(...)jajko, sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę, łyżkę bułki tartej oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy porządnie, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Mięso będzie dobrze wyrobione, gdy nie będzie się lepiło do ręki. Następnie formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Mielone kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem (wystarczy kilka łyżek). Smażymy  ok. 3 minuty

Walijskie Pichcenie